Novice

 • Sodelovanje nemškega in francoskega Telekoma

  Nemški in francoski Telekom sta že pred časom sklenila drug drugemu prodati 2 % delnic, da bi skupaj nastopila pri razvoju in ponudbi skupnih storitev na tretjih trgih. France Telecom je prodal svoj dvoodstotni delež Nemcem za skoraj 8 milijard francoskih frankov (okrog 2,4 milijarde mark), za enak delež nemškega Telekoma pa so plačali 8,2 milijarde frankov (okrog 2,5 milijarde mark). Njun naslednji korak je skupni ameriški center ThinkOne, ki bo združil njuna do sedaj ločena ameriška raziskovalna in razvojna centra. Trideset zaposlenih (število naj bi se v kratkem podvojilo) v centru ThinkOne bo raziskovalo internetne tehnologije, storitve za prenos podatkov in multimedije ter mobilno telefonijo.

  Objavljeno: 25.2.1999več
 • Drugi hrvaški koncesionar GSM

  Hrvaško GSM omrežje CRONET ni več monopolist. Na lanskem razpisu za drugega koncesionarja GSM je zmagal VIP-Net, ki je v večinski lasti hrvaških podjetij (Večernji list, INGRA in Hrvatska poštanska banka, skupaj 51 %), največji posamezni lastnik (30 %) pa je avstrijski operater GSM Mobilkom Austria. Preostalih 19 % je last ameriškega podjetja Western Wireless International. Mobilkom ima velike načrte za Hrvaško, zlasti ker jim podobne koncesije v Sloveniji ni uspelo dobiti. Napovedujejo občutno nižje cene od CRONET-a ter ugodnejšo ponudbo naročniških razmerij, toda CRONET je že nekaj mesecev nazaj odgovoril z novimi znižanimi večernimi (25 %) in nočnimi (50 %) tarifami, razširjeno osnovno ponudbo in nekajmesečno oprostitvijo naročnine za nove uporabnike. Več bo seveda jasno, ko bo VIP-Net začel obratovati.

  Objavljeno: 25.2.1999več
 • Nižje cene predplačanega telefoniranja v Nemčiji

  E-Plus je tretji največji nemški operater mobilne telefonije. Da bi privabil čimveč novih uporabnikov, se je odločil znižati cene predplačane telefonije za kupce paketov, ki zajemajo od 15 do 1000 minut mesečnega pogovora. Ti bodo za klice v fiksno nemško omrežje v času visoke tarife plačali zgolj 0,33 marke namesto dosedanje 1,19 marke. Za minuto domačega klica zunaj omenjenih paketov bo treba odšteti med 39 in 99 pfeningov. Druga dva operaterja (Deutsche Telekom in Mannesmann) predplačane telefonije ne bosta toliko pocenila.

  Objavljeno: 25.2.1999več
 • Standardizacija tretjega rodu GSM-ov

  Skupina predvsem evropskih in azijskih telekomunikacijskih operaterjev se bo dejavno priključila prizadevanjem proizvajalcev terminalske opreme in mednarodnih organizacij za standardiziranje tretjega rodu mobilnih komunikacijskih sistemov. V skupini so France Telecom Mobiles, Deutsche Telekom MobilNet GmbH, Nissan Motor Co. Ltd., Japan Telecom Co. Ltd., NTT Mobile Communications Network Inc., Telia Mobile AB, Telecom Italia Mobile SpA, Singapore Telecom Mobile Ptc. Ltd, Sonera Ltd. in SmarTone Mobile Communications. Njihov cilj je ustanoviti svetovno platformo mobilne tehnologije, ki bo temeljila na enotnem tehnološkem standardu, ob tem pa bodo podpirali prizadevanja Mednarodnega združenja telekomunikacij (International Telecommunications Union, ITU) v skladu z lani sprejetim standardom IMT-2000 (International Mobile Telecoms-2000). Operaterji si prav tako želijo, da ITU nadaljuje z načrtovanimi postopki za objavo parametrov za tehnologije radijskega prenosa. Podrobne specifikacije naj bi objavili decembra letos, saj je tudi na tem področju treba zmanjšati število tehnologij in jih čim bolj standardizirati.

  Objavljeno: 25.2.1999več
 • Iridiumovi pozivniki pod blagovno znamko ITU

  Iridium je predstavil satelitske pozivnike (pager), ki lahko kjerkoli po svetu sprejmejo numerična (do 20 številk) in tekstualna sporočila (do 200 znakov). Tako kot satelitski telefoni Iridium imajo tudi vsi novi pozivniki blagovno znamko ITU (Mednarodnega telekomunikacijskega združenja), kar omogoča njihovo uporabo v vseh državah brez omejitev.

  Objavljeno: 24.2.1999več
 • Gates meri na britansko televizijo

  Westminster Cable šteje za najbolj ugledno britansko kabelsko televizijsko omrežje, saj pokriva najstrožje središče britanskega glavnega mesta. British Telecom, ki je nekoč upravljal 7 od skupaj 30 britanskih kabelskih omrežij je obdržal le dve (Westminster Cable in Milton Keynes Cable), ki pa ju sedaj prodaja, da bi ustanovil interaktiven televizijski program za nakup na daljavo (home shopping) in bančništvo. Program naj bi izvajali v sodelovanju z medijsko hišo British Sky Broadcasting. Kot najresnejši ponudnik za nakup pa se pojavlja prav Bill Gates, ki tako očitno želi vstopiti v britanski medijski prostor pri glavnih vratih.

  Objavljeno: 24.2.1999več
 • Nokia 800Xi

  Nokia se z novim monitorjem 800Xi pridružuje vse večji skupini 18-palčnih monitorjev LCD, ki so namenjeni predvsem zahtevnejšim uporabnikom. Z uporabo novega tipa zaslona LCD s hitrim odzivom (Super Fine TFT) je 800Xi primeren tudi za prikaz hitro gibljivih slik, kot so video posnetki in igre, hkrati pa nudi velik zorni kot, ki znaša kar 170 stopinj v obeh smereh. Monitor 800Xi ima kontrastno razmerje 200:1, dosega pa ločljivost 1280 x 1024 in 24-bitno barvno globino. Na zaslonu je posebna prevleka Safety Plex, ki omogoča nespremenjeno sliko tudi v težkih delovnih okoliščinah (prah, vlaga, maščobe), obenem pa omogoča čiščenje zaslona brez bojazni pred poškodbami. Zato ima 800Xi triletno garancijo.

  Objavljeno: 23.2.1999več
 • Citrix Metaframe SKU

  Podjetje Citrix pripravlja novo različico dodatka Metaframe za terminalsko različico operacijskega sistema Windows NT Server 4.0, ki bo namenjena predvsem za uporabo okolja Windows prek interneta. Izdelek se bo najbrž imenoval Metaframe SKU, izkoriščal pa bo novo Microsoftovo licenčno možnost Internet Connector, ki omogoča terminalsko rabo okolja Windows tudi anonimnim uporabnikom in uporabnikom zunaj krajevnega omrežja. Z novim Citrixovim odjemalcem bo tako mogoče dostopati do delovne površine in programov kar prek spletnega brskalnika, kar bo precej olajšalo rabo. Tako bo mogoče okenske namenske programe odpreti javnosti, recimo za vnos ali iskanje podatkov.

  Objavljeno: 23.2.1999več
 • Intel in PictureTel za hitrejši sprejem videokonferenc

  Videokonferenčni sistemi so že dalj časa na tržišču, vendar zaradi visokih cen in nezdružljivosti med sistemi doslej niso imeli večjega tržnega uspeha. To naj bi se kmalu spremenilo, saj sta Intel in PictureTel sklenila dogovor o strateškem sodelovanju in skupnem razvoju izdelkov. Po dogovoru bosta proizvajalca do leta 2000 pripravila skupno strojno zasnovo, s čimer bosta znižala stroške proizvodnje in zagotovila večjo združljivost. Dogovor predvideva tudi poslovno sodelovanje pri prodaji obstoječih izdelkov.

  Objavljeno: 23.2.1999več
 • Kai's Photo Soap 2

  Nižanje cen digitalnih fotoaparatov in namiznih optičnih bralnikov je zelo povečalo prodajo programov za obdelavo fotografij. Podjetje Metacreations se je na to odzvalo z drugo različico programa Kai's Photo Soap, ki omogoča še lažjo obdelavo in popravljanje digitalnih fotografij. Največ novosti je povezanih s pripravo slik za rabo v spletu. Soap lahko v enem koraku pripravi spletne slike, z uporabo pretočnega zapisa Metastream pa lahko slike preslikamo na kocko 3D, ki jo nato v spletnem brskalniku vrtimo in z uporabo tehnologije Metastream slike gledamo iz različnih kotov. Program zna izdelati tudi interaktivno predstavitev niza slik in jo lahko samodejno pošlje na izbrani elektronski naslov. V predstavitve lahko vključimo tudi druge grafične vsebine in besedilo. Poleg orodij za spreminjanje in čiščenje fotografij ima Soap 2 vgrajen tudi modul za organizacijo fotografij v albume, kjer jim lahko dodamo ključne besede. Program je na voljo za računalnike Macintosh in Windows, cena pa je 50 ameriških dolarjev.

  Objavljeno: 23.2.1999več