Objavljeno: 6.4.2017 15:00

Slovenska predstavitev Galaxy S8 in S8+

Samsungovi telefoni Galaxy S že leta veljajo za ene izmed najboljših in najzmogljivejših mobilnih naprav, v zadnjih mesecih pa je bilo kar veliko pričakovanj za nova S8 in S8+. Danes so na novinarski predstavitvi prvič pokazali ti dve napravi tudi pri nas, prodaja bo stekla 28.4, prednaročila pa že pobirajo.

Glavna novost in prednost novih telefonov je seveda velik zaslon, ki pokriva praktično ves prednji del naprav. Robovi so ostali le nad in pod zaslonom, tam so izredno majhni, odpravili so vse fizične tipke na sprednji strani. S tem so lahko vgradili večji zaslon v telefon, ki je po fizični velikosti praktično enak svojem predhodniku. Manjši model ima zaslon, ki po diagonali meri 5,8 palca, večji pa 6,2 palca, v obeh primerih je ločljivost visokih 2960 × 1440, oba zaslona se ob tem raztezata še čez levi in desni rob in uporabljata osvetlitev AMOLED.

Zelo dobrodošla je vodotesnost, kot pri nekaterih predhodnikih bosta imela telefona vgrajeno tudi možnost brezžičnega polnjenja. Spodaj je za povezljivost na voljo USB-C, ob njem je tudi klasični izhod za slušalke, ta pri nekaterih konkurentih že izginja, a se nam vseeno zdi zelo koristen. Poudarili so novi fotoaparat, ta premore 12 milijonov pik, kot je pri najzmogljivejših modelih že nekaj časa v navadi zmore zajem videa pri ločljivosti 4K, zaslonka objektiva je zelo dobra – F1,7. Kamera pri tem praktično ne štrli iz ohišja telefona, okoli nje je le zaščitni rob, omenili so tudi funkcijo, s katero telefon ob slabši svetlobi samodejno naredi več fotografij, ki jih nato združi v eno. Ob kameri je na zadnji strani tudi bralnik prstnih odtisov.

Strojna oprema je seveda iz vrha ponudbe, pri nas bodo telefoni opremljeni z Samsungovim osem jedrnim procesorjem Exynos 8895, izdelanim v 10 nm tehnologiji. Posledica je predvsem manj segrevanja in manjša poraba energije ob enakih zmogljivostih. Manjši telefon bo imel baterijo 3000 mAh, večji pa 3500 mAh. V obeh primerih bo vgrajenih 4 GB pomnilnika, prostora za podatke bo 64 GB, na voljo bo tudi reža za kartice microSD.

Na prvi pogled (in dotik) sta telefona delovala res impresivno, računamo, da ju kmalu dobimo tudi na preizkus. Je pa res, da prinaša zmogljivost tudi svojo ceno, osnovni S8 bo veljal 819 EUR (v času prednaročila 799 EUR), večji plus pa 919 EUR (oziroma 899 preko prednaročila). Je pa res, da so telefoni najvišjega razreda pri vseh podjetjih podobno cenjeni, s tem, da začnejo cene naprav z Androidom v nekaj mesecih počasi padati.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji