Objavljeno: 31.5.2016 | Avtor: Matej Šmid | Monitor Junij 2016

Test Lenovo Vibe X3

Lenovo, že nekaj let največji izdelovalec osebnih računalnikov na svetu, si že kar nekaj časa prizadeva, da bi postal tudi največji izdelovalec tablic in telefonov. Trenutno je na četrtem mestu (za Samsungom, Applom in Huaweiem), z velikimi cilji pa je lani vstopil tudi na slovenski trg. Po začetni poplavi modelov, tudi tistih v najvišjem (cenovnem) razredu, je nekako videti, kot da je upehan. Največji predstavljajo vrhunske modele kot po tekočem traku (in z njimi vzdržujejo ugled blagovne znamke), od predstavitve zadnjega vrhunskega modela Lenovo (Vibe Z2 Pro) pa je minilo že skoraj dve leti. Vmesno leto so v Lenovu raje izkoristili za predstavitev »posebnih« mobilnih telefonov, kot je Vibe Shot, ki se trudi biti bolj fotoaparat kot telefon.

Kakorkoli že, čakanja je konec in v roke smo dobili najnovejši Lenovo iz najvišjega razreda – model Vibe X3. Lenovo sledi trendom, zato je novinca nekoliko pomanjšal – po diagonali meri zaslon 5,5 palca, Vibe Z2 Pro pa je meril celih 6 palcev. Slednje je sicer odlično za dostop do spleta, medtem ko je za telefoniranje, predvsem pa za upravljanje z eno roko, res nekoliko preveč. Vibe X3 je v tej smeri bolj obvladljiv, tudi zato, ker je za razliko od predhodnika lepo zaobljen. Zaslon je sicer »le« ločljivosti FullHD (1920×1080 pik), kar je manj od vrhunskih modelov konkurence, a menimo, da so višje ločljivosti nesmiselne, saj jih v resnici ne zmoremo razločiti. Zagotovo pa trošijo več električne energije in se počasneje osvežujejo.

K dobri izkušnji pripomore tudi bralnik prstnih odtisov, ki je, odkar nas je na to navadil Nexus 6P, na zadnji strani. Je dovolj hiter, da lahko telefon s hitro kretnjo odklenemo, še preden ga iz žepa prinesemo pred oči. Telefon izstopa tudi po zvočnikih – ima namreč dva, nameščena pa sta na sprednji strani, zato sta zelo dobro slišna (to, da se hvalita z napisom Dolby Atmos, po našem mnenju ne koristi, škodi pa tudi ne). Kar veliko telefonov ima namreč zvočnik na spodnjem delu, kjer ga mimogrede prekrijemo s prstom. To ob ogledu video posnetkov (Youtube …) vsekakor moti.

Fotoaparat je dovolj dober, da ga postavimo ob bok drugim vrhunskim fotoaparatom, a ne izstopa. Fotografiranje v načinu HDR je v primerjavi s Samsungom Galaxy S6 Edge+ nekoliko počasnejše, manj je tudi posebnih foto načinov v nastavitvah.

Telefon X3 je zelo odziven, k temu pripomore 3 GB pomnilnika (hitri preklopi med aplikacijami), še bolje pa bi bilo, ko bi imel vgrajen vrhunski procesor. Šestjedrni Snapdragon nikakor ni slab, ni pa največ, kar je trenutno na voljo. Naš merilni program Geekbench 3 mu je nameril vrednosti, ki so primerljive z lanskimi vrhunskimi modeli, čeprav, to moramo priznati, v praksi ni opaziti bistvenih razlik. Vgrajena baterija je nekoliko manjša od tiste v predhodniku Z2 Pro, a telefon v praksi zdrži dlje. Toda, spet – še vedno precej manj od letošnjih vrhunskih konkurenčnih modelov, kot je Samsung Galaxy S7 Edge+. Baterija slednjega je tudi po naših meritvah zdržala dvakrat dlje. Omenimo še, da telefon sprejme dve kartici SIM, kar je zadnje čase že skorajda eksotika, predvsem zaradi želja mobilnih operaterjev, ki si v »svojem« telefonu ne želijo konkurence.

Uporabniški vmesnik je pač – hja, Lenovov. Še vedno priporočamo, da si iz trgovine Play namestite Google Launcher ali pa morda Nova Launcher. Če (ko) bo v telefon nameščen Android 6 (zdaj ima 5.1), si boste lahko kot privzeto namestili tudi Googlovo klicno aplikacijo (Phone). No, dotlej se boste brez težav navadili Lenovove in je ne boste več potrebovali, he he ;).

X3 je po skoraj vseh merilih odličen telefon, pa vendar se ne moremo otresti občutka, da se je za kakšno leto izgubil v načrtovalnih in proizvodnih dvoranah kitajskega velikana. Morda je tudi zato nekoliko debelejši in težji od konkurence. Kaže, da Lenovo že kar težko sledi vsemu, s čimer naj bi se ukvarjal. Osebni računalniki (tudi tisti nekdanjega IBMa), prenosniki (enako), strežniki (spet, enako), tablice, telefoni in še marsikaj. Nekdo iz te druščine pač mora tu in tam na stranski tir. Letos so bili to telefoni.

Lenovo Vibe X3

Hitrost delovanja: 8

Kakovost izdelave: 8,5

Prodaja: Bigbang, operaterji.

Cena: 540 EUR.

Za: Hiter in odziven telefon, dobri zvočniki.

Proti: Baterija bi lahko bila boljša, uporabniški vmesnik si moramo izboljšati sami, kolikor je mogoče.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji