Novice

 • Evropska komisija podpira odprto kodo

  Evropska komisija je kot del EU odprla novo spletno stran namenjeno popularizaciji programskih izdelkov z odprto kodo, kar bodo v prihodnje podprli tudi na druge načine. Spletna stran Free and Open Source Software (F/OSS) je del programa evropske komisije, ki se ukvarja z vplivom tehnologije na lokalne oblasti in družbo. Podporo odprti kodi vidijo kot način, kako znižati stroške v javnem sektorju, stimulirati lokalne proizvajalce programske opreme, hkrati pa se rešiti omejitev zaprtih rešitev, ki jih nudijo tipično le posamezni proizvajalci.

  Objavljeno: 4.1.2004več
 • HP pripravlja ofenzivo s cenenimi prenosniki

  Hewlett-Packard bo v začetku leta predstavil tri nove prenosne računalnike, ki se bodo odlikovali po nizki ceni in velikih zaslonih. Zanimiv je predvsem podatek, da bo za ceno okoli tisoč ameriških dolarjev HP ponudil tudi model s širokim zaslonom v razmerju 16:10. S tem je povsem jasno, da široki zasloni prihajajo tudi v cenene prenosnike, zlasti tiste namenjene domači rabi. Zaslone z diagonalo 15,4 palcev bodo imeli novi modeli Presario R3000T, Pavilion zv5000 in Pavilion zx5000, ki so za zdaj predvideni predvsem za ameriški trg, kasneje pa najbrž tudi drugod, morda z drugimi imeni. Osnovni model s širokim zaslonom bo imel vgrajen procesor Pentium 4 s taktom 2,4 GHz, stal pa bo okoli 300 dolarjev manj kot najcenejši konkurenti podobnega tipa doslej. Za družbo Hewlett-Packard jih bo izdelovalo tajvansko podjetje Compal Electronics.

  Objavljeno: 3.1.2004več
 • Vsestranski zapisovalnik

  Tajvansko podjetje BTC je predstavilo zanimiv zapisovalnik CD-RW, ki je hkrati tudi predvajalnik za nosilce DVD in bralnik za kar sedem različnih tipov pomnilniških kartic. Na ta način z eno samo enoto uporabniki lahko prihranijo prostor v računalniku oziroma na mizi. Med podprte kartice sodijo Compact Flash, Micro Drive, Smart Media, Memory Stick, Memory Stick Pro, Secure Digital in Multimedia Card. Model BCO 4816IA, kot je ime izdelku, poleg tega zapisuje na nosilce CD-R s hitrostjo 52x, na nosilce CD-RW s hitrostjo 24x, hkrati pa je tudi predvajalnik DVD s hitrostjo 16x. Vgrajen je algoritem za odpravljanje napak MTK Superlink, med drugim pa ima vgrajen poseben mehanizem za stabilizacijo nosilcev, ki povečuje zanesljivost zapisovanja pri velikih hitrostih.

  Objavljeno: 3.1.2004več
 • Ali Apple pripravlja cenejši iPod?

  Iz krogov blizu družbe Apple prihaja informacija, da utegne ta na sejmu Macworld Expo predstaviti nov predvajalnik digitalne glasbe iz družine iPod, ki bo stal samo 100 dolarjev. To je znatno manj, kot Apple zahteva danes za obstoječe modele z vgrajenimi diski, saj je treba za model s 10 GB diskom odšteti 300 dolarjev, za največji s 40 GB diskom pa 500 dolarjev. Zaradi nizke cene opazovalci menijo, da bo novi iPod najbrž vseboval pomnilnik Flash RAM in morda razširljivost s pomnilniškimi karticami. Oboje bi bilo za Apple prvič.

  Objavljeno: 3.1.2004več
 • Sony predstavlja vrhunski projektor

  Sony je na Japonskem predstavil nov vrhunski projektor z imenom Qualia 004, ki je sposoben predvajati domala vse današnje vire slike in videa, med drugim tudi HDTV. Projektor uporablja novo tehnologijo imenovano Silicon X-Tal Reflective Display (SXRD), ki vsebuje okoli 2 milijona pik na silicijevem substratu z diagonalo 0,78 palca. Ker pa projektor uporablja tri tovrstne substrate, celota dosega 6,22 milijonov pik, v praksi pa to pomeni največjo ločljivost slike 1920 x 1080 pik (HDTV 1080i v razmerju 16:9). Nova tehnologija se močno odlikuje tudi po zelo dobri reprodukciji črnih površin, saj projektor dosega kontrastno razmerje kar 3000:1.

  Objavljeno: 2.1.2004več
 • Kartice SD prehitele vse tekmece

  Pomnilniške kartice Secure Digital (SD) so v razmeroma kratkem času obstoja že prehitele vse ostale tekmece po številu prodanih primerkov. Po raziskavi opravljeni oktobra 2003 so kartice SD zavzele 30% tržnega deleža, kar je več kot pri doslej najbolj razširjenih karticah Compact Flash, ki imajo 28,8% delež. Na tretjem mestu je Sonyev Memory Stick s skupno 22% tržnega deleža.

  Objavljeno: 2.1.2004več
 • Bliža se konec za BIOS

  Intel in Microsoft se pripravljata na intenzivno promocijo nove tehnologije, ki bo morda nekega dne zamenjala sistemski program BIOS, ki je srce vsakega računalnika PC. Nova tehnologija, ki se imenuje Extensible Firmware Interface (EFI) naj bi tako prvič po 23 letih obstoja računalnikov PC zamenjala še zadnji originalni del, ki je na nek način različne računalnike združevala pod okriljem PC združljivosti. Prav zaradi starosti in omejenosti sistemov BIOS pa proizvajalci želijo čim prej sistem nadomestiti s sodobnejšo, učinkovitejšo tehnologijo.

  Objavljeno: 2.1.2004več
 • Prednovoletno elektronsko nakupovanje doseglo nov rekord

  Sodeč po raziskavi družbe Nielsen/NetRatings, so elektronski nakupi prek interneta v mesecu decembru močno presegli raven doseženo v letu 2002. Prodaja je, predvsem v ZDA, presegla raven iz leta 2002 za kar 46% in dosegla 15,8 milijard dolarjev. V raziskavi, ki je zajela 7.178 uporabnikov, so ugotovili, da so kupci največ porabili za oblačila, igrače in video igre, zabavno elektroniko,

  Objavljeno: 1.1.2004več
 • Najpomembnejši dogodki v letu 2003

  Leto, ki se je pravkar izteklo, je v računalniški industriji minilo v znamenju vnovičnega, čeprav zmernega optimizma. Prodaja se je po dveh letih padanja ponovno začela dvigovati, podjetja so za IT namenila več sredstev kot v minulih letih. Kljub temu vsi po vrsti opozarjajo, da kriza ni še povsem mimo, saj lahko na uspešnost prodaje v letu 2004 vpliva precej zunanjih dejavnikov, zlasti stanje ekonomije v državah, kjer je največje število potrošnikov. Kajti podjetja bodo še naprej v IT vlagala skrajno previdno, z minimalnim povečanjem sredstev in predvsem s ciljem zniževanja in optimizacije stroškov, zato mnogi proizvajalci rast prodaje vidijo predvsem pri potrošnikih, zlasti na področju zabavne elektronike.

  Objavljeno: 1.1.2004več
 • Rekordna prodaja prenosnikov

  Prednovoletna nakupovalna sezona običajno močno odmeva v prodaji računalniške opreme predvsem v ZDA, lani pa je podobno navdušenje zajelo tudi Evropo. Po mnenju analitske družbe Context precej nad pričakovanji posegli po prenosnih računalnikih, ki so v zadnjem četrtletju kupili kar za 32,4% več enot kot v enakem obdobju leta 2002. Največjo rast prodaje je doživela neposredna prodaja prek spletnih trgovin in poštne prodaje, zadovoljni pa so tudi trgovinski sistemi.

  Objavljeno: 1.1.2004več