Novice

 • Kenwoodov CD-ROM s hitrostjo 52x

  Podjetje Kenwood je morda bolj znano po sistemih hi-fi in gospodinjskih aparatih, vendar vse bolj prodira tudi na tržišče računalniških komponent.

  Objavljeno: 9.3.1999več
 • Novi internetni velikan

  Februarja je prišlo do združitve podjetij Lycos, USA Networks in Ticketmaster Online-Citysearch, s čimer je nastal novi velikan na vzpenjajočem tržišču za elektronsko trgovanje. Lycos se bo združil z družbo Ticketmaster, v kateri ima USA Networks večinski delež. Storitve nove družbe bodo razširili tudi v omrežje Home Shopping Network, kabelski televizijski program, s čimer bo nastala družba USA/Lycos Interactive Networks. Nova družba naj bi predvidoma imela letni promet v višini 1,5 milijarde dolarjev in najbrž največji tržni delež pri elektronskem trgovanju.

  Objavljeno: 9.3.1999več
 • Nokia 7110 in storitve CNN

  Na svetovnem GSM kongresu v Cannesu (Francija) so konec februarja predstavili nov telefon GSM Nokia 7110, ki podpira protokol WAP (Wireless Application Protocol) ter omrežja GSM 900 in DCS 1800. Omogoča sprejem vseh internetnih storitev, napisanih v jeziku WML (Wireless Markup Language), ki jih izbiramo z zaporedjem izbirnikov in nove posebne tipke, imenovane Navi Roller. Predstavitev novega telefona je potekala hkrati s prikazom storitve CNN Mobile multinacionalne programske hiše CNN, ki prek mobilnih telefonov ponuja najnovejša poročila: s finančnih trgov, vremensko napoved in športne rezultate in druga. Storitve so dostopne kot sporočila SMS (do 160 znakov) ali s protokolom WAP (do 300 znakov) in sicer naročnikom v omrežjih Sonera (Finska), EuroTel Praha, Orange Israel, Sonofon (Danska), Telia (Švedska), Mobile One (Singapur) ter Hong Kong Telecom, New World Mobility in Smartone (vsi Hong Kong).

  Objavljeno: 9.3.1999več
 • Lotus eSuite 2.0

  Lotus je predstavil novo različico javanskega pisarniškega paketa eSuite, ki bo še bolj kakor dosedanja povezana z paketom Lotus Domino. Novi eSuite, ki izide aprila, bo na voljo v dveh različicah. eSuite DevPack 2.0 bo na voljo kot nabor komponent za uporabo v javanskih programih, eSuite WorkPlace 2.0 for Domino pa bo namenjen predvsem razširitvi zmožnosti osnovnega paketa Domino.

  Objavljeno: 9.3.1999več
 • Škodljivo ali ne

  Oblasti nekaterih italijanskih mest so sklenile omejiti ali celo prepovedati postavitev novih oddajnih postaj GSM, saj so prepričane, da škodujejo zdravju. Te odločitve najbolj prizadenejo prav novejšega italijanskega operaterja GSM Wind, katerega lastno omrežje je še zelo skromno. Tomasso Pompei, prvi človek Winda, je prepričan, da bo njihovo omrežje vendarle raslo po načrtu in da bodo pri oblasteh dosegli spremembo predpisov. Omrežji tekmecev TIM in Omnitel že pokrivata skoraj vsa naseljena območja Italije.

  Objavljeno: 9.3.1999več
 • Linux Kernel 2.2.0

  Linus Torvalds, avtor operacijskega sistema Linux, je napisal novo različico jedra operacijskega sistema z oznako 2.2.0. Nova različica prinaša pomembne novosti, predvsem kar se tiče delovanja v večprocesorskih sistemih. S tem naj bi Linux postal še bolj uspešen, saj so dosedanje različice zaostajale za drugimi Unixi. Poleg tega nova različica prinaša novosti za omrežno podporo, izboljšano zaščito in predvidoma še obsežnejšo podporo za omrežne in večpredstavne dodatke. Novo jedro bo podpiralo tudi nekatere nove mikroprocesorje, kot so Sparc 64, Alpha in PowerPC. Red Hat in Caldera, glavna ponudnika komercialnih paketov Linuxa, trdita, da bosta z uporabo novega jedra še nekoliko počakala, nove različice pa bodo na voljo predvidoma spomladi.

  Objavljeno: 5.3.1999več
 • Micrografx iGrafx

  Podjetje Micrografx je predstavilo novo družino grafičnih programov, ki jih povezuje skupno ime iGrafx. Namenjeni so predvsem poslovni rabi in na posameznih segmentih rešujejo točno določene težave. Z novo strategijo skuša Micrografx dopolniti ponudbo na področjih, kjer se doslej običajni grafični programi niso obnesli ali pa niso nudili primerne podpore.

  Objavljeno: 5.3.1999več
 • Compaq Tru64 Unix

  Compaq je po nekajmesečnem zatišju dokončno razkril strategijo glede tehnologije in izdelkov, ki jih je pridobil z nakupom podjetja Digital. Med najpomembnejšimi novostmi je vsekakor nadaljevanje podpore za dosedanje uporabnike operacijskih sistemov OpenVMS in Digital Unix. Slednjega so osvežili in preimenovali, tako da odslej nosi ime Tru64 Unix 4.0F. Hkrati so najavili novo različico Tru64 Unix 5.0, ki bo, tako kakor nova programska oprema za združevanje v gruče TruCluster 5.0, na voljo nekoliko pozneje. Nova različica bo podpirala dinamično dodeljevanje in razdelitev sredstev, še večjo razširljivost in podporo za večje število vozlišč v gruči, povečan pomnilniški prostor na 28 GB in nov datotečni sistem s podporo tudi za čez deset tisoč hkratnih uporabnikov. Eden izmed ciljev nove strategije podjetja Compaq je doseči večjo združljivost med operacijskima sistemoma Tru64 Unix in Windows NT, s čimer naj bi olajšali vzdrževanje in uporabo omrežij z raznolikimi sistemi.

  Objavljeno: 5.3.1999več
 • Yahoo kupuje GeoCites

  Podjetje Yahoo se po zelo uspešnem letu 1998 vede kot veliko podjetje z željo po še hitrejši širitvi. Konec januarja je napovedalo nakup družbe GeoCites, največjega spletnega gostitelja domačih strani. GeoCites gostuje in vzdržuje približno 3,5 milijona navideznih spletnih strežnikov. Po trditvah opazovalcev je bil za nakup, ki ga ocenjujejo na 4,7 milijarde dolarjev, pomemben tudi nabor orodij za pripravo in vzdrževanje spletnih strani, ki so ga razvili pri družbi GeoCites. Po združitvi bo servis nosil novo ime Yahoo GeoCites, za uporabnike pa ne bo nobenih sprememb.

  Objavljeno: 5.3.1999več
 • Lotusphere 99

  Podjetje Lotus je sredi januarja organiziralo tradicionalno srečanje partnerjev in uporabnikov svojih izdelkov, na katerem so tudi uradno predstavili novo različico programskega paketa za skupinsko delo Lotus Notes/Domino R5. Mnogi so bili kljub temu razočarani, ker so začetek prodaje zopet premaknili za nekaj tednov, da bi odpravili še zadnje napake. Nova različica prinaša pomembne novosti, kot je novi odjemalec, novo razvojno okolje Notes R5 Developer in bistvo izboljšana podpora za svetovni splet, HTML, javo in druge internetne tehnologije.

  Objavljeno: 5.3.1999več