Objavljeno: 31.5.2016 | Avtor: Anže Tomić | Monitor Junij 2016

LG G5

Lani je LG s telefonom G4 končno uspel izdelek, ki mu ni manjkalo nič omembe vrednega. Prvič se je lahko pohvalil z dobrim fotoaparatom. Sistem gumbov za glasnost in vklop na zadnji stranici telefona je bil prvič narejen tako, da smo gumbe brez težav ločevali med seboj. Še največ je bilo očitati plastičnemu ohišju, ki pa nikakor ni bilo narejeno slabo. Po letih serije G je bil G4 odličen telefon in letos smo pričakovali nadgradnjo te zasnove. Dobili pa smo LG G5, ki z G4 oblikovno in funkcionalno nima dosti skupnega. Pri LGju očitno niso bili več zadovoljni s prejšnjimi oblikovalskimi smernicami, saj G5 odpravlja kar nekaj posebnosti, ki so bile zaščitni znak telefona G.

Na zadnji stranici je ostal le še gumb za vklop in izklop, ki opravlja tudi dolžnost bralnika prstnih odtisov. Gumba za uravnavanje glasnosti sta na stranici in med opaznejše spremembe spada še raven hrbet, saj so imeli prejšnji modeli ukrivljenega.

Oblika je bolj všečna kot pri predhodnikih, a spremembe niso le površinske, saj je osrednja novost tega telefona modularnost. Menjanje posameznih komponent računalnikov in telefonov ni nič novega. V preteklosti so to že poznali izdelki Palm oziroma Handspring in pred kratkim smo v Monitorju pisali o Asusovem računalniku, ki mu po želji dodajamo in odvzemamo komponente, ki so narejene tako, da jih le postavimo drugo na drugo. V LGju so G5 zasnovali tako, da se brada pod zaslonom povsem odstrani. To naredimo tako, da pritisnemo gumb na spodjem robu telefona in že lahko odstranimo brado in baterijo.

Navadno brado nato lahko zamenjamo s »prijatelji« (kot je module poimenoval LG), v katere vpnemo baterijo in jih porinemo v telefon. Na voljo smo imeli dva modula. Prvi je bil pretvornik zvoka iz digitalnega signala v analognega in nosi oznako Bang & Olufsen (160 EUR). Ob rabi se razlika pozna, a k takim napravam sodijo tudi dobre slušalke, ki prednosti dejansko izkoristijo.

Naslednji modul je bil bolj zanimiv, saj poveča baterijo in doda nekaj gumbov za lažje slikanje (100 EUR). Tako dobimo na hrbtni strani telefona grbino, ki pomaga pri držanju telefona ob slikanju. Na modulu pa je še gumb za slikanje, ki ima dve stopnji (prva izostri sliko), gumb za zajemanje videa in zumirno kolesce. V praksi se sistem obnese solidno in je na kakšnem potovanju dobrodošel dodatek. Uspešnost sistema modulov ni samoumevna in pričakovati je, da bo kakšno podjetje naredilo še kakšnega, a če se G5 ne bo prodajal rekordno, bodo v LGju težko še koga prepričali v razvoj dodatnih modulov. Modularna zasnova ima še to slabost, da je spodnji del telefona na ohišje vedno pritrjen in ne daje takega občutka trdnosti, kot ga poznamo iz aluminijastih naprav. Res ni bojazni, da bi kaj odpadlo, a vsakič, ko telefon vzamemo v roke, se vidi, da ni iz enega kosa.

Najboljši del telefona in področje, ki ga je od lani pri LGju treba pohvaliti, je fotoaparat. In ne gre le za optiko, ki je znova vrhunska, temveč so se v LGju potrudili tudi z aplikacijo za fotoaparat. Ta je hitra in preprosta, a omogoča tudi vrsto nastavitev za zahtevnejše. Pri optiki pa so tokrat, tako kot pri Huawei P9, dodali še en senzor. Tam ena kamera slika črno-bele slike, ki potem skupni sliki dajo več kontrasta. Pri LGju pa je ena kamera širokokotna, tako da je uporabna pri slikanju večjih skupin in objektov. Gre za slabše tipalo, saj ima 8 megatočk, prvo tipalo pa 16. Rezultati pri slikanju segajo v vrh telefonske ponudbe in LG je le še nadgradil odličnost kamere, ki smo jo lani videli pri G4 in V10.

LG G5 je vrhunski telefon, ki mu modularnost poveča zanimivost. Na vrhu ne preseže Samsunga S7, ki je narejen dosti bolje in se mu vidi, da temelji na izvrstnem S6. Če bo LG naslednje leto ostal pri enakem oblikovanju in bo G6 le nadgradnja petice, se nam obeta telefon, ki bo posegal po vrhu. Letos pa lahko zapišemo enako kot lani pri G4: tole je najboljši LG telefon do zdaj. Za marsikoga je to povsem dovolj.

LG G5

Hitrost delovanja: 8,5

Kakovost izdelave: 8

Prodaja: Telekom, Simobil, Telemach.

Cena: 700 EUR.

Za: Zaslon, fotoaparat.

Proti: Modularnost je draga.

Najboljši del telefona je fotoaparat. In ne le optika, temveč tudi aplikacija.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji