Objavljeno: 3.4.2015

Waze napoveduje čas čakanja v kolonah

Waze je simpatičen program za mobilne telefone, ki poleg navigacije uporablja skupinsko zbiranje in izmenjavo podatkov (crowdsourcing), na podlagi katerih zna obveščati o zastojih na cestah in to v realnem času. Rešitev je bila že pred časom dovolj zanimiva, da je program kupil Google in večino udarnih lastnosti vgradil tudi v program Google Maps.

Toda samostojni odjemalec še živi in z novo, posodobljeno različico prinaša nekaj lepih inovacij. Med njimi je najbolj zanimiva možnost samodejnega izračunavanja trajanja zastoja oziroma koliko časa bomo dejansko stali v koloni. Zamisel je preprosta a učinkovita. Glede na lokacijo vozila in hitrost gibanja čakajočega ter podatkov drugih voznikov (zlasti tistih, ki se po mirovanju zopet premikajo) zna program v realnem času prikazovati preostanek časa čakanja.

Program zna poleg tega svetovati, kdaj je bolje izbrati alternativo pot, če je ta možna, avtorji pa so program tudi bistveno pohitrili, kar je še posebej koristno pri delovanju med vožnjo, kjer so hitre informacije zelo pomembne.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji