Novice

 • Brezplačni računalniki so čedalje močnejši magnet za prodajalce

  Navdušenje nad zamislijo o ponudbi brezplačnih računalnikov v zameno za naročnine se nadaljuje. Število ponudnikov v ZDA, pa tudi drugje po svetu, je vsak dan večje. Sredi julija je največ pozornosti povzročil Microsoft, ki se odzval na izziv glavnega tekmeca, družbe America Online (AOL). AOL je junija kupil družbo eMachines in potencialnim naročnikom ponudil brezplačni računalnik, če se ti zavežejo uporabljati storitve servisa za določeno obdobje.

  Objavljeno: 21.7.1999več
 • Cenejša različica grafičnega pospeševalnika Riva TNT

  nVidia je po predstavitvi zmogljivih grafičnih pospeševalnikov Riva TNT2 in Riva TNT2 Ultra predstavila še tretjo različico, ki je nekoliko šibkejša in namenjena cenejšim karticam. Procesor Riva TNT2 M64 se od zmogljivejših razlikuje predvsem po ožjem, 64-bitnim namesto 128-bitnim pomnilniškim vodilom.

  Objavljeno: 21.7.1999več
 • SI.Mobil: računi bodo poslej pravilni

  Naročniki SI.Mobila ta mesec prejemajo račune za storitve GSM nekoliko pogosteje, saj operater postopoma odpravlja začetne zamude pri izstavljanju računov. Nekaterim uporabnikom so namreč pomotoma obračunali klice na telefonsko številko 061 14-40-404. Gre za klice na številko SI.Mobilovega centra za pomoč naročnikom oziroma natačneje na številko 080 40-40, ki jih je program za obračun napačno spoznal kot klice v stacionarno omrežje. Zanimivo je, da težav pri zaračunavanju klicev na ostale telefonske številke v brezplačno omrežje 080 ni bilo.

  Objavljeno: 21.7.1999več
 • Windows 2000 brez podpore za kartice Voodoo1 in Voodoo2?

  Po nekaterih vesteh iz krogov blizu podjetjem Microsoft in 3Dfx naj bi imel slednji resne težave s pripravo delujočih gonilnikov za kartice s procesorji Voodoo1 in Voodoo2 pod okoljem Windows 2000. Težave menda izhajajo iz dejstva, da ti pospeševalniki skrbijo samo za pospeševanje grafike 3D, medtem ko je za grafiko 2D pogosto potrebna dodatna kartica. Če 3Dfx težav ne bo razrešil, se kaj lahko zgodi, da bo Microsoft izdal novi operacijski sistem brez podpore za te kartice. Kartice s procesorjem Voodoo 3 bodo delovale brezhibno.

  Objavljeno: 21.7.1999več
 • Kmalu Intelovi modemi DSL

  Intel je napovedal, da namerava že to jesen prodajati modeme, ki uporabljajo tehnologijo DSL (najverjetneje združljive s standardom G.Lite). Sočasno so pri Intelu tudi objavili sporazum z družbo Cisco, s katerim bodo dobili podporo in tehnologijo, ki bo omogočala združljivost z obstoječimi izdelki DSL tega proizvajalca omrežne opreme.

  Objavljeno: 20.7.1999več
 • MGI Software ter digitalna fotografija in spletna grafika

  Kanadsko podjetje MGI Software, znano po svojih slikovnih in video urejevalnikih, z nakupu drugih podjetij in tehnologij širi svojo ponudbo. Nedavno so tako kupili tehnologijo in sredstva bankrotiranega podjetja Live Picture (ki ga je vodil nekdanji prvi mož družbe Apple, John Scully), s čimer naj bi utrdili svojo prisotnost na področju digitalne fotografije in spletne grafike. Poleg tega so od podjetja Zoran odkupili programski predvajalnik DVD diskov SoftDVD, ki so ga med drugim tudi nadgradili s podporo za enote Panasonic DVD-RAM.

  Objavljeno: 18.7.1999več
 • Najmanjši projektor na svetu

  Compaq je predstavil doslej najmanjši projektor na svetu. Model MP1600 se lahko pohvali s kompaktnimi razsežnostmi in težo manj kakor 2 kg, s čimer ga je preprosto prenašati, denimo skupaj s prenosnim računalnikom. Projektor ima ločljivost 1.024 x 768 pik in svetilnost 600 ANSI lumnov, podpira pa prikaz tako računalniške kot video slike. Glede na ponujeno je cena 4.500 dolarjev zelo konkurenčna v primerjavi s tekmeci.

  Objavljeno: 18.7.1999več
 • Amiga se vrača

  Podjetje Amiga, ki je že lep čas v lasti ameriškega proizvajalca računalnikov Gateway, načrtuje vrnitev, najverjetneje v obliki internetnega sprejemnika oziroma računalniške konzole s televizorjem za rabo v domačem okolju. Računalnik bo vseboval sodobno računalniško zasnovo, vključno z odlično grafiko in popolno večpredstavno opremo, operacijski sistem pa bo temeljil na Linuxu. Glavna novost pa je tehnologija AmigaObjects, ki omogoča preprosto souporabo sredstev na združljivih napravah prek krajevnega omrežja.

  Objavljeno: 18.7.1999več
 • Adaptec CD Creator 4 Deluxe

  Adaptec je posodobil svoj programski paket za zapisovanje na nosilce CD-R in CD-RW. Nova različica CD Creator 4 Deluxe ima nekoliko prenovljen centralni program (predvsem s podporo za nove tipe zapisovalnikov), nov grafični vmesnik, precej pa so obogatili zmožnosti drugih programov v paketu. Program zna tako odslej pretvarjati glasbo iz zapisov MP3 v datoteke WAV in obratno, primerne za zapisovanje na plošče CD, nudi dostop do internetne baze skladb CDDB, priložen pa je celo urejevalnik video posnetkov MGI VideoWave II SE. Modul za obdelavo glasbe odslej vsebuje posebne učinke in možnost mešanja skladb, izboljšan pa je tudi urejevalnik za ovojnice in nalepke, ki jih dodajamo nosilcem.

  Objavljeno: 17.7.1999več
 • Compaq Aero 8000

  Compaq je predstavil svoj prvi prenosni računalnik z okoljem Windows CE, ki ustreza specifikaciji Handheld PC Professional (HPC Pro). Z modelom Aero 8000 so tako dopolnili svojo ponudbo na področju računalnikov z Windows CE, kjer so že prisotni z žepnimi računalniki C-Series in ročnimi računalniki Aero 2100. Aero 8000 je po velikosti primerljiv z mini prenosniki PC, tehta 1,3 kg, vsebuje pa zaslon s pasivno matriko in ločljivostjo 800 x 600 pik (256 barv) ob diagonali 10 palcev. Vgrajeni akumulator iz litijev ionov zagotavlja okoli 13 ur neprekinjenega dela.

  Objavljeno: 17.7.1999več
ph