Novice

 • Compaq z izgubo, odpovedmi in spremembami

  Zaradi težav v prodaji osebnih računalnikov, sprememb v vodstvu družbe in obsežnem programu preoblikovanja ponudbe je Compaq zadnje četrtletje po dolgih letih uspešnega poslovanja končal z izgubo v višini 184 milijonov dolarjev. Izguba je bila zabeležena kljub 17 % večji prodaji, ki je v drugem četrtletju dosegla višino 9,4 milijarde dolarjev. Zaradi slabih poslovnih rezultatov je družba takoj uvedla drastične ukrepe. Po vsem svetu bodo ukinili kar med 6000 in 8000 delovnih mest, obenem pa bodo uvedli tudi številne druge spremembe. Odpuščali bodo tudi v oddelku Compaq EMEA (Europe, Middle East and Africa), ki skrbi za delovanje tudi na našem trgu.

  Objavljeno: 9.8.1999več
 • Prvi kombinirani DVD-ROM/CD-RW

  Toshiba je predstavila prvi zapisovalnik CD-RW, ki zna hkrati tudi brati nosilce DVD-ROM. Nova enota SD-R1002 združuje dve najbolj priljubljeni optični tehnologiji ta hip. Kot enota DVD-ROM deluje s hitrostjo 4x, plošče CD-ROM pa prebira s hitrostjo 24x. Poleg tega zna Toshibina enota zapisovati na nosilce CD-R in CD-RW s hitrostjo 4x, na računalnik pa je priključena prek vmesnika ATAPI (EIDE). V prodaji bo oktobra in sicer v dveh izvedbah, kot samostojna enota in kot komplet z vsemi dodatki in programsko opremo. V slednjem primeru bo cena okrog 400 dolarjev.

  Objavljeno: 9.8.1999več
 • Apple iBook

  Apple je skoraj natanko leto dni po predstavitvi računalnika iMac, s katerim so uspešno prodrli na tržišče računalnikov za domačo (pa tudi širšo) rabo, predstavil prenosni računalnik iBook, ki v svet prenosnikov prinaša vse poglavitne značilnosti računalnika iMac. Zaradi številnih podobnosti ga mnogi imenujejo kar prenosni iMac. iBook ima enako plastično prosojno ohišje z živobarvnimi plastičnimi vložki, povsem v slogu sedanjega rodu Applovih računalnikov. iBook bo sprva na voljo v dveh barvah - borovničevo modri in mandarinsko oranžni.

  Objavljeno: 9.8.1999več
 • Negotova usoda pozivnikov

  Visoko rast števila uporabnikov mobilne telefonije spremlja tudi manjše zanimanje za pozivnike. Ocenjujejo, da pozivnike trenutno uporablja le 10 do 12 milijonov Evropejcev, tržne napovedi pa za zdaj ne predvidevajo rasti. Združenji ERMES (Enhanced Radio Messaging Systems) MoU in EPPA (European Public Paging Association) sta se v začetku julija 1999 združili z namenom, da okrepita razvoj in uporabo pozivnikov v Evropi. Novo združenje goji upe za razvoj dvosmernih komunikacij, ki bodo omogočile interaktivne storitve in morda tudi ponovno tržno rojstvo pozivnikov.

  Objavljeno: 9.8.1999več
 • Sunov StarOffice: tekmec Microsoftovem Office?

  Po nekaterih govoricah naj bi se podjetje Sun ogrevalo za nakup podjetja Star Divison, avtorjev pisarniškega paketa StarOffice, ki je na voljo na različnih platformah, med drugimi Solarisu, Linuxu, OS/2 in Windows. S tem nakupom naj bi Sun vstopil v tekmo z Microsoftovim pisarniškem paketom Office.

  Objavljeno: 9.8.1999več
 • Brezplačni računalniki tudi od proizvajalcev PC-jev

  Navdušenje nad brezplačnimi računalniki v zameno za naročnino na internetne storitve dobiva v ZDA vedno več zamaha. Številnim manjšim ponudnikom računalnikov, med katerimi so večinoma manjši ponudniki interneta, so se zdaj pridružili tudi proizvajalci računalnikov, ki so v ta namen odprli novo dejavnost - internetne storitve. Najbolj odmeven je nastop družbe Dell, ki se je zadeve lotila z nasprotnega zornega kota. Namesto brezplačnega računalnika ob računalniku s procesorjem Celeron 400, opremljenim z monitorjem, tipkovnico, operacijskim sistemom Windows 98 in paketom MS Works, ki ima skupno vrednost 959 dolarjev, ponujajo leto dni brezplačnega dostopa do interneta prek svojega novega servisa Dellnet, ki je na voljo v ZDA.

  Objavljeno: 8.8.1999več
 • Bill Gatesova zapuščina za dobrodelne dejavnosti

  Bill Gates je napovedal, da bo skoraj celotno premoženje (trenutno okrog 100 milijard dolarjev) zapustil skladu William H. Gates Foundation, ki financira razne projekte zdravstva, izobraževanja in niz drugih dobrodelnih dejavnosti. Edina izjema je zapuščina otrokoma, s katero bo vsak dobil 10 milijonov dolarjev.

  Objavljeno: 8.8.1999več
 • Izgube podjetja Baan

  Baan nadaljuje z negativnim obdobjem, polnim rdečih številk. V drugem četrtletju so zabeležili izgubo v višini 9,1 milijona dolarjev, v primerjavi z dobičkom 17,1 milijona dolarjev leto pred tem. Celoten prihodek se je v letu dni znižal za 25 % in dosegel raven le 172,8 milijona dolarjev. Največji del krivde za izgubo gre na račun zelo slabe prodaje licenc za programske izdelke, ki je bila kar 59 % slabša od prodaje v letu 1998.

  Objavljeno: 8.8.1999več
 • Siemensova oprema na Poljskem

  Nemški Siemens bo dobavil opremo, vredno 160 milijonov mark, za razširitev mobilnega omrežja Era GSM poljskega operaterja Polska Telefonia Cyfrowa. Pomembnejši lastniki poljskega mobilnega omrežja, ki ima trenutno 1,3 milijona uporabnikov, sta poljsko energetsko in telekomunikacijsko podjetje Elektrim in T-Mobil, nemški operater omrežja D1. Siemensovo opremo uporablja že več kakor 120 operaterjev mobilne telefonije v 65 državah.

  Objavljeno: 7.8.1999več
 • Pentium III s 600 MHz, Celeron s 500 MHz

  Intel nadaljuje z večanjem hitrosti najzmogljivejših procesorjev Pentium III. Zadnji dan julija so predstavili Pentium III s hitrostjo 600 MHz, s čimer so posredno odgovorili na nedavno predstavljeni 600 MHz procesor AMD Athlon (K7). Sočasno s predstavitvijo novega Pentiuma III so pri Intelu zvišali hitrostno lestvico tudi pri družini procesorjev Celeron. Najhitrejši član te skupine procesorjev odslej deluje pri 500 MHz.

  Objavljeno: 7.8.1999več