Objavljeno: 19.7.2002

Apple s kopico novosti

Apple je sredi julija presenetil obiskovalce sejma MacWorld Expo s kopico novosti, med katerimi so nekatere bile pričakovane, druge pa predstavljajo presenečenje. Novosti prihajajo ravno v času, ko poslovni rezultati niso najbolj blesteči, Apple pa se je zaradi tega med drugim (vnovič) tudi prek medijev pričkal z Microsoftom, ki trdi, da Apple porabi dvajsetkrat več denarja za promocijo predvajalnika iPod, kot za pospeševanje prodaje operacijskega sistema MacOS X. Apple seveda govorice zanika in navaja podatek, da je že doslej novi sistem kupilo okoli 2,5 milijona uporabnikov, do konca leta pa naj bi jih imeli že dvakrat toliko, kar je približno petina vseh uporabnikov Macov.

Prav na področju operacijskih sistemov srečamo prvo novost in sicer naslednjo revizijo sistema MacOS X, znano pod delovnim imenom Jaguar, ki bo sicer nosila uradno oznako 10.2. Sistem bo v prodaji že konec avgusta, prinesel bo novi Finder z izboljšanim orodjem za iskanje podatkov Sherlock 3 (zlasti za iskanje po internetu), novim videzom imenikov in drugimi manjšimi izboljšavami. Jaguar vsebuje boljši odjemalec za elektronsko pošto, program za kramljanje iChat, ki je združljiv z AOL-ovim programom in celo tehnologijo za razpoznavo človeške pisave. Novo je orodje Randevouz za iskanje računalnikov in drugih naprav v omrežjih, ki ga bodo podprli tudi nekateri drugi proizvajalci, na primer Lexmark in Epson. MacOS X 10.2 bo seveda imel vgrajen paket QuickTime 6, ki ga je Apple predstavil le nekaj dni pred tem. Z njim Apple igra na karto zapisa MPEG-4, kateremu pripisujejo še zelo svetlo prihodnost, zlasti na področju pretočnih zapisov.

Žal uporabnike Macov čaka tudi nekaj manj prijetnih novosti, na primer ukinitev brezplačnih spletnih storitev iTools do konca septembra, kar bodo nadomestili s plačljivim servisom .Mac za okoli 100 dolarjev plačila letno. Poleg storitev .Mac so prikazali še nov program iSync, ki omogoča sinhronizacijo imenika in koledarja z ročnimi računalniki Palm, predvajalnikom iPdo in mobilnimi telefoni opremljenimi z vmesnikom bluetooth ter program iCal, ki omogoča vodenje in souporabo koledarjev na internetu.

Velike spremembe so na področju predvajalnikov iPod. Po pričakovanjih je Apple najavil različice, ki bodo namenjene tudi uporabnikom osebnih računalnikov z okoljem Windows. V tem primeru so se povezali s podjetjem MusicMatch, ki bo poskrbelo za primerno programsko opremo. Poleg tega je Apple pocenil dosedanje modele za okoli 100 dolarjev. Različica s 5 GB stane zdaj v ZDA 300 USD, tista z 10 GB pa 400 dolarjev, slednja pa bo dobila po novem še daljinski upravljavec in za desetino tanjše ohišje. Povsem nov pa je model, ki ima vgrajen disk velikosti 20 GB in stane 500 dolarjev.

Apple je prenovil tudi svoj v zadnjem času najbolj znamenit računalnik, iMac. Kljub drzni, celo umetniji podobni obliki, se iMac ne prodaja tako dobro, kot je pričakoval Apple. Zato upajo, da bo imel več sreče novi model, ki ima namesto 15-palčnega vgrajen znatno večji 17-palčni zaslon LCD. Zaslon je širok (razmerje 16:9) in nudi ločljivost 1.440 x 900 pik. Sicer pa računalnik vsebuje procesor PowerPC s taktom 800 MHz, 256 MB RAM, grafični pospeševalnik nVidia GeForce4 MX, 80 GB velik disk in v najzmogljivejši različici tudi DVD-RW zapisovalnik. V ZDA ga bo mogoče kupiti od avgusta za ceno 2.000 dolarjev, medtem ko so sedanje 15-palčne modele pocenili na 1.800 oziroma 1.900 dolarjev.

http://www.apple.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji