Objavljeno: 31.5.2016 | Avtor: Anže Tomić | Monitor Junij 2016

Huawei P9

Huawei je leta 2015 izdelal najboljši telefon z operacijskim sistemom Android. Nexus 6P je izjemna naprava že zaradi golega Androida, a je prišla na vrh tudi zaradi izdelave in strojne moči. Nexusu 6P strojno ni bilo mogoče veliko očitati, saj je izdelan iz vrhunskih materialov, procesor in pomnilnik ne zaostajata za konkurenco in končno smo dobili Nexus z dobrim fotoaparatom.

Vsi izdelovalci, ki so v preteklosti za Google izdelali kak Nexus, so se od Googla kaj naučili. Enako smo upali, da se bo zgodilo s Huaweijem in da bo njihov naslednji osrednji telefon od Nexusa pobral čim več.

Model P9 začne odlično, saj so materiali, iz katerih je izdelan, odlični in že dolgo nismo držali v rokah telefona, ki bi tako dobro sedel v roko. Robovi ohišja so prijetni za otip, steklo na zaslonu se lepo krivi proti ohišju, na zadnji strani pa je fotoaparat postavljen v črn pas, ki ga poznamo že iz Nexusa 6P. Tam je fotoaparat izbočen iz ohišja, pri P9 pa je v isti višini kot zadnja stranica. Kar zadeva izdelavo, telefonu ni mogoče očitati ničesar, in ko na zadnji strani poleg dveh leč vidimo še napis Leica, se pričakovanja dodatno zvečajo.

Dva fotoaparata sta letošnji odgovor na vprašanje, kako izboljšati mobilno fotografijo. Fotoaparat ob vsakem slikanju zajame dve sliki, saj en senzor zajame barvno podobo, druga leča pa slika črno-belo in zato končni fotografiji, ki je sestavljena iz obeh, posreduje več informacij o kontrastu in svetlosti. Na trenutke dela P9 izjemne slike, a tu in tam tudi zataji, kar je tudi »odlika« Nexusa 6P. Popolne revolucije torej dva fotoaparata ne prinašata, a če zaradi dveh leč izdelovalci odpravijo grbine na zadnjih stranicah telefonov, so nekaj naredili prav.

Za strojno moč skrbi procesor Kirin 955, ki ga izdeluje podjetje HiSilicon, to pa je v popolni lasti podjetja Huawei. Gre za osem jeder (4 x 1,8 GHz in 4 x 2,5 GHz), ki s 3 GB (ali 4 pri 64 GB različici) pomnilnika solidno krmilijo oblečeni Android 6.0. Občasno je opaziti zatikanje, a nič resnega, kar bi konkretno kvarilo uporabniško izkušnjo. Ta je dobra in ji največje težave povzroča Huaweijeva preobleka EMUI, ki preveč kopira iOS in trpi za vsemi grehi, ki jih poznajo takšne preobleke. Manjka seznam aplikacij, ikone so oblečene v kvadrat z zaobljenimi robovi in tiste redke, ki so narisane na novo, niso oblikovalski presežek.

P9 je prvi postnexusni telefon tega izdelovalca, na katerem se vidi, da so od izkušnje s 6P nekaj odnesli. Omeniti velja še nekoliko nižjo ločljivost zaslona, 1080 x 1920, a povsem zadošča. Do boljšega priporočila telefonu manjka le še goli Android, pa še to je mogoče nekoliko odpraviti z menjavo zaganjalnika (launcherja).

Huawei P9

Hitrost delovanja: 8

Kakovost izdelave: 9 

Cena: 600 EUR.

Za: Izdelava.

Proti: Preobleka.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji