Objavljeno: 26.4.2016 | Avtor: Anže Tomić | Monitor Maj 2016 | Teme: nenehni testi

Xiaomi Redmi Note 3

Xiaomi Redmi Note 3 sodi med cenejše telefone. To je nemogoče obiti in to je nekaj, kar je skupno vsem kitajskim pametnim telefonom. Vse je podrejeno ceni, a pri tem vendarle poskušajo dostaviti kar najboljšo strojno moč. Po tej plati je Note 3 zelo soliden. Procesor je Mediatekov Helio X10 (osem 2 GHz jeder A53), ki ga je mogoče najti tudi v telefonih bolj znanih izdelovalcev. Naš model je imel 16 gigabajtov shrambe in 2 GB pomnilnika (32 GB različica ga ima 3 GB). Fotoaparat je povprečen, a to leta 2016 pomeni, da bo znal zajeti dovolj dobrih slik, da mu je težko karkoli konkretno zameriti. Tudi ohišje je na ravni, saj je kovinsko, a iz manj kakovostnih materialov, kot jih najdemo pri dražjih telefonih. Kljub temu gre za dobro izdelavo, ki jo dopolnjuje še hiter bralnik prstnih odtisov na zadnji strani.

Tako kot pri skorajda vseh telefonih kitajskih blagovnih znamk se vedno zaplete pri androidni preobleki. Ta tu prekriva Android 5.0 in je klasična mešanica kopiranja iOSa,  že nastavljenih aplikacij, ki jih ne potrebujemo, in dvomljivih oblikovnih odločitev. Že nastavljenih aplikacij seveda ne moremo odstraniti. Lahko pa jih onemogočimo ali skrijemo v mapo in to je tudi priporočljivo storiti, saj raznih »boost« in »varnostnih« programov ne potrebujemo. Največja pomanjkljivost te preobleke pa je podrobnost, ki niti ni tako nepomembna in smo nanjo tudi že naleteli – Note 3 na zaslonu za zaklep kaže oglasna sporočila. Ko telefon z gumbom za vklop zbudimo, nas pričaka oglas (v našem primeru je bil to celo oglas za slovenskega operaterja), ki ga moramo s podrsom odstraniti in šele nato nas pričaka vnos varnostne kode/vzorca. Oglasi se sicer kažejo zelo naključno in jih včasih tudi ni. Kljub temu gre za noro zamisel, ki je več kot očitno namenjena subvencioniranju telefona, saj Xiaomi bržkone nekaj zasluži s prikazom oglasov. Drugače si je njihovo navzočnost pač težko razložiti. A treba je iti dlje, saj je sama zamisel o takem oglaševanju zelo neprimerna. Telefon je nadvse osebna naprava, s katero imamo uporabniki tesen odnos in za katero odštejemo veliko denarja. Pričakovati bi bilo, da so telefoni po nakupu naši in da nam ne poskušajo vsakič, ko jih hočemo uporabljati, česa še dodatno prodati. Nižja cena gor ali dol, kupljen telefon je naš in oglase že tako gledamo, ko gremo z njim v splet. Da nam jih kaže že sam operacijski sistem, je odbijajoče in le upamo lahko, da se to ne bo razširilo še k drugim izdelovalcem.

Seveda je mogoče z zamenjavo ROMa ali zaganjalnika marsikaj onemogočiti in spremeniti, a to so rešitve, ki se jih bomo lotili tisti, ki to znamo in se nam s tem ljubi ukvarjati. Za takšne uporabnike so »kitajci« lahko zanimivi, ko nanje gledamo predvsem kot na zelo solidno strojno opremo po ugodni ceni. Povprečnemu uporabniku, ki bi rad kupil dober poceni telefon, pa s čisto vestjo ni mogoče priporočiti naprave, katere operacijski sistem nas spusti v telefon šele, ko nam je pokazal oglas.

Xiaomi Redmi Note 3

Prodaja: Spletne trgovine.

Cena: 240 EUR.

Za    Solidna strojna oprema po ugodni ceni.

Proti    Grda preobleka, ki prikazuje oglase.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji