• Microware toži Apple zaradi sistema Mac OS 9

  Le nekaj dni po najavi operacijskega sistema Mac OS 9 je Apple prejel obvestilo o tožbi s strani podjetja Microware, avtorja manj znanega operacijskega sistema OS-9, namenjenega predvsem sistemom za delo v realnem času. Tožba je še posebej ironična, ker Apple sočasno toži družbe eMachines in Future Power zaradi podobnosti njihovih sistemov z Applovim računalnikom iMac.

  Objavljeno: 15.9.1999
 • Luknja v zaščiti e-poštnega sistema Hotmail

  Microsoftov e-poštni sistem Hotmail je do nedavnega vseboval luknjo v zaščiti sistema, prek katere je bilo mogoče priti do elektronske pošte kateregakoli uporabnika samo z uporabniškim imenom, brez gesla. Za to je bil potreben le razmeroma kratek niz ukazov v opisnem jeziku HTML, s katerim je bilo mogoče razkriti privatne podatke kateregakoli od 40 in 50 milijonov uporabnikov servisa. Za odstranitev napake je moral Microsoft servis zapreti za več ur, obljubil pa je, da v bodoče ne bo prišlo do podobnih varnostnih vdorov, vendar obenem ne namerava objaviti, čigavi podatki so bili razkriti.

  Objavljeno: 15.9.1999
 • Legendarno podjetje Hercules zaprlo vrata

  Podjetje Hercules, proizvajalec grafičnih kartic in avtor legendarnega monokromatskega vmesnika, ki je bil za marsikoga prvi stik z računalniško grafiko, je moral po 17 letih delovanja zapreti vrata. Po neuspešnem poskusu združitve z nemškim proizvajalcem ELSA je družbi ostala le možnost bankrota. Tržni analitiki poudarjajo, da je to prva in morda ne zadnja žrtev novih razmer na področju proizvajalcev računalniške grafike.

  Objavljeno: 14.9.1999
 • Sun kupil StarOffice

  Sun je v začetku septembra potrdil govorice in najavil nakup nemškega proizvajalca Star Division, avtorja pisarniškega programskega paketa StarOffice. Čeprav pri Sunu zanikajo, da bi želeli s tem korakom neposredno tekmovati z družbo Microsoft in paketom Microsoft Office, tržni analitiki menijo, da bo Sunov vstop na to področje zagotovo prinesel spremembe in najbrž tudi znižanje cen tovrstnih izdelkov. Sun namreč paket StarOffice 5.1 ponuja brezplačno za osebno in poslovno rabo.

  Objavljeno: 14.9.1999
 • Prihodnost internetne telefonije in kabelskih modemov

  V naslednjih petih letih bo obseg internetne telefonije narasel za štiridesetkrat. Obseg letošnjega prometa ocenjujejo na 480 milijonov ameriških dolarjev, leta 2004 pa naj bi po ocenah skupine IDC znašal že 19 milijard dolarjev. Časovne vrednosti prometa so prav tako prepričljive: lani je bilo z internetno telefonijo opravljenih 310 milijonov minut pogovora, že letos pa jih pričakujejo 2,7 milijard minut. Izvedenci pa za leto 2004 predvidevajo še veliko več pogovorov, saj naj bi obsegali 135 milijard minut. Vodilni uporabniki internetne telefonije so po ocenah skupine IDC popotniki in izseljenci, saj prav oni redno potrebujejo mednarodno telefonijo po, seveda, čim nižji ceni.

  Objavljeno: 14.9.1999
 • Švicarska vojna kratkih sporočil

  Nekdanji monopolist Swisscomm je svojim naročnikom mobilne telefonije GSM preprečil pošiljanje kratkih sporočil (SMS) naročnikom drugega švicarskega operaterja diAx, ki deluje od decembra lani. Operaterju diAx je le uspelo najti zvijačo, s katero njegovih 300 tisoč naročnikov lahko pošilja kratka sporočila dvomilijonski množici naročnikov Natel (Swisscomova storitev telefonije GSM), toda Swisscom ne dopušča povezave v nasprotno smer.

  Objavljeno: 14.9.1999
 • Razvoj protokola WAP

  Finski proizvajalec Nokia v sodelovanju z mobilnimi operaterji že preskuša izboljšano izvedbo mobilnega internetnega standarda WAP z oznako 1.1. Specifikacijo nove izvedbe je WAP Forum objavil zadnji dan junija 1999, potrebovali pa so jo predvsem mobilni operaterji. Ti so zahtevali nove storitve, saj jim poskusi na podlagi prve specifikacije WAP niso zadoščali. Predstavniki hongkonškega operaterja Cable&Wireless HKT Mobile Services, ki temeljito preskuša delovanje sistema WAP, so prepričani, da bodo javnosti nove storitve lahko ponudili že letos. Proizvajalci opreme za WAP pa si prizadevajo zagotoviti medsebojno združljivost opreme. Nekateri evropski analitiki pa vendarle sumijo, da bi storitve na podlagi novega standarda lahko zaživele pred letom 2001, svoje trditve pa zagovarjajo v obsežnih poročilih.

  Objavljeno: 9.9.1999
 • Olympus Camedia C-2500L

  Olympus je predstavil novi enooki refleksni digitalni fotoaparat, ki ima 2,5 milijona tipal, kar je dovolj za doseganje ločljivosti fotografij do 1712 x 1368 pik.

  Objavljeno: 9.9.1999
 • Psion netBook

  Psion je predstavil svoj prvi miniaturni prenosni računalnik, zasnovan okoli operacijskega sistema Epoc.

  Objavljeno: 9.9.1999
 • Apple PowerMac G4

  Apple je na konferenci Seybold priredil manjše presenečenje in predstavil novi rod računalnikov PowerMac, zasnovanih na procesorjih PowerPC G4 (uradna oznaka je PowerPC 7400).

  Objavljeno: 9.9.1999
 • Sun kupil podjetje StarOffice

  Sun je v začetku septembra potrdil govorice in najavil nakup nemškega proizvajalca Star Division, avtorja pisarniškega programskega paketa StarOffice.

  Objavljeno: 8.9.1999
 • CMS ponuja kompaktno prenosno enoto CD-ROM

  Podjetje CMS Peripherals je predstavilo novo zunanjo enoto CD-ROM, namenjeno uporabnikom prenosnih računalnikov. Posebnost enote MiniCD Flip je majhnost in priročnost uporabe, saj se napaja iz računalnika, poleg tega pa se kartica PC Card in kabel samodejno skrijeta v dno enote, ko le-ta ni v uporabi. Nova enota je primerna predvsem za ljubitelje tankih in malih prenosnikov, ki nimajo prostora za enoto CD-ROM, hkrati pa se jim zdijo dosedanje zunanje izvedbe prevelike.

  Objavljeno: 8.9.1999
 • Pobuda za razvoj brezžičnih krajevnih omrežij

  Lucent Technologies, 3Com, Aironet, Intersil, Nokia in Symbol Technologies bodo prek združenja WECA (Wireless Ethernet Compatibility Alliance) skupaj prispevali k uveljavljanju nove tehnologije za hitra brezžična krajevna omrežja. Skupina podpira standard IEEE 802.11 High Rate Direct Sequence, ki predvideva prepustne hitrosti do 11 Mb/s. Člani združenja bodo skušali zagotoviti združljivost med sistemi in omrežno podstatjo različnih proizvajalcev. Tržne raziskave namreč proizvajalcem na področju brezžičnih krajevnih omrežij obetajo visoko rast dohodkov, poznavalci pa soglašajo, da je prav sprejetje omenjenega standarda odločilno za razmah te tehnologije. Ne gre pa spregledati, da pomembna imena, kot so Cisco Systems, Nortel Networks in Ericsson, vendarle niso pristopila k združenju WECA.

