Novice

 • Lotus eSuite 2.0

  Lotus je predstavil novo različico javanskega pisarniškega paketa eSuite, ki bo še bolj kakor dosedanja povezana z paketom Lotus Domino. Novi eSuite, ki izide aprila, bo na voljo v dveh različicah. eSuite DevPack 2.0 bo na voljo kot nabor komponent za uporabo v javanskih programih, eSuite WorkPlace 2.0 for Domino pa bo namenjen predvsem razširitvi zmožnosti osnovnega paketa Domino.

  Objavljeno: 9.3.1999več
 • Škodljivo ali ne

  Oblasti nekaterih italijanskih mest so sklenile omejiti ali celo prepovedati postavitev novih oddajnih postaj GSM, saj so prepričane, da škodujejo zdravju. Te odločitve najbolj prizadenejo prav novejšega italijanskega operaterja GSM Wind, katerega lastno omrežje je še zelo skromno. Tomasso Pompei, prvi človek Winda, je prepričan, da bo njihovo omrežje vendarle raslo po načrtu in da bodo pri oblasteh dosegli spremembo predpisov. Omrežji tekmecev TIM in Omnitel že pokrivata skoraj vsa naseljena območja Italije.

  Objavljeno: 9.3.1999več
 • Linux Kernel 2.2.0

  Linus Torvalds, avtor operacijskega sistema Linux, je napisal novo različico jedra operacijskega sistema z oznako 2.2.0. Nova različica prinaša pomembne novosti, predvsem kar se tiče delovanja v večprocesorskih sistemih. S tem naj bi Linux postal še bolj uspešen, saj so dosedanje različice zaostajale za drugimi Unixi. Poleg tega nova različica prinaša novosti za omrežno podporo, izboljšano zaščito in predvidoma še obsežnejšo podporo za omrežne in večpredstavne dodatke. Novo jedro bo podpiralo tudi nekatere nove mikroprocesorje, kot so Sparc 64, Alpha in PowerPC. Red Hat in Caldera, glavna ponudnika komercialnih paketov Linuxa, trdita, da bosta z uporabo novega jedra še nekoliko počakala, nove različice pa bodo na voljo predvidoma spomladi.

  Objavljeno: 5.3.1999več
 • Micrografx iGrafx

  Podjetje Micrografx je predstavilo novo družino grafičnih programov, ki jih povezuje skupno ime iGrafx. Namenjeni so predvsem poslovni rabi in na posameznih segmentih rešujejo točno določene težave. Z novo strategijo skuša Micrografx dopolniti ponudbo na področjih, kjer se doslej običajni grafični programi niso obnesli ali pa niso nudili primerne podpore.

  Objavljeno: 5.3.1999več
 • Compaq Tru64 Unix

  Compaq je po nekajmesečnem zatišju dokončno razkril strategijo glede tehnologije in izdelkov, ki jih je pridobil z nakupom podjetja Digital. Med najpomembnejšimi novostmi je vsekakor nadaljevanje podpore za dosedanje uporabnike operacijskih sistemov OpenVMS in Digital Unix. Slednjega so osvežili in preimenovali, tako da odslej nosi ime Tru64 Unix 4.0F. Hkrati so najavili novo različico Tru64 Unix 5.0, ki bo, tako kakor nova programska oprema za združevanje v gruče TruCluster 5.0, na voljo nekoliko pozneje. Nova različica bo podpirala dinamično dodeljevanje in razdelitev sredstev, še večjo razširljivost in podporo za večje število vozlišč v gruči, povečan pomnilniški prostor na 28 GB in nov datotečni sistem s podporo tudi za čez deset tisoč hkratnih uporabnikov. Eden izmed ciljev nove strategije podjetja Compaq je doseči večjo združljivost med operacijskima sistemoma Tru64 Unix in Windows NT, s čimer naj bi olajšali vzdrževanje in uporabo omrežij z raznolikimi sistemi.

  Objavljeno: 5.3.1999več
 • Yahoo kupuje GeoCites

  Podjetje Yahoo se po zelo uspešnem letu 1998 vede kot veliko podjetje z željo po še hitrejši širitvi. Konec januarja je napovedalo nakup družbe GeoCites, največjega spletnega gostitelja domačih strani. GeoCites gostuje in vzdržuje približno 3,5 milijona navideznih spletnih strežnikov. Po trditvah opazovalcev je bil za nakup, ki ga ocenjujejo na 4,7 milijarde dolarjev, pomemben tudi nabor orodij za pripravo in vzdrževanje spletnih strani, ki so ga razvili pri družbi GeoCites. Po združitvi bo servis nosil novo ime Yahoo GeoCites, za uporabnike pa ne bo nobenih sprememb.

  Objavljeno: 5.3.1999več
 • Lotusphere 99

  Podjetje Lotus je sredi januarja organiziralo tradicionalno srečanje partnerjev in uporabnikov svojih izdelkov, na katerem so tudi uradno predstavili novo različico programskega paketa za skupinsko delo Lotus Notes/Domino R5. Mnogi so bili kljub temu razočarani, ker so začetek prodaje zopet premaknili za nekaj tednov, da bi odpravili še zadnje napake. Nova različica prinaša pomembne novosti, kot je novi odjemalec, novo razvojno okolje Notes R5 Developer in bistvo izboljšana podpora za svetovni splet, HTML, javo in druge internetne tehnologije.

  Objavljeno: 5.3.1999več
 • Borland C++ Builder 4.0

  Podjetje Inprise je predstavilo novo različico prevajalnika C++ Builder. V četrti izdaji prevajalnika in razvojnega okolja za jezik C++ so pomembne novosti, predvsem v podpori za nove tehnologije. Med vsemi je najbolj zanimiva nova podpora za predmetni model CORBA, poleg tega pa so načrtovalci izboljšali tudi združljivost s predmeti COM (Common Object Model). Razvijalci lahko v programih uporabijo sistem CORBA, COM ali pa kar oba. Nova različica podpira tudi zadnjo specifikacijo ANSI/ISO za jezik C++. Nekaj novosti je tudi v uporabniškem vmesniku, še posebej pri boljši organizaciji orodjarn in pogovornih oken. Nova je tudi zmožnost samodejnega zaključevanja ukazov in parametrov ter sprotna pomoč, ki sledi vzoru paketa Visual C++. Izboljšan je tudi razhroščevalnik s podporo za razhroščevanje med več procesi. C++ Builder podpira tudi daljinsko razhroščevanje, kar je še posebej koristno pri pripravi porazdeljenih namenskih programov. Seveda sodobno razvojno okolje ne more brez čarovnikov. V novi različici C++ Builderja skrbijo za pripravo projektov COM in CORBA, izdelavo kontrolnikov ActiveX in sestavnih delov za Microsoftov strežnik Transaction Server. Poleg profesionalne različice so pri Inprisu napovedali tudi različico C++ Builder 4.0 Enterprise, v kateri je razvojni paket Midas, s katerim lahko pripravimo namenske programe s podporo za neprekinjeno delovanje in porazdelitev bremen med različnimi strežniki.Vključeni so tudi gonilniki in orodja za povezavo z zbirkama Microsoft SQL Server 7.0 in Oracle 8.

  Objavljeno: 2.3.1999več
 • Ročni računalniki z barvnimi zasloni

  Microsoft je predstavil novo različico operacijskega sistema Windows CE za ročne računalnike ("palmtop") z nekaterimi zanimivimi novostmi, med katerimi so podpora za barvne zaslone, zmožnost naprednejšega nadzora nad strojno opremo in boljšo podporo za računalniške komunikacije. Sočasno s predstavitvijo novega operacijskega sistema so nove ročne računalnike napovedali pri podjetjih Hewlett Packard in Compaq. HP bo kmalu v prodajo poslal model Jornada 420, ki se odlikuje predvsem po barvnem zaslonu z ločljivostjo 240 x 320 pik in podporo za 256 barv. Na ameriškem tržišču bo v prodaji od februarja za 519 dolarjev. Nova je tudi podpora za brezžične komunikacije, med drugimi tudi sprejem sporočil prek Motorolinega odzivnika.

  Objavljeno: 2.3.1999več
 • Seagate z rekordno gostoto zapisa

  Seagate je dosegel novo rekordno gostoto zapisa podatkov na magnetni nosilec. Z uporabo nove tehnologije so dosegli gostoto 2,53 Gb na kvadratni cm, kar je skoraj trikrat več od dosedanjih gostot. Rekord so dosegli z bralno-pisalnimi glavami GMR (giant mageneto resitance) z novo vrsto kobaltne zlitine, ki omogoča izdelavo izredno gladkih površin. Take glave so od površine oddaljene le še 15 nanometrov. Pri Seagateu še ne želijo govoriti o tem, kdaj bodo novo tehnologijo uporabili v izdelkih, vendar menijo, da bodo z novimi bralno-pisalnimi glavami in doseženo gostoto brez težav izdelali tudi diske z velikostjo več kakor 100 GB.

  Objavljeno: 2.3.1999več