Testi - Telefoni

 • Huawei Y5 II

  Huawei Y5 II ima smolo, da smo ga preizkušali poleg telefona General Mobile 4G Dual. Že tako ne gre za konkurenčen telefon, ob 4G Dual pa ga je kar težko jemati resno. Oba sodita v najnižji cenovni razred, a bi šlo težko za bolj različni uporabniški izkušnji. Oba imata operacijski sistem Android, toda Y5 II žene Android 5.1, General Mobile 4G Dual pa je rezultat programa Android One, ki ga vodi Google in poganja Android 7.0. Na Huaweiju je prek Androida navešena še njihova preobleka in rezultat je slab.

  Objavljeno: 25.10.2016 | Kategorija: Telefoniveč
 • Sony Xperia XZ

  V Sonyju so se letos odločili, da bodo pokopali Xperio Z, in obudili so novo serijo telefonov z oznako X. Tako smo letos že dobili dve Xperii, ki sta skušali priti na vrh. Xperia X in predvsem X performance sta bila telefona, ki sta na papirju delovala dovolj solidno, da bi z njima Sony lahko pokril zahteve v najvišjem cenovnem razredu. Ko smo ju dobili v roke, je X razočarala, saj ni bila vodotesna in za ceno, ki sodi v vrh, ni dostavila zadovoljive strojne moči. X Performance pa je zelo dober telefon in tisto, kar smo od Sonyja dobivali zadnja leta. Lepa naprava je bila strojno zmogljiva in je skušala pritegniti s fotoaparatom, a ta je imel zdaj že klasično težavo s Sonyjevo aplikacijo, ki se že leta ne zna sestaviti v stabilen in hiter vmesnik za slikanje.

  Objavljeno: 25.10.2016 | Kategorija: Telefoniveč
 • General Mobile GM 5 Plus

  Tako kot pri modelu 4G Dual je pri GM 5 Plus prijetno presenečenje Android 7.0 in ker gre za še enkrat dražjo napravo, je uporabniška izkušnja še boljša. Strojno je GM 5 bolje založen, saj ima Snapdragon 617 (osem jeder A-53 pri 1,5 GHz) in tri gigabajte pomnilnika. Zaslon je 5,5-palčni, ima ločljivost 1920 × 1080 pik in je solidne kakovosti (pogled od strani ga malce porumeni). Fizične tipke so bolje narejene kot pri cenejšem bratu. Kamera je solidna, a nič pretresljivega. Še najbolj razočara ohišje, saj smo bili letos v srednjem razredu razvajani z železno izdelavo in je plastičnost težje opravičiti. Moti nas še to, da ni čitalnika prstnih odtisov, vendar le zato, ker so nas tu razvadili (tudi dražji) telefoni z imenom.

  Objavljeno: 25.10.2016 | Kategorija: Telefoniveč
 • General Mobile 4G Dual

  Telefoni najnižjega in srednjega cenovnega razreda so v zadnjih dveh letih napredovali, a pri teh napravah izdelovalci še vedno varčujejo pri izbiri vgrajenih komponent. Tako ponavadi dobimo strojno podhranjene telefone, ki imajo (pre)malo pomnilnika ali pa star in počasen procesor. Večina izdelovalcev seveda izdeluje tudi dražje in zmogljivejše modele, ki nimajo takih težav. Zaplete se pri dejstvu, da izdelovalci pričakujejo, da bodo manj zmogljivi izdelki lahko prav tako brez težav poganjali njihove androidne preobleke. Že sam Android z vsako novo različico za seboj pušča starejše telefone, ki ga niso več sposobni gnati tako, da bi zagotovili sprejemljivo uporabniško izkušnjo. Ko pa izdelovalci na Android prilepijo še svojo preobleko, ki strojno opremo dodatno obremeni, manj zmogljivi telefoni dostikrat niso kos nalogi. Tako se ob preizkušanju teh naprav velikokrat zapišemo, da bi bilo lepo kdaj videti enako strojno opremo, ki bi morala poganjati le goli Android.

  Objavljeno: 25.10.2016 | Kategorija: Telefoniveč
 • Sony Xperia XA Ultra

  Kot je videti, se Sony v svojem telefonskem poslu nekoliko izgublja, vsaj če sklepamo po poimenovalni politiki (pa tudi sicer, brali smo že o govoricah, da odgovorni razmišljajo, da se telefonije morda raje ne bi več šli). Preizkušeni model XA Ultra je že tak primer.

  Objavljeno: 27.9.2016 | Kategorija: Telefoniveč
 • Sony Xperia X Compact

  Sonyjeve telefone Compact že dalj časa hvalimo kot zelo dobro izbiro za tiste uporabnike, ki se nočejo privaditi vedno večjim telefonom, bi pa kljub temu radi imeli v rokah nekaj hitrega in zmogljivega.

  Objavljeno: 27.9.2016 | Kategorija: Telefoniveč
 • Lenovo K5 Note

  Pametni telefoni so letos stari skoraj deset let in v tem času sta se oba prevladujoča operacijska sistema konsolidirala glede osnovnih mehanik za njuno rabo. Android je začel s štirimi fizičnimi gumbi pod zaslonom in skozi leta en gumb umaknil, preostalim prilagodil funkcionalnost in jih na koncu preselil na zaslon. Google se je tako na koncu odločil za tri gumbe na zaslonu: levi je za nazaj, srednji za domov in desni za prikaz odprtih aplikacij in zavihkov.

  Objavljeno: 27.9.2016 | Kategorija: Telefoniveč
 • Xiaomi Mi5

  Xiaomi je podjetje, ki že dalj časa velja za eno največjih uspešnic kitajskih izdelovalcev telefonov. Resda globalno niso tako veliki kot Huawei ali Lenovo, a so uspešni, predvsem zato, ker so njihovi telefoni zmogljivi, še posebej glede na ceno, po kateri jih prodajajo.

  Objavljeno: 27.9.2016 | Kategorija: Telefoniveč
 • Huawei Honor 8

  Huawei že kar nekaj časa res strumno koraka v smeri vrhunskega izdelovalca telefonov, in čeprav je v resnici še vedno veliko uspešnejši v drugem delo svojega posla (oprema za operaterje, tudi mobilne), se zdi, da ni prav daleč od cilja. Njihovi telefoni P (P7, P8 in zadnji, P9) so, strojno gledano, v resnici odlične naprave, ki jih občasno sparijo tudi z odlično programsko opremo in potem iz njih nastane – Google Nexus 6p. Huawei P9 smo nedavno preizkusili in bili nad njim navdušeni. Kot vedno moramo pograjati le programski vmesnik EMUI, od katerega podjetje kar nekako noče odstopiti, oz. ga vsaj omiliti. Spomnimo se, da smo bili tudi nad Samsungovim vmesnikom TouchWiz dolga leta resnično zgroženi, a so ga v zadnjih letih Korejci občutno oklestili in ga naredili že kar lepo uporabnega.

  Objavljeno: 27.9.2016 | Kategorija: Telefoniveč
 • LG X Cam

  Dvojne kamere v telefonih so postale zadnji krik mode. Pa ne zato, ker je dve kameri v svoj iPhone 7 vgradil Apple, saj je to novost že kar nekaj prej uspelo ponuditi androidnim izdelovalcem. Preizkusili smo že Huaweiev model P9 in LGjev G5, ki imata oba na zadnji strani dva objektiva, tokrat pa smo dobili v roke še podobno rešitev v telefonu, ki je namenjena »cenovno občutljivejšim«, kot se reče. 5,2-palčni LG X Cam (oz. K580, kot je ponekod tudi znan) je telefon srednjega razreda, ki se ponaša z dvema objektivoma na zadnji strani in še enim, običajnim, na sprednji.

  Objavljeno: 27.9.2016 | Kategorija: Telefoniveč