• Apple toži družbo Future Power zaradi domnevnega kopiranja oblike iMacov

  Apple je podal tožbo proti družbi Future Power in njenemu glavnemu lastniku, korejski družbi Daewoo, v kateri navajajo kršitev intelektualnih pravic v zvezi z oblikovanjem računalnikov iMac. Future Power je na sejmu PC Expo predstavil družino računalnikov E-Power, ki so po obliki, izbranih barvah in tipu plastike zelo podobni računalniku iMac.

  Objavljeno: 3.7.1999
 • Tajvanski VIA Technologies kupil podjetje Cyrix

  Potem ko je National Semiconductors pred mesecem objavil zaustavitev proizvodnje procesorjev Cyrix 6x86 in MII, se je podjetje odločilo za prodajo celotnega oddelka Cyrix. Novi lastnik bo podjetje VIA Technologies, eden izmed glavnih ponudnikov sistemskih naborov za osnovne plošče ter drugih integriranih vezij. Po dosedanjem dogovoru, ki še ni povsem dokončen, naj bi družba VIA prevzela celotno podjetje Cyrix, vendar brez tovarne procesorjev v ameriški zvezni državi Maine. VIA namerava uporabiti proizvodne zmogljivosti svojega podjetja TSMC s sedežem na Tajvanu, kjer bodo kmalu osvojili tudi 0,18-mikronski proizvodni proces in tehnologijo 12-palčnih silicijskih rezin, kar naj bi zmanjšalo stroške in povečalo zmogljivost vezij. Cyrix naj bi predvidoma tudi obnovil razvoj procesorjev 6x86 in MII, že pred koncem leta pa naj bi predstavili model za podnožje Socket 370 (doslej uporabljen pri Intelovih Celeronih).

  Objavljeno: 3.7.1999
 • Težave Intela s procesorskim naborom 810

  Intel ima precej težav z novim procesorskim naborom 810 (nastajal je pod imenom Whitney). Najprej so tik po predstavitvi potrdili težave v zvezi z nepravilnim delovanjem nekaterih modelov Pentium III na ploščah z novim naborom, ki so sicer namenjene predvsem za rabo s procesorji Celeron. Pred kratkim pa so partnerjem poslali tudi navodila za popravke v BIOS-ih, brez katerih lahko na nekaterih sistemih sistemski datum in čas delujeta nepravilno.

  Objavljeno: 3.7.1999
 • Fujitsu in Siemens ustanovila skupno podjetje za proizvodnjo računalnikov

  Na prvi julijski dan sta Fujitsu in Siemens podpisala sporazum o ustanovitvi skupnega podjetja za razvoj, proizvodnjo in prodajo računalnikov (strežnikov PC, Intel in Unix), ki bo nosilo ime Fujitsu Siemens Computers. Po lanskoletni neuspešni prodaji proizvodnih zmogljivosti družbi Acer je Siemens tokrat torej našel novega partnerja z Japonske. Družba Fujitsu Siemens Computers nastaja z združitvijo dosedanjih družb Fujitsu Computers (Europe) in Siemens Computer Systems. Skupno podjetje, v katerem bosta obe družbi imeli enak delež, želi postati tretji največji proizvajalec računalnikov na svetu (skupno Fujitsu in Siemens danes sodita na peto mesto), v Evropi pa naj bi bili celo drugi.

  Objavljeno: 3.7.1999
 • Inso QuickView Plus za Unix in Windows CE

  Podjetje Inso, znano po svojem pregledovalniku QuickView in tehnologiji za dostop do različnih datotečnih zapisov, je predstavilo nove različice pregledovalnika za operacijske sisteme Unix in Windows CE. QuickView 2.0.1 za Unix je drugi rod pregledovalnika za Unix, deluje pa precej hitreje od predhodnika, podpira nove tipe zapisov, skoraj povsem na novo pa so napisali tudi podporo za natančno tiskanje dokumentov, pregledanih v programu QuickView. Paket lahko deluje kot samostojni program ali kot dodatek za spletne brskalnike Netscape Navigator in Microsoft Internet Explorer ter za odjemalce elektronske pošte.

  Objavljeno: 3.7.1999
 • Novi izdelek InfoChannel Designer za večpredstavne namenske programe

  Norveško podjetje Scala je predstavilo nov paket InfoChannel Designer, ki je namenjen izdelavi večpredstavnih namenskih programov za rabo v internetu, ploščah CD-ROM, pa tudi samostojnih programov. Paket omogoča združevanje videoposnetkov (AVI in MPEG), zvočnih posnetkov (WAV, MP3, MIDI, CD) z orodji za grafično oblikovanje podobe, uporabniškega vmesnika, podnapisov in drugih elementov. Paket podpira dodatke procesorja Pentium III in programski vmesnik DirectX 6. Njegova cena je 990 dolarjev.

  Objavljeno: 3.7.1999
 • MSN zdaj daje brezplačni prostor za osebne spletne strani

  Microsoftov informacijski servis MSN je začel s ponudbo brezplačnega prostora za osebne spletne strani. Z izpolnitvijo obrazca na naslovu http://homepages.msn.com dobimo brezplačni dostop do 12 MB prostora v spletnem strežniku, možnost dela s priljubljenimi spletnimi urejevalniki, podporo za strani ASP, pa tudi spletna orodja, ki kot vodiči pomagajo pri ustvarjanju spletne strani.

  Objavljeno: 3.7.1999
 • SI.Mobil in sporočila SMS

  Naročniki SI.Mobilovega omrežja (040) lahko sedaj prejemajo kratka sporočila SMS tudi iz spleta in po elektronski pošti. Obrazec je na voljo v http://www.simobil.si. Sporočilo lahko vsebuje 320 znakov, vendar se mednje štejejo tudi predmet (naslov) elektronskega sporočila in e-poštni naslov pošiljatelja, ki mora biti veljaven.

  Objavljeno: 2.7.1999
 • Hrvaški VIP-NET uradno začel z delovanjem

  Drugi hrvaški operater telefonije GSM je 1. julija 1999 uradno odprl svoje omrežje. VIP-NET je skupna naložba avstrijskega Mobilkoma, ameriškega Western Wireless International ter hrvaških podjetij Večernji list, Ingra, Croatia osiguranje in Hrvatska poštanska banka.

  Objavljeno: 1.7.1999
 • Mobitelove julijske novosti

  Mobitel je danes predstavil novosti za redne naročnike GSM in uporabnike sistema Mobi. Prvi bodo lahko izbirali med ugodnostima Zveza in Naveza. Zveza omogoča izbiro številke v Mobitelovem omrežju 041 ali 0609, na katero bo naročnik lahko klical 55 % ceneje. Naveza pomeni izbiro ene številke prav tako v enem izmed Mobitelovih omrežij s 30 % popusta in še ene v stacionarnem (Telekomovem) omrežju, na katero bo klic za desetino cenejši. Omenjeni ugodnosti se medsebojno izključujeta in nista združljivi z družinskim bonusom, na voljo pa bosta po 15. juliju 1999.

  Objavljeno: 1.7.1999
 • Nova strategija za procesorje Alpha

  Po dolgem zatišju, v katerem je Compaq koval novo strategijo za procesorje, prijahajo v prodajo prvi novi modeli RISC procesorjev Alpha. Tehnologija Alpha je po novem v lastništvu družb Compaq in Samsung, samostojna družba Alpha Processors Inc. jih trži, izdelujejo pa jih pri Samsungu in Intelu. Prva novost, ki je že v prodaji je procesor Alpha 21264 s hitrostjo 667 MHz. Konec poletja, se bo temu pridružila različica s hitrostjo 750 MHz, konec leta pa še model s hitrostjo 800 MHz. Po sedanjih načrtih bo v začetku leta 2000 nato predstavljen model s hitrostjo 933 MHz in še pred poletjem 2000 tudi prvi model s hitrostjo 1 GHz. Do konca leta 2001 naj bi nato prišli na vrsto še 1,2 in 1,4 GHz različici. Skupaj z novimi procesorji Compaq razvija tudi povsem novo družino strežnikov, ki nastajajo pod delovnim imenom Wildfire. Strežniki naj bi podpirali od 16 do 256 procesorjev, nekaj terabajtov velike pomnilnike in imajo bistveno večje možnosti za razširitev kakor doslej. Govori se celo o sistemih, ki bi imeli do 200 kanalov PCI za razširitvene kartice.

  Objavljeno: 30.6.1999
 • 3G.IP: zlitje interneta in mobilne telefonije

  Skupina 3G.IP je še eno interesno združenje, ki bo poskušalo oblikovati standarde za brezžična internetna omrežja. Skupina je nastala pred kratkim in združuje znane proizvajalce opreme, kot so Ericsson, Lucent Technologies, Nortel Networks in Nokia, in ponudnike mobilne telefonije BT, AT&T Wireless Services, Telenor in Telecom Italia Mobile. Prva pomembna naloga združenja bo ugotoviti, ali je protokol IP res optimalna rešitev za vse oblike brezžičnih telekomunikacij. Največ neznank se nanaša na prenos govora, vendar skupina optimistično načrtuje razvoj izboljšanega protokola IP, prirejenega prav brezžičnim povezavam. Drugo veliko navezo z istim namenom sta le nekaj dni pred tem ustvarila Motorola in Sun, ki za zdaj še nista pristopila k združenju 3G.IP.

  Objavljeno: 30.6.1999
 • Prvi katodni monitor z digitalno povezavo

  Intel in Viewsonic sta predstavila prvi monitor z običajno katodno cevjo in digitalno povezavo med računalnikom in monitorjem, podobno kakor srečamo pri novem rodu monitorjev z zasloni LCD. Po mnenju Viewsonica ima izvedba z digitalno-analognim pretvornikom, vgrajenim v monitorju in ne na grafični kartici, več prednosti, med katerimi so kakovostnejša slika, zmanjšana potreba po krmilnemu modulu za upravljanje slike ter potencialno celo pohitritev delovanja računalnikov, saj se v takem primeru procesorju ni treba ukvarjati z obdelovanjem signalov. Viewsonic namerava tak monitor ponuditi v začetku leta 2000, cena pa naj bi bila od 8 do 10 % višja od enakih monitorjev z analogno povezavo.

  Objavljeno: 30.6.1999
 • Nove Microsoftove tipkovnice

  Microsoft je predstavil tri nove tipkovnice, namenjene predvsem uporabnikom interneta in večpredstavnih programov. Posebnost novih tipkovnic so dodatne tipke, s katerimi lahko poženemo priljubljene namenske programe, odpremo dokumente ali spletne strani. Dodatne tipke so priročne za hitro navigacijo v spletnem brskalniku. Druga tipkovnica ima poleg tega vmesnik USB in tipke, s katerimi lahko krmilimo zvočne in video zmogljivosti računalnika. S temi dodatki bo opremljena tudi nova ergonomska tipkovnica Natural Keyboard Pro, ki bo na voljo v začetku naslednjega leta. Priporočene cene se gibajo med 30 in 75 dolarji.

  Objavljeno: 30.6.1999
 • Novell ZENworks 2

  Novell je na sejmu PC Expo prvič javno prikazal novo različico programskega paketa ZENworks za lažje vzdrževanje in upravljanje omrežno priključenih računalnikov. ZENworks 2 vsebuje številne pomembne novosti, kot je vdelana zbirka podatkov SQL, tesna povezanost z imeniškim sistemom NDS, pa tudi sodelovanje z drugimi nadzorniškimi paketi, med katerimi so Microsoft SMS in Intel LANDesk Management Suite. Vgrajena zbirka podatkov SQL omogoča lažje vodenje inventure računalnikov, sestavnih delov, programov ter drugih omrežnih naprav in programskih paketov. ZENworks 2 prinaša tudi novo orodje za daljinsko namestitev programske opreme, ki zna posredovati podatke o uspešnosti in pravilnosti namestitve upravitelju sistema.

  Objavljeno: 30.6.1999
 • DSL za vsakogar

  Mednarodno telekomunikacijsko združenje (ITU) iz Ženeve je sprejelo standard G.lite, ki množicam malih uporabnikov - predvsem v domačem okolju - odpira vrata do omrežnih povezav z velikimi hitrostmi. V nasprotju z običajnim modemom DSL si lahko modem G.lite uporabnik namesti kar sam, slaba stran novega standarda pa je manjša hitrost prenosa od DSL-ja. G.lite namreč premore le 1,5 Mbit/s, ostale izvedbe DSL pa bistveno več. Zagovorniki in pobudniki novega standarda menijo, da bo dostopnost modemov G.lite v prosti prodaji okrepila njegovo uporabnost in priljubljenost. Po drugi strani pa so nasprotniki standarda G.lite prepričani, da je tehnologija DSL namenjena predvsem poslovni rabi in ne gospodinjstvom, zato se naj bi uporabniki po domovih odločali raje za kabelske modeme. Nadaljnji problem pri širitvi nove tehnike za množično širokopasovno povezovanje pa je nezdružljivost nekaterih obstoječih standardov xDSL, denimo SDSL -ja za majhna in srednja podjetja, z novim standardom G.lite. To pa ni ovira za proizvajalce komunikacijske opreme, ki želijo ponuditi množičnemu trgu modeme G.lite že letos.

  Objavljeno: 30.6.1999
 • Psion 5 MX

  Psion je po razmeroma dolgem premoru predstavil nov žepni računalnik z oznako Psion 5 MX. Navzven je računalnik skoraj identičen predhodniku Psion 5, le da je novo ohišje srebrne barve. Zato pa najdemo toliko več novosti v notranjosti. Psion 5 MX poganja namreč nov procesor ARM710T s hitrostjo 36 MHz, ki je dvakrat zmogljivejši od procesorja, vgrajenega v dosedanji model. Podvojili so tudi osnovni pomnilnik, ki je zdaj 16 MB. Tako kakor doslej lahko pomnilnik razširimo s karticami Compact Flash. Poleg nekoliko spremenjenega drobovja pa je večina drugih novostih povezanih z vgrajeno ali priloženo programsko opremo. Psion 5 MX se odlikuje z bistveno boljšo komunikacijsko in internetno podporo. Poštni odjemalec je odslej vgrajen v ROM, priloženi spletni brskalnik pa podpira okvirje in še druge sodobne standarde.

  Objavljeno: 30.6.1999
 • UMTS v Evropi

  Sistem "občih mobilnih telekomunikacij" UMTS (Universal Mobile Telecommunications System) prihaja v Evropo. Na Finskem so prva dovoljenja za izvajanje storitev v okviru sistema UMTS že podeljena. Zanje se je potegovalo petnajst podjetij, dobila pa so jih štiri. Ostale evropske države naj bi v skladu s priporočili Evropske zveze za zagotavljanje usklajenega uvajanja novih storitev še letos zagotovile vse pravne pogoje za podeljevanje licenc. Storitve UMTS naj bi postale vsem prebivalcem Evropske zveze dostopne najkasneje do prvega dne v letu 2002.

  Objavljeno: 30.6.1999
 • Lotus DevCon '99

  Lotus je na nedavni razvojni konferenci DevCon '99 najavil kar nekaj novosti, povezanih z novo različico paketa za skupinsko delo Lotus Notes R5. Prva novost je paket Domino Workflow 2.0, ki paketu Notes/Domino dodaja zmožnost grafične predstavitve in upravljanja s pretokom podatkov in dokumentov. S paketom, ki ga Lotus dobil ob letošnjem nakupu nemškega razvijalca OneStone GmbH, je mogoče vzpostaviti povezave med organizacijsko strukturo podjetja, poslovnimi pravili in predmeti (dokumenti). Paket je sestavljen iz treh modulov: Domino Workflow Engine, Architect in Viewer, ki skrbijo za vse od razvoja do izvedbe programa z nadzorom pretoka podatkov. Strežniški modul Domino Workflow Engine bo stal 10.000 dolarjev za strežnik in 60 dolarjev za vsakega uporabnika. Razvijalci namenskih programov bodo potrebovali Domino Workflow Architect, ki bo stal 2500 dolarjev na uporabnika. Pregledovalnik Domino Workflow Viewer je brezplačen za licencirane uporabnike paketa. Domino Workflow 2.0 bo na voljo julija. Druga novost je še večja podpora za razvoj programov HTML z zunanjimi urejevalniki. Jeseni bo Lotus začel prodajati paket Domino Design Component SDK, ki bo omogočal razvoj hibridnih spletnih strani in programov z urejevalniki Macromedia Dreamweaver 2.0, Microsoft FrontPage 2000 in NetObjects Fusion 4.0. Lotus pripravlja tudi osvežitev paketa Domino R5 z izboljšano podporo za Microsoftov predmetni model COM. Tako bo mogoče strežnik Domino in njegove storitve uporabljati s paketi MS Office 2000, MS Windows 2000, Microsoft Transaction Server in celo iz strani ASP (Active Server Pages).

  Objavljeno: 29.6.1999
 • Novi prenosniki Fujitsu

  Fujitsu je sredi junija najavil osvežitev prenosnikov LifeBook. Največ sprememb je bila deležna družina računalnikov za splošno rabo LifeBook C, ki je odslej na voljo tudi s procesorji Celeron 366 in Pentium II 400. Računalniki so na voljo z zasloni velikosti od 12,1 do 14,1 palcev, do 10 GB diski, v najmočnejših različicah pa so namesto enot CD-ROM vgrajene enote DVD-ROM. Prenosniki vsebujejo še grafični pospeševalnik ATI Rage Mobility-P s 4 MB RAM in vodilom AGP, modem s hitrostjo 56 Kb/s, zmogljivo zvočno kartico z Yamahino tehnologijo XG (64 kanalna polifonija) in prostorskim zvokom Sensura 3D, posebnost pa so tudi bass-reflex zvočniki Pioneer, ki omogočajo precej boljši zvok kakor zvočniki v drugih prenosnikih. Posebnost je tudi LifeBook Application Panel, skupina tipk, s katerimi lahko krmilimo vgrajeno enoto CD-ROM/DVD-ROM, pa tudi poženemo priljubljeni namenski program ali spletno stran v brskalniku. Zanimiv je tudi izkoristek vgrajenega infrardečega vmesnika. V povezavi z njim lahko uporabimo brezžično miško, ki je na voljo za doplačilo. Novosti so tudi pri računalnikih LifeBook E, ki so namenjeni pretežno za poslovno rabo. Ti so tudi na voljo z najnovejšimi Intelovimi procesorji do 400 MHz in do 10 GB diski, poleg tega pa se lahko pohvalijo z dvema modularnima razširitvenima mestoma in izbiro med različnimi pomnilniškimi enotami. Fujitsu najzmogljivejšima modeloma E370 in E380 prilaga celo enoto Iomega Zip. Strojno so posodobili tudi mini prenosnike LifeBook B, ki so kljub 8,4-palčnemu zaslonu z aktivno matriko, procesorju Celeron 300 in 6,4 GB disku težki le 1,2 kg.

  Objavljeno: 29.6.1999
 • Skandinavska združitev preložena

  Nekdanja monopolna državna telekomunikacijska operaterja, švedska Telia in norveški Telenor, načrtujeta združitev, vredno 47 milijard ameriških dolarjev. Njuni načrti so zanimivi zlasti zato, ker podoben poskus združevanja nemškega Telekoma in italijanskega Telecoma, ki sta prav tako nekdanja državna monopolista, ni uspel. Morebitna švedsko-norveška poroka bi ustvarila šestega največjega evropskega telekomunikacijskega operaterja in močno spremenila razmere na trgu telekomunikacijskih storitev v Skandinaviji.

  Objavljeno: 29.6.1999
 • S3 kupuje Diamonda

  Podjetje S3 je nekoliko nepričakovano napovedalo namero o nakupu podjetja Diamond, znanega proizvajalca grafičnih kartic in drugih večpredstavnih ter komunikacijskih naprav. S3, ki je od leta v solastništvu tajvanskega podjetja United Microelectronics Corporation (UMC), bo v ta namen od partnerja dobil 600 milijonov dolarjev svežega kapitala, kar skupaj z lastnimi sredstvi (130 milijonov dolarjev) predstavlja osnovo za strateške nakupe, kakršen je napovedani. Diamondovi delničarji bodo po dogovoru dobili 0,52 delnice podjetja S3, posel pa naj bi sklenili do oktobra. Opazovalci menijo, da so po nakupu podjetja STB s strani družbe 3Dfx podobne združitve mogoče tudi pri drugih proizvajalcih, vendar je najbrž malo poznavalcev pričakovalo, da bo S3 zmogel finančni zalogaj za nakup podjetja Diamond. Natančnejši načrti o združitvi še niso na voljo.

  Objavljeno: 29.6.1999
 • Nova enota ZipCD podjetja Iomega

  Po 24 milijonih enot Zip in skoraj dveh milijonih enot Jaz se je podjetje Iomega odločilo, da bo kljub vsemu kupcem ponudilo tudi izmenljiv nosilec z optično tehnologijo. Kmalu bo v prodajo prišel zapisovalnik CD-RW s 24-kratno hitrostjo branja ter 4-kratno hitrostjo zapisovanja podatkov (CD-R in CD-RW). Enota ZipCD bo stala predvidoma okrog 300 dolarjev. Pri Iomegi trdijo, da so se za ta korak odločili, ker so z enotami Zip in Jaz pokrili predvsem potrebe uporabnikov po začasnem pomnilniškem prostoru, medtem ko si mnogi poleg tega želijo tudi trajnejši optični zapis, predvsem za arhiviranje podatkov.

  Objavljeno: 29.6.1999
 • AMD Athlon

  Po dolgem razvoju je ugibanja konec. Novi AMD-jev procesor, ki so ga razvijali pod imenom K7, je končno pripravljen za prodajo, nosil pa bo ime Athlon. Procesor bo sprva na voljo s hitrostmi delovanja 500, 550 in 600 MHz, vendar pri AMD-ju že napovedujejo tudi hitrejše različice. Toda hitrost delovanja jedra ni edina pomembna novost, ki jo ponuja Athlon. Tu so še povsem nov modul za delo s plavajočo vejico, ki prvič med procesorji x86 vsebuje zmogljive cevovode in podporo za paralelno izvajanje, 128 KB prvostopenjski predpomnilnik, hitro vodilo za povezavo z drugostopenjskim predpomnilnikom, večpredstavne ukaze 3Dnow! in 200 MHz sistemsko vodilo, ki temelji na vmesniku Alpha EV6. Za proizvodnjo so izbrali 0,25-mikronsko tehnologijo. Cene novih procesorjev so že znane, za Athlone pa bo treba odšteti od 324 dolarjev za model s 500 MHz do 700 dolarjev za model s 600 MHz. AMD pričakuje, da bodo prvi računalniki s procesorji Athlon na voljo na začetku jeseni.

  Objavljeno: 29.6.1999
 • TevePika v živo po internetu

  Televizijska postaja TevePika je 18. junija 1999 začela v živo prenašati svoj spored tudi po internetu s tehniko Real Video Player (G2). Podjetje Televideo d.o.o., ki je lastnik blagovne znamke TevePika, se naj bi pri internetnem oddajanju opiralo na dogovor o dolgoročnem sodelovanju s Telekomom Slovenije. V okviru tega dogovora naj bi se TevePika tudi dodatno povezovala po optičnih vodniki z videokabelskimi omrežji po vsej Sloveniji. Kot pravi Stane Grah, direktor TevePike, je ciljev pri razvoju njegove internetne televizije več: večpredstavna in interaktivna uporaba sodobne telekomunikacijske in televizijske opreme ter razvijanje interaktivnih komunikacijskih sistemov, videokonferenc, programov na zahtevo in drugih sodobnih omrežnih storitev.

  Objavljeno: 23.6.1999
 • Francosko-nemška naveza v nevarnosti

  France Telecom in Deutsche Telekom sta največja lastnika globalnega telekomunikacijskega operaterja Global One. Njuno sodelovanje v različnih oblikah traja že 10 let. Začelo se je ko sta oba bila še državna monopolista, vendar ni vedno bilo zgledno. Francozi so tokrat ocenili, da so nemški nameni o združitvi s Telecomom Italia (o katerih se z njimi niso predhodno posvetovali) kršili poslovno sodelovanje in zato vložili tožbo proti Deutsche Telekomu. France Telecom celo razmišlja, da bi zapustil Global One, Deutsche Telekom pa je že potrdil pripravljenost za odkup njihovega deleža.

  Objavljeno: 22.6.1999
 • Motorola in Sun skupaj do brezžičnih IP omrežij

  Motorola in Sun sta sklenila desetletno pogodbo, vredno milijardo dolarjev, o sodelovanju pri razvoju brezžičnih omrežij, ki temeljijo na protokolu IP. Sun bo priskrbel programsko, Motorola pa strojno omrežno opremo. Partnerja bosta svoje izdelke ponudila tudi operaterjem obstoječih brezžičnih omrežij, ki bodo želeli nadgraditi svoja omrežja za protokol IP. Prvi izdelki bodo prišli na trg naslednje leto, največji del ponudbe pa bo na voljo leto pozneje.

  Objavljeno: 22.6.1999
 • Dell ponuja brezplačen dostop v internet

  Proizvajalec računalnikov Dell je ustanovil omrežje DellNet, ki bo v več evropskih državah omogočalo brezplačen dostop v internet. V Veliki Britaniji že deluje, te dni pa naj bi začelo tudi v Nemčiji in Franciji. Programsko opremo za DellNet izdeluje British Telecommunications, vgrajevali pa jo bodo v vse Dellove računalnike za domačo rabo in manjše poslovne sisteme. Dell je v prvem letošnjem trimesečju prodal skoraj desetino vseh računalnikov v Zahodni Evropi, kar ga uvršča na drugo mesto, takoj za proizvajalcem Compaq.

  Objavljeno: 22.6.1999
 • Iridium odpušča delavce in znižuje cene

  Operater satelitske telefonije Iridium poskuša ustaviti nezadržni padec vrednosti svojih delnic, ki so se zgolj v letošnjem letu pocenile za 90 %. Do konca leta načrtujejo 500 tisoč naročnikov, čeprav jih je sedaj komaj 15 tisoč (50 % več kot marca). Te dni so odpustili približno 80 od 550 delavcev (predvsem vodilnih v marketingu) in znižali cene pogovorov za 40 do 70 %. Poznavalci ocenjujejo, da nižanje cen in močno trženje morda le ne bo zadoščalo za preusmeritev na pot uspeha.

  Objavljeno: 22.6.1999
 • Eon začenja z internetnim poslovanjem

  Podjetje Eon, ki je delno v lasti Pošte Slovenije, je 18. junija na tiskovni konferenci predstavilo svojo strategijo ponujanja storitev internetnega poslovanja v Sloveniji. Eon, kakor je poudaril direktor Zoran Thaler, ne želi izumljati tople vode. Zato so se povezali s svetovno znanim podjetjem Open Market, ki obvlada tehnologijo internetnega poslovanja, in postali njegov zastopnik v Sloveniji. Hkrati so se tesno povezali s Pošto Slovenije in SKB banko.

  Objavljeno: 19.6.1999
 
 • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
 • Pošlji