  Objavljeno: 8.9.1999
 • Brezplačni računalniki pod drobnogledom ameriške trgovinske komisije FTC

  Razmah brezplačnih osebnih računalnikov, ki jih v zameno za (dolgoročno) naročnino na internet lahko dobijo uporabniki v ZDA, je pritegnil pozornost zveznih oblasti. Predstavniki ameriške zvezne trgovinske komisije FTC v New Yorku in na Floridi so pod drobnogled vzeli pogodbe nekaterih ponudnikov >>vezanih<< naročnin, katere sumijo kršitve zveznih pravil. Čeprav ne gre za uradne preiskave, predstavniki FTC opozarjajo uporabnike, naj pazljivo preberejo pogodbe, še posebej v luči hitrega razvoja tehnologij. Mnogi se za okrog tri leta (običajno pogodbeno obdobje) zavežejo k uporabi dostopa do interneta prek modema, a bo v tem času tehnologija večinoma že zastarela.

  Objavljeno: 8.9.1999
 • NewTek Video Toaster for Windows

  Podjetje NewTek je predstavilo novi Video Toaster for Windows, ki združuje vse potrebno za profesionalno obdelavo in montažo nestisnjenih posnetkov D1. Z lastno tehnologijo in procesorji DSP so pri Newteku uspeli razviti sistem, ki za 3500 dolarjev nudi podobne lastnosti kakor dosedanji sistemi s cenami med 50.000 in 100.000 dolarji. Poleg strojne opreme kupec dobi še priznani paket za oblikovanje 3D LightWave 3D, program za slikanje videoposnetkov Aura Paint in videourejevalnik Speed Razor 4.5 SE.

  Objavljeno: 7.9.1999
 • Cisco kupil družbe Cerent in Monterey Networks

  Podjetje Cisco vse hitreje širi svojo dejavnost na nova in nova področja omrežnih tehnologij. Avgusta so za skupno 7,4 milijarde dolarjev kupili družbi Cerent in Monterey Networks, s čimer vstopajo na področje optičnih transportnih sistemov. Z nakupom naj bi hitreje postavili na noge nove tehnologije, s katerimi naj bi bistveno pohitrili prenos podatkov prek interneta, zlasti na hrbtenici in pri dostopu ponudnikov interneta do nje.

  Objavljeno: 7.9.1999
 • Stečajno sodišče obravnava še enega operaterja satelitske telefonije

  Iridium ni edini operater satelitske telefonije z negotovo prihodnostjo. Komaj dva tedna za njim se je na delawarskem stečajnemu sodišču znašel še ICO Global Communications, ki je prav tako zaprosil za zaščito po 11. členu ameriškega zakona o stečaju. Le-ta omogoča nadaljevanje poslovanja ob zamrznjenem premoženju za štiri do šest mesecev z možnostjo podaljšanja.

  Objavljeno: 7.9.1999
 • Lotus na tihem pripravlja novo različico Lotus Notes/Domino R5

  Lotus na tihem pripravlja niz izboljšav za še sveži paket Lotus Notes/Domino R5. Do konca leta naj bi z vmesnimi različicami izboljšali podporo za opisni jezik XML, zagotovili združljivost s paketoma Windows 2000 in Office 2000, poleg tega pa bodo dotlej predstavili še različico strežnika Domino za operacijski sistem Linux. Sredi leta 2000 naj bi nato dosegli vrhunec s predstavitvijo povsem nove različice kompleta Notes/Domino, ki ga imenujejo z delovnim imenom R-Next. Lotus obenem tudi razvija družino izdelkov QuickPlace, ki bo funkcionalnost okolja Notes ponudila uporabnikom spletnih brskalnikov in celo delu uporabnikov doma. V ta namen bodo razvili poseben izvršni modul Domino Runtime Services (DRS), ki bo dopolnil zmožnosti paketa, ki jih je zdaj težko vdelati v spletni brskalnik.

  Objavljeno: 7.9.1999
 • Enotni standard za sistemsko vodilo prihodnosti

  Predstavniki družbe Intel so objavili, da se pogajanja o združenju dveh različnih tehnologij za bodoča sistemska vodila bližajo koncu, in upati je, da bodo doslej sprte strani kmalu dosegle kompromis. Do razkola glede vodila prihodnosti je prišlo ob predstavitvi Intelove tehnologije NGIO, saj je koalicija na čelu z družbami Compaq, IBM in Hewlett Packard zagovarjala različico Future I/O. Vse kaže, da se tehtnica nagiba k Intelovi tehnologiji NGIO, zdaj pa je le vprašanje, koliko bodo popustili nasprotnikom, ki so obenem tudi največji partnerji.

  Objavljeno: 7.9.1999
 • Tridentov nabor in grafika za AMD Athlon

  Podjetje Trident je potrdilo razvoj novega procesorja, ki bo združeval trirazsežni grafični pospeševalnik in procesorski nabor za AMD-jeve procesorje Athlon. Novi izdelek naj bi bil nared v prvi polovici leta 2000. Trident je nedavno predstavil podoben izdelek z imenom CyberBlade i7, ki združuje grafični pospeševalnik in nabor za procesorje AMD K6-2, uporabljene v prenosnih računalnikih.

  Objavljeno: 6.9.1999
 • Klik NLB en mesec pozneje

  V Novi ljubljanski banki so se odločili, da začetek javnega delovanja storitve Klik NLB prestavijo za en mesec, torej na 15. oktober 1999, ker še niso v celoti preizkusili transakcijskega dela storitve. Marsikoga pa je vznemirila novica, da je mednarodna skupina pod nadzorom nizozemskega nacionalnega instituta za matematiko in računalništvo v Amsterdamu uspešno razbila zaščitno kodo RSA-155, ki se uporablja pri transakcijah prek interneta. Gre za 512-bitno kodo, ki vsebuje 155 decimalk (odtod tudi ime), razvili pa so jo na univerzi MIT. Isti skupini je že v začetku leta uspelo razbiti tudi kodo RSA-140. Za večje zlorabe so sicer potrebni močnejši računalniki, kar pa je slaba tolažba. Prvotno so ocenili, da bo za razbitje kode potrebno 50 milijard let procesorskega časa, izkazalo pa se je, da zadošča že sedem mesecev predvsem v nočnem in nedeljskem času. Če bi računanje porazdelili med računalnike v internetu, bi zadoščal zgolj en teden. O mnenju glede morebitnih posledic razbitja kode RSA-155 na varnost poslovanja storitve Klik NLB in drugih podobnih storitev smo vprašali na podjetju Zaslon, ki izdeluje rešitve za elektronsko bančništvo s poudarkom na varnosti poslovanja. Po njihovih besedah ne gre za presenečenje, saj 512-bitni javni ključ ne nudi zelo visoke varnosti. Sumijo celo, da so močnejši uporabniki kriptografije to zaščito znali razbiti vsaj že leto dni prej, zlasti, če vemo, da je to sedaj uspelo tudi amaterjem. Storitev Klik NLB ponuja za zaščito poleg 512-bitnega ključa na disku tudi 1024-bitni ključ na pametni kartici Active Card Gold in 1024-bitni ključ brez kartice. Razbijanje 1024-bitnega ključa z enakimi matematičnimi orodji, kot so bila uporabljena pri razbijanju RSA-155, je okoli desettisoč- do stotisočkrat zahtevnejše. Generiranje ključa in delo z njim za pooblaščene uporabnike pa je le približno osemkrat počasnejše.

  Objavljeno: 6.9.1999
 • Dell širi ponudbo

  Podjetje Dell razmišlja o razvoju izdelkov, ki izhajajo iz dosedanjih okvirjev ponudbe tega proizvajalca. Ob ugodni poslovni odločitvi naj bi na dan tako prišli internetni terminali in celo odzivniki, ki bi temeljili na procesorjih x86 in komunicirali z navadnimi računalniki. Še posebej je zanimiv nekoliko večji odzivnik (velikosti računala), ki bi lahko sprejemal elektronsko pošto, koledar dogodkov in spisek opravil, podobno kakor žepni računalnik Rex.

  Objavljeno: 6.9.1999
 • Mobijevci prehiteli redne naročnike

  Zadnji dan avgusta je družina slovenskih uporabnikov vnaprej plačane telefonije Mobi po številnosti presegala redne naročnike Mobitel GSM. Do tega dne je račune Mobi aktiviralo 182.262 uporabnikov, naročnikov GSM pa je takrat bilo 180.018. Še marca 1999 je bilo razmerje uporabnikov prepričljivo v prid rednih naročnikov, saj jih je bilo 131.270, uporabnikov vnaprej plačane telefonije pa 46.582. Medtem ko se je mesečna rast števila Mobitelovih naročnikov GSM v zadnjih petih mesecih gibala med 6.323 v aprilu in 16.197 v juliju, je bilo Mobijevcev vsak mesec približno 26 tisoč več, julija celo 29.901 več. Med uporabnike Mobitelovih storitev je treba prišteti še 42.501 uporabnika telefonije NMT v omrežju 0609, razliko do končnega seštevka 427.546 uporabnikov pa predstavljajo naročniki Debitela, ki prav tako uporabljajo Mobitelovo omrežje 041.

  Objavljeno: 6.9.1999
 • Lotus Notes/Domino v žepnih računalnikih

  Lotus za začetek naslednjega leta načrtuje novo različico orodij Mobile Services for Domino (MSD) 2.0 (različica 1.0 bo na voljo pred tem, vendar z okrnjeno funkcionalnostjo), ki bodo omogočila tesno povezavo sistemov za skupinsko delo Lotus Domino z različnimi tipi žepnih računalnikov. Lotus je navedel, da bo s paketom MSD 2.0 podprl žepne računalnike z okolji Epoc 32 (Psion), PalmOS (3Com), Windows CE in Sharp Zaurus. Poleg usklajevanja elektronske pošte, koledarja in spiska opravil bo MSD 2.0 vseboval tudi podporo za izvajanje namenskih programov, napisanih v okolju Lotus Notes/Domino, s čimer naj bi ustregli predvsem poslovnim uporabnikom in potrebam za vertikalne programe. MSD 2.0 bo poleg tega podpiral tudi prenos podatkov prek protokola WAP (Wireless Application Protocol) in prenos spletnih strani v zapisu WML (Wireless Markup Language). Lotus bo v komplet vključil tudi program za usklajevanje podatkov EasySync, ki je bil doslej na voljo le kot samostojen izdelek. Sistem MSD 2.0, ki bo na voljo le za okolje Windows NT, bo sestavljen iz strežnika za usklajevanje, strežnika za brezžični prenos podatkov, brskalnika, združljivega z WML, in upraviteljskih orodij.

  Objavljeno: 6.9.1999
 • Intelove jesenske novosti

  Čeprav so pri Intelu številne nove izdelke predstavljali čez vse poletje, nas pravi val novosti čaka šele jeseni. Pričelo se bo s septembrsko predstavitvijo procesorskega nabora Intel 820, ki je namenjen zmogljivejšim osebnim računalnikom, med drugim pa bo podpiral vodilo AGP z večjo hitrostjo - 4x in prvič med osebnimi računalniki tudi dolgo pričakovane pomnilnike Rambus DRAM. Sočasno s predstavitvijo novega nabora bo Intel predstavil tudi nove različice procesorjev Pentium III, ki bodo podpirali hitrejše sistemsko vodilo, prvič s hitrostjo 133 MHz. Sprva bodo novi modeli procesorjev na voljo s hitrostmi 533 in 600 MHz, kmalu pa pridejo na vrsto še hitrejši. Konec oktobra ali novembra naj bi namreč pri Intelu prvič predstavili Pentiume III, narejene z 0,18-mikronsko tehnologijo, ki so jih razvijali pod delovnim imenom Coppermine. Po dosedanjih podatkih naj bi ti procesorji delovali s hitrostmi med 500 in 700 MHz. V istem obdobju bo Intel predstavil tudi nekaj zanimivih novosti za nižji cenovni razred računalnikov (procesorji Celeron) in prenosne računalnike (med drugim mobilni Pentium III).

  Objavljeno: 6.9.1999
 • Pomnilniške kartice SD Memory Card

  Podjetja Matsushita, SanDisk in Toshiba so sklenila dogovor, po katerem bodo skupno razvila nove pomnilniške kartice za elektronske naprave prihodnosti. Nove kartice se bodo imenovale SD Memory Card (Secure Digital Memory Card), ena izmed glavnih novosti pa je podpora za zaščito podatkov, vključno s sistemi za preprečevanje nedovoljenega kopiranja glasbe (po specifikaciji SDMI). Kartice bodo merile 24 x 32 x 2 mm, na voljo pa bodo v velikostih 32 MB, 64 MB (leta 2000) in 256 MB (leta 2001). Napovedujejo tudi precej hitrejši prenos podatkov, od 2 MB/s do 10 MB/s.

  Objavljeno: 3.9.1999
 • Windows Media Technologies 4

  Microsoft je avgusta izdal končno različico novega kompleta večpredstavnih orodij Windows Media Technologies 4, ki prinaša okoljem Windows 95, 98 in NT pomembne nove zmožnosti. Poleg podpore za dosedanje zvočne in glasbene zapise (WAV, MID, MP3 ...) je novost podpora za Microsoftovo stiskanje in zapis Windows Media Audio (WMA), ki obljublja še kakovostnejše in manjše datoteke kakor pri zapisih MP3. V kompletu so predvajalnik Windows Media Player, modul Windows Media Services, orodja Windows Media Tools in razvojni komplet Windows Media Audio SDK. Novi zapis je že podprla množica proizvajalcev programske opreme, med drugimi NullSoft WinAmp, MediaScience Sonique, Sonic Foundry Siren in MusicMatch JukeBox 4.1. Poleg izboljšav zvoka Windows Media Technologies prinaša tudi izboljšano stiskanje podatkov pri prenosu videoposnetkov, še posebej pri pretočnem prenosu prek počasnejših povezav. Za založnike glasbe in filmov pa je pomembno, da novi komplet v celoti podpira avtorsko zaščito in omogoča nadzor nad razpečevanjem posnetkov. Komplet je na voljo brezplačno na Microsoftovem spletnem naslovu.

  Objavljeno: 3.9.1999
 • Apple pripravlja naslednika zelo uspešnih računalnikov iMac

  Apple pripravlja naslednika zelo uspešnih računalnikov iMac, ki nastaja pod delovnim imenom C2. Čeprav so podatki o novincu še zelo skopi, je moč pričakovati sistem z večjim zaslonom (dosedanji je 15- palčni), boljšimi zvočnimi zmožnostmi in številnimi kozmetičnimi spremembami. Po prvih vesteh naj bi nov računalnik predstavili septembra, v prodaji pa bi lahko bil že novembra.

  Objavljeno: 3.9.1999
 • Fujifilm MX-1700

  Japonski proizvajalec Fujifilm je predstavil doslej najmanjši digitalni fotoaparat z 1,5-milijona tipal in asferičnimi lečami. Model MX-1700 je po obliki podoben predhodnikom MX-700 in MX-2700, meri pa le 9,5 x 12 x 3,2 cm. Fotoaparat zmore izdelati fotografije z ločljivostjo 1280 x 1024 pik, premore zum 3x (od 35 do 117 mm), zaslon LCD z diagonalo 2 palca, kovinsko ogrodje, izmenljiv litijev akumulator, režo za kartice SmartMedia in videoizhod. V prodaji bo konec oktobra za približno 600 dolarjev.

  Objavljeno: 3.9.1999
 • Intel Pentium III Xeon 550 in Profusion

  Skladno z dosedanjim ravnanjem je nekaj tednov po predstavitvi najnovejših in najhitrejših procesorjev Pentium III Intel posodobil tudi družino zmogljivejših procesorjev Pentium III Xeon, ki so namenjeni za rabo v strežnikih in zmogljivih delovnih postajah. Najzmogljivejši Xeon tako odslej deluje s hitrostjo 550 MHz, tako kakor doslej pa je na voljo z različno velikimi predpomnilniki - 512 KB, 1 MB in 2 MB. Cene novega procesorja so zmogljivosti primerne - od 931 dolarjev za model s 512 KB do kar 3692 dolarjev za najzmogljivejši Pentium III Xeon 550 z 2 MB predpomnilnikom.

  Objavljeno: 3.9.1999
 
 • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
 • Pošlji