• Baterije za daljše trajanje delovanja

    Podjetje Matsushita je razvilo baterije Oxyride z višjo napetostjo in daljšo življenjsko dobo. Snovi v bateriji, ki proizvajajo elektriko, so sedaj nameščene bližje skupaj, razvili pa so tudi novo tehniko, s katero polnijo gorivne celice z več elektroliti kot navadno. Baterije bodo v ZDA in Evropi na voljo v aprilu (eno leto kasneje kot na Japonskem), stale pa bodo približno 10 odstotkov več kot običajne alkalne baterije.

    Objavljeno: 31.12.2004
  • Diamant bo naslednik silicija

    Znanstveniki predvidevajo, da bodo čez pet do deset let za izdelavo računalniških čipov uporabljali diamante, ki bodo nadomestili današnji silicij. Silicijev "sovražnik" je toplota, kar pa ne velja za diamant, saj gre za izredno trdno snov z visokim tališčem. Diamantni čipi bodo v začetku zelo dragi (gre za zapleteno obdelavo tranzistorjev), zato jih bodo sprva uporabili v specializiranih napravah, kot so denimo sateliti.

    Objavljeno: 31.12.2004
  • KiSSove novosti za leto 2005

    Podjetje KiSS bo na sejmu CES prikazalo delovanje nove tehnologije oddaljenega snemanja televizijskih vsebin na disk DVD snemalnika. Prvi s to zmožnostjo je model DP-558 s tehnologijo Electronic Programme Guide (EPG), ki omogoča upravljanje DVD snemalnika prek interneta ali kar z mobilnim telefonom, pogoj je le spletni brskalnik in prednastavljeni spletni naslov s strani uporabnika.

    Objavljeno: 31.12.2004
  • Oracle prevzema nadzor PeopleSofta

    Iz družbe Oracle so sporočili, da so doslej uspeli kupiti okoli 75% delnic družbe PeopleSoft, s čimer so si zagotovili popoln nadzor nad družbo. Zaradi uspešnega poteka nakupa so celo podaljšali zadnji rok za ponudbo, do začetka januarja pa pričakujejo nadzor skoraj 90% vseh delnic. Kmalu za objavo novice je z mesta direktorja in predsednika družbe odstopil nekdanji ustanovitelj PeopleSofta Dave Duffield, ki je bil eden od nasprotnikov združitve z Oraclom.

    Objavljeno: 30.12.2004
  • Korak naprej za elektronski papir

    Britansko podjetje Plastic Logic je napovedalo, da bo v letu 2005 predstavilo prvi elektronski papir, ki jih lahko zvijemo za lažje prenašanje. Plastic Logic, ki je nastal iz raziskovalnega projekta britanske univerze Cambridge, bo sodeloval z ameriško družbo E-Ink, s katero so razvili računalniški zaslon velikosti A5 (14,8 x 21 cm) z ločljivostjo 100 pik pa palec, ki ga bo mogoče zviti v tulec premera pol centimetra. Elektronski papir bo na začetku služil predvsem kot pomožni zaslon za mobilne naprave, raziskovalci pa trdijo, da je precej bolj trpežen, kot zasloni LCD in OLED. Plastic Logic ima za leto 2006 v načrtu elektronski papir velikosti A4 in z ločljivostjo kar 150 pik na palec, s čimer se bodo že precej približali kakovosti tiskanega gradiva.

    Objavljeno: 30.12.2004
  • Konzorcij za združljivost koledarjev in urnikov

    Številna podjetja in izobraževalne ustanove so se združila v konzorcij, ki bo spodbujal razvijalce koledarjev in urnikov, da svoje izdelke dopolnijo po standardih, določenih s strani združenja Internet Engineering Task Force. Razvijalci programske opreme uporabljajo različne zaščitene oblike zapisov, zato uporabniki med seboj težko izmenjujejo koledarje. Temeljne združljivostne težave med izdelki naj bi odpravili v petih letih.

    Objavljeno: 30.12.2004
  • Knoppix Linux v dveh različicah

    Knoppix bo poleti izdal dve različici Linuxa, ki bosta različni po obsegu in nosilcu, na katerem bo operacijski sistem. Različica "maximum" bo vključevala celotno namestitev Debianovega sistema, zaradi večjega obsega pa bo na voljo na nosilcu DVD. Različica "light" na cedeju bo namenjena starejšim računalnikom in manjšim sistemom, ki nimajo DVD enote, saj bo imela le najbolj priljubljene namizne in strežniške programe.

    Objavljeno: 30.12.2004
  • Kitajka prehaja na IPv6

    Kitajska je vzpostavila novo hrbtenico internetnega omrežja, ki skoraj v celoti sloni na omrežnem protokolu IPv6. Z novim omrežjem CERNET2 Kitajska kot ena prvih držav vstopa v novo generacijo interneta, ki omogoča precej večji naslovni prostor in številne nove storitve. Kitajska hrbtenica trenutno povezuje okoli 25 univerz, hitrosti prenosa podatkov pa segajo med 1 in 10 Gb/s. Pri testnem prenosu med Pekingom in mestom Tianjin so doseli celo 40 Gb/s, kar je svetovni rekord pri navadnih (ne eksperimentalnih) omrežjih. Večino opreme je prispevalo kitajsko podjetje Huawei Technologies, ki postaja vse resnejši igralec tudi na globalnem trgu.

    Objavljeno: 29.12.2004
  • Trillian 3.0 za kramljanje brez strežnikov

    Podjetje Cerulean Studios je predstavilo tretjo generacijo priljubljenega odjemalca za trenutno sporočanje, ki deluje z večino sistemov IM, pa tudi brez strežnikov. Trillian 3.0 namreč kot dodatek omogoča tudi podporo protokolu Apple Rendezvous, med drugim ključnemu delu operacijskega sistema MacOS X, ki omogoča povezavo za trenutno sporočanje z drugimi uporabniki lokalnega omrežja brez potrebe po priključiti na centralni strežnik. Kot dodatke nova različica prinaša tudi povezljivost na sisteme za trenutno sporočanje Jabber in Novell GroupWise, že doslej pa so bili podprti sistemi družb AOL, Yahoo, Microsoft in priljubljeni sistem IRC. Trillian 3.0 sicer prinaša še cel niz drugih zanimivosti, kot je na primer možnost hitrega iskanja izraza v spletni enciklopediji Wikipedia. Osnovna različica odjemalca je brezplačna, večina zanimivih novosti pa je na voljo le v plačljivi različici, ki stane 25 dolarjev na uporabnika.

    Objavljeno: 29.12.2004
  • Red Hat hitro raste

    Red Hat je v tretjem četrtletju zabeležil rast dobička v višini kar 155% v primerjavi z enakim obdobjem 2003. Skupno so zabeležili dobiček v višini 10,8 milijona dolarjev ob prometu 50,9 milijonov dolarjev (+55%), kar pa je kljub vsemu rahlo manj od pričakovanj tržnih analitikov. Zanimiv je tudi podatek, da so v četrtletju zabeležili 132.000 naročnin za strežniški Red Hat Enterprise Linux, od tega je kar 13.000 naročnin za sisteme, ki delujejo v gručah.

    Objavljeno: 29.12.2004
  • Inkscape -- risanje na Linuxu

    Inkscape je odprtokodni izdelek za okolje Linux, MacOS X in Windows, ki omogoča vektorsko risanje. Različica 0.4 je pomemben korak pri razvoju tega izdelka, s katerim želijo avtorji ponoviti uspeh znanih paketov, kot sta Corel Draw in Adobe Illustrator. Kljub temu program skuša ubrati tudi svojo smer razvoja z nekaterimi izvirnimi zamislimi in predvsem kar se da preprostim uporabniškim vmesnikom. Program med drugim podpira sloje, vektorizacijo rastrskih slik in besedila na krivuljah, s čimer se v nekaterih potezah približuje tudi paketom za namizno založništvo. Risbe shranjuje v zapisu SVG (Scalable Vector Graphics), avtorji pa načrtujejo podporo tudi za druge zapise.

    Objavljeno: 29.12.2004
  • Gartner kupuje Meta Group

    Analitska družba Gartner Group se je odločila kupiti enega glavnih tekmecev, družbo Meta Group. Za nakup bodo odšteli 162 milijonov dolarjev v gotovini, Gartner pa si o tega obeta širitev storitev, zlasti na področju meritev in analiz, kot so uspešnosti podjetij, razpoznavnost in zadovoljstvo strank. Za nakupom Meta Groupa bo Gartner tako imel letni promet že skoraj milijard dolarjev in bo daleč največji analitik na področju informacijske tehnologije.

    Objavljeno: 28.12.2004
  • Microsoft in Citrix podaljšujeta dogovor

    Microsoft in Citrix sta podaljšala dogovor, po katerem bo imel slednji dostop tudi do izvorne kode operacijskega sistema Windows Longhorn Server. Dogovor, ki velja za naslednjih pet let bo Citrixu omogočal tesneje povezati svoj paket MetaFrame Access Suite s terminalskimi funkcijami strežnika Longhorn. Čeprav partnerja podrobnosti nista razkrila, oba navajata tudi podatek, da bo Longhorn vseboval nekatere nove funkcije, ki jih bo prispeval Citrix, medtem ko se bo slednji osredotočil predvsem na učinkovitejše metode dostopa do terminalskih strežnikov.

    Objavljeno: 28.12.2004
  • Tišji diski Western Digitala

    Podjetje Western Digital je predstavilo novo generacijo diskov Caviar, ki so hitrejši, tišji in pri delovanju bolj hladni, kot dosedanji modeli. V ta namen so razvili nove tehnologiji z imenom WhisperDrive in SoftSeek, obe pa prispevata k začrtanemu cilju, kar med drugim omogoča vgradnjo v ohišja manjših dimenzij. Nižja delovna temperatura obenem prispeva k večji zanesljivosti delovanja. Diski so na voljo z vmesniki EIDE in Serial ATA, delujejo s hitrostjo 7.200 vrtljajev na minuto, imajo 8 MB predpomnilnika, velikosti pa segajo do 320 GB. Največji model bo stal 250 dolarjev.

    Objavljeno: 28.12.2004
  • Citrix prevzema podjetje Net6

    Citrix je zaključil prevzem podjetja Net6, ki nudi rešitve za varne internetne prehode in dostop do lokalnih omrežij. Citrix bo z rešitvijo Net6 SSL Access Gateways dopolnil svoje rešitve Citrix MetaFrame z novimi funkcionalnostmi, ki bodo uporabnikom omogočile varen dostop do programov na terminalskem strežniku, ne glede od kod dostopajo. Zanimiva je tudi rešitev Net6 Application Gateway, ki bo Citrixu omogočila vstop na trg rešitev IP telefonije in mobilnih naprav.

    Objavljeno: 27.12.2004
  • Poljska nacionalna gruča računalnikov Clusterix

    Intel je skupaj z dvanajstimi poljskimi akademskimi centri in Tehnično univerzo Czestochowa kot koordinatorjem projekta predstavil National Linux Cluster - Clusterix. Gre za geografsko razpršeno okolje za porazdeljeno delo, ki temelji na 802 procesorjih Intel Itanium 2 in predstavlja enega najzmogljivejših superračunalnikov v Evropi. Zmogljivost gruče se suče okoli 4,4 teraflopsov, sistem pa bodo uporabljal za znanstveno raziskovanje na področjih modeliranja naravnih pojavov (npr. na področju termodinamike), pri kompleksnih simulacijah (npr. cirkulacija krvi), vizualizacijah, napovedovanju proteinskih struktur, oblikovanju molekularnih čipov in še v mnogih drugih primerih.

    Objavljeno: 27.12.2004
  • Mozilla Lightning povezuje pošto in koledarje

    Organizacija Mozilla Foundation načrtuje še en udarec Microsoftu z novim projektom Lightning, ki bo še svežega odjemalca elektronske pošte Thunderbird povezala s koledarskimi funkcijami. Thunderbird naj bi na ta način funkcionalno postal še tesnejši tekmec z Microsoftovim Outlookom, ki ima prav tako vgrajene koledarske funkcije. Projekt Lighning naj bi združil koledarske funkcije samostojnega orodja z imenom Sunbird, ki podpira spletno vodenje koledarjev. Mozilla pa z Lighningom ni edini odprtokodni ponudnik koledarskih funkcij, saj organizacija Open Source Applications Foundation (OSAF) načrtuje podobno orodje z imenom Chandler. Outlook mora torej računati na več tekmecev.

    Objavljeno: 27.12.2004
  • EU podpira Linux projekt EDOS

    Skupina evropskih raziskovalnih organizacij in proizvajalcev odprtokodnih rešitev si je zagotovila sredstva Evropske Unije za projekt, pod katerim naj bi nastala učinkovita orodja za razvoj in upravljanje velikih projektov z Linuxom. Projekt EDOS (Environment for the Development and Distribution of Free Software) je od EU zagotovil 2,9 milijona evrov, iz drugih virov pa še dodatni denar za skupno 4,6 milijona evrov sredstev. Projekt naj bi trajal dve leti z javno objavo dela vsaj vsakih šest mesecev. V projektu sodelujejo znane organizacije, kot je francoski računalniški inštitut INRIA, univerze iz Ženeve, Zuricha, Torina in Tela Aviva, pa tudi nekateri znani proizvajalci, kot je Mandrakesoft SA. Sredstva EU so del širšega projekta, s katerim želi Evropa razviti konkurenčno prednost na področju programske opreme, zlati glede na ZDA.

    Objavljeno: 27.12.2004
  • Apple iTunes uspešno, iPhone na obzorju

    Spletna trgovina digitalne glasbe Apple iTunes je prodala že več kot 200 milijonov skladb (v 20 mesecih), za kar je v veliki meri zaslužna rast prodaje v zadnjih dveh mesecih. Apple je tako še vedno vodilni med ponudniki digitalne glasbe, kljub temu pa se še vedno, tako kot drugi, bori proti piratstvu. Razlogov za uspeh iTunesa je več, najpomembnejša pa je vsekakor mednarodna usmerjenost servisa in s tem povezana rast števila trgovin v Evropi in Kanadi.

    Objavljeno: 26.12.2004
  • Telefon in MP3 predvajalnik Pantec PH-S4000

    Podjetje Pantec je predstavil mobilni telefon in MP3 predvajalnik PH-S4000, ki je namenjen nošenju okrog vratu, zato so tipke za predvajanje glasbe na zunanji strani obrnjene ravno obratno kot številska tipkovnica, zaprta v ohišju. Zunanje mere novinca znašajo 8,1 × 3,8 × 2,4 cm, tehta 81 gramov, ima fotoaparat VGA ločljivosti, 1,5-palčni barvni zaslon TFT ter 64 MB pomnilnika. V Koreji bo naprodaj že pred Božičem za 360 dolarjev.

    Objavljeno: 26.12.2004
  • Nova Opera upošteva govorjene ukaze

    Podjetje Opera Software je objavilo prvo razvojno različico brskalnika Opera 8.0, ki med drugim vsebuje tehnologijo za krmiljenje brskalnika s pomočjo govorjenih ukazov. Potrebne gradnike je prispevalo podjetje IBM v obliki modula IBM Embedded Via Voice, ki opravlja dejansko razpoznavo govora. Druga pomembna novost je vgrajena podpora za spremljanje internetnih novic in objav v blogih prek standarda RSS (Really Simple Syndication). Opera 8 prinaša tudi izboljšan uporabniški vmesnik z večjo površino za prikaz spletne vsebine, prečiščene menuje in boljšo podporo za tiskanje spletnih strani. Brskalnik ima tudi nekatere izboljšave za spletne brskalnike in spletne poštne odjemalce, kot je Google Gmail. Opera Software je sočasno začela preizkušati tudi različico brskalnika za mobilne telefone s platformo Microsoft Smartphone.

    Objavljeno: 26.12.2004
  • Gigabyte 3D1 - dve kartici v eni

    Podjetje Gigabyte je predstavilo grafično kartico 3D1, na katero so vgradili dva procesorja Nvidia GeForce 6600 GT in ju povezali preko internega vodila Nvidia SLi. Tako lahko zahtevni ljubitelji iger izkoristijo vse prednosti tehnologije SLi, ne da bi morali kupiti posebno osnovno ploščo z dvema vmesnikoma PCI Express 16x in dve kartici. Kartica 3D1 je tudi prva, ki je opremljena s 256 MB pomnilnika DDR3 in 256-bitnim pomnilniškim vodilom. Po podatkih iz družbe Gigabyte kartica 3D1 doseže v testu 3D Mark 2003 rezultat kar 14.293 točk, kar je dvakrat bolje od običajnega GeForce 6600 GT.

    Objavljeno: 25.12.2004
  • Telemach z novim lastnikom

    Podjetje Telemach, največjega slovenskega operaterja kabelske TV in ponudnika kabelskega dostopa do interneta, so dosedanji lastniki v celoti prodali ameriški družbi United Global Com (UGC). UGC je eden največjih evropskih kabelskih operaterjev, s Telemachom pa dopolnjuje svojo strategijo širjenja ponube na starem kontinentu. Dosedanji lastniki, med katere sodijo investicijski sklad EMP, družina Meglič, Gorenje ter podjetji BTC in Slovenske železnice, bodo za prodajo dobili okoli 71 milijonov evrov. Z novim lastnikom in najbrž svežim kapitalom Telemach napoveduje ostro konkurenco ostalim ponudnikom na slovenskem trgu, tudi na področju dostopa do interneta.

    Objavljeno: 25.12.2004
  • Microsoft mora odstraniti Media Player

    Prvostopenjsko sodišče Evropske Unije je razsodilo, da mora Microsoft spoštovati sankcije, ki jih sodišče določilo v sodnem procesu okoli monopolnega ravnanja družbe v zvezi z okoljem Windows v marca 2004. Velikan iz Redmonda bo moral tako že januarja začeti s prodajo okolja Windows brez predvajalnika Windows Media Player, ki ji bil tarča obtožnice organov za varstvo konkurence. Microsoft bo poleg tega moral drugim proizvajalce razkriti mehanizme, ki povezujejo večpredstavne predvajalnike z drugimi deli okolja Windows. Microsoft se za zdaj še ni odločil, ali se bo na to razsodbo pritožil, januarja pa bo vseeno pripravil zakonsko pogojeno različico okolja Windows. Analitiki menijo, da odločitev ne bo imela vpliv v državah EU, temveč tudi drugod po svetu.

    Objavljeno: 25.12.2004
  • BEA z novo različico programskega strežnika WebLogic

    Podjetje BEA Systems pripravlja novo različico programskega strežnika WebLogic Server 9.0, predvideno za naslednje leto, na voljo pa je že testna različica pod razvojnim imenom Diablo. Nova različica vsebuje navidezni javanski stroj JRockit Java za platformi Windows in Linux, ki ga razvijajo v sodelovanju z Intelom, podporo za protokole za spletne storitve in možnost pošiljanja sporočil med programi prek novega standarda WS-Reliable Messaging. Novost je tudi možnost vzdrževalnih posegov na strežniku, na primer namestitev servisnih popravkov in nadgradenj med njegovim delovanjem, tako da strežnika ni treba ustaviti za potrebe vzdrževanja. Za prihodnost podjetje BEA Systems napoveduje izdajo specializiranih programskih strežnikov, prilagojenih posameznim industrijskim panogam. V pripravi je že strežnik za področje telekomunikacij pod delovnim imenom Da Vinci in strežnik za proizvodnjo, ki bo vseboval podporo za radijsko identifikacijo izdelkov.

    Objavljeno: 24.12.2004
  • Nova zaščita pred nepooblaščenim snemanjem CDjev

    Podjetje First 4 Internet je za Sony BMG Music razvil nov postopek zaščite glasbenih CDjev pred nepooblaščenim presnemavanjem. Zaščito so že uporabili pri predoglednih različicah albumov nekaterih priljubljenih izvajalcev, kot so Eminem in U2, v začetku leta 2005 pa naj bi zaščito uporabili tudi na prodajnih različicah albumov. Nova zaščita naj bi bila združljiva z vsemi predvajalniki glasbenih CDjev, s čimer odpravlja napake predhodnikov, ki so v določenih okoliščinah onemogočili tudi predvajanje glasbe, ne samo presnemavanja. Zaenkrat ne obstaja postopek, s katerim bi bilo omogočeno presnemavanje tako zaščitenih glasbenih CDjev.

    Objavljeno: 24.12.2004
  • Dva milijona pik v telefonu

    Nemški mobilni operater T-Mobile je ponudil Sharp TM200, prvi evropski mobilni telefon s fotoaparatom z ločljivostjo 2 miljonov pik in samodejnim fokusom. Fotoaparat ima svetlobni senzor CCD, bliskavico ter 8-kratni digitalni zum, zato so posnete fotografije izredno kakovostne, le-te pa prikazuje velik barvni zaslon (240 × 320 pik). Mobilnik ima 9 MB pomnilnika (razširljiv s karticami SD) in predvaja avdio datoteke MP3 ter AAC. Na voljo je naročnikom za 150 evrov.

    Objavljeno: 24.12.2004
  • Microsoft in Autodesk z roko v roki

    Podjetji Microsoft in Autodesk sta podpisali dogovor o izmenjavi patentov programske opreme. Dogovor zajema vpogled na partnerjeva področja, kot so upravljanje s podatki, sodelovanje, digitalni učinki, upravljanje z avtorskimi pravicami itd. Microsoft je podoben dogovor že sklenil s podjetji Cisco Systems, SAP in Siemens, za Autodesk pa je to prvi večji dogovor te vrste. O finančnih podrobnostih izmenjave ni bilo govora.

    Objavljeno: 24.12.2004
  • Essbase 7X omogoča interaktivno poizvedovanje

    Podjetje Hyperion je v svojo mnogorazsežnostno zbirko podatkov Essbase končno vgradilo uporabniški vmesnik, ki omogoča uporabnikom izvajanje ad-hoc poizvedb, analiz in pregledov podatkov. V novo različico izdelka Essbase 7X so vgradili rešitve podjetja Brio, ki ga je Hyperion kupil pred letom dni. Za razliko od prejšnjih različic strežnika, ki so omogočale le izdelavo predpripravljenih poročil in možnost pregleda podatkov prek preglednice Excel, lahko zdaj uporabniki izdelajo lastne interaktivne analize in poizvedbe. Nova različica strežnika tudi bolj učinkovito shranjuje podatke, zlasti ne zaseda prostora mnogorazsežnostnih celic tam, kjer ni podatkov.

    Objavljeno: 23.12.2004
  • Matrox Parhelia tudi na vodilu PCI Express

    Matrox je predstavil novo grafično kartico Parhelia APVe, ki jo za razliko od drugih izdelkov družine Parhelia ne namestimo v vodilo AGP, ampak v PCI Express. Kartica je namenjena profesionalni rabi, pri Matroxu pa so še posebej izpostavili napredno podporo urejanju videoposnetkov. Kartica tako omogoča hkraten prikaz slike na treh zaslonih, gre pa tudi za prvo grafično kartico, ki ob priključitvi dveh LCD zaslonov na vmesnika DVI omogoča tudi priključitev HDTV televizijskega sprejemnika na TV izhod. Matrox je kartici dodal tudi programski paket PowerDesk-HF in dodatke za zmogljivejše grafične in video programe, tako da je Parhelia neposredno podprta v večini bolj priljubljenih programov za obdelavo videa in slike. Parhelia APVe bo kupcem na voljo v prvi četrtini leta 2005, stala pa bo okoli 300 evrov.

    Objavljeno: 23.12.2004
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji