• Bencinski servis bo ponujal tudi MP3

    240 sekund, kolikor voznik povprečno porabi za polnjenje posode za gorivo v avtomobilu, je v ZDA dobilo povsem nov pomen. Podjetje Ten Square je namreč razvilo omrežje OuterNet, ki voznikom omogoča, da iz interneta naročijo brezplačen kupon za kavo, si pretočijo glasbo v zapisu MP3, preberejo novicem prilagojene lastnemu okusu, ali si ogledajo videoprispevek o krajevnih dogodkih.

    Objavljeno: 9.3.2001
  • Nadgraditev GPS

    Zaradi zastarelosti obstoječega sistema za globalno določanje položaja (GPS) v ZDA že načrtujejo nadgraditev. Evropejci pa medtem zamujajo z razvojem lastnega sistema "Galileo". S tridesetimi sateliti naj bi začel delovati leta 2007. V prvo fazo projekta sta Evropska vesoljska agencija in Evropska unija že vložila 1,1 milijarde evrov.

    Objavljeno: 8.3.2001
  • Ukradena koda vesoljskega programa

    Ameriški preiskovalci, ki so prejšnji mesec vdrli v švedsko podjetje Carbonide, so našli izvorno kodo za občutljiv program, imenovan OS/Comet. Tega je razvilo ameriško podjetje Exigent, gre pa za nadzorni in poveljniški vmesnik med sistemom GPS, poveljniško postajo in sateliti GPS. Storilca še niso odkrili, povezujejo pa ga (jih) z lanskoletnim vlomom v laboratorij ameriške mornarice v Washingtonu DC.

    Objavljeno: 8.3.2001
  • Internet prek satelitov v vzponu do leta 2005

    Čeprav se dostop do interneta prek kabla in povezav DSL med potrošniki še ni povsem udomačil, naj bi postajale vse bolj zanimive satelitske širokopasovne (broadband) povezave, pravijo analitiki podjetja Dataquest. V naslednjih štirih letih naj bi se število satelitskih terminalov z lanskih tristo tisoč povečalo na 7,2 milijona. Satelitske povezave z internetom bodo prišle v poštev predvsem na območjih z redkejšo poselitvijo, omogočale pa naj bi tudi spodobne hitrosti - 500 Kb/s pri sprejemu in 150 Kb/s pri pošiljanju.

    Objavljeno: 8.3.2001
  • Office XP kmalu v trgovinah

    Predstavniki podjetja Microsoft so sporočili, da je programski paket Office XP že v proizvodnji in da bo v trgovinah na voljo v drugem četrtletju 2001. Cena še ni znana, ve pa se, da programa ne bo mogoče uporabljati (razen kratko preizkusno obdobje), dokler od proizvajalca uporabnik ne bo dobil uporabniške kode.

    Objavljeno: 8.3.2001
  • Yahoo! umaknili z borze

    Težki časi za interneta podjetja se nadaljujejo, pri tem pa ni prizanešeno niti največjim. Podjetje Yahoo!, ki je še lani sodilo med najbolj uspešne internetne in računalniške družbe nasploh, je v sredo ustavilo trgovanje s svojimi delnicami na ameriški borzi. Zadnji dan trgovanja je vrednost delnice padla za 6,3% na 20,97 dolarja (po zaključku trgovanja celo na 18,56 dolarja), kar je kar 90% manj od vrhunca 205,63 dolarjev, doseženega lani. Trgovanje so ustavili predvsem zato, ker zaradi nizke cene delnic obstaja resna nevarnost sovražnega prevzema družbe.

    Objavljeno: 8.3.2001
  • Oracle predstavil novo različico Oracle 9iAS

    Oracle je pričel prodajati novo različico programskega strežnika Oracle 9i Application Server (Oracle 9iAS), ki združuje v sebi več funkcij. Strežnik, ki vsebuje tudi spletni strežnik Apache, omogoča izvajanje programov v javi, poizvedbe in analize nad podatki, pospeševanje dostopa do podatkov prek predpomnilnika (za spletne strani in same podatke), skupinsko sodelovanje in poslovno poročanje, podpira pa tudi uporabnike mobilnih naprav. Vse skupaj je združeno v celoto, ki je uporabnikom na voljo prek spletnih dveri, poskrbljeno pa je tudi za centraliziran nadzor in upravljanje.

    Objavljeno: 7.3.2001
  • Palm m105 in m505

    Podjetje Palm za letošnjo pomlad pripravlja kar nekaj novih modelov priljubljenih ročnih računalnikov. Prva novost je ročni računalnik Palm m105, ki je naslednik dosedanjega modela Palm m100, namenjenega širšemu krogu uporabnikov. Nova različica ima pomnilnik velikosti 8 MB (m100 le 2 MB) ter operacijski sistem PalmOS 3.5, ki pa žal tudi v tem modelu ni programsko nadgradljiv. Za razliko od predhodnika je namesto preprostega kabla v paket vključena priklopna postaja za izmenjavo podatkov z osebnim računalnikom, toda za priključitev prek vmesnika USB je treba še vedno doplačati.

    Objavljeno: 7.3.2001
  • Oracle predstavil novo različico Oracle 9iAS

    Oracle je pričel prodajati novo različico programskega strežnika Oracle 9i Application Server (Oracle 9iAS), ki združuje več funkcij. Strežnik, ki vsebuje spletni strežnik Apache, omogoča izvajanje programov v javi, poizvedbe in analize nad podatki, pospeševanje dostopa do podatkov prek predpomnilnika (za spletne strani in podatke), skupinsko sodelovanje in poslovno poročanje, podpira pa tudi uporabnike mobilnih naprav. Vse skupaj je združeno v celoto, ki je uporabnikom na voljo prek spletnih dveri, poskrbljeno pa je tudi za centraliziran nadzor in upravljanje. Oracle 9iAS odpravlja potrebo po nameščanju in vzdrževanju večjega števila posameznih izdelkov in ponuja razvijalcem učinkovito platformo za razvoj in postavitev rešitev za e-poslovanje. Najnovejša različica strežnika Oracle 9iAS vsebuje izboljšave, zlasti za področja podpore pri poslovnem odločanju, elektronske povezave med podjetji, možnost sodelovanja preko elektronske pošte ter mobilne tehnologije.

    Objavljeno: 7.3.2001
  • Nemški proizvajalci se usmerjajo v brezžično ponudbo

    V Nemčiji naj bi bilo že leta 2002 več mobilnih kakor stacionarnih dostopov do interneta, so prepričani v Bitkomu, nemškem zveznem združenju za informacijsko tehnologijo, telekomunikacije in nove nosilce. Optimizem gradijo na podatku, da so konec lanskega leta našteli že 48 milijonov lastnikov mobilnih telefonov, njihovo število pa se je v enem letu podvojilo.

    Objavljeno: 7.3.2001
  • Spletno oglaševanje v Evropi v velikem porastu

    Po napovedih raziskovalne družbe Forrester Research naj bi se stroški za spletno oglaševanje letos povečali kar za 70 odstotkov in dosegli okrog 1,2 milijarde evrov. Živahno naj bi bilo predvsem v drugi polovici leta, pravijo pri Forresterju in nadaljujejo: "Čeprav podjetja "pika-kom" zategujejo pasove, tradicionalni oglaševalci pripravljajo debelejše proračune za oglaševanje v internetu.

    Objavljeno: 7.3.2001
  • Video na zahtevo prek spleta

    Hollywoodski filmski studio Miramax bo odprl poizkusno spletno videoteko, v kateri si bo mogoče za 3,5 dolarja sposoditi enega od dvanajstih filmov iz njihove ponudbe. Filmi bodo dolgi približno 500 MB, s hitrimi povezavami pa jih bo mogoče pretočiti v pol ure. Filmski industriji odteka veliko denarja zaradi širjenja nelegalnih kopij po internetu, hkrati pa že sodno preganjajo tiste spletne strani, ki ponujajo program DeCSS, s katerim se da odkleniti zaščito na ploščah DVD.

    Objavljeno: 6.3.2001
  • Uporaba mobilnih telefonov povzroča očesni tumor?

    Nemški znanstveniki iz univerzitetne klinike v Essnu so pri 118 pacientih z redkim primerom očesnega raka ugotavljali pogostnost uporabe mobilnih telefonov. Enako so storili tudi pri 475 zdravih osebah in ugotovili, da imajo tisti, ki veliko uporabljajo mobilni telefon, 3,3-krat večje možnosti za nastanek te bolezni. Hkrati se strinjajo, da bi lahko očesni tumor povzročilo tudi kaj drugega. Podobne ugotovitve veljajo tudi pri raziskovanju povezave med možganskimi tumorji in telefoniranjem - za zdaj ni še nobenih dokazov za to.

    Objavljeno: 6.3.2001
  • Javascript kriv za vohunjenje elektronske pošte

    Nekaj vrstic, napisanih v javascriptu in poslanih po elektronski pošti, lahko omogoči pošiljanje posredovanih različic tega sporočila prvotnemu pošiljatelju. Po poročanju neprofitne organizacije Privacy Foundation imajo to slabost programi za elektronsko pošto, ki uporabljajo zapis HTML in nimajo onemogočenega izvajanja javascripta, kot so Microsoft Outlook, Outlook Express in šesta različica Netscapa, medtem ko ima večina drugih programov za elektronsko pošto onemogočeno izvajanje javascripta. Varni so tudi spletni poštni programi, kakršen je Microsoftov Hotmail, saj samodejno onemogočijo izvajanje kode v javi.

    Objavljeno: 5.3.2001
  • Omrežja po električni napeljavi

    Proizvajalci pospešeno razvijajo vezja, ki bodo omogočala vzpostavitev omrežne povezave prek električne napeljave. Novellovo hčerinsko podjetje Inari je predstavilo vezje, ki omogoča prenos podatkov s hitrostjo 2 megabita na sekundo. Inari tudi že razvija čip z imenom Q3, ki bo omogočal prenos s hitrostjo 12 megabitov na sekundo, podjetje Intellon pa je svojo različico napovedalo za čez nekaj mesecev.

    Objavljeno: 5.3.2001
  • Začetek prodaje ADSL se bliža

    Na spletnih straneh Telekoma se je nekako neopazno pojavila sprememba cenika telekomunikacijskih storitev, ki sedaj vsebuje tudi postavko ADSL. Upati torej je, da si bodo najbolj zagreti to hitro povezavo lahko že kmalu privoščili. Cenik navaja, da znaša priključnina 30.000 tolarjev, mesečna naročnina pa 3000 tolarjev (vse z DDV). Vendar pa to še ni cena, ki jo bomo plačali uporabniki, ampak je namenjena le ponudnikom storitev (beri - internetskim ponudnikom). To vsoto bo za vsakega uporabnika Telekom zaračunaval ponudnikom, ti bodo prišteli še svojo ceno, vse skupaj pa bomo plačali uporabniki. Pri čemer ne gre pozabiti, da bo Telekom ADSL priklapljal le tistim uporabnikom, ki imajo ISDN (čeprav tehnično za to ni nikakršnega razloga). Uporabniki bomo na koncu plačali ISDN Telekomu, ADSL pa internetskemu ponudniku.

    Objavljeno: 5.3.2001
  • Microsoftov novi nadzorniški sistem Topaz

    Microsoft je napovedal, da bo na novih operacijskih sistemih in strežnikih zgradil nadzorniški sistem, v okviru katerega je predstavil novo različico nadzorniškega strežnika System Management Server, imenovano tudi Topaz, in Microsoft Operations Manager, orodje za nadzor dogodkov in učinkovitosti sistema. To sta prva dva modula nadzorniškega sistema, s katerim namerava Microsoft omogočiti podporo strategiji .NET. Nadzorniški sistem bo podpiral Windows 2000 Data Center, strežniški sistem za veliko število uporabnikov, s katerim Microsoft konkurira Unixu.

    Objavljeno: 4.3.2001
  • Arhiviranje elektronske pošte

    Z 275 milijoni naslovov elektronske pošte po vsem svetu podjetja zmerom bolj potrebujejo orodja za organizacijo in arhiviranje množice elektronskih sporočil, ki dnevno prihajajo na vse naslove. Podjetje eSystems je izdelalo modul E-mail Management Module (EMM), ki je dodatek za njihovo programsko zbirko ASaP.

    Objavljeno: 4.3.2001
  • Stiskanje podatkov za osrednji pomnilnik

    Podjetje ServerWorks, ki izdeluje vhodno/izhodna vezja za strežnike, je sporočilo, da je razvilo tehnologijo povečevanja pomnilnika (MXT), ki omogoča podvojitev pomnilnika s stiskanjem podatkov brez izgube hitrosti delovanja. Do konca leta bo MXT na voljo v strežnikih IBM xSeries, podporo pa skušajo zagotoviti tudi pri izdelovalcih operacijskih sistemov. Kljub vsemu so analitiki skeptični glede MXT, saj cene pomnilnikov vztrajno padajo.

    Objavljeno: 3.3.2001
  • Kamera, ki je tudi fotoaparat

    Logitech je pričel prodajati kombinirano kamero QuickCam Traveler. Gre za prvo napravo iz Logitechove družine spletnih kamer QuickCam, ki lahko deluje tudi kot digitalni fotoaparat. V to se spremeni, kadar jo od računalnika odklopimo, tedaj pa zmore shraniti do 60 posnetkov pri ločljivosti 640 × 480 pik ali do 200 posnetkov pri ločljivosti 320 × 240 pik.

    Objavljeno: 3.3.2001
  • Brew namesto Jave v mobilcih

    Qualcomm je napovedal, da razvija odprto programsko platformo za brezžične naprave, ki je po njihovem mnenju za mobilne telefone boljša od jave.

    Objavljeno: 2.3.2001
  • Prihodnost sodobne elektronike

    V začetku februarja so se vsi proizvajalci elektronskih vezij srečali na vsakoletni konferenci ISSCC (International Solid-State Circuits Conference), na kateri so razpravljali o prihodnosti na tem področju.

    Objavljeno: 2.3.2001
  • Sony povečuje proizvodnjo

    V naslednjih treh mesecih naj bi Sony podvojil proizvodnjo igralnih konzol PlayStation 2. Potem ko so imeli lani oktobra težave z obratom v Nagasakiju, naj bi zdaj dvignili letno proizvodnjo na deset milijonov kosov. Nekateri poznavalci dvomijo, da bo Sonyju uspelo uresničiti načrte, saj imajo konzole v Evropi precej tehničnih težav. Sony prodaja konzole z izgubo, ki jo namerava nadomestiti z dohodkom od prodaje iger za PlayStation 2.

    Objavljeno: 1.3.2001
  • Adobe se posveča elektronskim knjigam

    Adobe je napovedal dva nova izdelka namenjena rastočem trgu elektronskih publikacij; Adobe Acrobat eBook Reader 2.0 za branje elektronskih knjig in strežnik Adobe Content Server, ki omogoča pripravo, zaščito in prodajo elektronskih knjig v Adobovem zapisu Acrobat (PDF). Oba izdelka sta plod sodelovanja s podjetjem Glassbook, ki ga je Adobe nedavno prevzel. Direktor oddelka za elektronske knjige je povedal, da namerava Adobe s tema izdelkoma elektronske knjige še bolj približati tiskanim z barvnimi slikami, kompleksno grafiko in bogatimi pisavami.

    Objavljeno: 1.3.2001
  • Microsoft uspešen na prizivnem sodišču?

    V zveznem prizivnem sodišču v Washingtonu te dni poteka razprava o Microsoftovi pritožbi na sodbo sodnika Thomasa Penfielda Jacksona, v kateri je ta družbo obsodil na razcepitev na dva dela. Po prvih dneh razprave večina opazovalcev meni, da ima Microsoft zelo velike možnosti za razveljavitev razsodbe. Sodniki prizivnega sodišča so namreč izrazili resne dvome nad pravilnostjo vodenja prvotnega sodnega procesa ter dogodkov po njem.

    Objavljeno: 1.3.2001
  • Apple in digitalne rešitve

    V Budimpešti je 21. in 22. februarja potekal seminar z naslovom Apple in digitalne rešitve, ki ga je organizirala lokalna Applova podružnica. Predstavili so Applove novosti na področju strojne opreme (PowerBook G4 in novo družino delovnih postaj G4) ter komentirali novosti, ki jih je nekaj ur pred tem predstavil Steve Jobs na tokijskem Macworldu (novi iMaci, prenovljeni Cube s pogonom CD-RW). Glavna tema seminarja je bila uporaba digitalnih tehnologij na Applovi strojni osnovi, ki jo ustvarjalci večpredstavnih vsebin pogosto srečujejo pri svojem delu. Predavatelji iz Applove evropske centrale so predstavili nove rešitve na področju digitalnega videa, glasbe in fotografije.

    Objavljeno: 1.3.2001
  • WordPerfect Office 2002 že do poletja

    Podjetje Corel je napovedalo, da bo še v prvi polovici letošnjega leta objavilo novo različico pisarniškega paketa WordPerfect Office, ki bo tako izšel v istem obdobju kakor največji tekmec, Microsoftov Office XP.

    Objavljeno: 28.2.2001
  • Sony izdelal prototip zaslona z elektroluminescenco

    Pri Sonyju so sporočili, da so izdelali prototip doslej največjega zaslona z organsko elektroluminescenco (OELD - ogranic electroluminescence display). Sonyjev prototip ima 13-palčno diagonalo in ločljivost 800 × 600 pik, sveti pa z zmogljivostjo 300 kandel na kvadratni meter.

    Objavljeno: 28.2.2001
  • Si.Mobil ima novega lastnika

    Avstrijski Mobilkom je kupil 49-odstotni delež slovenskega operaterja mobilne telefonije Si.Mobila. Več kakor 49 odstotkov slovenskega podjetja po sedanji zakonodaji ne sme pripadati neslovenskemu podjetju. Za zakup bo Mobilkom plačal 141 milijonov evrov.

    Objavljeno: 28.2.2001
  • Nvidia GeForce3

    Podjetje Nvidia vse bolj utrjuje položaj vodilnega ponudnika grafičnih pospeševalnikov, tokrat s predstavitvijo nove generacije grafičnih pospeševalnikov z imenom GeForce3. Predstavitev novega procesorja je nekoliko nepričakovana, poleg tega pa preseneča, da so procesor predstavili sprva za platformo Apple MacIntosh. S tem so potrdili svojo podporo za Appleove računalnike, le mesec dni po vstopu na to tržišče.

    Objavljeno: 28.2.2001
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji