Objavljeno: 27.9.2016 | Avtor: Anže Tomić | Monitor Oktober 2016

Lenovo K5 Note

Pametni telefoni so letos stari skoraj deset let in v tem času sta se oba prevladujoča operacijska sistema konsolidirala glede osnovnih mehanik za njuno rabo. Android je začel s štirimi fizičnimi gumbi pod zaslonom in skozi leta en gumb umaknil, preostalim prilagodil funkcionalnost in jih na koncu preselil na zaslon. Google se je tako na koncu odločil za tri gumbe na zaslonu: levi je za nazaj, srednji za domov in desni za prikaz odprtih aplikacij in zavihkov.

Še vedno pa so izdelovalci, ki se nočejo predati in posvojiti tega sistema. V ta koš sodi tudi Lenovo, ki gumb za nazaj postavlja desno, tako da je levo gumb za odprte programe (in, da ne bo pomote – v isti koš sodi tudi veliki Samsung). Tokratni Vibe K5 Note ima tri fizične gumbe na dotik pod zaslonom. Android 6.0, ki ga žene, je oblečen v Lenovovo preobleko. Ta se sicer kar drži androidnih smernic, a grafično ne navduši. Predvsem pa gre zameriti vsem izdelovalcem, ki v telefone nameščajo razne aplikacije. Note ima tako naložen McAfee antivirus in še nekaj popolnoma neuporabnih aplikacij. Med njimi vodi naključna navigacija, ki je plačljiva in dvomimo, da je boljša od vgrajenih Googlovih zemljevidov.

Strojno je Note soliden, saj ima osemjedrni Mediatekov procesor (4×1,8 GHz in 4×1 GHz) in 3 gigabajte pomnilnika. Jedra so ARM Cortex-A53, kar je za ta cenovni razred pričakovano oziroma kar malo presenetljivo – namreč, da se niso dali vleči starim jedrom A7.

Zaslon je 5,5-palčni z ločljivostjo 1920 × 1080 in ima matriko IPS ter riše lepo sliko z dobro vidnimi koti. Fotoaparat je povprečen, a spet ne gre za pretirano varčevanje in na svetlem bo Note delal zelo solidne slike. Omeniti velja še baterijo, ki ima 3500 mAh in je med večjimi. Pri vsakdanji rabi smo brez težav prebrodili dan, več pa si ne gre obetati.

Lenovo strojno dela vedno bolj zanimive telefone, ki so vedno bolje izdelani. Glede na njihove poskuse v preteklih letih je Note kompaktna naprava, ki daje v roki dober občutek. Največja težava tako ostaja androidna preobleka, ki ima naloženih preveč neuporabnih aplikacij. Prav tako se bodo morali prej ali slej prilagoditi in androidne gumbe prestaviti na zaslon in v pravilen vrstni red.

Lenovo K5 Note

Hitrost delovanja: 7,5

Kakovost izdelave: 7,5

Prodaja: Operaterji.

Cena: 290 EUR.

Za: Izdelava.

Proti: Androidna preobleka.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji