Objavljeno: 16.7.2003

Kmalu konec za Netscape

V podjetju America Online so v torek odpustili približno 50 zaposlenih v oddelku za razvoj spletnega brskalnika Netscape. Odpuščanje je del reorganizacije oddelka za razvoj odprtokodnega spletnega brskalnika Mozilla.

Odpuščenih je bilo manj kot desetina zaposlenih pri Netscapeu, vodstvo družbe AOL pa zatrjuje, da podpore starejšim različicam Netscapea ne bodo umaknili.

Družba Netscape že vrsto let bojuje bitko z Microsoftom, predvsem glede trga, na katerem so pred leti imeli več kot 90-odstotni tržni delež.

AOL je lastnemu podjetju sicer junija letos zadal močan udarec, ko je z Microsoftom podpisal pogodbo, da bo v sklopu storitev America Online ponujal brskalnik Internet Explorer. Razvojna skupina za brskalnik Mozilla se bo v bližnji prihodnosti preoblikovala v nedobičkonosno fundacijo, ki jo bo z 2 milijonoma dolarjev podprl AOL, s 300.000 dolarji pa ustanovitelj družbe Lotus Corporation, Mitch Kapor. AOL je sicer za nakup družbe Netscape novembra 1998 odštel 4,2 milijardi dolarjev, v enem letu pa je vrednost družbe narasla na 9 milijard dolarjev.

Poleg AOL-a podpirajo projekt Mozilla tudi pri Red Hatu in Sun Microsystems.

www.aol.com

www.mozilla.org

www.netscape.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji