Objavljeno: 28.6.2016 | Avtor: Anže Tomić | Monitor Julij - avgust 2016 | Teme: nenehni testi

Huawei P9 Lite

Huawei P9 Lite je zelo dober telefon, ki pa ga nikakor ne gre zamenjati za P9 Lite. Po dosedanjih izkušnjah z modeli Lite naprav Huawei nam ta beseda ne vliva prav velikega zaupanja. Model P8 Lite je bil namreč zelo podhranjen telefon, ki z bratom brez besedice Lite v imenu ni imel veliko skup­nega.

P9 Lite ima enako ločljivost kot dražji P9, tako da 5,2-palčni zaslon LCD sliko riše pri 1920 × 1080 pikah. Tudi pomnilnika je enako, saj ima 16 GB različica obeh telefonov 2 gigabajta. Prvi večji odmik je pri procesorju, saj je Litov šibkejši. Štiri 2 GHz in štiri 1,7 GHz jedra Cortex-A53 so veliko počasnejša kot pri »pravem« P9. Ta ima štiri hitrejša jedra A72, pri modelu Lite pa so varčevali in je vseh osem jeder A53, njihova odlika je varčevanje z energijo.

Največjo razliko pa najdemo pri fotoaparatu, saj ima za Lite običajno 13-megapikno tipalo, ki dela zadovoljive slike, a se ne more primerjati z dvotipalnim fotoaparatom modela P9.

Vse te razlike so plod podobne strategije, ki jo je dlje časa pri svojih telefonih uporabljal Samsung. Takrat smo v istem letu dobili njihovo Galaksijo, ki je bila vrh takratne ponudbe, in pa različico Galaxy Mini, ki je imela starejšo strojno opremo. Najbrž gre za zamisel, da močnejši in dražji telefon nekaj dobre volje kupcev prenese na manjšega in lažjega brata. To se večinoma ni obrestovalo, saj Miniji niso bili vredni imena Galaxy S, ker so bili enostavno podhranjeni. Enako lahko rečemo za P9 Lite, ki sicer ni manjši kot P9, a mu s strojno podhranjenostjo ne dela usluge.

Dodatno nezadovoljstvo pa je pridala še različica Androida oziroma Huaweijeva preobleka, ki nam ni pustila namestiti programa za merjenje Geekbench. Tudi nekaj drugih aplikacij enostavno nismo mogli namestiti. Kaj takega se nam do zdaj praktično ni zgodilo, oziroma je tako redko, da takšne anomalije toliko bolj opazimo.

P9 Lite torej ni vreden oznake P9 in poglablja nezaupanje v modele Lite telefonov znamke Huawei.  

Huawei P9 Lite

Prodaja: Operaterji.

Cena: 280 EUR.

Za    Zaslon.

Proti    Izdelava, procesor.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji