Objavljeno: 27.9.2016 | Avtor: Matej Šmid | Monitor Oktober 2016

LG X Cam

Dvojne kamere v telefonih so postale zadnji krik mode. Pa ne zato, ker je dve kameri v svoj iPhone 7 vgradil Apple, saj je to novost že kar nekaj prej uspelo ponuditi androidnim izdelovalcem. Preizkusili smo že Huaweiev model P9 in LGjev G5, ki imata oba na zadnji strani dva objektiva, tokrat pa smo dobili v roke še podobno rešitev v telefonu, ki je namenjena »cenovno občutljivejšim«, kot se reče. 5,2-palčni LG X Cam (oz. K580, kot je ponekod tudi znan) je telefon srednjega razreda, ki se ponaša z dvema objektivoma na zadnji strani in še enim, običajnim, na sprednji.

Če se najprej pomudimo pri samem telefonu – gre za zelo lep, tanek in prijeten telefon, ki zelo lepo sede v žep. Res je narejen iz plastike, a deluje vsaj nekoliko »kovinsko«, obenem pa dovolj trdno in lahko.

LGjev uporabniški vmesnik je dokaj »lahek« in prijeten za oko, za uporabnike drugih telefonov pa bo v začetku moteče, da nima posebnega »predala« za aplikacije, temveč se te naseljujejo neposredno na namizja, kot je običajno pri iPhonih (in je, bodimo realni – tudi najbolj logično). Zanimivo, da pobrisane aplikacije sistem še vedno hrani »v smetnjaku« in jih lahko po potrebi zelo hitro obnovimo, to nam je zelo všeč. LG se sicer drži Googlovih priporočil, zato telefon nima treh strojnih tipk, kot se jih držijo npr. pri Samsungu, temveč so te programsko izrisane. To postane veliko bolj logično, ko telefon obrnemo in se z njim pravilno »obrnejo« tudi tipke.

Od programskih rešitev v resnici moti le to, da tudi LG ne more mimo tega, da bi poskušal uporabnike zmesti z več različicami istih programskih rešitev. Tako imamo na voljo LGjevo pošto in Googlov Gmail. Imamo LGjevo galerijo fotografij in Googlov Photos. No, k sreči je vsaj spletni brskalnik le eden (Chrome), enako velja za koledar (LGjev). Omenimo, da je že privzeto nameščen Facebook, ki pa se ob prvem zagonu najprej nadgradi na zadnjo različico.

Žal je telefon procesorsko malce podhranjen, a to je za predstavnika srednje kategorije kar običajno. Vsebuje sicer osem Mediatekovih jeder Cortex-A53, a so ta pri 1,14 GHz dokaj počasna. V praksi (če za trenutek zamižimo ob res slabih rezultatih našega merilnega programa Geekbench) se to pokaže predvsem pri spletnem brskanju, uporabi aplikacije Facebook in pri poskusu dela s telefonom, ko se nadgrajuje. Res pa je, da v vseh treh primerih dodatno »sodeluje« le 2 GB pomnilnika. Dokaj šibka je tudi vgrajena baterija, ki meri le 2580 mAh in bo v praksi do konca dneva pripeljala le manj zahtevne uporabnike, a to je očitno kompromis, s katerim jim je v LGju uspelo narediti res lepo tanek telefon.

In zdaj nazaj h kameri oz. kameram, na katere so v LGju najbolj ponosni, vsaj glede na ime telefona. Dva objektiva na zadnji strani sta seveda povezana tudi z dvema tipaloma. Prvi sklop je namenjen »običajnemu« fotografiranju in mu služi 13 MP tipalo (no, fotografije so v resnici ločljivosti 4160 × 2336 pik, kar je nekaj manj od 10 megapik), drugi pa je manj zmogljiv (5 megapik, v praksi 2560 × 1440 pik oz. nekaj manj od 4 megapik) in namenjen širokokotnemu fotografiranju. Med njima hitro preklapljamo s »klikom« ustrezne ikonice v aplikaciji za fotografiranje. Izdelki širokokotnega objektiva so dovolj dobri, če od njega ne pričakujemo preveč. Če pa se bomo poskusili s preveč bližnjimi objekti, bo očitno, da je objektiv kar precej širokokoten, saj bodo pravokotniki naenkrat postali zelo zaobljeni.

LG X Cam

Hitrost delovanja: 7

Kakovost izdelave: 8

Prodaja: Operaterji.

Cena: 319 EUR.

Za: Zelo lepa zunanjost, dober zaslon, dvojna kamera.

Proti: Šibka baterija, šibak procesor.

Dve kameri omogočata bližnji ali širši posnetek istega motiva.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji