Objavljeno: 26.4.2016 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Maj 2016 | Teme: nenehni testi

iPhone SE

V zadnjih letih se zasloni (in seveda tudi ohišja) zmogljivih telefonov le in samo še večajo. Vse zastavonoše se hvalijo z velikimi zasloni, ki segajo preko pet palcev, pogosto pa tudi čez pet in pol. S tem ni načeloma nič narobe, zmoti pa to, da so tisti, ki bi si želeli majhen telefon, hkrati obsojeni tudi na razmeroma počasen telefon s slabimi specifikacijami. Edina izjema je bila nova Sonyjeva Xperia Z5 Compact, ki ima praktično enake specifikacije kot sorodna Xperia Z5, pa tudi ta ima 4,6-palčni zaslon.

iPhone SE je na zunaj popolnoma enak kot tri leta star  model 5s (desno). Posodobljena je le notranjost.

iPhone SE je na zunaj popolnoma enak kot tri leta star model 5s (desno). Posodobljena je le notranjost.

Za uporabnike manjših telefonov so imeli doslej še največ posluha v Applu. Ti so bili tudi zadnji, ki so z modeloma iPhone 6 in 6+ skočili na velikostni vlak, zdaj pa so predstavili nov telefon s štiripalčnim zaslonom in zmogljivo strojno opremo – iPhone SE (črke naj bi pomenile »Special Edition«).

Telefon je navzven enak staremu modelu 5S (ta pa še starejšemu iPhone 5), predstavljenemu pred dvema letoma in pol. 5S je sicer ponekod še naprodaj po znižanih cenah, gre pa le za praznjenje zalog. Naj spomnimo – telefon je raven, z aluminijastim ohišjem in zaslonom, ki po diagonali meri štiri palce (oziroma deset centimetrov).

To je za današnje razmere res majhen zaslon, tudi ko ga postavimo ob bok t. i. »mini« in »compact« različicam iz sveta Androidov. Ohišje je sicer presenetljivo težko in nič kaj res tanko – Samsungov novi Galaxy S7, ki je bistveno večji, je hkrati le malenkost debelejši. Daje pa ohišje odličen občutek kakovosti in trdnosti, čeprav, če sodimo po izkušnjah s 5S, lahko računamo, da bo rob telefona s časom nabral nekaj prask. Je pa pohvalno, da lahko z novim telefonom brez težav uporabljamo vsa ohišja, namenjena modelu 5S, teh je v spletnih trgovinah res malo morje.

Glavne novosti so skrite očem. Gre za močno izboljšano strojno opremo, ki sicer ni nova, poznamo jo že iz modelov 6S in 6S+, a je nova v telefonu te velikosti. Procesor je Applov A9, gre za dvojedrni, 64-bitni procesor, katerega takt je 1,85 GHz. Procesor je res izredno hiter, tudi na preizkusu Geekbench se odlično obnese. Ima sicer manj jeder, kot smo vajeni v svetu Androida, a se mu to med delom res ne pozna. Pomnilnika je 2 GB, enako kot pri 6S in 6S+, po našem mnenju bi ga lahko bilo tudi več  (drugi telefoni visokega ranga se že hvalijo s 4 GB). Zelo razočarani smo nad Applovo odločitvijo, da še naprej ponudijo osnovno različico s pogonom, velikim 16 GB. Ob tem zasede še sistem kar veliko prostora, uporabniku tako ostane le okoli 11 GB.

To je za pametni telefon večinoma res premalo. Aplikacije (sploh igre) so lahko težke tudi več GB, fotografije, posnete s fotoaparatom ločljivosti 12 milijonov pik, in video visoke ločljivosti 4K hitro zasedejo, kar ostane. Da sploh ne omenimo glasbe, podkastov, MMSov in vsega drugega. Na voljo je sicer tudi model s 64 GB pogonom, ki velja dobrih sto evrov več od osnovnega. Škoda, da morajo tako varčevati.

V tipki »home« ostaja tipalo za branje prstnega odtisa, je pa to tipalo prejšnje generacije, torej je malenkost počasnejše od tipal v telefonih 6S in 6S+. Razlike so resda težko opazne, saj tudi to tipalo deluje hitro in natančno. Glede na zmogljiva brata pa so izpustili zaslon, ki poleg dotika zazna tudi stopnjo pritiska (v Applu pravijo temu »Force Touch«). Mislimo si, da bi bilo predrago oziroma bi terjalo preveč časa in energije, da bi model 5S, njegovo ohišje, predvsem pa zaslon, prilagodili tej novi možnosti. Med novostmi najdemo tudi hitrejšo povezavo LTE (tokrat v teoriji do 150 Mbps) in vmesnik WiFi, ki podpira tudi novi standard 802.11ac. Seveda sta dodana tudi Bluetooth (4.0) in vmesnik NFC.

Novi iPhone SE je noro hiter telefon, zapakiran v sicer staro, a kakovostno ohišje, ki bo kakor nalašč za vse, ki si želijo telefon, ki ga lahko upravljajo z eno roko. Kot vedno pa je jasno globoko omrežen v Applov ekosistem, kar bo marsikoga tudi odvrnilo. Tudi cena je jabolčna – 499 evrov za osnovni model s 16 GB prostora ni malo.

iPhone SE

Prodaja: Bolje založene trgovine.

Cena: Od 499 EUR (16 GB).

Za    Hitrost delovanja, kakovost izdelave, velikost ...

Proti    ... ki pa marsikomu ne odgovarja, cena, osnovni model ima le 16 GB prostora. 

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji