Objavljeno: 27.9.2016 | Avtor: Matej Šmid | Monitor Oktober 2016

Huawei Honor 8

Huawei že kar nekaj časa res strumno koraka v smeri vrhunskega izdelovalca telefonov, in čeprav je v resnici še vedno veliko uspešnejši v drugem delo svojega posla (oprema za operaterje, tudi mobilne), se zdi, da ni prav daleč od cilja. Njihovi telefoni P (P7, P8 in zadnji, P9) so, strojno gledano, v resnici odlične naprave, ki jih občasno sparijo tudi z odlično programsko opremo in potem iz njih nastane – Google Nexus 6p. Huawei P9 smo nedavno preizkusili in bili nad njim navdušeni. Kot vedno moramo pograjati le programski vmesnik EMUI, od katerega podjetje kar nekako noče odstopiti, oz. ga vsaj omiliti. Spomnimo se, da smo bili tudi nad Samsungovim vmesnikom TouchWiz dolga leta resnično zgroženi, a so ga v zadnjih letih Korejci občutno oklestili in ga naredili že kar lepo uporabnega.

Huaweiev vmesnik je, tudi v novem telefonu Honor 8, po drugi strani dovolj uporaben le, dokler se ne spustimo v nastavitve, oz. dokler z roba zaslona ne potegnemo »roletnega menuja«. Če bi se zaobljenih ikon v slogu Appla morda že počasi navadili, pa tega, da sistem nima posebnega predala za aplikacije, temveč jih zlaga neposredno na namizje, ne moremo oprostiti. Kljub temu raje priporočamo namestitev Nova Launcherja.

In to je v resnici tudi vse, kar imamo očitati novemu Honorju, saj gre v vsem drugem za odličen 5,2-palčni telefon. Ko ga vzamemo iz škatle, je videti skorajda kot Applov iPhone (to je sicer smešno, a v resnici – lepo ;). Podobno ga je čutiti tudi v praksi, saj je narejen iz trdnih materialov in uporabniku v roko lepo sede. Edina strojna razlika v primerjavi z večjim P9, ki nam jo je uspelo ugotoviti, je v resnici le malce počasnejši procesor, a uporabnik tega v praksi ne bo opazil (no, pa Honor je tudi malenkost debelejši in malenkost težji). Navsezadnje telefon še vedno ženejo štiri vrhunska jedra Cortex-A72 in štiri počasnejša/varčnejša A53, telefon pa ima kar 4 GB pomnilnika. Uporaba telefona je mehka, zvezna, aplikacije tečejo hitro, preklop med njimi prav tako.

Honor 8 je odličen telefon za ta denar, le programsko ga priporočamo malce urediti.

Priučiti se bo treba le bralnika prstnih odtisov, ki je na zadnji strani (tako kot pri Nexusu 6p, na primer), ki pa prav zato omogoča res hiter odklep telefona, kar na poti iz žepa.

Povejmo še, da ima tudi ta telefon dva objektiva, čeprav se ne pohvali z Leicino optiko kot P9. Za razliko od LGjevega modela X Cam, ki dva objektiva izkoristi za fotografiranje z dvema različnima goriščnicama (in torej omogoča nekakšno »menjavo objektivov«, kot smo je vajeni z resnih fotoaparatov SLR), pri Huaweiu stavijo na možnost fotografiranja z zameglitvijo. Tiste, ki so bliže objektivu, lahko izostrimo, ozadje pa ostane mehko zamegljeno kot »pri resnih fotografih«. Pri tem je en objektiv tisti, ki dejansko fotografira, drugi pa je pomožen, informacijo zajema le v črno-belem spektru in jo izkoristi za natančnejšo 3D ocenitev scene. Končni izdelki, če se nam ljubi ukvarjati z njimi, so dobri, a bo manj natančno oko le težko opazilo, da je izdelek, ko črno-beli objektiv prelepimo z lepilnim trakom, kaj drastično drugačen. Drugače se Huawei tudi sicer precej posveča svoji fotografski aplikaciji. V njej najdemo malo morje že nastavljenih programov, pa tudi možnost ročnega nastavljanja parametrov, čeprav menimo, da velika večina kupcev telefona tega ne bo niti opazila.

Honor 8 je odličen telefon za ta denar, le programsko ga priporočamo malce urediti – Nova Launcher in SwiftKey bosta za začetek dovolj. Huaweiu pa bi svetovali številčne oznake svojih telefonov nekako poenotiti, ne pa da vrhunski »P« nosi številko devet, vrhunska Mate in Honor pa 8. Nazadnje je tako »poenotenje« izvedel Samsung, ko je s svojim Galaxy Note malce preskočil in številčno ujel Galaxy S

Huawei Honor 8

Hitrost delovanja: 9

Kakovost izdelave: 9

Prodaja: Operaterji, www.bigbang.si.

Cena: 450 EUR.

Za: Zelo lepa »ajfonovska« zunanjost, dober zaslon, hitrost, dobre fotografije.

Proti: Uporabniški vmesnik EMUI.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji