• Visor Edge - najtanjši Handspring

    Podjetje Handspring je predstavilo novo različico ročnih računalnikov Handspring, ki se odlikuje po zelo tankem in lahkem ohišju. Novi Handspring Visor Edge ima elegantno, prvič v kovini izdelano ohišje, ki meri le 11,9 x 7,1 x 1,1 cm, tehta pa le 136 gramov. Računalnik je na voljo v treh različnih kovinskih barvah, srebrni, modri in rdeči, za varnost zaslona pa skrbi vgrajen kovinski pokrov. Vgrajen je sivinski zaslon z ločljivostjo 160 x 160 pik in 16 sivinskimi nivoji, zaslon pa je zelo kontrasten, kar omogoča zlasti kvalitetni prikaz podatkov pri dnevni svetlobi.

    Objavljeno: 15.3.2001
  • 3GSM World Congress 2001

    Osrednje srečanje izdelovalcev opreme in operaterjev mobilne telefonije, 3GSM World Congress, ki je potekalo konec februarja v Cannesu, je prikazalo možnosti razvoja mobilne telefonije. Poglavitna tema je bil prehod z druge generacije GSM telefonije na tretjo generacijo (UTMS). Predsednik Združenja GSM, Jim Healy je v otvoritvenem govoru poudaril, da bo tretja generacija mobilni telefoniji dodala vizualni del in hkrati opozoril, da skok ne bo takojšen, temveč bo tehnologija najprej dostopna le v večjih mestih, prenesti jo drugam, pa bo izziv in družbena odgovornost.

    Objavljeno: 15.3.2001
  • IBM na sodišču zaradi sodelovanja z nacisti

    Pet preživelih žrtev holokavsta je sprožilo senzacionalno tožbo zoper IBM, ki naj bi med leti 1933 in 1939 dobavljal nacistom naprave za branje luknjanih kartic prek nekdanje podružnice Deutsche Hollerith Maschinen (Degomag), ki se je po vojni spremenila v IBM Nemčija. Nemške oblasti naj bi na ta način uspele arhivirati podatke o velikem številu Judov in pripadnikov drugih družbenih skupin, ki so jih med 2. svetovno vojno množično usmrtili v koncentracijskih taboriščih.

    Objavljeno: 14.3.2001
  • Virus v izmenljivih datotekah

    Virusi se selijo tudi v programe za izmenjevanje datotek preko interneta. Virus W32/Gnuman.worm z vzdevkom Mandragole napada samo tiste uporabnike interneta, ki uporabljajo servis za izmenjavo programov in datotek Gnutella, povzroči pa večjo porabo sistemskih zmogljivosti.

    Objavljeno: 14.3.2001
  • Prihaja novi Adobe Effects

    Pri podjetju Adobe napovedujejo peto različico programa za animacijo in vizualne učinke. Nova različica bo ponujala več kot sto novosti in izboljšav, ki olajšajo izdelavo filmov, videa in večpredstavnostnih vsebin za objavo na spletu. Dodana so povsem nova orodja za trirazsežnostno oblikovanje, orodja za vektorsko risanje ter podpora 16-bitnim barvam. Ravnine je mogoče hierarhično animirati, določiti razmerja med njimi, izboljšana pa so tudi orodja za risanje mask, te pa so lahko tudi mehčane. Ob tem pa je novi paket tudi precej močno povezan z drugimi programi podjetja Adobe, kot so Photoshop, Illustrator in Premiere.

    Objavljeno: 14.3.2001
  • Discreet 3ds max 4

    Discreet, eden od oddelkov podjetja Autodesk, je začel dobavljati novo različico priljubljenega programa za modeliranje, animacijo in senčenje 3D, 3ds max 4. Izboljšana so predvsem orodja za animacijo likov, razvoj iger in senčenje, boljša pa je tudi podpora tehnologije Direct 3D. Dodana razvojna orodja omogočajo preprosto objavljanje trirazsežnih vsebin v spletu ter preprosto izdelavo filmov Macromedia Flash. S tem naj bi bil novi 3ds max primeren za razvoj spletne grafike, ustvarjanje posebnih filmskih učinkov in za razvoj iger za osebne računalnike in igralne konzole.

    Objavljeno: 14.3.2001
  • Umrl oče digitalnih komunikacij

    V starosti 84 let je umrl Calude E. Shannon, ki ga mnogi imajo za očeta sodobnih digitalnih komunikacij in računalništva v obliki, kot jo poznamo. Shannon, ki je bil daljni sorodnik slavnega Thomasa Edisona, je najbolj znan po svojem znanstvenem teoretičnem delu, predvsem po publikaciji matematične teorije komunikacij. Teorijo je razvil kot matematik med delom v laboratorijih družbe Bell Laboratories, danes imenovani Lucent.

    Objavljeno: 14.3.2001
  • Velika Britanija: Hekerji so teroristi

    V Veliki Britaniji je stopil v veljavo zakon, ki vsak hekerski napad označuje za teroristično dejanje. Hekerje so na ta načini izenačili s pripadniki Irske republikanske armade ali palestinskega Hezbolaha. Zakon se nanaša na hekerske napade znotraj Velike Britanije, pa tudi na tiste, ki bi od zunaj napadli računalnike ali elektronske sisteme na Otoku.

    Objavljeno: 13.3.2001
  • Intel znižal cene procesorjev

    Novo Intelovo znižanje cen procesorjev za osebne računalnike se najbolj pozna pri cenejših modelih Celeron, predvsem pri novem modelu s taktom 800 MHz in s frekvenco notranjega vodila 100 MHz, ki je cenejši za kar 19 odstotkov. Cene Celeronov 766 in 733 so znižali za manj kot deset odstotkov, modelov Pentium III pa za okrog deset odstotkov.

    Objavljeno: 13.3.2001
  • Nevaren virus NakedWife na pohodu

    Kot je pred tedni potrdil sicer ne ravno nevaren črv AnnaKournikova, uporabniki ne upoštevajo opozoril pred virusi, ki se širijo po elektronski pošti; še posebej, ko jim prejeto sporočilo ponudi slike golih deklet. Isto je v teh dneh potrdil virus NakedWife, ki prejemniku pošte najprej obljubi sliko golega dekleta, nato napiše, da se slika nalaga, med tem se razpošlje na vse naslove v stikih in iz mape Windows pobriše vse datoteke s končnicami .exe, .com, .dll in .bmp. Virus je napisan v skriptnem jeziku Visual Basic, aktivira pa se v Microsoftovem programu za elektronsko pošto Outlook.

    Objavljeno: 13.3.2001
  • Poravnava med Microsoftom in Bristolom

    Podjetje Bristol Technology, ki izdeluje rešitve za prenos programov iz Microsoftovih Oken v druge operacijske sisteme (predvsem na Unix), je leta 1998 vložilo protimonopolno tožbo proti Microsoftu, ker naj bi slednji oteževal dostop do programskih vmesnikov pri Oknih, s čimer naj bi odvračal od uporabe operacijskega sistema Unix.

    Objavljeno: 13.3.2001
  • Pinnacle Systems DV500 Plus

    Pinnacle Systems DV500 Plus je prva videokartica, ki izkorišča nove zmožnosti programa za urejanje videa Adobe Premiere 6.0, kot so večstezni zvočni mešalnik in podpora za posnetke v razmerju 16:9.

    Objavljeno: 12.3.2001
  • 3Dlabs Wildcat II 5110

    Novi pospeševalnik za trirazsežno grafiko, Wildcat II 5110, ki so ga pred kratkim predstavili pri podjetju 3DLabs, naj bi bil doslej najbolj zmogljiv tovrsten izdelek. Od predhodnika Wildcat 4110 je več kakor dvakrat hitrejši, precej hitrejši pa naj bi bil tudi od pospeševalnikov drugih proizvajalcev.

    Objavljeno: 12.3.2001
  • Disketa z 32 MB

    Disketnim enotam se obeta svetlejša prihodnost. Podjetje Mitsushita je razvilo novo disketno enoto, ki zmore na standardno dvostransko disketo dvojne gostote (2HD) shraniti 32 megabajtov podatkov, kar je kar 22,2-krat več kakor doslej (1,44 MB).

    Objavljeno: 11.3.2001
  • Novi Cyrix že na CeBitu

    Via Technologies napoveduje predstavitev izboljšane različice procesorja Cyrix III na marčevskem sejmu CeBit v Hannovru. Jedro procesorja, ki so ga razvijali pod delovnim imenom Samuel II ali C5B, ima vgrajen 64 KB drugostopenjski in 128 KB prvostopenjski predpomnilnik, prednje vodilo pa deluje s hitrostjo 100 ali 133 MHz. Samuel II pozna tudi razširjena nabora ukazov MMX in 3DNow.

    Objavljeno: 11.3.2001
  • Novi digitalni fotoaparati Nikon, Fujifilm in Canon

    Začetek leta je prinesel nekaj novosti na trgu digitalnih fotoaparatov. Nikon je predstavil modela D1X ter D1H. Prvi se ponaša z ločljivostjo kar 5,47 milijona svetlobnih elementov (3008 × 1960), izboljšano barvno natančnostjo, devet zaporednih posnetkov pa lahko posname s hitrostjo treh slik na sekundo. D1H, ki ima nekoliko manjšo ločljivost 2,74 milijona svetlobnih elementov, naj bi bil najhitrejši digitalni fotoaparat SLR z zamenljivimi lečami. Štirideset zaporednih posnetkov je mogoče narediti s hitrostjo petih slik na sekundo, pri Nikonu pa so tudi pohitrili prenos podatkov na kartice Compact Flash ali v računalnik.

    Objavljeno: 10.3.2001
  • Izumitelj šifrirnega protokola PGP menja službo

    Philip Zimmermann, avtor svetovno znanega šifrirnega protokola PGP (Pretty Good Privacy), odhaja iz podjetja Network Associates. Zimmerman je leta 1996 ustanovil podjetje Pretty Good Privacy, ki ga je leto pozneje prevzelo podjetje Network Associates. Zaščita PGP je bila doslej na voljo s povsem odprto kodo, odgovorni pri Network Associates pa so se odločili, da bodo temu naredili konec in da koda ne bo v celoti javna.

    Objavljeno: 10.3.2001
  • Življenje po WAP-u

    WAP naj bi se v prihodnjih 18 do 24 mesecih razvil v mnogo bolj uporabno orodje, pravijo pri raziskovalni družbi Gartner Group. V prihodnje naj bi bile vse rešitve v zvezi z brezžičnimi prenosi povezane z jezikom XML, ki bo povsem nadomestil sedanji WML.

    Objavljeno: 9.3.2001
  • Bencinski servis bo ponujal tudi MP3

    240 sekund, kolikor voznik povprečno porabi za polnjenje posode za gorivo v avtomobilu, je v ZDA dobilo povsem nov pomen. Podjetje Ten Square je namreč razvilo omrežje OuterNet, ki voznikom omogoča, da iz interneta naročijo brezplačen kupon za kavo, si pretočijo glasbo v zapisu MP3, preberejo novicem prilagojene lastnemu okusu, ali si ogledajo videoprispevek o krajevnih dogodkih.

    Objavljeno: 9.3.2001
  • Nadgraditev GPS

    Zaradi zastarelosti obstoječega sistema za globalno določanje položaja (GPS) v ZDA že načrtujejo nadgraditev. Evropejci pa medtem zamujajo z razvojem lastnega sistema "Galileo". S tridesetimi sateliti naj bi začel delovati leta 2007. V prvo fazo projekta sta Evropska vesoljska agencija in Evropska unija že vložila 1,1 milijarde evrov.

    Objavljeno: 8.3.2001
  • Ukradena koda vesoljskega programa

    Ameriški preiskovalci, ki so prejšnji mesec vdrli v švedsko podjetje Carbonide, so našli izvorno kodo za občutljiv program, imenovan OS/Comet. Tega je razvilo ameriško podjetje Exigent, gre pa za nadzorni in poveljniški vmesnik med sistemom GPS, poveljniško postajo in sateliti GPS. Storilca še niso odkrili, povezujejo pa ga (jih) z lanskoletnim vlomom v laboratorij ameriške mornarice v Washingtonu DC.

    Objavljeno: 8.3.2001
  • Internet prek satelitov v vzponu do leta 2005

    Čeprav se dostop do interneta prek kabla in povezav DSL med potrošniki še ni povsem udomačil, naj bi postajale vse bolj zanimive satelitske širokopasovne (broadband) povezave, pravijo analitiki podjetja Dataquest. V naslednjih štirih letih naj bi se število satelitskih terminalov z lanskih tristo tisoč povečalo na 7,2 milijona. Satelitske povezave z internetom bodo prišle v poštev predvsem na območjih z redkejšo poselitvijo, omogočale pa naj bi tudi spodobne hitrosti - 500 Kb/s pri sprejemu in 150 Kb/s pri pošiljanju.

    Objavljeno: 8.3.2001
  • Office XP kmalu v trgovinah

    Predstavniki podjetja Microsoft so sporočili, da je programski paket Office XP že v proizvodnji in da bo v trgovinah na voljo v drugem četrtletju 2001. Cena še ni znana, ve pa se, da programa ne bo mogoče uporabljati (razen kratko preizkusno obdobje), dokler od proizvajalca uporabnik ne bo dobil uporabniške kode.

    Objavljeno: 8.3.2001
  • Yahoo! umaknili z borze

    Težki časi za interneta podjetja se nadaljujejo, pri tem pa ni prizanešeno niti največjim. Podjetje Yahoo!, ki je še lani sodilo med najbolj uspešne internetne in računalniške družbe nasploh, je v sredo ustavilo trgovanje s svojimi delnicami na ameriški borzi. Zadnji dan trgovanja je vrednost delnice padla za 6,3% na 20,97 dolarja (po zaključku trgovanja celo na 18,56 dolarja), kar je kar 90% manj od vrhunca 205,63 dolarjev, doseženega lani. Trgovanje so ustavili predvsem zato, ker zaradi nizke cene delnic obstaja resna nevarnost sovražnega prevzema družbe.

    Objavljeno: 8.3.2001
  • Oracle predstavil novo različico Oracle 9iAS

    Oracle je pričel prodajati novo različico programskega strežnika Oracle 9i Application Server (Oracle 9iAS), ki združuje v sebi več funkcij. Strežnik, ki vsebuje tudi spletni strežnik Apache, omogoča izvajanje programov v javi, poizvedbe in analize nad podatki, pospeševanje dostopa do podatkov prek predpomnilnika (za spletne strani in same podatke), skupinsko sodelovanje in poslovno poročanje, podpira pa tudi uporabnike mobilnih naprav. Vse skupaj je združeno v celoto, ki je uporabnikom na voljo prek spletnih dveri, poskrbljeno pa je tudi za centraliziran nadzor in upravljanje.

    Objavljeno: 7.3.2001
  • Palm m105 in m505

    Podjetje Palm za letošnjo pomlad pripravlja kar nekaj novih modelov priljubljenih ročnih računalnikov. Prva novost je ročni računalnik Palm m105, ki je naslednik dosedanjega modela Palm m100, namenjenega širšemu krogu uporabnikov. Nova različica ima pomnilnik velikosti 8 MB (m100 le 2 MB) ter operacijski sistem PalmOS 3.5, ki pa žal tudi v tem modelu ni programsko nadgradljiv. Za razliko od predhodnika je namesto preprostega kabla v paket vključena priklopna postaja za izmenjavo podatkov z osebnim računalnikom, toda za priključitev prek vmesnika USB je treba še vedno doplačati.

    Objavljeno: 7.3.2001
  • Oracle predstavil novo različico Oracle 9iAS

    Oracle je pričel prodajati novo različico programskega strežnika Oracle 9i Application Server (Oracle 9iAS), ki združuje več funkcij. Strežnik, ki vsebuje spletni strežnik Apache, omogoča izvajanje programov v javi, poizvedbe in analize nad podatki, pospeševanje dostopa do podatkov prek predpomnilnika (za spletne strani in podatke), skupinsko sodelovanje in poslovno poročanje, podpira pa tudi uporabnike mobilnih naprav. Vse skupaj je združeno v celoto, ki je uporabnikom na voljo prek spletnih dveri, poskrbljeno pa je tudi za centraliziran nadzor in upravljanje. Oracle 9iAS odpravlja potrebo po nameščanju in vzdrževanju večjega števila posameznih izdelkov in ponuja razvijalcem učinkovito platformo za razvoj in postavitev rešitev za e-poslovanje. Najnovejša različica strežnika Oracle 9iAS vsebuje izboljšave, zlasti za področja podpore pri poslovnem odločanju, elektronske povezave med podjetji, možnost sodelovanja preko elektronske pošte ter mobilne tehnologije.

    Objavljeno: 7.3.2001
  • Nemški proizvajalci se usmerjajo v brezžično ponudbo

    V Nemčiji naj bi bilo že leta 2002 več mobilnih kakor stacionarnih dostopov do interneta, so prepričani v Bitkomu, nemškem zveznem združenju za informacijsko tehnologijo, telekomunikacije in nove nosilce. Optimizem gradijo na podatku, da so konec lanskega leta našteli že 48 milijonov lastnikov mobilnih telefonov, njihovo število pa se je v enem letu podvojilo.

    Objavljeno: 7.3.2001
  • Spletno oglaševanje v Evropi v velikem porastu

    Po napovedih raziskovalne družbe Forrester Research naj bi se stroški za spletno oglaševanje letos povečali kar za 70 odstotkov in dosegli okrog 1,2 milijarde evrov. Živahno naj bi bilo predvsem v drugi polovici leta, pravijo pri Forresterju in nadaljujejo: "Čeprav podjetja "pika-kom" zategujejo pasove, tradicionalni oglaševalci pripravljajo debelejše proračune za oglaševanje v internetu.

    Objavljeno: 7.3.2001
  • Video na zahtevo prek spleta

    Hollywoodski filmski studio Miramax bo odprl poizkusno spletno videoteko, v kateri si bo mogoče za 3,5 dolarja sposoditi enega od dvanajstih filmov iz njihove ponudbe. Filmi bodo dolgi približno 500 MB, s hitrimi povezavami pa jih bo mogoče pretočiti v pol ure. Filmski industriji odteka veliko denarja zaradi širjenja nelegalnih kopij po internetu, hkrati pa že sodno preganjajo tiste spletne strani, ki ponujajo program DeCSS, s katerim se da odkleniti zaščito na ploščah DVD.

    Objavljeno: 6.3.2001
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji