Objavljeno: 11.3.2015 11:00

Boj za varčne strežnike

Konec januarja je AMD predstavil svoj prvi strežniški procesor, ki temelji na arhitekturi ARM. Opteron A1100 temelji na ARMovem 64-bitnem jedru A57, v SoCu (System on a Chip) pa je osem jeder s frekvenco nad 2 GHz. Za Opterone serije A AMD bo v marcu dobavljiva kar razvojna sestavljanka, ki vsebuje še pomnilnik (do 128 GB DDR-3), razširitvene reže PCIe 3, vmesnik SATA3, vse skupaj pa je na mini matični plošči formata MicroATX. Bistvo novega Opterona (ki je sicer narejen v 28 nm tehnologiji) je seveda nizka poraba – porabil naj bi največ 25 W, kar pomeni, da je zelo primeren za vgradnjo v strežniške farme, ki zagotavljajo veliko pomnilnika in diskovnih zmogljivosti, same računske zmogljivosti (hitrost) pa niso tako zelo pomembne.

Ni trajalo dolgo, da je Intel pripravil odgovor - imenuje se Xeon D. Novi strežniški procesor, z »običajnimi« Xeoni nima prav veliko povezave, saj gre v resnici za procesor arhitekture Broadwell-DE (beri, Atom), ki je za povrh vezan še v vezje SoC, česar pri Xeonih do sedaj nismo bili vajeni. Xeoni D so narejeni v 14 nm tehnologiji in imajo od 2 do 8 jeder (s frekvencami od 2 do 2,6 GHz), podpirajo do 128 GB pomnilnika DDR3, do 24 vodil PCIe 3, šest kanalov SATA3 in dva kanala za 10-gigabitni Ethernet. Vsa podpora je vgrajena v enem samem čipu.

Intel Xeon D primerja s procesorji Atom in sicer pravi, da je eno jedro 3,4x hitrejše od Atoma C2750, hkrati pa je 1,7x varčnejše. Celoten SoC sicer deluje v rangu 45W.

 

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji