• Pametno ogledalo Duo

    Umetna inteligenca, pametni pomočniki, razpoznava govora in povezava z internetnimi stvarmi (IoT) omogočajo razvoj novih tipov računalniških naprav, kot jih doslej še nismo poznali. Mladi startup Duo Computer (ni povezan z istoimenskim programom za kramljanje, ki ga je lani predstavil Google) ponuja pametno ogledalo, oziroma računalnik, ki je kamufliran v na videz navadno ogledalo, krmilimo pa ga pretežno z govorjenimi ukazi.

    Objavljeno: 10.4.2017 01:00
  • Utrinek iz Shenzena

    Tisti, ki Monitor spremljate na Facebooku, ste verjetno opazili, da smo se pred nekaj dnevi na poti do Huaweieve centrale (o čemer več v naslednjih dneh) ustavili v Hong Kongu in že na letališču pokukali v vitrine tehnoloških igrač, o katerih ponavadi pišemo v Monitorju. Prvi pogled je obetal, navsezadnje ni še dolgo tega, kar so bile azijske dežele tiste, kjer se je dalo tehnološke igračke kot so računalniki in telefoni, dobiti najceneje. In res, osemjedrna Nokia 6, telefon s 5,5-palčnim zaslonom, 4 GB pomnilnika, 64 GB shrambe je, preračunano, stala le 253 evre. Toda ne, danes so Nokie pač le še ene izmed cenenih androidnih izdelkov, ki s podobnimi specifikacijami stanejo bolj ali manj enako. Drugi pogled, na telefone Huawei, Samsung, LG in, da Apple, je pokazal, da so cene približno enako visoke kot pri nas.

    Objavljeno: 9.4.2017
  • Huawei z dobrimi poslovnimi rezultati

    Kitajski Huawei, proizvajalec pametnih telefonov in druge telekomunikacijske opreme, je objavil končno finančno poročilo za leto 2016, to kaže na solidno rast.

    Objavljeno: 7.4.2017 14:00
  • Zasloni za telefone, ki se sami zacelijo

    Raziskovalci so odkrili nov material, ki sam odpravlja poškodbe oziroma se sam celi, zaradi česar bi ga lahko uporabljali za izdelavo zaslonov pametnih telefonov, ki bi bili bistveno odpornejši na udarce in poškodbe.

    Objavljeno: 7.4.2017 05:00
  • Slovenska predstavitev Galaxy S8 in S8+

    Samsungovi telefoni Galaxy S že leta veljajo za ene izmed najboljših in najzmogljivejših mobilnih naprav, v zadnjih mesecih pa je bilo kar veliko pričakovanj za nova S8 in S8+. Danes so na novinarski predstavitvi prvič pokazali ti dve napravi tudi pri nas, prodaja bo stekla 28.4, prednaročila pa že pobirajo.

    Objavljeno: 6.4.2017 15:00
  • Ubuntu bo iz Unity preklopil nazaj na GNOME

    Ena izmed najbolj popularnih distribucij Linuxa, Ubuntu, je pred šestimi leti prešel na kontroverzno namizno okolje Unity. Ta je vpeljal kar nekaj novosti, namenjene uporabi na tablicah in zaslonih, občutljivih na dotik, večina uporabnikov na navadnih namiznih in prenosnih računalnikih pa se je nad novostmi zgražalo. Po šestih letih pa so sedaj objavili, da se bodo čez slabo leto vrnili nazaj na Gnome – to lahko pričakujemo v Ubuntu 18.04 LTS, stabilno različico, ki bo izšla aprila prihodnje leto.

    Objavljeno: 6.4.2017 13:00
  • Apple pripravlja nove zmogljive namizne računalnike

    Apple je v zadnjih letih podjetje, ki izdeluje telefone, zraven pa v občutno manjši meri še računalnike. Tako kažejo njihovi poslovni rezultati, pa tudi hitrost razvoja in objave novih izdelkov. Njihov najzmogljivejši namizni računalnik, imenovan preprosto Mac Pro, se prodaja v enaki konfiguraciji že tri leta, vse od njegove splavitve v začetku leta 2014. To je v računalništvu cela večnost, sploh za napravo takega cenovnega in zmogljivostnega ranga.

    Objavljeno: 6.4.2017 08:00
  • Honor 8 Pro prihaja v Evropo

    Huawei je s svojo znamko Honor že dosegel kar nekaj uspehov - gre za znamko, s katero ciljajo predvsem na cenovno dostopnejši del trga. Tokrat so stopili korak više - Honor 8 Pro bo najdražji Honor doslej. Gre za napravo, ki se že prodaja na kitajskem pod imenom Honor V9, cene se naj bi začele okoli 550 EUR. Doslej najdražja naprava te znamke, ki smo jo preizkusili, je bil Honor 8, pri nas velja 390 EUR, novinec pa bo njegova zmogljivejša alternativa.

    Objavljeno: 5.4.2017 13:00
  • Bitcoin na Japonskem odslej plačilno sredstvo

    Japonska je postala ena izmed prvih držav, ki je bitcoin uradno sprejela kot plačilno sredstvo. Novi zakon o bančništvu, ki je začel veljati 1. aprila, med drugim opredeljuje digitalne valute in elektronski denar, bitcoinu pa priznava status plačilnega sredstva. Bitcoin je torej enakovreden kartičnim plačilom – prodajalci ga lahko sprejemajo, če želijo, pri čemer morajo samo poskrbeti za pravilno knjiženje.

    Objavljeno: 5.4.2017 05:00
  • Stečaj T-2 dokončno razveljavljen

    Ustavno sodišče je pred kratkim izdalo odločbo, s katero je razveljavilo sklep Višjega sodišča v Ljubljani, s katerim se je lani že tretjič začel stečajni postopek družbe T-2. S tem je ustavno sodišče dokončno potrdilo sklep ljubljanskega okrožnega sodišča izpred dveh let, ki je zavrnilo zahtevo za začetek stečajnega postopka nad T-2.

    Objavljeno: 4.4.2017 13:00
  • Tesla po tržni vrednosti prehitela Forda

    Proizvajalcu električnih avtomobilov gre v zadnjem času kar dobro – z dvigom vrednosti delnic je Tesla po tržni vrednosti prehitela ameriškega Forda. Vrednost podjetja Tesla je 49 milijard ameriških dolarjev, vrednost Forda pa 46 milijard dolarjev. Seveda je pri delnicah vedno prisoten tudi vpliv špekulacije, a vseeno gre za zanimiv pokazatelj, kako pomembno postaja področje električnih avtomobilov. Tesla je v prvem četrtletju dostavila 25.000 avtomobilov, to je 70% več kot v enakem obdobju lani, a ni niti kaplja v morju v primerjavi z Fordom – ta na letni ravni proda slabih 7 milijonov vozil, Tesla jih je lani izdelala 76.000.

    Objavljeno: 4.4.2017 09:00
  • Pripravljajo pri Applu lastni grafični procesor za iPhone?

    Podjetje Imagination Technologies Group je objavilo, da naj bi Apple začel z izdelavo lastnih grafičnih procesorjev za svoje telefone in bodo tako opustili procesorje omenjenega podjetja. To se sicer ne bo zgodilo čez noč, temveč naj bi pri Applu prenehali z uporabo tehnologije podjetja Imagination v dobrem letu ali dveh.

    Objavljeno: 3.4.2017 15:00
  • HTC U z ohišjem, občutljivim na pritisk

    V spletu so se pojavile informacije o prihajajočem HTCjevem telefonu, preprosto imenovanem »U«, najbolj zanimiva novost pa bo ohišje, občutljivo na pritisk. Tako bomo lahko tudi ko je telefon v stanju pripravljenosti razmeroma hitro prišli do nekaterih funkcij (omenja se denimo fotoaparat) tako, da bomo telefon le stisnili v roki. Razlikoval naj bi med kratkimi in daljšimi stiski.

    Objavljeno: 3.4.2017 13:00
  • Standard za DDR5 bo pripravljen leta 2018

    Združenje JEDEC Solid State Technology Association je objavilo, da bo uradni standard za pomnilnike DDR5 prišel junija prihodnjega leta, takrat bo objavljen tudi novi standard NVDIMM-P za priklop novih pomnilniških modulov. V praksi lahko torej širšo uporabo pričakujemo še nekoliko kasneje, po vsej verjetnosti leta 2019.

    Objavljeno: 3.4.2017 09:00
  • V pametni televizor lahko vdremo tudi po zraku

    Švicarji so pokazali, kako je mogoče več kot 90 odstotkov pametnih televizorjev okužiti kar na daljavo, ne da bi vanje sploh vstavili okužen USB-ključ ali obiskali zlonamerno spletno stran. Okužbo lahko izvedemo z navadnim prizemnim digitalnim signalom (DVB-T), ki se oddaja tudi pri nas.

    Objavljeno: 2.4.2017 12:00
  • Samsung Galaxy S8 - Microsoft Edition??

    Štiri generacije je že tega, oz. štiri leta, odkar je Samsung ob predstavitvi svojega telefona Galaxy S4 predstavil tudi "očiščeno" različico, telefon Galaxy S4 Google Play Edition. Telefon je bil običajen S4, le da je bila programska oprema na njem taka, kot si jo je zamislil Google. Skratka, telefon je imel gor čisti Android in Googlove programe (Gmail, Google Maps, Google Docs, itd.) in - nič več. Telefon je bil priljubljen predvsem med tehnološkimi navdušenci, ki so si želeli programske čistosti Googlovih telefonov Nexus ob Samsungovi strojni zmogljivosti.

    Objavljeno: 2.4.2017
  • V Avstraliji plačevanje na iPhonu le z Apple Pay

    Avstralska agencija za varstvo konkurence (ACCC) je odločila, da se tamkajšnje banke ne smejo skupaj in usklajeno, torej v konzorciju, pogajati z Applom glede uporabe tehnologije NFC za brezstično plačevanje z mobilnim telefonom. Odločitev je hud udarec za avstralske banke in kot naročena za Apple, ki bo s tem še utrdil svoj položaj na trgu.

    Objavljeno: 31.3.2017 23:55
  • 1. april!

    Za prvi april se ponavadi hecamo, tokrat se ne bomo ;) 

    Objavljeno: 31.3.2017 22:00
  • GoPro letalnik Karma tudi v Evropi

    GoPro, pionir, ki je pred leti dobesedno iz nič sestavil panogo akcijskih kamer, se sooča s težavami, saj prodaja kamer ne raste več, nasprotno, pada. Težave lahko zelo hitro sestavimo v stavek »Ljudje fotografirajo in snemajo s telefoni, pika.«. Kamere GoPro so bile neskončno priljubljene, dokler smo se navduševali nad profesionalnimi posnetki različnih akcijskih športov, vendar so ljudje kmalu ugotovili, da je za take posnetke treba še veliko več kot le kamera GoPro. Za začetek ogromno časa za video montažo, da o denarju za obisk eksotičnih lokacij niti ne govorimo.

    Objavljeno: 31.3.2017 12:00
  • Povezave HTTPS se širijo

    Internet počasi, vendar zanesljivo, postaja varnejši – do vseh več spletnih strani je dostop mogoč le prek šifrirane poveazve HTTPS. To ne čudi, saj podjetja v to smer sili tudi Google, trenutno s tem, da v Chromu uporabnike opozarja, da povezava http ni varna.

    Objavljeno: 31.3.2017
  • Spletne ranljivosti v pomivalnih strojih

    Moderno postaja čim več naprav priključiti v internet, pa čeprav za to sploh ni nobenega pametnega razloga, razen tega da je pač mogoče. In skoraj vedno se to maščuje, saj vsaka povezljivost odpira dodatne možnosti za vdor in ranljivosti. Miele je dobil idejo, da bi v internet priključil industrijski pomivalec laboratorijske steklovine.

    Objavljeno: 30.3.2017 16:00
  • Samsungova osmica

    Samsung je na dogodkih v Londonu in New Yorku predstavil svoj novi telefon, Galaxy S8. Osemka prihaja z nekaj zamude, ki je bržkone posledica lanskega debakla z modelom Note 7. Slednji je do neke mere zamajal blagovno znamko Galaxy, zato si je podjetje raje vzelo kak mesec več časa za interna preizkušanja naprave (beri, baterij), ki naj bi se ponovno podala v boj za najbolje prodajane telefone (kjer že tradicionalno vodi Apple s svojimi iPhoni).

    Objavljeno: 30.3.2017
  • Novi Monitor

    V novi številki Monitorja smo se lotili primerjave med fotoaparati in zmogljivejšimi pametnimi telefoni. Vedno znova namreč omenjamo, da ponujajo telefoni že res prepričljivo kakovost fotografije, zato smo jih postavili ob bok fotoaparatom različnih cenovnih in zmogljivostnih razredov - od resnega DSLRja do žepnega, kompaktnega aparata. Med telefoni smo preizkusili vse pomembnejše modele, vključno z Applovim iPhone in Samsungom Galaxy S7. Presenečeni pa boste, kdo je zmagovalec!

    Objavljeno: 30.3.2017
  • Tencent kupil 5% Tesle

    Kitajski tehnološki gigant Tencent (najbolj znan po aplikaciji WeChat) je za 1,78 milijarde dolarjev kupil pet odstotni delež v ameriškem proizvajalcu električnih avtomobilov Tesla. Delnice tesle so takoj poskočile za 2,3%.

    Objavljeno: 29.3.2017 12:00
  • Hrvaški Telekom z eSIM

    Hrvaški Telekom, sicer del skupine Deutsche Telekom Gruppe, je sporočil, da kot prva članica skupine uvajajo podporo za eSIM. Gre za vezje, ki je/bo vgrajeno v moderne naprave, ga je moč programsko krmiliti in nadomešča potrebo po fizičnih karticah SIM, kot smo jih vajeni že od začetka mobilne telefonije. S tem tudi olajša menjavo operaterja in uporabo iste mobilne številke/naročnine na več napravah. Seveda je eSIM tudi primernejši za uporabo v raznih napravah IoT, ki se danes povezujejo v internet.

    Objavljeno: 29.3.2017 12:00
  • Pogovori po novem kar prek LTE

    Omrežje LTE je bilo od vsega začetka zasnovano kot podatkovno omrežje IP, zato glasovni mobilni pogovori še vedno potekajo prek starejših omrežij 3G in 2G. Da, ko smo povezani v 4G, telefon ob dohodnem ali odhodnem klicu povezavo 4G »spusti« in se priklopi prek 3G/2G. Tak preklop zato traja nekaj sekund.

    Objavljeno: 28.3.2017 13:00
  • Uber ustavil avtonomna vozila

    Avtonomno vozilo podjetja Uber je bilo v ameriški zvezni državi Arizona udeleženo v prometni nesreči, zaradi katere so sodobni taksisti nemudoma ustavili vse teste z avtomobili brez voznika.

    Objavljeno: 26.3.2017 10:00
  • Nemški znanstveniki zgradili največje umetno sonce na svetu

    V raziskovalnem središču DLR so nemški znanstveniki razvili sistem Synlight, ki ga sestavlja 149 ksenonskih žarnic z močjo 350 kilovatov. Gre za največje umetno sonce na svetu.

    Objavljeno: 25.3.2017 13:00
  • Facebook z animacijami v komentarjih

    Animirane sličice GIF so v zadnjem času zopet izjemno priljubljene, nad njimi so najbolj navdušeni uporabniki družabnih omrežij in odjemalcev za neposredno sporočanje.

    Objavljeno: 25.3.2017 10:00
  • 500.000 evrov investicije za Mediately

    Mediately, slovenski ponudnik medicinskih informacij na mobilnikih, je zbral pol milijona evrov financiranja. Z investicijo bo podjetje, ki je v zadnjem letu močno okrepilo ekipo, podprlo načrte za širitev na nove trge.

    Objavljeno: 24.3.2017 13:00
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji