Objavljeno: 30.8.2016 | Avtor: Anže Tomić | Monitor September 2016

Sony Xperia XA

Sony Xperia XA je Sonyjev poskus v srednjem cenovnem razredu. Oblikovno gre za zelo všečen telefon, ki se zgleduje po dražjih Sonyjih in nadaljuje letošnji trend, da izdelovalci materiale in oblikovanje selijo iz dražjih modelov navzdol. Letos sta tako navdušila Samsung A3 in A5, ki sta narejena iz podobnih materialov kot letošnji Galaxy S7. V preteklosti so izdelovalci nižje cenovne telefone naredili iz nič, oziroma se je oblikovanje zgledovalo po modelih iz prejšnjega leta. Xperia XA s podobno izdelavo in oblikovanjem kot Xperia X le pridobi, saj Sony zdaj že leta dela lepe telefone.

Malo bolj zaskrbljujoče je pri XA stanje programske opreme. Žene ga Android 6.0, kar je dobro, in Sonyjeva preobleka je lepa. Težava je v tem, da je v telefon že nameščen antivirus AVG. O smotrnosti antivirusnih programov v mobilnih operacijskih sistemih bi se dalo razpravljati, a že to, da se je Sony odločil v telefon privzeto namestiti antivirusni program, prikliče v spomin slabe prakse iz sveta prenosnikov. Tam skušajo vsi izdelovalci na Okna nalepiti čim več svojega programja, ki naj bi uporabniku sicer pomagalo, a večinoma bolj moti in upočasnjuje računalnik. AVG je sicer mogoče odstraniti in dobimo le šestmesečno poskusno dobo, nato je treba plačati. Kljub temu bi bilo bolje, ko bi odločitev o nameščanju takšnih programov prepuščali uporabniku.

Strojno je XA zelo povprečen in glede na spodobno ceno je presenetljivo, da ima vgrajen Mediatekov osemjedrni procesor. Pri Sonyju smo bolj vajeni Qualcommovih enot, a gre kljub temu za spodoben motor, ki ima štiri 2-gigaherčna in štiri gigaherčna jedra, ki delujejo v tandemu z 2 GB pomnilnika. Vse skupaj je dovolj za nezahtevne uporabnike, a kakšne zahtevne igra ali aplikacije se zna kolcati.

Drugače pa ima XA vse druge postavke srednjega razreda. Shrambe je 16 GB in jo je mogoče razširiti s kartico Micro SD. Zaslon je 5-palčni in ni nič posebnega, kar zdaj od Sonyja že kar nekako pričakujemo.

Xperia XA ni dober telefon, saj je bilo večje veselje uporabljati Samsung A3, ki ima boljši zaslon in se je obnašal hitreje. Največ XA naredi z oblikovanjem in izdelavo, a to res ni dovolj.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji