Objavljeno: 27.9.2016 | Avtor: Matej Šmid | Monitor Oktober 2016

Xiaomi Mi5

Xiaomi je podjetje, ki že dalj časa velja za eno največjih uspešnic kitajskih izdelovalcev telefonov. Resda globalno niso tako veliki kot Huawei ali Lenovo, a so uspešni, predvsem zato, ker so njihovi telefoni zmogljivi, še posebej glede na ceno, po kateri jih prodajajo.

In to velja tudi za model Mi 5, ki smo ga preizkusili tokrat. Gre za 5,1-palčni telefon, ki ga poganja Qualcommov procesor Snapdragon 820 ob 3 GB pomnilnika. Že to pove, da je telefon nadpovprečno hiter in odziven. Ne zaustavijo ga niti kompleksne aplikacije, kot je Facebook, pa tudi preklapljanje med aplikacijami je zvezno in hitro. Enako hitro je tudi fotografiranje, izdelane fotografije pa so povprečne in ne izstopajo. Izmerili smo tudi nadpovprečno zmogljivo baterijo.

Xiaomi se sicer še vedno drži strojnih tipk (kot npr. Samsung), sredinska je hkrati tudi bralnik prstnih odtisov (spet, kot na Samsungovih Galaxijih). Telefon je lahek in prijeten na otip, le zadnja stran je videti ceneno plastična, kar je škoda.

Še najbolj pa je škoda, da tudi Xiaomi vztraja pri nenavadnih uporabniških vmesnikih, tako kot drugi »kitajci«. Sprehod po nastavitvah in »roletnem menuju« z njimi je nekoliko zmeden, privaditi se bo treba tudi temu, da sistem ne premore posebnega repozitorija za aplikacije, temveč so te zložene neposredno na namizja. Po iPhonu so se zgledovali tudi pri ikonah, ki so nerazumljivo »kvadratno zaobljene« in tako drugačne kot na »običajnih« androidih. Tudi sicer »kitajci«, med njimi tudi Xiaomi, nenavadno veliko dajo na programsko oblikovanje (in »oblikovanje«), saj imamo na voljo posebno ikono, s katero lahko telefon tematsko spreminjamo. Po drugi strani jih moramo pohvaliti, ker so ocenili, da lahko res prave mednarodne programske tipkovnice naredi le podjetje, ki se s tem zelo načrtno ukvarja – za tipkovnico na Mi 5 tako poskrbi kar znani Swiftkey. Glede na to, da se še zelo dobro spomnimo, kakšne tipkovniške zmazke smo videvali na nekaterih drugih telefonih, je ta odločitev pravi balzam za naše prste. Ko bi vsaj podobno pomislili tudi pri drugih aplikacijah in nas ne bi posiljevali z lastnimi spletnimi brskalniki (!), bralniki pošte in podobnim.

Mi 5 je, še posebej, če si ga bomo izboljšali z brezplačnim Nova Launcherjem, odličen telefon za svojo ceno. Če smo malce iznajdljivi, si ga lahko prek kitajskih spletnih strani omislimo še za 50 evrov ceneje. »Free shipping«, pravijo.

Xiaomi Mi5

Hitrost delovanja: 9

Kakovost izdelave: 9 

Prodaja: Operaterji, www.elkotex.si.

Cena: 399 EUR.

Za: Hiter in odziven telefon, že nameščena tipkovnica Swiftkey.

Proti: Plastično ozadje, programski vmesnik kar kliče po izboljšavah v obliki alternativnih zaganjalnikov.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji