• Hermes Plus ne bo več slovenski

  Podjetji Hermes Plus iz Ljubljane in S&T z Dunaja sta 18. junija na tiskovni konferenci sporočili, da je podjetje S&T povabilo delničarje podjetja Hermes Plus, da mu prodajo delnice. S&T želi do 28. junija kupiti vsaj 76 % delnic in postati glavni lastnik Hermesa Plus. Podjetji S&T in Hermes Plus sta si precej podobni, zadnje leto pa sta se zaradi širjenja začenjali vse pogosteje srečevati na istih trgih, tako da je bilo le še vprašanje časa, kdaj bosta postali resna tekmeca. Predstavniki obeh podjetij menijo, da je veliko bolj smiselna združitev moči, tako kapitalsko kot tehnično in poslovno-upravno. Če bo S&T do 28. junija uspelo kupiti 76 % delnic Hermesa Plus, za katere ponujajo gotovino in delnice S&T (v celoti naj bi bila vrednost okoli 22 milijonov nemških mark), bo lastništvo enega najuspešnejših slovenskih računalniških podjetij prešlo v avstrijske roke. Pri Hermesu Plus zagotavljajo, da pa se dejansko spreminja le lastništvo, vse drugo ostaja - tako vodstvo in strokovnjaki kakor tudi poslovna usmeritev, blagovne znamke in konec koncev ime podjetja.

  Objavljeno: 18.6.1999
 • Metacreations Ray Dream Studio 5.5

  Podjetje Metacreations je predstavilo novo različico programskega paketa za oblikovanje in animacijo 3D Ray Dream Studio 5.5. Nova različica predstavlja korak naprej pri podpori za internet, združljivosti z drugimi programi, pa tudi pri oblikovanju ter senčenju predmetov in scen. Osnova nove različice je paket Ray Dream Studio 5.02, ki so mu dodali nekaj pomembnih novosti. Novinec prinaša kar dva nova modula za senčenje. Ray Dream 5.5 Adaptive Renderer je križanec med tehniko senčenja s sledenjem žarkov in klasičnimi metodami, odlikuje pa ga hitrost delovanja, čeprav ne žrtvuje kakovosti; pozna sence, prozornost in svetlobne odboje. Za vrhunsko senčenje pa je na voljo še Ray Dream 5.5 Raytrace Renderer, ki sloni na pravi metodi slednja žarkom.

  Objavljeno: 18.6.1999
 • Microsoftov DirectX 7.0

  Microsoft je na razvojni konferenci Meltdown '99 prvič javno prikazal nov programski vmesnik za večpredstavne programe in igre DirectX 7.0. Nova različica, ki izhaja iz dosedanje različice 6.0, bo nudila za približno 20 % hitrejše delovanje, boljšo podporo za strojne pospeševalnike grafike 3D, podporo za nove učinke (prosojno, odboj svetlobe), pa tudi nove algoritme za prostorski zvok in novi vmesnik za glasbo DirectMusic. Končna različica nova vmesnika bo na voljo že sredi poletja.

  Objavljeno: 18.6.1999
 • Kdo plača kaj ... in kako

  Avstrija, Belgija, Češka, Danska, Francija, Grčija, Italija, Madžarska, Poljska, Portugalska, Romunija, Španija, Švedska, Švica in Velika Britanija: združenja uporabnikov interneta iz omenjenih držav so se prvi teden junija združila v najnovejši stavki in zahtevala nižje tarife za dostop do ponudnikov interneta. Zatrjujejo, da je evropski model obračunavanja dostopa v internet pretirano drag in zagovarjajo ameriški model, pri katerem so krajevni klici (med katere sodijo tudi dostopi do ponudnikov interneta) večinoma že zajeti v mesečni naročnini.

  Objavljeno: 18.6.1999
 • Nova lastniška struktura Omnitela

  Največji ameriški operater krajevne telefonije Bell Atlantic je izkoristil pravico prednostnega nakupa 3,4 % deleža italijanskega Omnitela. Olivetti, ki je končal sovražni prevzem Telecoma Italia (52 % vrednih 33 milijard dolarjev) in njegove enote mobilne telefonije TIM, prodaja svoj delež v Omnitelu zaradi predpisov o varovanju konkurence. Lastniški delež Američanov je tako z 19,7 % zrasel na 23,1 %, kar jih uvršča med druge največje lastnike Omnitela. Na vodilnem mestu ostaja nemški Mannesmann. Po opravljenih prevzemih od Olivettija bo nadzoroval 53,7 % italijanskega operaterja GSM, ki je v treh letih obstoja pridobil 7 milijonov uporabnikov.

  Objavljeno: 18.6.1999
 • Preoblikovanje Adobea

  Podjetje Adobe se pripravlja na večje preoblikovanje podjetja, čeprav so bili poslovni rezultati v zadnjem četrtletji boljši od pričakovanih. Po nekaterih podatkih naj bi odpustili okrog 250 zaposlenih, kar je 10 % osebja, poleg tega pa nameravajo zapreti evropsko podružnico v Edinburghu na Škotskem.

  Objavljeno: 18.6.1999
 • Computex podpira pomnilnike PC133

  Intel je na nedavnem sejmu Computex doživel še en manjši poraz. Proizvajalci osnovnih plošč namreč trenutno še ne nameravajo podpreti pomnilniških vezij Rambus, ki po trditvah proizvajalcev OEM ob zelo visoki ceni ponujajo premajhno razliko v zmogljivosti (kljub delovni hitrosti do 400 MHz). Zato bo vsaj še en rod osnovnih plošč slonel na tehnologiji SDRAM (s hitrostmi 100 in 133 MHz), medtem ko bo Rambus morda resnično zaživel šele po vpeljavi naborov Intel 820 in Intel 840, ki sta načrtovana za drugo polovico letošnjega leta. Tekmeci pomnilnikov Rambus DRAM že govorijo o pomnilnikih PC266, naslednjem rodu pomnilnikov DDR (Double Data Rate) SDRAM, ki bo ponujal dvakrat večjo prepustnost od novih 133 MHz pomnilnikov (PC133).

  Objavljeno: 18.6.1999
 • CodeWarrior for Red Hat Linux

  Priljubljenost Linuxa se pozna na vseh področjih programske opreme, tudi pri razvojnih orodjih. Podjetje Metrowerks, znano po razvojnem okolju CodeWarrior, je napovedalo različico programa za operacijski sistem Linux, in sicer za izvedbo, ki jo pripravlja družba Red Hat. CodeWarrior bo pravzaprav na voljo v dveh različicah. Prva, GNU Edition, ki je že na voljo, sledi načelom odprte kode in vsebuje okolje za razvojna orodja (prevajalnik in razhroščevalnik) organizacije Free Software Foundation. Druga, profesionalna različica, ki bo na voljo nekoliko pozneje, bo vsebovala podporo za C, C++ in javo (GNU samo prva dva), Metrowerks pa bo poleg razvojnega okolja dodal še svoje različice prevajalnikov in razhroščevalnikov. Cena paketa je 100 dolarjev (različica GNU), za profesionalno različico pa bo treba odšteti 450 dolarjev.

  Objavljeno: 18.6.1999
 • Windows 98 Second Edition

  Microsoft je v začetku junija pričel prodajati novo različico okolja Windows 98 s posodobitvami podpore za internet, povezovanja v omrežja in strojne opreme. Da bi podkrepili pomen nove osvežitve, so tudi spremenili ime izdelka, ki bo nosil oznako Windows 98 Second Edition (Windows 98 SE), namesto dosedanjih oznak OSR (OEM Service Release). Med novostmi, ki jih najdemo v paketu, so novi spletni brskalnik Internet Explorer 5.0, videokonferenčni program NetMeeting 3.0 in nov predvajalnik večpredstavnih datotek Media Player 6.1, ki zna med drugim predvajati zvočne posnetke MP3.

  Objavljeno: 18.6.1999
 • SAP odprl podružnico v Ljubljani

  Največji ponudnik poslovnih rešitev na svetu, podjetje SAP, je junija odprlo svojo slovensko podružnico. S to potezo želijo pri SAP izboljšati svoj položaj na slovenskem trgu. SAP nudi računalniško podporo za poslovne procese, razdeljene v 11 modulov. Med njimi so finančni modul, kontroling, nabava, načrtovanje proizvodnje in drugi. Poleg tega SAP ponuja tudi 19 že izdelanih rešitev za vertikalne trge, kot so farmacevtska industrija, banke, transport in zdravstvo.

  Objavljeno: 17.6.1999
 • EMG med prvimi uspešno uporabil San Francisco

  Podjetji EMG in Mikropis iz Žalca sta v sodelovanju s podjetjem IBM Slovenija in mariborsko Fakulteto za elektrotehniko, računalništvo in informatiko kot prvi v Sloveniji in med prvimi v Evropi razvili programsko rešitev z uporabo IBM-ovega razvojnega okolja San Francisco. Predmetna tehnologija, uporabljena v tem razvojnem okolju, naj bi v prihodnosti prevladovala pri razvoju vsakovrstnih informacijskih sistemov, saj bo bistveno olajšala razvoj in vzdrževanje, obenem pa poenotila in standardizirala programsko opremo. Takšna zasnova naj bi omogočila tudi bolj odprto programsko opremo, ki bo s programerskega vidika laže obvladljiva, s tem pa bo tudi zmanjšala stroške uporabnikom. Bistvo okolja IBM San Francisco je, da temelji na javanskih gradnikih in je združljivo z operacijskimi sistemi Windows NT, OS/400, AIX, Sun Solaris, HP-UX in Reliant Unix. San Francisco vsebuje približno 1200 javanskih gradnikov, poleg tega pa vsebuje tudi razvojno okolje, s katerim lahko programerji po želji pripravijo nove. Zato je razvoj kakršnihkoli namenskih programov zelo olajšan, saj lahko programerji po želji uporabijo že pripravljene gradnike, obenem pa je bistveno olajšano tudi vzdrževanje na tak način razvitih programskih rešitev.

  Objavljeno: 17.6.1999
 • Nokiin WAP telefon zamuja

  Nokia je objavila, da bo novi telefon 7110 s podporo protokola WAP (Wireless Application Protocol) prišel na trg šele jeseni in ne julija, kakor so sprva načrtovali. Zamudo so povzročile težave z razvojem pripadajoče programske opreme. Ocenjujejo, da bo že v naslednjem letu število telefonov s podporo WAP doseglo 40 milijonov ali 10 do 15 % tržni delež.

  Objavljeno: 15.6.1999
 • Kitajska šele tretja

  Kitajska, država z največjim prebivalstvom na svetu, je s 30 milijoni uporabnikov mobilne telefonije šele na tretjem mestu. Na prvem mestu so Združene države, sledi pa Japonska. Na Kitajskem se je od leta 1987 število uporabnikov mobilne telefonije vsako leto podvojilo, zato poznavalci ocenjujejo, da jih bo do konca leta že 46 milijonov.

  Objavljeno: 14.6.1999
 • Iridium na popravnem roku

  Skupina bank je sklenila podaljšati rok, v katerem naj bi prvi operater satelitske telefonije Iridium dosegel pogoje za pridobitev kreditov, vrednih 800 milijonov dolarjev. Tako bo Iridium v naslednjem mesecu vendarle poskusil doseči zahtevane prihodke in število naročnikov, saj današnje vrednosti niso niti blizu želenih. Prav zaradi slabih pokazateljev so iz Iridiuma v prejšnjih mesecih odstopili trije vodilni iz najvišje uprave. Sedanji finančni direktor Leo Mondale je potrdil, da poskušajo preoblikovati svoje dolgove in se tako izogniti stečaju. Prav tako so spremenili načrtovane ciljne vrednosti in napovedali nove, nižje cene, ki naj bi spodbudile prodajo. V lanskem letu so delnice Iridiuma padle za 84 %, obveznice pa za 73 %. Motorola, ki ima v lasti 19 % satelitskega operaterja telefonije, je večkrat potrdila namen, da Iridiumu pomaga na poti iz težav. Pomoč znaša 1,67 milijarde dolarjev, višanje te vrednosti pa bo odvisno od Iridiumovih spremenjenih poslovnih načrtov.

  Objavljeno: 14.6.1999
 • Nov enotni televizijski standard

  Mednarodno telekomunikacijsko združenje (ITU) je sprejelo odločitev o uvedbi enotnega televizijskega standarda Note1, katerega oče je Dr. Robert Hopkins iz hollywoodskega Sony Pictures. Uporabljali naj bi ga po vsem svetu in bo združljiv s kinematografskimi standardi, zato zamudne pretvorbe ne bodo več potrebne. Slika bo sestavljena iz 1080 x 1920 pik, razmerje širine in višine bo 16 : 9. V sekundi se bo zvrstilo 24 slik, natanko toliko kakor pri običajnih filmih. Tako bo isti posnetek mogoče predvajati na zaslonih kinematografov ali televizorjev, nov standard pa bo bistveno olajšal tudi snemanje filmov, saj omogoča enostavnejši pregled gradiv neposredno po snemanju. Prav tako bo lažje urejanje posnetih gradiv in dodajanje vizualnih učinkov. Dodatna prednost novega standarda so nove možnosti distribucije filmov. S tehnologijo multicast bo možen istočasen prenos do distributerjev po vsem svetu, ki bodo film presneli na celuloidni trak. Naslednji korak bi lahko bil neposredno in simultano predvajanje multicast v kino dvoranah po svetu. Udeleženci sestanka ITU, ki je standard sprejelo, so vodilne televizijske hiše (ameriški CBS in ABC, japonski NHK, Fuji in TV Asashi, britanski ITC) in proizvajalci tehnologije za zabavo (Microsoft, Sony, Toshiba, Panasonic in drugi). Note1 morajo uradno potrditi še članice ITU.

  Objavljeno: 14.6.1999
 • Intel in Bluetooth

  Standard Bluetooth omogoča prenos datotek v brezžičnem okolju osebnih računalnikov in mobilnih telefonov. Sprejelo ga je več kakor 720 podjetij, med njimi tudi znana avtomobilska proizvajalca BMW in Volvo. Najnovejša člana sta Lucent Technologies in Intel. Slednji bo uporabil Bluetooth za okrepitev gonilniških paketov DeviceTalk. Naprave Bluetooth se bodo tako lahko brezžično usklajevale in izmenjevale podatke. Intel pa je kot del pogodbe kupil manjši delež skupine Convergence, ki skrbi za razvoj in trženje standarda Bluetooth. Le-ta je še v povojih, zato letos ne gre pričakovati izdelkov, ki bi temeljili na tej tehnologiji.

  Objavljeno: 14.6.1999
 • Pocenitve pogovorov GSM na Hrvaškem

  Bliža se 1. julij, ko naj bi začel delovati drugi hrvaški GSM operater VIPNet. Tudi zato so Hrvatske telekomunikacije (HT), operater obstoječega hrvaškega omrežja CRONET, sklenile (že 1. maja) znižati cene notranjih pogovorov za 20 %. Uvedli so tudi nočno tarifo za mednarodne klice (25 % ceneje, enako kakor iz stacionarnega omrežja) in nekatere države (npr. Avstrijo) prestavili v cenejša tarifna območja. Omenjene pocenitve veljajo tudi za uporabnike obeh slovenskih operaterjev GSM, ko gostujejo v omrežju CRONET. Uporabniki slovenskega analognega omrežja NMT lahko gostujejo le na Hrvaškem, njim pa cena notranjih klicev v tej sosednji državi med najvišjo tarifo ne presega 20 tolarjev na minuto.

  Objavljeno: 14.6.1999
 • Metacreations Poser 4

  Metacreations je najavil novo različico oblikovalskega paketa Poser, ki je namenjen oblikovanju in animaciji človeških likov. Med novostmi je možnost, da "navideznim" ljudem preprosto dodajamo obleko, z novim sistemom deformiranja površin (magnetni in valovni deformatorji) pa posameznemu liku določimo povsem samosvoj videz. Poleg tega bo kupec v paketu dobil še večje število vnaprej določenih likov ljudi in živali kakor doslej, z novim sistemom tekstur pa bo mogoče določati lepše variacije likov. Predmetom bo mogoče določati prosojnost in odbojnost, kar je pomembno za doseganje zanimivih učinkov. Iz paketa Painter 5.5 so podedovani umetniški čopiči, s katerimi lahko predmetom dodamo kanček umetniškega videza. Tako narejene like lahko izvozimo v slikarski program Painter ali senčimo kar v Poserju. Program podpira tudi nov spletni zapis MetaStream, s katerim lahko v Poserju narejene animacije hitro in učinkovito vključimo v spletne strani. Cena nove različice je 250 dolarjev, nadgradnje pa bodo stale 130 dolarjev.

  Objavljeno: 5.6.1999
 • Vrnitev Seagata

  Ko je že kazalo, da je Seagate nekoliko popustil v tekmi za tržišče diskov z vmesnikom EIDE, je na izzive tekmecev odgovoril z novim rodom diskov, ki prinaša zanimive novosti. Predstavil je diske z imenom Barracuda ATA, pri čemer so uporabili ime, pa tudi del tehnologije, znane istoimenske družine diskov z vmesnikom SCSI. Tako kakor pri dosedanjih diskih z vmesnikom SCSI je hitrost vrtenja 7200 vrtljajev na minuto, torej toliko kolikor pri najhitrejših tekmecih. Novi diski bodo na voljo v različicah z velikostmi med 6,8 in kar 28 GB, povprečni dostopni čas je 8,6 ms, hitrost notranjega prenosa podatkov pa dosega tudi do 323 Mb/s. Novinci vsebujejo številne sodobne tehnologije, kot so S.M.A.R.T. in DST (Drive Self Test) za diagnostiko in obveščanje o napakah, predpomnilnike s samodejnim popravljanjem napak (ECC) in rezervirano področje, namenjeno za rezervo v primeru manjših napak na posameznih sledeh ali sektorjih. Cene še niso znane, Seagate pa obljublja take, kakršne veljajo sicer za diske s 5400 vrtljaji na minuto.

  Objavljeno: 5.6.1999
 • Macromedia Flash 4

  Macromedia je v program dodala možnost vključitve zvočnih zapisov MP3 in sicer v pretočni obliki, s čimer lahko ustvarimo zelo kakovostne učinke, vezane na dogodke na spletnih straneh. Popolna novost je tudi podpora za vnosna mesta, s katerimi lahko v programu oblikujemo in animiramo vnosne obrazce, ki so nato prikazani na spletni strani. Zbrane informacije se posredujejo spletnemu strežniku. Zapisu Flash so dodane nove akcije, s katerimi lahko naredimo pravcate interaktivne programe, a praktično brez programiranja. Novi so tudi podpora za tehniko vlečenja, pogojno izvajanje, možnost uporabe osnovnih matematičnih operacij in še marsikaj drugega, kar močno poenostavi izdelavo spletnih strani za elektronske trgovine. Ob vsem tem velja, da spletni oblikovalci vselej ohranijo nadzor nad videzom spletne strani, zaradi česar ni treba delati kompromisov med obliko in vsebino.

  Objavljeno: 5.6.1999
 • Lotus Domino R5 Application Studio

  Lotus je predstavil novo izvedbo kompleta za razvoj spletnih programov Lotus Domino R5 Application Studio, ki poleg Lotusovih orodij (Designer in razvojna različica strežnika Domino) vsebuje tudi komplet NetObjects Fusion Enterprise Edition (NetObjects Fusion, orodja NetObjects ScriptBuilder in NetObjects BeanBuilder). Z novim kompletom naj bi olajšali izdelavo zapletenejših namenskih programov, kot so elektronske trgovine.

  Objavljeno: 5.6.1999
 • Pioneer in drugi rod DVD-R

  Pioneer je začel prodajati drugi rod zapisovalnikov DVD-R (DVD Recordable), ki omogoča zapisovanje do 4,7 GB na nosilec. Prvi rod enot DVD-R je podpiral le nosilce z zmogljivostjo 3,95 GB, novi zapisovalnik pa zna brati tudi tako zapisane podatke. Nova enota je namenjena predvsem profesionalni rabi, temu primerna pa bo tudi cena.

  Objavljeno: 5.6.1999
 • Novi tiskalniki HP DeskJet

  Hewlett Packard je predstavil nove modele brizgalnikov DeskJet s cenami, ki se gibljejo v ZDA med 100 in 200 dolarji. Novi model DeskJet 612C omogoča tisk 5 strani na minuto s črno barvo in 2,5 strani na minuto z vsemi barvami. Tiskalnik ima v ZDA priporočeno ceno 130 dolarjev in vanjo je vključena tudi programska oprema za domačo rabo.

  Objavljeno: 5.6.1999
 • Diamond in krmilnik AMD PCnet

  Diamond je napovedal nov omrežni izdelek, ki bo prek vmesnika USB omogočil priključitev računalnikov PC in Macintosh ter souporabo sredstev na obeh platformah. Naprava bo zasnovana na krmilniku AMD PCnet, ki je narejen za navadne telefonske parice. Izdelek bo del družine izdelkov HomeFree in bo stal okrog 70 dolarjev.

  Objavljeno: 4.6.1999
 • Novell StandbyServer

  Novell je predstavil nov izdelek, Novell StandbyServer, ki je prvi iz niza novih izdelkov za zagotovitev nemotene strežbe 24 ur na dan in 365 dni na leto. Novi dodatek za strežnike Netware 5 omogoča vzpostavitev zrcalnega strežnika, ki zna prevzeti omrežni promet, če primarni strežnik odpove. Z uporabo drugega strežnika je tudi mogoče opravljati posege v sistem, ne da bi onemogočili dostop do strežnika. Cena novega dodatka je 4285 dolarjev.

  Objavljeno: 4.6.1999
 • Sony PCBacker

  Sony je najavil novo družino tračnih enot s podporo za standard DDS-4 (Digital Data Storage). Enota PCBacker bo na voljo v notranji in zunanji izvedbi, na eno kaseto pa bo s stiskanjem podatkov mogoče spraviti do 40 GB podatkov. Hitrost snemanja je 4,8 MB/s, enotam pa bodo priloženi programi CA ArcServe Workstation (Windows NT) ali Cheyenne Backup for Windows 95/98. Cene se bodo pričele pri 1500 dolarjih.

  Objavljeno: 4.6.1999
 • Najmanjši računalnik Cell Computing

  Podjetje Cell Computing je naredilo doslej najmanjši računalnik, ki ga poganja 333 MHz procesor Pentium II. Računalnik, ki je v bistvu kartica za vgradnjo v krmilnike in druge naprave, meri le 7,6 x 12,7 cm, vsebuje pa še tri razširitvena mesta za kartice PCI, Intelov procesorski nabor vezij, grafični pospeševalnik NeoMagic s 2,5 VRAM, vhodno-izhodne vmesnike, podnožje za pomnilniške kartice Flash RAM, krmilnik za disk, disketno enoto, dva vmesnika USB in vmesnik za priključitev na analogni ali digitalni monitor/zaslon LCD.

  Objavljeno: 4.6.1999
 • Prihranki Oracla

  Larry Ellison, predsednik in direktor podjetja Oracle trdi, da bo njegovo podjetje prihranilo v naslednjih 18 mesecih prihranilo okrog milijardo dolarjev z uporabo internetnih tehnologij in predvsem novih priložnosti, ki jih za distribucijo programske opreme ponuja elektronsko trgovanje.

  Objavljeno: 4.6.1999
 • Pocenitev Celeronov

  Intel pripravlja pocenitev procesorjev Celeron. V začetku junija naj bi priporočene cene za procesorje Celeron 466 padle za 13 % (na 147 dolarjev), izvedba s 433 MHz pa naj bi se pocenila kar za 21 % (na 113 dolarjev). Modeli s 400 in 366 MHz se bodo pocenili na 93 in 69 dolarjev. Tržni analitiki pocenitev ocenjujejo kot izziv neposrednemu tekmecu, podjetju AMD, ki je v zadnjem času doseglo lepe rezultate v spodnjem tržnem segmentu.

  Objavljeno: 4.6.1999
 • Najem strežnikov BackOffice

  Microsoft je razmeroma potiho začel širiti pilotski program za najem strežnikov iz družine BackOffice. Programe je namenjen predvsem ponudnikom interneta, ki bi v svojo ponudbo vključili najem zmogljivosti Microsoftovih strežnikov, kot so SQL Server 7.0, Exchange Server in drugi. Prvi bo kupcem licenco za najem nudil ameriški ponudnik interneta FutureLink, rezultati tega poskusa pa bodo osnova za nadaljnje Microsoftove poteze.

  Objavljeno: 4.6.1999
 
 • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
 • Pošlji