• Preiskovalca Silk Roada pokradla za milijon dolarjev bitcoinov

    Na dan prihajajo nečedne podrobnosti o preiskavi nezakonite spletne strani Silk Road, kjer je bilo na normalno nedostopnem delu interneta kupiti vse vrste mamil, ponarejenih dokumentov ipd. Dva preiskovalca iz DEA (agencije za boj proti drogam) in Tajne službe sta z informacijami, ki sta jih pridobila med preiskavo, nezakonito prišla do skupno milijona dolarjev protipravne premoženjske koristi.

    Objavljeno: 31.3.2015 10:00
  • Prvi programi za Apple Watch

    Malo pred začetkom prodaje svoje prve pametne Watch, ki se prične 24. aprila, je Apple objavil spisek prvih aplikacij, ki bodo na voljo za to platformo. Spisek je zanimiv tudi zato, ker ponazarja, kakšne storitve pravzaprav lahko pričakujemo od pametnih ur v bodoče.

    Objavljeno: 31.3.2015 01:00
  • Microsoftov Spartan na voljo za preizkus

    Microsoft je v najnovejšo posodobitev predogleda Windows 10 vključil tudi povsem nov spletni brskalnik Spartan. Kot je znano, nov brskalnik temelji na povsem novih temeljih in je po Microsoftovih besedah pripravljen za spletno izkušnjo v dobi mobilnih naprav.

    Objavljeno: 31.3.2015 01:00
  • Google bo pomagal pri kirurških operacijah

    Googlovo ukvarjanje z umetno inteligenco in robotiko prinaša čedalje širše iniciative in pilotske projekte. Njihov napol skrivnostni razvojni oddelek Google X, ki se sicer ukvarja z samovozečimi avtomobili in internetnimi baloni, je zdaj sklenil dogovor o sodelovanju z družbo Ethicon, podružnico velikana Johnson & Johnson, predmet skupnega dela pa bo oprema za robotsko pomoč pri kirurških operacijah.

    Objavljeno: 30.3.2015 01:00
  • EU pripravlja enoten trg digitalnih vsebin

    Evropska komisija je razkrila načrte strategije, po kateri naj bi članice EU dobile enoten trg digitalnih vsebin (Digital Single Market). Na ta način naj bi zagotovili, da bodo digitalne vsebine in storitve postale dosegljive uporabnikom v vseh državah, pod enakimi pogoji in brez regionalnih omejitev.

    Objavljeno: 30.3.2015 01:00
  • Pebble Time na Kickstarterju požel 20 milijonov dolarjev

    Pebble je majhno podjetje, ki je leta 2013 preko spletne strani Kickstarter uspešno splavilo dokaj preprosto pametno uro, imenovano preprosto Pebble Watch. Ta uporablja preprost črno-beli zaslon LCD, ki za delovanje potrebuje izredno malo energije, posledično zdrži akumulator ure okoli sedem dni – to je seveda občutno dlje od katerekoli pametne ure, ki v povprečju težko zdržijo en dan uporabe.

    Objavljeno: 29.3.2015 18:00
  • Chrome OS beta dobil novi vstopni zaslon

    Operacijski sistem Chrome OS, ta postaja v zadnjem letu vse popularnejši po zaslugi preprostih cenejših prenosnikov, bo v prihajajoče dobil novi vstopni zaslon (t.i. “launcher”), ki bo vseboval tudi hitri dostop do Google Now. Slednji je že nekaj časa vgrajen v Android, preko njega pa lahko z glasovnimi ukazi hitro pridemo do koristnih podatkov (denimo o vremenu, novic, itd.), torej deluje podobno kot Applova Siri.

    Objavljeno: 29.3.2015 15:00
  • Toshiba pripravila 48-slojni flash, Micron in Intel ne zaostajata dosti

    Toshiba je sporočila, da so pričeli izdelovati tridimenzionalni pomnilnik flash v 48 slojih, s čimer bodo lahko pripravili čipe s kapaciteto 16 GB (128 Gb). To pomeni, da so večterabajtni SSD-ji praktično za ovinkom, vprašanje le po kakšni ceni.

    Objavljeno: 29.3.2015 05:00
  • Video: Amazon Kindle in Kobo Aura

    Pred kratkim smo preizkusili par novih e-bralnikov, med njimi tudi vodo-odporno Kobo Aura.

    Objavljeno: 28.3.2015 18:00
  • Uporabniki Safarija lahko v Veliki Britaniji tožijo Google

    Pritožbeno sodišče v Veliki Britaniji ne bo blokiralo tožbe proti Googlu zaradi skritih piškotkov (cookijev), ki so jih pri spletnem velikanu nameščali v Safari kljub varnostnim nastavitvam. Aktivisti so leta 2013 namreč vložili tožbo, v kateri trdijo, da so Googlovi piškotki zaobšli varnostne nastavitve v Applovem spletnem brskalniku brez vednosti uporabnikov, kar je po britanski zakonodaji ilegalno.

    Objavljeno: 27.3.2015 14:00
  • BlackBerry že malenkost bolje

    Pri BlackBerryju so objavili poslovne rezultate za zadnje četrtletje, ki se je končalo konec meseca februarja. Prihodki so še naprej padali, konkretno za 32 odstotkov glede na eno leto nazaj – v zadnjem četrtletju je ta številka znašala 660 milijonov dolarjev, to je sicer tudi manj kot v četrtletju pred tem. Vseeno pa se je dobiček v tem času povečal na 28 milijonov dolarjev, skupni dobiček (po računanju tudi premikov v tečajih valut in podobno) je znašal 20 milijonov. Finančni analitiki so sicer napovedovali izgubo.

    Objavljeno: 27.3.2015 12:00
  • Neomejeno shranjevanje fotografij pri Amazonu

    Amazon že nekaj časa ponuja lastno spletno shrambo, imenovano preprosto Amazon Cloud Drive. Do sedaj so ponujali 5 GB brezplačnega prostora za uporabniške datoteke, nekako v stilu Dropboxa in podobnih, to brezplačno možnost sedaj ukinjajo. Namesto nje ponujajo nove neomejene naročniške pakete.

    Objavljeno: 27.3.2015 08:00
  • James Bond v realnosti: prenos podatkov s toploto

    Raziskovalci so prikazali način, ko lahko komunicirata računalnika, ki sploh nista povezana. Na izraelski univerzi so demonstrirali toplotno izmenjavo podatkov, kjer dva računalnika nadzorovano dvigujeta in spuščata svojo temperaturo za eno stopinjo. Komunikacijski kanal je izredno počasen in terja fizično bližino, a deluje tudi na računalnikih, ki niso povezani nikamor!

    Objavljeno: 26.3.2015 20:00
  • Prihajata ZTE Nubia Z9 mini in Z9 Max

    V spletu sta se pojavili fotografiji novih telefonov kitajskega podjetja ZTE, modela Nubia Z9 mini in Nubia Z9 Max. Gre za zelo zanimiva telefona, sploh zmogljivejši model Max. Ta bo imel 64-bitni Qualcommov procesor Snapdragon 810 in 3 GB pomnilnika, torej se bo kosal z zastavonoši drugih podjetji. Zaslon bo meril 5,5 palca, naj bi imel ločljivost QHD, fotoaparat bo premorel 16 milijonov pik, akumulator pa 2.900 mAh.

    Objavljeno: 26.3.2015 13:00
  • Video: Usmerjevalniki WiFi

    Pred kratkim smo ponovno preizkusili usmerjevalnike WiFi, med njimi je vedno več takih, ki že podpirajo novi standard 802.11 ac. Ob preizkusu smo posneli tudi kratek video.

    Objavljeno: 26.3.2015 10:00
  • Virtualni nos proti slabosti pri očalih za navidezno resničnost

    Študent pri ameriški univerzi Purdue je prišel do preproste ideje, kako se spopasti s slabostjo, ki je glavna ovira pri očalih za navidezno resničnost – dodal je virtualni nos. S tem imamo v vidnem polju vedno nek fiksni objekt, kar pomaga možganom pri procesiranju gibanja. Seveda bi lahko dodali tudi kakšne druge fiksne elemente, pri simulacijah avtomobilov recimo okvir vetrobranskega okna, recimo.

    Objavljeno: 26.3.2015 08:00
  • Britanski poslanci bodo dobili iPade

    Novoizvoljeni britanski poslanci (volitve imajo maja, izvoljenih bo 650 poslancev) bodo ob nastopu mandata dobili vsak svoj prenosnik in tablico iPad Air 2. Šlo bo za osnovni model z 16 GB pomnilnika in mobilno povezavo, taka tablica sicer velja 500 GBP. Eden izmed razlogov za izbiro je dejstvo, so Applove tablice med poslanci že sedaj priljubljene.

    Objavljeno: 25.3.2015 20:00
  • Document Foundation obljublja spletno pisarno

    Document Foundation, ta stoji za brezplačno odprto-kodno pisarniško zbirko LibreOffice (ta je prišla iz projekta OpenOffice), obljublja novo, povsem brezplačno spletno različico pisarniškega paketa. Ta naj bi bil alternativa za Microsoftovo Office 365 in Google Docs, seveda bo temeljila na odprto-kodnih rešitvah. Jasno bo podpirala dokuemnte, ustvarjene znotraj LibreOffice, predvidevamo, da vsaj do neke mere tudi dokumente iz drugih pisarniških paketov (predvsem .doc in .docx). Različico LibreOffice, temelječo na HTML5, se je omenjalo že leta 2011.

    Objavljeno: 25.3.2015 15:00
  • Premiera filma Tehnika ljudstvu

    Film Tehnika ljudstvu je za marsikoga nostalgični pogled na utiranje računalništva v Sloveniji. Gre za dokumentarni film, ki nas vrača v čas, ko so se računalniki po delih »uvažali« prek Ljubelja in ko je na Radiu Študent delovala piskajoča softverska redakcija. Dokumentarec torej o delavnem ljudstvu, ki hrepeni po prvih računalniških izkušnjah, kljub državi, ki je prepovedala uvoz hišnih računalnikov.

    Objavljeno: 25.3.2015 10:00
  • IBM bo pomagal kitajskim tehnološkim podjetjem

    Izvršna direktorica podjetja IBM, Virginia Rometty, je v Pekingu povedala, da bo IBM s kitajskimi podjetji delil svojo tehnologijo, s tem pa pomagal IT sektorju te države. Poudarila je, da IBM ne gleda na Kitajsko kot le državo s cenejšo delovno silo ali hitro rastočim trgom, ampak da si zasluži tudi lastno IT industrijo. Pri IBMu tako vidijo Kitajsko kot veliko poslovno priložnost.

    Objavljeno: 24.3.2015 10:00
  • Pixar objavil brezplačno različico programa RenderMan

    Pri Pixarju, studio, znanem po vrsti odličnih animiranih filmih, so pred približno letom dni objavili novico, da bo njihovo orodje za animacijo in renderiranje, RenderMan, postalo brezplačno za osebno rabo. Program je sedaj le na voljo povsem brezplačno, uporabljamo ga lahko za vse osebne projekte, za raziskave, v poučne namene in za razvoj dodatkov, skratka za vse projekte brez komercialnih profitov. Program ni funkcijsko popolnoma nič okleščen, tudi ne dodaja kakih lastnih oznak (»Watermark«).

    Objavljeno: 24.3.2015 09:00
  • Ko se Google samodejno odloči, da kršiš avtorske pravice

    V Googlovi tržnici Play Store, namenjeni programom za naprave Android, je čez milijon aplikacij, za katere v veliki meri skrbijo Googlovi avtomatski programi. Tako se je razvijalcu, ki skrbi za program Yatse (kratica pomeni Yet Another Touch Screen Experiment), zgodilo, da je bil njegov program samodejno izključen iz Play Store, tudi za tiste uporabnike, ki so za program v preteklosti sicer plačali (osnovna različica je sicer brezplačna).

    Objavljeno: 23.3.2015 09:00
  • Tudi letos na Pwn2Own ranljiva vsa programska oprema

    Na vsakoletnem tekmovanju Pwn2Own, ki v okviru konference CanSecWest poteka v Vancouvru, so tudi letos padli vsi brskalniki in operacijski sistemi. Tekmovalci so v vseh našli ranljivosti in pokazali, kako jih je mogoče izkoristiti za prevzem nadzora nad sistemom.

    Objavljeno: 23.3.2015 06:00
  • Tržnico z bitcoini oropal lastnik

    Ena najbolj priljubljenih tržnic z bitcoini, Evolution Marketplace, je oropana. Najhuje je, da sta jo oropala lastnik in upravitelj, bolj znana pod psevdonimoma Verto in Kimble. Najprej sta na tržnici zaustavila trgovanje z izgovorom o tehnični napaki in uporabnikom zagotovila, da bo njihov denar povrnjen v nekaj dneh, nakar sta vsa razpoložljiva sredstva v vrednosti 11 milijonov evrov naložila na svoj račun in jo popihala. Kljub grožnjam po spletu, med drugim s smrtjo, ju doslej ni bilo na spregled. Težavam, s katerimi se spopada vihrava denarna enota, ni videti konca.

    Objavljeno: 22.3.2015 09:00
  • Spremembe pri HTCju

    Pri nekdaj vodilnem proizvajalcu pametnih telefonov se obetajo korenite spremembe. Tajvansko podjetje HTC, ki ima danes zgolj dvoodstotni delež svetovnega trga, se zaveda, da je čas za nujno ukrepanje. Prvi korak do boljših časov je menjava v vrhu. Namesto dosedanjega predsednika uprave Petra Choua, bo podjetje poslej vodila soustanoviteljica Cher Wang. Ker je jasno, da podjetje na področju pametnih telefonov ne zmore držati koraka s Samsungom in Applom, bo novo vodstvo uperilo moči v povezljive naprave, na čelu z nosljivimi pripomočki ter izdelki navidezne resničnosti. Prve poteze so Tajvanci že izvedli, mednje štejemo partnerstvo s priznano znamko oblačil Under Armour ter navezo z igričarskim velikanom, ki sliši na ime Valve. S slednjim kanijo pri HTCju splaviti naglavni pripomoček za igranje v treh dimenzijah (HTC Vive).

    Objavljeno: 21.3.2015 14:00
  • Prenovljeni Apple TV

    Zapostavljena obtelevizorska škatla z logotipom ugriznjenega jabolka bo končno doživela prenovo. Govorice pravijo, da bodo v Cupertinu nov Apple TV uradno najavili junija na srečanju razvijalcev WWDC (Worldwide Developers Conference). Poleg dostopa do pričakovanega pretočnega servisa, ki naj bi ga Apple splavil jeseni, bodo uporabniki z novim Apple TVjem dobili lastno tržnico z aplikacijami (App Store), glasovno upravljanje z napravo (Siri), boljšo strojno opremo in še kaj. Za več informacij bomo morali počakati do poletja.

    Objavljeno: 21.3.2015 09:00
  • Nemški Telekom ukinja ISDN

    Nemški Telekom je obelodanil načrte, po katerih bodo do leta 2018, ukinili ISDN telefonijo. Dvajset milijonov uporabnikov bodo na IP telefonijo prestavili iz preprostega razloga - stroški bodo nižji. Namesto, da bi vzdrževali več omrežij, bodo vse storitve tako stacionarne kot mobilne združili pod eno streho. Da bi prepričali dvomljivce, bodo organizirali veliko akcijo, v kateri bodo tako posameznike kot podjetja poučili o dobrobiti tovrstnega prehoda. Končni uporabnik bo s prehodom dobil kakovostnejšo in cenejšo storitev.

    Objavljeno: 20.3.2015 18:00
  • Samo še en mesec za vložitev tožb v zadevi ISDN

    Medtem ko v nekaterih državah že razmišljajo o ukinitvi ISDN tehnologije (Hrvaški Telekom že tri leta ne prodaja novih ISDN priključkov, Nemški Telekom bo ISDN tehnologijo ukinil do konca leta 2018) pa Telekom Slovenije vztrajno zavrača pozive naročnikov in zveze potrošnikov za vračilo denarja, ki jim ga je za ISDN priključke protizakonito zaračunaval v letih 2002 do 2005. Država, večinski lastnik Telekoma, pravi, da z obnašanjem podjetja v državni lasti nima nič. Ker slovenski pravni sistem ne pozna kolektivnih pravnih sredstev, tako oškodovanim naročnikom preostaja samo še vložitev individualnih tožbenih zahtevkov proti Telekomu Slovenije. Na zvezi potrošnikov so osnutek tožbe že pripravili.

    Objavljeno: 20.3.2015 11:00
  • Windows na Androidnih telefonih

    Microsoft v sodelovanju s kitajskim proizvajalcem telefonov Xiaomi razvija Windows 10 ROM, ki ga bodo naložili na sicer Androidne telefone Mi4. Dotična objava je na predstavitvi desetih Oken sprožila ugibanja o prestopu Kitajcev v konkurenčni tabor. Vzhodnjaki so namigovanja takoj ovrgli in razkrili, da gre za povsem drugo stvar. Microsoft želi uporabnikom operacijskega sistema Android na Kitajskem, kjer nimajo dostopa do tržnice Google Play, ponuditi alternativo v obliki popolnoma delujočih Windows 10 za telefone z vsemi Microsoftovimi storitvami vred. ROM bo kmalu na voljo sleherniku, objavili ga bodo na forumu MIUI.

    Objavljeno: 20.3.2015 05:00
  • Čas za pokovko

    Popcorn Time, sporni pretočni servis, ki je spočel novo ero piratstva, praznuje obletnico delovanja. Uporablja ga že več milijonov uporabnikov, baza pa se še naprej širi s svetlobno hitrostjo. Pri Pokovki dnevno beležijo 100.000 novih navdušencev nad storitvijo.

    Objavljeno: 19.3.2015 11:00
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji