Objavljeno: 25.10.2016 | Avtor: Anže Tomić | Monitor November 2016

Sony Xperia XZ

V Sonyju so se letos odločili, da bodo pokopali Xperio Z, in obudili so novo serijo telefonov z oznako X. Tako smo letos že dobili dve Xperii, ki sta skušali priti na vrh. Xperia X in predvsem X performance sta bila telefona, ki sta na papirju delovala dovolj solidno, da bi z njima Sony lahko pokril zahteve v najvišjem cenovnem razredu. Ko smo ju dobili v roke, je X razočarala, saj ni bila vodotesna in za ceno, ki sodi v vrh, ni dostavila zadovoljive strojne moči. X Performance pa je zelo dober telefon in tisto, kar smo od Sonyja dobivali zadnja leta. Lepa naprava je bila strojno zmogljiva in je skušala pritegniti s fotoaparatom, a ta je imel zdaj že klasično težavo s Sonyjevo aplikacijo, ki se že leta ne zna sestaviti v stabilen in hiter vmesnik za slikanje.

Prihod tokratne Xperie XZ je presenetljiv, saj je Sony z modelom X Performance svoje delo za letos bolj ali manj opravil. Kljub temu so se odločili za izdelavo novega telefona, ki pa je strojno praktično enak Xperii X. Oba imata Snapdragon 820 (2 × 2,15 GHz in 2 × 2,16 GHz) s tremi gigabajti pomnilnika, tako da s hitrostjo ni težav. Sonyjeva preobleka je še vedno ozko grlo pri uporabi, saj so nekatere aplikacije (tista za fotografiranje je zopet glavni krivec) počasnejše kot pri konkurenci. Kljub temu gre za nadvse zmogljiv telefon, ki omogoča uporabniško izkušnjo, vredno naprave najvišjega cenovnega razreda.

Največje odstopanje je oblikovanje telefona, ki je podobno letošnji Xperiji X Compact in ima manj skupnega z Xperijo X. Zakaj je tako, vedo le v Sonyju, a stanje vnaša nekaj nepotrebne zmede. Xperia X je tudi dosti lepša naprava kot XZ in Compact, ki sicer presenetita z materiali, a oblikovno delujeta bolj ceneno kot X in X Performance. Ohišje Xperie XZ je kovinsko in izjemno kompaktno. V tem pogledu spominja na prve Xperie Z, ki so bile prav tako zelo dobro narejene. Idealna Xperia bi prevzela oblikovanje Xperie X in materiale ter izdelavo XZ. Dobili pa smo dva ločena telefona, ki sta si strojno tako podobna, da je res težko najti smisel za obstoj obeh.

Če kupujete najboljši Sonyjev telefon, bo najbolje, če pri operaterju primerjate ceno Xperie XZ in Xperie X Performance ter izberete cenejšo napravo.

Sony Xperia XZ

Hitrost delovanja: 8,5

Kakovost izdelave: 9

Prodaja: Operaterji.

Cena: 670 EUR.

Za: Izdelava, hitrost.

Proti: Sonyjeva androidna preobleka ne napreduje.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji