Objavljeno: 25.10.2016 | Avtor: Anže Tomić | Monitor November 2016

General Mobile 4G Dual

Telefoni najnižjega in srednjega cenovnega razreda so v zadnjih dveh letih napredovali, a pri teh napravah izdelovalci še vedno varčujejo pri izbiri vgrajenih komponent. Tako ponavadi dobimo strojno podhranjene telefone, ki imajo (pre)malo pomnilnika ali pa star in počasen procesor. Večina izdelovalcev seveda izdeluje tudi dražje in zmogljivejše modele, ki nimajo takih težav. Zaplete se pri dejstvu, da izdelovalci pričakujejo, da bodo manj zmogljivi izdelki lahko prav tako brez težav poganjali njihove androidne preobleke. Že sam Android z vsako novo različico za seboj pušča starejše telefone, ki ga niso več sposobni gnati tako, da bi zagotovili sprejemljivo uporabniško izkušnjo. Ko pa izdelovalci na Android prilepijo še svojo preobleko, ki strojno opremo dodatno obremeni, manj zmogljivi telefoni dostikrat niso kos nalogi. Tako se ob preizkušanju teh naprav velikokrat zapišemo, da bi bilo lepo kdaj videti enako strojno opremo, ki bi morala poganjati le goli Android.

In želja se nam je uresničila. V roke smo dobili dva taka telefona turškega izdelovalca General Mobile, del programa Android One (več v okvirčku), kar daje vedeti, da bo v telefone naložen goli Android, brez preoblek. Nekakšen približek Nexusov (pardon, Pixlov), torej.

Android One

Google se je leta 2014 odločil za program Android One, ki bi v »državah v razvoju« (beri: tam, kjer si ljudje lahko privoščijo le poceni telefone) prinesel polno izkušnjo »pravega« Androida. Google nadzira oblikovanje in razvoj, telefone pa izdelujejo partnerji. Najpomembneje je to, da posodobitve Androida prihajajo neposredno od Googla. Tokratna General Mobile sta dobra zgleda programa Android One in le upamo lahko, da ga bo Google še naprej vzdrževal.

Cenejša naprava General Mobile 4G Dual cenovno sodi v najnižji razred in to se pozna tudi pri strojni opremi. Štirijedrni Snapdragon 410 ima 1,3-gigaherčna jedra in dva gigabajta pomnilnika. No, že slednja postavka je nekoliko presenetljiva, saj bi za to ceno (150 evrov!) pričakovali le gigabajt. Prijetno preseneti še zaslon, ki ima matriko IPS (1280 × 720 pik) in je zelo spodoben. Varčevanje se najbolj čuti pri ohišju, saj je zelo plastično, predvsem pa so gumbi zelo slabi. Gumba za uravnavanje glasnosti imata tako malo hoda, da včasih ne zaznamo, ali ju dejansko pritiskamo.

Med uporabo se 4G Dual obnese nad pričakovanji, ki so ob tako poceni napravah nizka, a si upamo trditi, da gre velik del zaslug neobremenjenemu Androidu, ki ga poganja. Razen ene aplikacije izdelovalca General Mobile so Android pustili pri miru. In tu je tisto pravo presenečenje in podatek, ki 4G Dual spremeni v zelo zanimiv telefon: žene ga Android 7.0 (!). Kaj takega za napravo tega cenovnega razreda še nismo mogli reči in.

4G Dual ni hiter telefon, a za svojo ceno ponuja veliko več kot primerljive naprave. V najnižjem cenovnem razredu je sicer že nekaj časa mogoče kupiti naprave z golim Androidom (in kitajskimi dodatki), a jih je treba naročati prek spleta in nimajo podpore v obliki storitve v Sloveniji. General Mobile to ima in v spregi s ceno je to eden najboljših poceni telefonov do zdaj.

General Mobile 4G Dual

Hitrost delovanja: 7

Kakovost izdelave: 6,5

Prodaja: www.emonagram.si.

Cena: 150 EUR.

Za: Goli Android, ki posodobitve dobiva neposredno od Googla. Zaslon. Cena.

Proti: Slabe tipke za glasnost, šibek procesor.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji