Novice

 • LinuxWorld

  Mnogi menijo, da je bila letošnja konferenca LinuxWorld, ki se je na začetku marca odvijala v mestu San Jose v Kaliforniji, prelomna za nadaljnji razvoj in uspeh operacijskega sistema Linux. Številna velika podjetja so najavila podporo in prenos programske opreme v Linux, s čimer neposredno priznavajo njegov pomen in možnosti. Med najbolj navdušenimi podporniki je zagotovo podjetje Corel, ki je na LinuxWorldu razkrilo načrte o prenosu priljubljenih programov v Linux. Potem ko so lani pripravili, objavili in prodali svoj prvi računalnik, lahki odjemalec z Linuxom, so se letos usmerili predvsem na programsko opremo. Najbolj zanimiva je gotovo novica, da nameravajo za Linux razviti lasten grafični vmesnik, po zgledu tistih v sistemih Windows in MacOS, in ga prodajati kot novo različico (distribucijo). Podrobnosti še niso znane, izdelek pa bo pripravljen še pred koncem letošnjega leta. Corel v okviru tega projekta pripravlja tudi tehnologijo z imenom Wine, ki omogoča poganjanje programov Windows v okolju Linux. Na konferenci so prikazali preglednico Quattro Pro za Windows, ki je delovala v oknu v Linuxu. Poleg tega so pri Corelu potrdili, da nameravajo za okolje Linux pripraviti nove različice svojih paradnih izdelkov: WordPerfect Office 2000, Corel Draw 9 in Corel Photo-Paint 9. Na voljo bodo predvidoma naslednje leto. Neprofitna organizacija KDE, znana po uporabniškem vmesniku K Desktop Environment (KDE), je napovedala, da namerava za svoj grafični vmesnik pripraviti komplet poslovnih namenskih programov, ki ga bodo imenovali Koffice. Program bo temeljil na tehnologiji in vmesniku CORBA.

  Objavljeno: 7.4.1999več
 • 3D Studio Max 3.0

  Po predstavitvi nove različice paketa AutoCAD 2000 so pri Autodesku poskrbeli za presenečenje tudi v oddelku za animacijo. Sredi marca so najavili nakup podjetja Discreet Logic, znanega proizvajalca paketa Lightscape in številnih učinkov za 3D Studio Max. To je tudi največji nakup v zgodovini podjetja Autodesk, ocenjen na 410 milijonov dolarjev. Ob nakupu so se odločili, da bodo svojo novo družbo združili z oddelkom Kinetix, oboje pa preimenovali v Diskreet.

  Objavljeno: 7.4.1999več
 • Asymetrix Toolbook II 7.0

  Podjetje Asymetrix je predstavilo sedmo različico večpredstavnega razvojnega paketa, ki je v zadnjem času namenjen predvsem izdelavi izobraževalnih programov. Nova različica prinaša predvsem nove tehnologije za uporabo v internetu, kot sta podpora za jezika DHTML in Javascript, s čimer lahko dosežemo v spletu enako funkcionalnost kakor pri dosedanjih večpredstavnih programih na ploščah CD-ROM. Toolbook II 7.0 prinaša tudi podporo za jezik XML in izboljšano povezljivost z zbirkami podatkov. Spremenjen je uporabniški vmesnik, ki omogoča hitrejši dostop do pogostih operacij. Nova različica ima še večje število predlog za izdelavo učnega gradiva, Asymetrix pa prilaga programu tudi čez 1000 primerov. Program bo v prodaji predvidoma pred poletjem.

  Objavljeno: 7.4.1999več
 • Citrix MetaFrame 1.8

  Citrix je predstavil novo različico strežnika MetaFrame, ki omogoča uporabo okolja Windows NT z lahkimi odjemalci in Windows terminali. Nova različica ima podporo za nove tipe odjemalcev, razširjeno orodje za nadzor delovanja, boljše združevanje z namizjem v okolju Windows (podpira kombinacije tipk Alt-Tab in druge), hiter preklop med krajevnim in oddaljenim namizjem ter boljšo podporo za delovanje v raznolikih omrežnih okoljih. Odjemalci se lahko odslej samodejno posodabljajo. Citrix Network Neigborhood je nov modul, ki omogoča namestitev programov v oddaljene strežnike in tako poenostavlja razpečevanje programske opreme, ne da bi za to moral skrbeti končni uporabnik. Orodje za nadzor strežnikov Citrix odslej podpira strežniške farme ter dostop do strežnikov zunaj osnovnega omrežja. Ob izpadu osnovnega strežnika se program uporabnika samodejno preveže na rezervnega.

  Objavljeno: 7.4.1999več
 • Iridium v težavah?

  Konzorcij Iridium ne dosega želene rasti naročnikov in zato so banke, ki naj bi mu odobrile kredit, vreden 800 milijonov dolarjev, rok, v katerem mora dokazati, da bo dosegel zahtevani dohodek (4 milijone dolarjev) in število naročnikov (52 tisoč), podaljšale za 60 dni. V Iridiumu za neuspeh krivijo predvsem zamude pri dobavi telefonov in pozivnikov ter odsotnost ustreznega prodajnega kadra, zato je utemeljeno pričakovati, da bodo izdelali skromnejše poslovne načrte, ki jih bodo predložili kreditodajalcem.

  Objavljeno: 5.4.1999več
 • Polet Globalstarjevih satelitov

  Iz kazahstanskega izstrelišča Bajkonur so 15. marca na hrbtu ruske rakete Soyuz-Icare v vesolje poleteli štirje sateliti sistema Globalstar. Le-ta naj bi s trženjem storitev začel septembra letos, dobro leto pozneje od neposrednega tekmeca Iridium. Predhodna izstrelitev enakega števila Globalstarjevih satelitov je bila uspešno opravljena 9. februarja iz istega izstrelišča.

  Objavljeno: 5.4.1999več
 • Kazen za neučinkovito telefonijo

  Brazilsko pravosodno ministrstvo bo verjetno zaradi neustreznih storitev z visokimi denarnimi kaznimi kaznovalo telekomunikacijska operaterja, ki delujeta v Rio de Janeiru in Sao Paolu. To je posledica številnih pritožb tamkajšnjih prebivalcev zaradi počasnih storitev, pretirane birokracije in izpadov omrežja. Pravosodni minister grozi, da bosta v primeru vnovičnih pritožb operaterja ostala tudi brez dovoljenj.

  Objavljeno: 5.4.1999več
 • 3G standard vendarle enoten

  Iz Brazilije niso prihajale nič kaj spodbudne novice. Na sestanku Mednarodnega telekomunikacijskega združenja (ITU) niso uspeli uskladiti specifikacije za IMT-2000, kar je ITU-jeva blagovna znamka za 3G sistem (tretji rod) mobilne telefonije. Glavni razlog je bil spor glede intelektualnih pravic med ameriškim podjetjem Qualcomm in švedskim Ericssonom. Sklep sestanka je bil sprejetje treh različnih standardov: Qualcommov cdma2000 za Severno Ameriko, evropski širokopasovni CDMA (code-division multiple access) in TDMA (time division multiple access), ki ga podpira Universal Wireless Communications Consortium). To je bil vsekakor močan udarec za ITU, ki je želel uveljaviti enoten standard in s tem preprosto globalno sledenje.

  Objavljeno: 5.4.1999več
 • HP NetServer E6

  Hewlett-Packard je predstavil nov model v najmanjši družini strežnikov NetServer E. Strežnik NetServer E60 je namenjen manjšim in srednje velikim podjetjem, opremljen pa je z najsodobnejšimi procesorji Pentium II s hitrostmi 400 ali 450 MHz, Pentium III s hitrostjo 500 MHz, v prihodnosti pa bo na voljo tudi Pentium III pri 550 MHz. Novost sta tudi tračna enota HP SureStore in program za izdelavo varnostnih kopij ter obnovitev nedelujočega sistema Stac Replica. V strežnik lahko vgradimo do 1 GB pomnilnik in 72 GB diskov, šest razširitvenih rež pa zagotavlja tudi dobro razširljivost z vmesniki. Za omrežno povezavo skrbi omrežni vmesnik Ethernet s hitrostjo 10/100 Mb/s. Strežnik je na voljo v ohišju velikosti srednje velikega stolpa, z dodatkom pa ga lahko vgradimo tudi v priklopne omare.

  Objavljeno: 2.4.1999več
 • Vmesniki za digitalno povezavo

  Boj glede vmesnikov za digitalno povezavo med grafičnimi karticami in LCD zasloni je dobil vsaj začasnega zmagovalca. Organizacija VESA, ki bdi nad grafičnimi standardi, je namreč podprla vmesnik DFP (Digital Flat Panel), ki ga podpirajo S3, 3Dlabs, ATI, Creative Labs, Matrox, Compaq in drugi. VESA še naprej dela s predlagatelji konkurenčnega standarda P&D, ki bo menda navzgor združljiv z vmesnikom DFP, vendar tega standarda letos najbrž še ne bodo potrdili.

  Objavljeno: 2.4.1999več