• Kombiniran pogon CD-RW/DVD tudi v prenosnikih

    Compaq bo v omejeno število prenosnikov znamke Presario vgrajeval kombinirane pogone za zapisovanje CD-jev in predvajanje DVD-jev. Poleg tega bo imelo omejeno število modelov 1200, 1700 in 1800 tudi hitrejše procesorje, večje zaslone in zmogljivejše diske.

    Objavljeno: 20.2.2001
  • Slovenci vse bolj zahajamo v internetne trgovine

    Obsega prometa domačih elektronskih trgovcev res še ne moremo primerjati z največjimi ameriškimi podjetji nove ekonomije, zato pa se lahko pohvalimo s hitrostjo širjenja e-trgovanja v domačem spletu.

    Objavljeno: 20.2.2001
  • Sun in Microsoft dosegla poravnavo za javo

    Konec januarja sta podjetji Sun in Microsoft nekoliko presenetljivo dosegli izvensodni sporazum o sporu glede programskega jezika in okolja java. Podjetje Sun je leta 1997 tožilo družbo Microsoft zaradi kršitve licenčne pogodbe in samovoljnega spreminjanja jezika java mimo veljavnega sporazuma in določil.

    Objavljeno: 19.2.2001
  • Tudi Linux ni neranljiv

    Nekaterim uporabnikom operacijskega sistema za strežnike Red Hat Linux je sive lase povzročal virus Ramen. Skozi varnostno luknjo se vtihotapi v strežnik, potem pa se razmnoži po vsem sistemu. Škode naj ne bi povzročal. Na Red Hatovi spletni strani so že na voljo popravki, ki virusu preprečijo vstop in širjenje.

    Objavljeno: 19.2.2001
  • Virus "AnnaKournikova" - avtor že prejet

    V nizozemski provinci Friziji se je kot avtor zloglasnega virusa "AnnaKournikova" predal policistom dvajsetletnik. Policisti so ga aretirali in mu zasegli vso računalniško opremo, nato pa so ga izpustili. Nizozemska policija ni hotela izdati identitete avtorja, po njihovih besedah, pa naj bi avtor virus naredil, da bi pokazal kako preprosto je narediti virus in kako so uporabniki ranljivi.

    Objavljeno: 19.2.2001
  • Logitech kupuje Labtec za 125 milijonov dolarjev

    Proizvajalec računalniških miši in drugih zunanjih enot je objavil namero, da v gotovini in z odkupom delnic kupi podjetje Labtec, ki izdeluje slušalke, mikrofone, zvočnike in elemente za MP3 predvajalnike. Labtec je lani zabeležil prihodek v višini sto milijonov dolarjev.

    Objavljeno: 19.2.2001
  • Zaplet okrog imena Xbox

    Medtem ko Microsoft pospešeno razvija svojo prvo igralno konzolo, se je začelo zapletati okrog imena Xbox. Izkazalo se je, da ima pravico do imena manj znano podjetje Xbox Technologies s sedežem na Floridi. Podjetje, ki se ukvarja z rešitvami za elektronsko učenje, je ime registriralo kake pol leta pred Microsoftom. Kakor vse kaže, bo Microsoft moral spremeniti ime, ali pa odpreti mošnjiček, da bodo kupili pravico do uporabe imena.

    Objavljeno: 18.2.2001
  • Amazon.com z odpuščanjem do dobička

    Spletna knjigarna Amazon.com bo odpustila 1300 zaposlenih, obenem pa bodo zaprli še distribucijsko in potrošniško središče v ZDA. Na ta način naj bi ob koncu letošnjega leta zabeležili dobiček (v zadnjem četrtletju lani so imeli 90,4 milijona dolarjev izgube). V enakem obdobju so pri Amazonu beležili promet v višini 972 milijonov dolarjev, kar je bilo 44 odstotkov več kakor v zadnjem četrtletju leta 1999.

    Objavljeno: 18.2.2001
  • LinuxWorld Expo 2001

    V San Franciscu se je konec januarja odvijal letošnji prvi sejem, posvečen operacijskemu sistemu Linux in spremni programski opremi. LinuxWorld Expo 2001 je potrdil, da se število privržencev še vedno hitro povečuje. Predvsem pa je videti, da Linux napreduje na vseh področjih rabe, tako pri končnih uporabnikih kakor v velikih korporacijah in internetnih ponudnikih. Linux ni več zgolj operacijski sistem malih ponudnikov, temveč okolje, ki ga podpirajo največja računalniška podjetja na svetu, z izjemo Microsofta in delno družbe Sun.

    Objavljeno: 18.2.2001
  • Vse več ljudi uporablja Napster

    Po podatkih družbe PC Pitstop ima program za izmenjavo glasbe Napster nameščenih že okrog 20 % poslovnih računalnikov in 40 % računalnikov za rabo doma. Podatke so (legalno) zbrali v zamenjavo za brezplačni diagnostični servis za nastavitev računalnikov, ki ga opravlja njihov program v obliki modula ActiveX. Na ta način so od marca 2000 uspeli pregledati okrog 155.000 računalnikov, od tega 140.000 za rabo doma.

    Objavljeno: 17.2.2001
  • SI.MOBIL z novo naročniško akcijo

    SI.MOBIL je objavil novo akcijo za pridobivanje naročnikov in podaljševanje naročnine obstoječih. Akcija se je začela 5. februarja, trajala pa bo do 31. marca ali do razprodaje zalog.

    Objavljeno: 17.2.2001
  • Umrl William Hewlett

    Eden od pionirjev Silicijeve doline in soustanoviteljev podjetja Hewlett-Packard je umrl v 87. letu starosti, pet let za svojim dolgoletnim kolegom in prijateljem Davidom Packardom. Hewlett in Packard sta svet najbolj osupnila v letih od 1964 do 1977, ko sta razvila računski stroj (računalo) HP35, ki je pometel s konkurenco.

    Objavljeno: 17.2.2001
  • Microsoft odrezan od spleta skoraj štiri dni

    Microsoft je imel januarja velike težave s svojimi internetnimi strežniki, katerih delovanje je bilo moteno skoraj štiri dni. Najprej je del sistemov postal nedosegljiv zaradi napake v konfiguraciji usmerjevalnikov, ki jo je naredil nepazljiv vzdrževalec. Za odpravo napake so potrebovali kar 22 ur.

    Objavljeno: 17.2.2001
  • Pomnilniki čedalje cenejši

    Cene pomnilnikov DRAM vse bolj padajo, kljub temu pa proizvajalci še niso opazili povečanega povpraševanja. V primeru slabe prodaje bodo nekateri proizvajalci pomnilnikov morda prisiljeni ustaviti proizvodnjo. V zadnjem mesecu so nabavne cene pomnilnikov v Evropi padle za skoraj 8 odstotkov na 8,65 dolarja, v Aziji pa za skoraj 12 na 7,63 dolarja, medtem ko so v ZDA ostale nespremenjene.

    Objavljeno: 16.2.2001
  • Omrežja za avtomobile

    Nemška proizvajalca avtomobilov BMW in Audi sta skupaj s podjetji Infineon Technologies, iQ Power Technologies in Yamar Electronics ustanovila združenje DC-BUS, ki bo razvilo standarde za informacijska omrežja v avtomobilih. Nova omrežja bodo povezala vse elektronsko krmiljene naprave v avtomobilu po napeljavi za enosmerni tok.

    Objavljeno: 16.2.2001
  • Rick Beluzzo, novi predsednik in izvršni direktor Microsofta

    47-letni Beluzzo se je Microsoftu pridružil leta 1999, zaposlen pa je bil na mestu podpredsednika oddelka, ki je skrbel za porabnike. Na tej funkciji se je dobro seznanil z delovanjem Microsoftovega informacijske storitve MSN.com, kar naj bi mu po mnenju analitikov pomagalo pri nadaljnjem razvoju Microsoftove poslovne strategije .NET. Ta naj bi bila v skladu s spreminjanjem Microsoftovega poslovnega modela iz ponudnika izdelkov v ponudnika storitev.

    Objavljeno: 16.2.2001
  • Srečanje vodilnih evropskih direktorjev tudi s slovenskim sodelovanjem

    V Parizu je v začetku februarja potekalo srečanje 80 direktorjev vodilnih evropskih podjetij, ki ga je pripravila družba Microsoft. Na povabilo Grege Kukca, direktorja slovenskega Microsofta, so se srečanja udeležili tudi direktorji slovenskih podjetij Mobitel, Istrabenz, EON, Petrol, Slovenske železnice in Autocommerc. Sodelujoči vodilni evropski gospodarstveniki so srečanje namenili izmenjavi izkušenj pri uporabi informacijskih tehnologij in s tem zagotavljanju povečevanja konkurenčnih prednosti podjetij.

    Objavljeno: 16.2.2001
  • Novo jedro za SuSe Linux

    Nemški distributer Linuxa SuSE je najavil, da bo nova različica SuSE Linuxa 7.1, ki bo kmalu na voljo, že uporabljala jedro z oznako 2.4.

    Objavljeno: 15.2.2001
  • IBM proti piratom

    IBM je izdal novo različico tehnologije za zaščito avtorskih pravic v digitalnih zapisih, ki bo onemogočala nedovoljeno kopiranje glasbe in elektronskih knjig. Sistem za upravljanje elektronskih nosilcev (EMMS) je namenjen predvsem omejitvam storitev kot je Napsterjevo omogočanje kopiranja datotek MP3.

    Objavljeno: 15.2.2001
  • Milijon izvodov sistema Windows 2000

    Pri Microsoftu pričakujejo, da bodo do prve obletnice izdaje Windows 2000 (17. februarja) prodali milijon kopij tega operacijskega sistema. S prejšnjo različico NT 4.0 jim je to uspelo šele po sedemnajstih mesecih. Raziskava, ki so jo pred kratkim opravili za Microsoft, naj bi pokazala, da je Windows 2000 tudi cenejši, saj naj bi bili celotni stroški lastništva pet od trideset odstotkov manjši, kot pri prejšnjih različicah.

    Objavljeno: 14.2.2001
  • Telekom Slovenije v ZRJ

    Razpis za tretjega ponudnika telefonije GSM v Srbiji, lastniška struktura Telekoma Srbije, pomoč pri izgradnji in izboljšavah telekomunikacijskega in informacijskega omrežja ter direktna povezava med SiOL-om in ponudnikom dostopa do interneta srbskega Telekoma, so bile glavne točke, o katerih so se pogovarjali predstavniki skupine Telekom na nedavnem obisku v Srbiji.

    Objavljeno: 14.2.2001
  • Novi tiskalniki in prenosnik

    Na prvi tiskovni konferenci v letošnjem letu je zagrebška centrala Hewlett-Packarda (ki pokriva tudi Slovenijo) predstavila nekaj novih izdelkov s katerimi bo HP nastopil v marcu.

    Objavljeno: 14.2.2001
  • Internetna telefonija

    United Pan-Europe Communications (UPC), del nizozemskega telekoma, je sporočil, da skupaj s Ciscom pripravlja prvi evropski sistem internetne telefonije po kabelskem omrežju. Pri UPC predvidevajo, da bo po njihovem omrežju v treh letih internetna telefonija na voljo v polovici milijona domov v petih evropskih mestih. Uporabniki bodo omrežje lahko uporabljali za cenejše telefoniranje in hiter dostop do interneta ter seveda kabelsko televizijo.

    Objavljeno: 14.2.2001
  • Brazil proti .NET-u

    Sun Microsystems pripravlja razvojno ogrodje, s katerim bodo lahko razvijalci programske opreme izdelovali programe za uporabo prek interneta. Projekt Brazil je usklajen s trendi razvoja industrije programske opreme in je zelo podoben programom drugih proizvajalcev, kot so Microsoft, Heweltt-Packard, IBM in Oracle.

    Objavljeno: 14.2.2001
  • Napster sredi leta s plačljivimi storitvami

    Pri Bertelsmannu so napovedali, da bodo že v juniju ali juliju pričeli tržiti storitev, ki bo vzporedna sistemu Napster, le da bodo njeni uporabniki za njo plačevali približno pet dolarjev naročnine, ki bodo namenjeni predvsem plačilu avtorskih pravic. Razsikave so namreč pokazala, da je večina od dvajsettisočih izprašanih uporabnikov Napsterja pripravljenih za tovrstno storitev plačevati tudi do petnajst dolarjev na mesec.

    Objavljeno: 14.2.2001
  • Hekerji napadli strežnike ekonomskega foruma v Davosu

    Skupina hekerjev z imenom Virtual Monkeywrench je med vdorom zbrala podatke o kreditnih karticah nekdanjega predsednika ZDA Billa Clintona, palestinskega voditelja Jaserja Arafata in Microsoftovega predsednika Billa Gatesa. Kot je bilo razvidno iz CD-ja, ki so ga hekerji poslali v uredništvo zueriškega časnika SonntagsZeitung, pa so zbrali različne podatke (telefonske številke, naslove elektronske pošte, številke hotelskih sob, ...) od kar 27 tisoč svetovnih politikov in podjetnikov. Hekerji so kasneje izjavili, da je bila objava teh podatkov >>dobra sabotaža<<, s katero so >>napadli oblast in vznemirili njeno dobro podmazano delovanje<<.

    Objavljeno: 14.2.2001
  • Arhitektura Visual Studio for Applications

    Microsoft je napovedal novo razvojno orodje Visual Studio for Applications (VSA), ki bo posebej prirejeno za razvoj spletnih programov. Arhitektura VSA je sicer neodvisna od programskih jezikov, vendar jo za zdaj podpira le Visual Basic.NET, podpirali pa jo bodo vsi jeziki .NET. Preizkusna različica VSA bo na voljo aprila, ko bo izšla tudi druga razvojna različica kompleta Visual Studio.NET, končna pa v drugi polovici 2001, skupaj s končno različico Visual Studia.NET.

    Objavljeno: 13.2.2001
  • Ethernet tudi na DSL

    Infineon Technologies in 3Com sta patentirala tehnologijo, ki omogoča uporabo protokola Ethernet prek hitrih omrežji DSL (Digital Subscriber Line). Nova tehnologija uporablja tehnologijo VDSL (very high bit rate DSL), s čimer omogoča največje možne prenose podatkov prek bakrenih kablov in deluje v navezavi z obstoječimi tehnologijami DSL, ISDN in v digitalnih omrežjih PBX. Za razliko od standardnega Etherneta nova tehnologija ne potrebuje dragih kablov Category 5.

    Objavljeno: 13.2.2001
  • Freedrive ukinja brezplačni internetni prostor

    Servis za brezplačni internetni pomnilniški prostor Freedrive je svoje uporabnike obvestil, da ukinjajo storitev, s katero lahko drugim uporabnikom omogočimo souporabo lastnih datotek. Servis, ki v zamenjavo za oglase ponuja 50 MB brezplačnega prostora, so namreč na veliko uporabljali pirati za nelegalno kopiranje programske opreme.

    Objavljeno: 12.2.2001
  • Plextor 16/10/40

    Potem ko je Yamaha na tržišče poslala prvi zapisovalnik s podporo za zapisovalno hitrost 16x, se je odzval na izziv tudi Plextor. Kakor že oznake povedo, nova enota PlexWriter 16/10/40 omogoča zapisovanje na nosilce CD-R s hitrostjo 16x, na izbrisljive nosilce CD-RW s hitrostjo 10x, podatke pa prebira s hitrostjo 40x.

    Objavljeno: 12.2.2001
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji