• Prihodnost sodobne elektronike

    V začetku februarja so se vsi proizvajalci elektronskih vezij srečali na vsakoletni konferenci ISSCC (International Solid-State Circuits Conference), na kateri so razpravljali o prihodnosti na tem področju.

    Objavljeno: 2.3.2001
  • Sony povečuje proizvodnjo

    V naslednjih treh mesecih naj bi Sony podvojil proizvodnjo igralnih konzol PlayStation 2. Potem ko so imeli lani oktobra težave z obratom v Nagasakiju, naj bi zdaj dvignili letno proizvodnjo na deset milijonov kosov. Nekateri poznavalci dvomijo, da bo Sonyju uspelo uresničiti načrte, saj imajo konzole v Evropi precej tehničnih težav. Sony prodaja konzole z izgubo, ki jo namerava nadomestiti z dohodkom od prodaje iger za PlayStation 2.

    Objavljeno: 1.3.2001
  • Adobe se posveča elektronskim knjigam

    Adobe je napovedal dva nova izdelka namenjena rastočem trgu elektronskih publikacij; Adobe Acrobat eBook Reader 2.0 za branje elektronskih knjig in strežnik Adobe Content Server, ki omogoča pripravo, zaščito in prodajo elektronskih knjig v Adobovem zapisu Acrobat (PDF). Oba izdelka sta plod sodelovanja s podjetjem Glassbook, ki ga je Adobe nedavno prevzel. Direktor oddelka za elektronske knjige je povedal, da namerava Adobe s tema izdelkoma elektronske knjige še bolj približati tiskanim z barvnimi slikami, kompleksno grafiko in bogatimi pisavami.

    Objavljeno: 1.3.2001
  • Microsoft uspešen na prizivnem sodišču?

    V zveznem prizivnem sodišču v Washingtonu te dni poteka razprava o Microsoftovi pritožbi na sodbo sodnika Thomasa Penfielda Jacksona, v kateri je ta družbo obsodil na razcepitev na dva dela. Po prvih dneh razprave večina opazovalcev meni, da ima Microsoft zelo velike možnosti za razveljavitev razsodbe. Sodniki prizivnega sodišča so namreč izrazili resne dvome nad pravilnostjo vodenja prvotnega sodnega procesa ter dogodkov po njem.

    Objavljeno: 1.3.2001
  • Apple in digitalne rešitve

    V Budimpešti je 21. in 22. februarja potekal seminar z naslovom Apple in digitalne rešitve, ki ga je organizirala lokalna Applova podružnica. Predstavili so Applove novosti na področju strojne opreme (PowerBook G4 in novo družino delovnih postaj G4) ter komentirali novosti, ki jih je nekaj ur pred tem predstavil Steve Jobs na tokijskem Macworldu (novi iMaci, prenovljeni Cube s pogonom CD-RW). Glavna tema seminarja je bila uporaba digitalnih tehnologij na Applovi strojni osnovi, ki jo ustvarjalci večpredstavnih vsebin pogosto srečujejo pri svojem delu. Predavatelji iz Applove evropske centrale so predstavili nove rešitve na področju digitalnega videa, glasbe in fotografije.

    Objavljeno: 1.3.2001
  • WordPerfect Office 2002 že do poletja

    Podjetje Corel je napovedalo, da bo še v prvi polovici letošnjega leta objavilo novo različico pisarniškega paketa WordPerfect Office, ki bo tako izšel v istem obdobju kakor največji tekmec, Microsoftov Office XP.

    Objavljeno: 28.2.2001
  • Sony izdelal prototip zaslona z elektroluminescenco

    Pri Sonyju so sporočili, da so izdelali prototip doslej največjega zaslona z organsko elektroluminescenco (OELD - ogranic electroluminescence display). Sonyjev prototip ima 13-palčno diagonalo in ločljivost 800 × 600 pik, sveti pa z zmogljivostjo 300 kandel na kvadratni meter.

    Objavljeno: 28.2.2001
  • Si.Mobil ima novega lastnika

    Avstrijski Mobilkom je kupil 49-odstotni delež slovenskega operaterja mobilne telefonije Si.Mobila. Več kakor 49 odstotkov slovenskega podjetja po sedanji zakonodaji ne sme pripadati neslovenskemu podjetju. Za zakup bo Mobilkom plačal 141 milijonov evrov.

    Objavljeno: 28.2.2001
  • Nvidia GeForce3

    Podjetje Nvidia vse bolj utrjuje položaj vodilnega ponudnika grafičnih pospeševalnikov, tokrat s predstavitvijo nove generacije grafičnih pospeševalnikov z imenom GeForce3. Predstavitev novega procesorja je nekoliko nepričakovana, poleg tega pa preseneča, da so procesor predstavili sprva za platformo Apple MacIntosh. S tem so potrdili svojo podporo za Appleove računalnike, le mesec dni po vstopu na to tržišče.

    Objavljeno: 28.2.2001
  • Novosti s sejma MacWorld Tokyo

    Podjetje Apple brez premora nadaljuje s predstavitvami novosti. Tokratni nabor novih izdelkov je bil javnosti predstavljen na sejmu MacWorld v Tokiu, ki ga je, tako kot zadnjega v ZDA, odprl predsednik družbe Steve Jobs. Apple je na tokratnem sejmu predstavil nove različice računalnikov G4 Cube in iMac ter niz manjših novosti.

    Objavljeno: 28.2.2001
  • Duron za prenosnike

    Pri podjetju AMD so predstavili prvo različico procesorja Duron za uporabo v prenosnih računalnikih. Novi procesor je na voljo v različicah s taktom 600 in 700 MHz, vgrajen je 192 KB predpomnilnik, procesor pa premore sistemsko vodilo s hitrostjo 200 MHz. Cene znašajo 75 in 123 dolarjev. Mobile AMD Duron so že na voljo v nekaterih novih prenosnikih podjetja NEC.

    Objavljeno: 27.2.2001
  • Rio Volt

    Podjetje Rio, podružnica družbe SonicBlue (nekoč S3), je predstavilo prvi predvajalnik za digitalno glasbo, ki temelji na enoti za optične nosilce. Rio Volt je predvajalnik za nosilce CD, CD-ROM, CD-R in CD-RW, poleg običajne glasbe pa zna predvajati tudi glasbo v zapisih MP3 in Windows Media (WMA).

    Objavljeno: 27.2.2001
  • PcAnywhere, desetič

    Izšla je najnovejša različica priljubljenega programa za dostop do računalnikov na daljavo PcAnywhere. V različici 10.0 so pri Symantecu precej izboljšali in pohitrili sistem za nadzor posameznih strežnikov ali računalnikov preko omrežja ali spleta. Tem je tako omogočeno enostavno odkrivati in odpravljati napake, ki se pojavljajo na oddaljenih sistemih.

    Objavljeno: 27.2.2001
  • Novi peresniki

    Južnokorejski proivajalec LG Electronics, ki ga pri nas poznamo predvsem kot izdelovalca monitorjev, je napovedal razvoj peresnika, ki bo temeljil na operacijskem sistemu Linux, omogočal pa naj bi tudi brezžično povezavo s hitrostjo 10 Mb/s v krajevna omrežja. Računalnik Digital iPad bo namenjen delu z elektronsko pošto, brskanju po spletu, urejanju besedil, predvajati pa naj bi znal tudi večpredstavne zvočne in videodatoteke.

    Objavljeno: 27.2.2001
  • Prenosniki Notex - nova blagovna znamka podjetja PCX Computers

    Podjetje PCX Computers je predstavilo novo blagovno znamko prenosnih računalnikov Notex, ki jo za zdaj sestavljajo štirje modeli, in sicer Notex 5100, Notex 2200-13, Notex 2200-14 ter Notex 8500.

    Objavljeno: 27.2.2001
  • Matjaž Rogelj = Joey Skaggs?

    Po zadnjih novicah naj bi se za "primerom Rogelj", ki je v zadnjem tednu dodobra razburkal slovensko javnost, stal Joey Skaggs, "multimedijski umetnik", ki se je specializiral na potegavščine. Skaggs redno lansira izmišljene novice ali dogodke ter s tem dokazuje medijem, da so površni in ne pazijo, kaj poročajo.

    Objavljeno: 27.2.2001
  • Flash v Linuxu, Solarisu in WinCE-ju

    Iz Macromedie so sporočili, da je nova verzija priljubljenega programa Flash Player 5 na voljo tudi za operacijska sistema Sun Solaris in Linux. Do sedaj so animacije in drugo vsebino v Flashu lahko gledali le tisti uporabniki spleta, ki so delali na sistemih Windows in MacOS. Nov Flash Player omogoča predstavitve grafično obogatenih spletnih vsebin, poleg tega pa podpira tudi standard XML za prikaz strukturiranih podatkov.

    Objavljeno: 27.2.2001
  • Microsoft Small Business Server 2000

    Microsoft je predstavil novo različico kompleta strežniških programov namenjenega malim podjetjem. Microsoft Small Business Server 2000, ki je namenjen družbam z manj kakor 50 računalniki, temelji na operacijskem sistemu Windows 2000 Server in kompletu strežniških programov.

    Objavljeno: 27.2.2001
  • Ministrstvo pozvalo Roglja

    Ministrstvo za šolstvo je v novem sporočilu za javnost pozvalo Matjaža Roglja, naj posreduje dokazila o namenski uporabi prejetih sredstev:

    Objavljeno: 27.2.2001
  • Poceni kartica za delo z več monitorji hkrati

    Največji proizvajalec grafičnih kartic ATI, je izdelal cenejšo grafično kartico Radeon VE, ki temelji na istoimenskem grafičnem pospeševalniku trirazsežne grafike. Posebnost nove kartice je uporabljena tehnologija HydraVision, ki omogoča delo z do devet monitorji hkrati.

    Objavljeno: 27.2.2001
  • Microsoft bo mogoče prodal Corelove delnice

    Microsoft je lani oktobra kupil kanadski Corel za 135 milijonov dolarjev, s čimer je dobil tudi pravico razpolaganja s 24 milijoni Corelovih delnic. V zadnjih dneh pa so vse močnejše govorice, da se Microsoft pripravlja na prodajo delnic. Strokovnjaki namigujejo, da bi se Microsoft s prodajo Corela rešil skrbi zaradi protimonopolne preiskave, ki sta jo proti programskemu velikanu uvedle ameriške in kanadske oblasti.

    Objavljeno: 26.2.2001
  • Microsoft SharePoint Portal Server

    Microsoft je uradno predstavil nov strežniški izdelek z imenom SharePoint Portal Server, doslej znan pod delovnim imenom Tahoe, namenjen izgradnji informacijskih duri v podjetjih za hitro iskanje podatkov po različnih virih znotraj in zunaj podjetja.

    Objavljeno: 26.2.2001
  • Vsesplošna dostopnost orodij za izdelavo virusov

    Med izdelovalci antivirusnih programov je precej prahu dvignilo nedavno hitro širjenje virusa Ana Kornikova, ki je bil narejen s pomočjo javno dostopne orodjarne za izdelavo virusov. Avtor orodja K]Alamar's Vbs Worms Creator je tega sicer že umaknil s spleta, kljub temu pa nevarnost ostaja. Protivirusna podjetja namreč menijo, da je večina virusov narejenih z uporabo podobnih na spletu precej razširjenih orodjarn za njihovo izdelavo. Po nekaterih ocenah je takšnih pripomočkov približno sto.

    Objavljeno: 26.2.2001
  • Ministrstvo za šolstvo o Matjažu Roglju

    Ministrstvo za šolstvo je zaradi velikega zanimanja medijev o štipendiji, ki jo je Matjaž Rogelj dobil za udeležbo na tekmovanjih, posredovalo naslednje sporočilo:

    Objavljeno: 26.2.2001
  • Najhitrejši superračunalnik z Linuxom

    IBM in strokovnjaki iz centra NCSA, Univerze v Illinoisu, bodo v prvi polovici letošnjega leta sestavili superračunalnik z operacijskim sistemov Linux in Intelovimi procesorji, ki bo omogočal izvajanje dveh milijard operacij na sekundo. Več milijonov dolarjev vreden računalniški sistem bodo večinoma uporabljali v akademske namene - za izračune v biologiji in napovedovanje vremena.

    Objavljeno: 26.2.2001
  • Sun opozarja na varnostno luknjo v javi

    Zaradi napake v programu Java Runtime Environment (verziji 1.1 in 1.2), se lahko zgodi, da bodo posamezni strežniki podlegli hekerskim napadom. Varnostna luknja vpliva na operacijske sisteme Linux, Microsoftova Okna in Sunov Solaris. Napaka naj ne bi prizadela spletna brskalnika Internet Explorer in Navigator.

    Objavljeno: 26.2.2001
  • Novi diski od tu in tam

    Proizvajalci diskov nadaljujejo boj za primat med diski. Western Digital je predstavil nove diske Caviar, ki se lahko pohvalijo z rekordno gostoto zapisa - na posamezno ploščo so spravili kar 30 GB podatkov. Novi diski se vrtijo s 5400 vrtljaji na minuto, na voljo so v velikostih 30, 40 in 60 GB, opremljeni pa z vmesnikom ATA/100.

    Objavljeno: 25.2.2001
  • AOL Time Warner z veliko izgubo po združitvi

    Stroški in koristi združevanja so opravili svoje, zato je izguba v lanskem letu znašala 4,38 milijarde dolarjev (+78 odstotkov), skupni prihodki pa 36,21 milijarde dolarjev, kar je enajst odstotkov več kakor leto prej. Kljub temu v vodstvu podjetja pričakujejo, da bodo izpolnili letošnje cilje s 40 milijardami prihodka in 11 milijardami dobička pred obdavčitvijo.

    Objavljeno: 25.2.2001
  • Dobiček Nokie v zadnjem četrtletju zrasel za 41 %

    V celotnem poslovnem letu so dobiček povečali za 53 odstotkov, znašal pa je 3,94 milijarde evrov. Za en odstotek več so povečali skupne prihodke od prodaje, ki so znašali 30,38 milijarde evrov. Zaradi manjše gospodarske rasti in subvencioniranja mobilnih telefonov je finsko podjetje za približno deset odstotkov ublažilo napoved o rasti svetovnega trga mobilnih naprav. Letos naj bi bilo po njihovi oceni po vsem svetu od 500 do 550 milijonov lastnikov mobilnih telefonov (lani 405 milijonov). Nokia ima na trgu mobilnih telefonov 31-odstotni svetovni delež, sledita pa ji Motorola (13 odstotkov) in Ericsson (10 odstotkov).

    Objavljeno: 24.2.2001
  • Novi AIX

    Pri podjetju IBM so ponudili vrsto izdelkov, ki omogočajo povezavo operacijskih sistemov AIX in Linux. Predstavljena orodja omogočajo razvoj namenskih programov za Linux in njihovo prilagajanje prednostim 64-bitnega sistema AIX. Kmalu naj bi predstavili tudi novo različico sistema AIX 5L z vsemi Linuxovimi knjižnicami. Novi sistem bo deloval na IBM-ovih procesorjih Power in na Intelovih procesorjih Itanium.

    Objavljeno: 24.2.2001
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji