• Večinski delež bolgarskega telekoma prodan

  V skladu s pričakovanji sta grški Hellenic Telecommunications Organization (OTE) in nizozemski KPN za 520 milijonov dolarjev kupila 51-odstotni delež bolgarskega državnega telekomunikacijskega operaterja, ki upravlja tudi mobilno omrežje Mobicom.

  Objavljeno: 12.7.1999
 • Nov madžarski operater GSM

  Naši vzhodni sosedje so dobili že tretjega operaterja telefonije GSM. Novinec Primatel je last podjetij Vodafone Airtouch (največji svetovni operater mobilne telefonije), RWE Telliance (Nemčija), Antenna Hungaria (državna radio-televizijska hiša) in madžarske pošte (madžarska solastnika imata vsak četrtinski delež). Za koncesijo so družabniki odšteli 202 milijona ameriških dolarjev.

  Objavljeno: 12.7.1999
 • Digitalni monitor LCD 1600SW zdaj tudi s podporo za Linux

  SGI (Silicon Graphics) še naprej kuje lep uspeh z digitalnim monitorjem LCD 1600SW, ki se kljub razmeroma visoki ceni prodaja več kakor odlično. Nedavno so dodali tudi podporo za operacijski sistem Linux, ki je prvi podprti operacijski sistem za Microsoftovim Windows.

  Objavljeno: 12.7.1999
 • Tehnologija SeaStream za boljši pretok diskovnih podatkov

  Seagate je predstavil specifikacijo SeaStream, ki diskom dodaja zmožnost učinkovitejše strežbe podatkov za pretočne prenose, kot so video in zvočni posnetki. SeaStream naj bi omogočal učinkovit sočasni dostop do podatkov na disku, s čimer naj bi lahko hkrati snemali do dva televizijska programa, predvajali film, igrali igro in poslušali glasbo, ne da bi se to odražalo v zastojih ali se poznalo pri kakovosti predvajanja.

  Objavljeno: 12.7.1999
 • Računalniško razpoznavanje govora s sistemom NaturallyClear

  Podjetje Dragon Systems je predstavilo prvo rešitev za računalniško razpoznavo govora, ki za zajem uporablja zunanji pretvornik s priključkom USB. Zunanji NaturallyClear USB System H100 ima pred navadnimi zvočnimi karticami in cenenimi mikrofoni to prednost, da nudi zelo kakovosten zajem zvoka, brez šumov in drugih motenj, ki vplivajo na točnost razpoznave govora. S posebnim sistemom so tudi odpravili potrebo po učenju programske opreme za razpoznavo govora. Cena vmesnika je 80 dolarjev, skupaj s programom Dragon Naturally Speaking pa stane 250 dolarjev.

  Objavljeno: 12.7.1999
 • Neptune - Microsoftov naslednik Windowsa 9x

  Po nekaterih podatkih naj bi Microsoft že julija pripravil prvo interno delovno različico novega operacijskega sistema za domačo rabo z delovnim imenom Neptune. S tem naj bi Microsoft dokončno prenehal z razvojem družine izdelkov Windows 9x in celotno paleto operacijskih sistemov zasnoval na jedru, ki izhaja iz sedanjega operacijskega sistema Windows NT.

  Objavljeno: 11.7.1999
 • Sharp Actius A-250

  Sharp je predstavil tretji rod tankih in lahkih prenosnikov Actius. Novi model A-250 meri v višino manj od 2,5 cm, tehta pa 1,3 kg. Kljub temu je zasnova zelo kakovostna, saj računalnik premore 300 MHz Pentium II PE (energijsko zelo varčna različica), 64 MB RAM (kar lahko podvojimo) in 6,4 GB disk. Največja posebnost je 11,3-palčni zaslon z ločljivostjo 800 x 600 pik, ki premore patentiran sistem AGAR (anti-glare, anti-reflectivity), ki zagotavlja zelo velik zorni kot in svetlejšo sliko kakor pri tekmecih.

  Objavljeno: 11.7.1999
 • Novi Sonyjev prenosnik Vaio F290

  Sony je predstavil novi prenosnik Vaio F290, ki ima kot prvi vgrajen 15-palčni zaslon LCD brez dodatnega "zavihka" čez rob prenosnika, kakršnega srečamo pri prenosnikih s podobnimi zasloni. S skrbno izbiro materialov so ohranili tudi zelo ugodno težo, le 3,1 kg, kar je za tak izdelek ugodno. Vaio F290 poganja procesor Pentium II 400, 64 MB RAM in 6,4 GB diskom. Vgrajena je enota DVD-ROM, posebnost pa je vmesnik i.Link, ki omogoča priključitev digitalnega kamkoderja, s čimer dobimo prenosni digitalni videostudio. Cena prenosnika v ZDA znaša 3500 dolarjev.

  Objavljeno: 11.7.1999
 • Prvi kamkoder, ki lahko snema tudi v zapisu MPEG-4

  Sharp je predstavil prvi kamkoder, ki zna snemati videoposnetke v zapisu MPEG-4. Z uporabo standarda MPEG-4 zavzamejo le tretjino prostora, ki bi ga zavzeli posnetki v zapisu MPEG-1 in nudijo primerljivo kakovost. Zaradi trikrat manjših datotek je MPEG-4 primeren tudi za prenos videoposnetkov prek interneta.

  Objavljeno: 11.7.1999
 • Java vsepovsod

  Sun je objavil novo različico jave z imenom Java 2 Platform, Micro Edition, ki je namenjena za rabo v žepnih računalnikih, mobilnih telefonih, odzivnikih, avtomobilskih navigacijskih sistemih in internetnih sprejemnikih. Novi paket vsebuje tudi navidezni javanski stroj K Virual Machine (KVM), ki je optimaliziran za delovanje v majhnih pomnilnikih. Sočasno s to predstavitvijo so pri Sunu najavili tudi specifikacijo Java TV, programski vmesnik za izdelavo programov, ki bodo delovali v bodočih digitalnih televizorjih.

  Objavljeno: 10.7.1999
 • Nove super-disketne enote Imation

  Podjetje Imation je predstavilo novi rod disketnih enot LS120, ki se odlikujejo s hitrejšim delovanjem, nižjimi cenami in širšim izborom vmesnikov. Nove disketne enote so precej hitrejše od dosedanjih, saj proizvajalec navaja 27-krat hitrejši prenos podatkov kakor pri običajnih disketnih enotah, medtem ko so dosedanje enote nudile le desetkrat hitrejše delovanje. Tako kakor doslej pa so ohranili popolno združljivost z običajnimi disketami, ki jih še naprej lahko beremo in pišemo v novih enotah.

  Objavljeno: 10.7.1999
 • Nova Yamahina zvočna kartica

  Yamaha je predstavila novo zvočno kartico XG-Quad, ki se ponaša s štirimi zvočnimi kanali s podporo za prostorski zvok podjetje Sensura. Kartica ima 64-zvočni strojni sintetizator, kot možnost pa je na voljo tudi dodatna programska oprema, ki zmožnosti kartice povečuje na kar 256 hkratnih zvokov. Med novostmi sta tudi digitalni vhod in izhod, tako v optični kakor izvedbi S/PDIF, s podporo za standard Dolby Digital. Kartica temelji na procesorju Yamaha YMF744, ki podpira specifikacijo Environmental Audio Extensions (EAX), nudi pa zelo ugodno razmerje med signalom in šumom (čez 90 dB).

  Objavljeno: 10.7.1999
 • SGI Visual Workstation 540 podpira štiri procesorje v Windowsu NT

  Silicon Graphics (SGI) je pričel prodajati delovne postaje Visual Workstation 540, ki so hkrati prvi tovrstni izdelek s podporo za štiri procesorje pod operacijskim sistem Windows NT. Doslej so delovne postaje vsebovale le do dva procesorja, štirje pa so bili rezervirani za potrebe strežnikov.

  Objavljeno: 10.7.1999
 • Ericsson in Nokia za skupni WAP

  Ericsson in Nokia, dva od štirih ustanoviteljev Foruma WAP, sta začela preizkušati združljivost svojih mobilnih telefonov in strežnikov, ki podpirajo protokol WAP. Oba proizvajalca se zavedata, da se bo novi standard za prenos internetnih podatkov po mobilnih telefonih uveljavil le, če bo neodvisen od rešitev posameznih proizvajalcev.

  Objavljeno: 4.7.1999
 • Notranje sledenje tudi v Švici

  Orange je najnovejši švicarski operater telefonije GSM, ki svoje storitve ponuja od 1. julija 1999. Večinski delež imata britanski Orange in nemški Viag (operater omrežja E2), po 10 % pa je v lasti Banke kantona Vaud (v katerem sta Lausanne in Montreux) in podjetja Swissphone. Omrežje Orange trenutno pokriva polovico švicarskega prebivalstva. Do konca leta načrtujejo doseči že tri četrtine prebivalstva, dve leti pozneje pa kar 95 %, ko družbi Orange tudi poteče začasno dovoljenje. Družba bo morala dokazati, da je dosegla zadovoljivo visoko pokritost, sicer bo plačala visoke kazni.

  Objavljeno: 4.7.1999
 • Prek poslanstva do oblazinjenega stolčka

  Martin Bangemann je poslanec in bivši komisar Evropske komisije (EC), zadolžen za telekomunikacije in računalniško tehnologijo. Odbor, ki mu Bangemann predseduje, je v preteklih mesecih večkrat obravnaval tudi španskega telekomunikacijskega operaterja Telefonica, zato je še toliko bolj zanimivo, da je Bangemann napovedal skorajšnjo zaposlitev v tem španskem podjetju. V njem naj bi bil bivši poslanec in komisar ECja član uprave in svetovalec generalnega direktorja, kar so v Telefonici potrdili. Njegova napoved je sprožila burne odzive v Bruslju, predvsem zaradi etičnih vprašanjih o nasprotujočih interesih. Bangemann se že julija ne namerava udeležiti srečanj kot poslanec, njegov mandat pa poteče v polovici septembra, ko ga bo nadomestil nekdanji italijanski premier Romano Prodi.

  Objavljeno: 4.7.1999
 • Desetletje mobilne telefonije

  Skoraj 215 tisoč Američanov je v anketi ameriške pošte izbralo mobilno telefonijo kot motiv za znamke, ki bodo obeležile desetletje v izteku. Mobilna telefonija bo torej osrednja tema v seriji petnajstih znamk v spomin na 20. stoletje, ki jo bo ameriška pošta izdala predvidoma aprila naslednje leto.

  Objavljeno: 4.7.1999
 • Logitechova videokamera QuickCam Express

  Logitech je predstavil videokamero QuickCam Express, ki jo na računalnik priključimo prek vmesnika USB. Nova barvna kamera je namenjena uporabnikom računalnikov iMac in PC (z okoljem Windows 98), glavna novost pa je zelo ugodna cena, saj bo zanjo treba odšteti manj od 50 dolarjev.

  Objavljeno: 3.7.1999
 • America Online kupuje proizvajalca eMachine

  Največji svetovni informacijski servis, America Online (AOL), je sklenil dogovor o nakupu proizvajalca računalnikov eMachine, ki je postal letos znan po izjemno nizkih cenah (popoln sistem za ceno 400 dolarjev). AOL bo računalnike ponudil bodočim uporabnikom prenovljenega servisa CompuServe 2000 in sicer z rabatom 400 dolarjev, kar pomeni, da bodo pri izbiri najcenejšega modela računalnik dobili zastonj, v zameno za mesečno naročnino na servis, ki znaša 22 dolarjev.

  Objavljeno: 3.7.1999
 • Nove omrežne kartice 3Com

  3Com je na sejmu PC Expo v New Yorku najavil niz novih omrežnih vmesnikov, ki z novimi funkcijami in zmožnostmi omogočajo hitrejši prenos podatkov, razbremenitev osrednjega procesorja ter bistveno boljše nadzorovanje. Hkrati so najavili strategijo za naslednja tri leta, s katero naj bi z novimi tehnologijami pri omrežnih povezavah razbremenili osrednje procesorje v računalnikih za do 30 % dosedanjega dela pri procesiranju podatkovnih paketov. Prva novost je kartica 3Com Etherlink 10/100 3C990-TX, ki bo na voljo v treh različicah: za namizne računalnike, strežnike in prenosnike. Kartica bo podpirala specifikacije WfM (Wired for Management) in DMI 2.0, kar med drugim omogoča nadzor in upravljanje parametrov delovanja prek osrednjega računalnika (strežnika).

  Objavljeno: 3.7.1999
 • Toshiba DynaTop in novi Libretto

  Toshiba je na japonskem sejmu Windows World Expo/Tokyo 99 prikazala več novih prenosnikov in namiznih računalnikov, tudi takih z radikalno drugačnim videzom. Med vsemi novostmi je največ pozornosti pritegnil računalnik DynaTop 6000, ki na delovni površini zavzame kar 60 % manj prostora od Toshibinih računalnikov Equium. Za doseganje takih rezultatov so Toshibini inženirji seveda posegli po zaslonih LCD, v podnožja katerih so vgrajeni računalniki. Tehtajo le 5,8 kg, zato jih je tudi razmeroma preprosto prenašati. DynaTop je opremljen s 433 MHz procesorjem Celeron, 64 MB RAM in 8,1 GB diskom. Edino razširitveno mesto na prednji strani podnožja, ki meri le 21 x 35 centimetrov, je prostor za izmenljivo disketno enoto, enoto CD-ROM ali DVD-ROM, uporabljeni pa so enaki deli kakor pri prenosnikih. Na voljo sta dva zaslona, oba z ločljivostjo 1024 x 768 pik in diagonalo 14,1 ali 15 palcev.

  Objavljeno: 3.7.1999
 • Prva enota DVD-ROM s hitrostjo vrtenja 8x

  Tajvanski Aopen je naredil prvo enoto DVD-ROM s hitrostjo vrtenja 8x. Enota DVD-9836 nudi največjo hitrost prenosa podatkov kar 11,08 MB/s, kar je skoraj toliko kolikor pri sodobnih diskih. Nova enota DVD-ROM nudi enako hitrost kakor enota CD-ROM, ki bi delovala s hitrostjo 72x. Enota ima vmesnik EIDE, za delovanje pa potrebuje takega s podporo za specifikacijo UltraDMA/33. Prodaja bo stekla jeseni.

  Objavljeno: 3.7.1999
 • Novi Rio v novem podjetju

  Podjetje Diamond je predstavilo novo različico predvajalnika za posnetke MP3, Rio 500. Nova različica ima večji osnovni pomnilnik (64 MB) in jo bo na računalnike PC in iMac mogoče povezati z vmesnikom USB. Spremenili so tudi uporabniški vmesnik, saj ima Rio 500 večji, od zadaj osvetljeni zaslon in bolj čitljive črke na zaslonu. Ohišje je lahko odslej v treh različnih barvah. Osnovni pomnilnik zadostuje za dve uri glasbe z vrhunsko kakovostjo zvoka in tja do 32 ur pri predvajanju govora z visoko stopnjo stiskanja.

  Objavljeno: 3.7.1999
 • Nov rekord proizvajalca diskov Seagate

  Seagate je dosegel nov rekord pri gostoti zapisovanja podatkov na diske. S prototipom so prikazali možnost zapisovanja do 105.000 koncentričnih sledi na širini enega palca (2,54 cm). To ustreza gostoti zapisa skoraj 25 Gb na kvadratni palec, v primerjavi z danes največjimi diski, ki dosegajo štiri- do petkrat manj. S tako gostoto bo mogoče narediti diske, ki bodo z eno samo ploščo ponujali kapaciteto skoraj 36 GB. Za dosego novega rekorda so uporabili novo tehnologijo Qinta OAW, ki omogoča optični nadzor zapisovanja sledi.

  Objavljeno: 3.7.1999
 • Apple toži družbo Future Power zaradi domnevnega kopiranja oblike iMacov

  Apple je podal tožbo proti družbi Future Power in njenemu glavnemu lastniku, korejski družbi Daewoo, v kateri navajajo kršitev intelektualnih pravic v zvezi z oblikovanjem računalnikov iMac. Future Power je na sejmu PC Expo predstavil družino računalnikov E-Power, ki so po obliki, izbranih barvah in tipu plastike zelo podobni računalniku iMac.

  Objavljeno: 3.7.1999
 • Tajvanski VIA Technologies kupil podjetje Cyrix

  Potem ko je National Semiconductors pred mesecem objavil zaustavitev proizvodnje procesorjev Cyrix 6x86 in MII, se je podjetje odločilo za prodajo celotnega oddelka Cyrix. Novi lastnik bo podjetje VIA Technologies, eden izmed glavnih ponudnikov sistemskih naborov za osnovne plošče ter drugih integriranih vezij. Po dosedanjem dogovoru, ki še ni povsem dokončen, naj bi družba VIA prevzela celotno podjetje Cyrix, vendar brez tovarne procesorjev v ameriški zvezni državi Maine. VIA namerava uporabiti proizvodne zmogljivosti svojega podjetja TSMC s sedežem na Tajvanu, kjer bodo kmalu osvojili tudi 0,18-mikronski proizvodni proces in tehnologijo 12-palčnih silicijskih rezin, kar naj bi zmanjšalo stroške in povečalo zmogljivost vezij. Cyrix naj bi predvidoma tudi obnovil razvoj procesorjev 6x86 in MII, že pred koncem leta pa naj bi predstavili model za podnožje Socket 370 (doslej uporabljen pri Intelovih Celeronih).

  Objavljeno: 3.7.1999
 • Težave Intela s procesorskim naborom 810

  Intel ima precej težav z novim procesorskim naborom 810 (nastajal je pod imenom Whitney). Najprej so tik po predstavitvi potrdili težave v zvezi z nepravilnim delovanjem nekaterih modelov Pentium III na ploščah z novim naborom, ki so sicer namenjene predvsem za rabo s procesorji Celeron. Pred kratkim pa so partnerjem poslali tudi navodila za popravke v BIOS-ih, brez katerih lahko na nekaterih sistemih sistemski datum in čas delujeta nepravilno.

  Objavljeno: 3.7.1999
 • Fujitsu in Siemens ustanovila skupno podjetje za proizvodnjo računalnikov

  Na prvi julijski dan sta Fujitsu in Siemens podpisala sporazum o ustanovitvi skupnega podjetja za razvoj, proizvodnjo in prodajo računalnikov (strežnikov PC, Intel in Unix), ki bo nosilo ime Fujitsu Siemens Computers. Po lanskoletni neuspešni prodaji proizvodnih zmogljivosti družbi Acer je Siemens tokrat torej našel novega partnerja z Japonske. Družba Fujitsu Siemens Computers nastaja z združitvijo dosedanjih družb Fujitsu Computers (Europe) in Siemens Computer Systems. Skupno podjetje, v katerem bosta obe družbi imeli enak delež, želi postati tretji največji proizvajalec računalnikov na svetu (skupno Fujitsu in Siemens danes sodita na peto mesto), v Evropi pa naj bi bili celo drugi.

  Objavljeno: 3.7.1999
 • Inso QuickView Plus za Unix in Windows CE

  Podjetje Inso, znano po svojem pregledovalniku QuickView in tehnologiji za dostop do različnih datotečnih zapisov, je predstavilo nove različice pregledovalnika za operacijske sisteme Unix in Windows CE. QuickView 2.0.1 za Unix je drugi rod pregledovalnika za Unix, deluje pa precej hitreje od predhodnika, podpira nove tipe zapisov, skoraj povsem na novo pa so napisali tudi podporo za natančno tiskanje dokumentov, pregledanih v programu QuickView. Paket lahko deluje kot samostojni program ali kot dodatek za spletne brskalnike Netscape Navigator in Microsoft Internet Explorer ter za odjemalce elektronske pošte.

  Objavljeno: 3.7.1999
 • Novi izdelek InfoChannel Designer za večpredstavne namenske programe

  Norveško podjetje Scala je predstavilo nov paket InfoChannel Designer, ki je namenjen izdelavi večpredstavnih namenskih programov za rabo v internetu, ploščah CD-ROM, pa tudi samostojnih programov. Paket omogoča združevanje videoposnetkov (AVI in MPEG), zvočnih posnetkov (WAV, MP3, MIDI, CD) z orodji za grafično oblikovanje podobe, uporabniškega vmesnika, podnapisov in drugih elementov. Paket podpira dodatke procesorja Pentium III in programski vmesnik DirectX 6. Njegova cena je 990 dolarjev.

  Objavljeno: 3.7.1999
 
 • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
 • Pošlji