Objavljeno: 27.9.2016 | Avtor: Matej Šmid | Monitor Oktober 2016

Sony Xperia X Compact

Sonyjeve telefone Compact že dalj časa hvalimo kot zelo dobro izbiro za tiste uporabnike, ki se nočejo privaditi vedno večjim telefonom, bi pa kljub temu radi imeli v rokah nekaj hitrega in zmogljivega.

Zadnja različica X Compacta je že skorajda na meji tega, da bi jo lahko priporočili. Strojno gre sicer tudi tokrat za nadpovprečno zmogljiv telefon, žal pa je videti tak, kot da imamo v rokah nekaj, kar je staro najmanj pet let.

X Compact poganja Qualcommov Snapdragon 615, 6-jedrni procesor – dve jedri sta hitri (Cortex-A72), štiri pa varčna (Cortex-A53). Izkaže se, da sta dve jedri A-72 več kot dovolj za zelo hitro in tekoče delovanje telefona. Še posebej, če ima zaslon le 1280 × 720 pik, tako da tudi grafični podsistem nima prav veliko dela. Zaslon je verjetno »odgovoren« tudi za to, da smo telefonu namerili kar devet ur testnega dela (Geekbench). To v praksi pomeni, da bo zlahka zdržal dan ali dva običajnega dela. Kljub temu da akumulator nima prav nič več nazivne moči kot konkurenca (2700 mAh).

Telefon je sicer prijeten za otip, zaradi majhnosti (4,6-palčni zaslon) tudi praktičen za v žep, le nerazumljivo je debel, kot so bili telefon »v davnih časih«. Obenem je tudi »plastičen«, kar bo morda koga motilo.

Programsko (nameščen je sicer Android 6) je tak kot druge Xperie, to pomeni dokaj »čist« in izpiljen. Sonyjeva programska preobleka sodi me manj »drugačne«, to ji štejemo v dobro. Še posebej pa cenimo, da je že privzeto nameščena tipkovnica Swiftkey, to lahko le pozdravimo.

Spomnimo še, da imajo Sonyjevi telefoni posebno tipko za proženje fotoaparata, kar je zelo uporabno. Če jo držimo sekundo ali dve, se telefon prebudi neposredno v fotografski aplikaciji.

V resnici moti le to, da Sony za novi Compact ne zahteva le kakih 300 evrov, kar bi ga naredilo za telefon, ki bi ga lahko priporočili vsakomur. Pa še: pozor – telefon ima napajalni vmesnik USB-C, kar je treba upoštevati najmanj takrat, ko bi radi telefon polnili na (morebiti že obstoječem) napajalniku v avtomobilu.

Čisto za hec – takole »brez konteksta« so Sonyjevi prevajalci prevedli besedno zvezo »Up time«.

Sony Xperia X Compact

Hitrost delovanja: 7,5

Kakovost izdelave: 7,5

Prodaja: Operaterji.

Cena: 449 EUR.

Za: X Hitro in zvezno delovanje, zmogljiva baterija, posebna tipka za fotoaparat, nameščena tipkovnica Swiftkey.

Proti: Plastična in »debela« zunanjost.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji