Objavljeno: 30.3.2015 01:00

EU pripravlja enoten trg digitalnih vsebin

Evropska komisija je razkrila načrte strategije, po kateri naj bi članice EU dobile enoten trg digitalnih vsebin (Digital Single Market). Na ta način naj bi zagotovili, da bodo digitalne vsebine in storitve postale dosegljive uporabnikom v vseh državah, pod enakimi pogoji in brez regionalnih omejitev.

Če bodo predlagatelji pri tem uspešni, bodo ponudniki morali povsod v EU ponujati storitve in vsebine, pri tem pa ne bodo mogli delati več blokad, kot danes. V tem primeru bi uporabniki v Sloveniji močno pridobili, saj smo prav zaradi majhnosti trga pogosto zapostavljeni oziroma blokirani. Obeta se nam dosegljivost spletnih vsebin, kot so Netlfix, Pandora in drugih, ki so pogosto dosegljive le v izbranih državah.

Toda od strategije do udejanjenja je še dolga pot. Trenutno še ni jasno, kako bo Evropska komisija dosegla želene cilje. Prav tako ni znano, kakšna bo reakcija lastnikov in ponudnikov vsebin, ki so doslej licence uporabe podeljevali na državnem nivoju in pogosto imele pri tem različne cenovne politike. Vsekakor pa je enotni trg vsebin iniciativa vredna podpore.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentarji

Vlajke | 30.3.2015 | 12:32

Zanimivo bi bilo tudi v obratni smeri: se pravi da bi lahko kak Telekomov TVIN ali pa T-2jev TV2Go lahko gledal kjerkoli po Evropi. To da bi bile vse tuje storitve dostopne tudi pri nas bi bil pa res skoraj jakpot.

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji