Novice

 • Microsoftov projekt Bigtop

  Microsoft v svojih laboratorijih že preizkuša novo tehnologijo za razpredeno računalništvo (grid computing), vendar je končni rezultat vsaj še nekaj let daleč. Čeprav pri Microsoftu javno ne želijo govoriti o projektu Bigtop, v okviru tega nastaja platforma za učinkovito povezavo razmeroma poceni računalnikov v učinkovita in računsko zelo zmogljiva razpredena omrežja. Bolj kot samo platforma Microsoftove inženirje ta hip zanimajo predvsem orodja za pripravo tovrstnih programov.

  Objavljeno: 4.1.2005več
 • Prvi kombinirani nosilec Blu-ray/DVD

  Japonski proizvajalec JVC je razvil prvi nosilec, ki na sebi vsebuje tako podatke po standardu DVD, kot prihajajočem Blu-ray. To so dosegli tako, da podatke shranjujejo kar na treh optičnih slojih. Na prvem je prostor za 25 GB podatkov v zapisu Blu-ray, na drugem in tretjem pa dvoslojni zapis DVD s skupno zmogljivostjo 8,5 GB. Skupno je tako mogoče shraniti do 33,5 GB podatkov, pri čemer je zagotovljena združljivost z obstoječimi DVD enotami. Dosežek je bil mogoč zaradi posebnega patentiranega optičnega filma, ki nudi precej višjo odsevnost, kot dosedanji. Sistem je poleg tega narejen tako, da je prvi sloj viden le pri uporabi modrih laserjev, medtem ko z uporabo rdečih laserjev bralnik prebere le DVD informacije. Nov nosilec je še posebej zanimiv za filmsko industrijo, ki bi lahko na istem nosilcu ponudila filme tako v navadni kot visoki ločljivosti.

  Objavljeno: 4.1.2005več
 • Novell v svojih novih sistemih združuje Netware in Suse Linux

  Novell je objavil razvojno različico svojega strežnika Open Enterprise Server, ki ga sestavljajo tako elementi Novellovega sistema Netware kot tudi operacijskega sistema Suse Linux. Novi strežniški sistem omogoča uporabnikom poganjanje mešanega omrežja Netware in Linux, pri čemer administracija poteka s pomočjo skupnega orodja. Končna različica strežnika naj bi bila na voljo februarja 2005, celoten paket pa je prvi korak v Novellovi strategiji prehoda iz sistema Netware na Linux, ki jo je objavil jeseni 2004.

  Objavljeno: 3.1.2005več
 • Novi evropski superračunalnik

  Štirje evropski raziskovalni inštituti bodo v okviru organizacije Distributed European Infrastructure for Supercomputing Applications povezali svoje štiri superračunalnike in tako dobili četrti najzmogljivejši računalnik na svetu. Tako se bodo izognili visokim stroškom razvoja in izdelave tovrstne >>zverine<<. Z novim računalnikom bodo omogočene vsem štirim inštitutom raziskave, ki jih do sedaj zaradi omejene računske moči svojih računalnikov niso mogli izvajati. V drugi polovici leta naj bi se skupini pridružila še vrsta drugih raziskovalnih ustanov v Evropi, s čimer bodo zmogljivost povezanih računalnikov še povečali.

  Objavljeno: 3.1.2005več
 • Novi IBMov strežnik z 32 Xeoni

  IBM bo v prvi polovici leta 2005 predstavil novo družino strežnikov, ki naj bi bila opremljena z 32 procesorji Intel Xeon. Naslednik družine eServer xSeries 445 bo tako lahko poganjal 32- in 64-bitno programsko opremo. Datum predstavitve naj bi sovpadal z Intelovo predstavitvijo naslednje generacije procesorjev Xeon, ki jih razvija pod razvojnim imenom Potomac, obenem pa naj bi takrat že bile na voljo tudi 64-bitne različice operacijskega sistema Windows. Z novo družino strežnikov pri IBMu merijo na zahtevnejše kupce, ki pa se niso pripravljeni odpovedati združljivosti z obstoječo 32-bitno programsko opremo.

  Objavljeno: 3.1.2005več
 • Intel z novimi nabori družine 915

  Intel je napovedal, da bo v januarju predstavil dva nova sistemska nabora. 915PL in 915GL bosta temeljila na obstoječih naborih 915P in 915G, za razliko od njiju pa nova nabora ne bosta podpirala pomnilnik DDR2. Po ostalih lastnostih bosta nova nabora enaka obstoječima, tako da bosta podpirala 800-megaherčno sistemsko vodilo in vmesnik PCI Express. Nabora, namenjena manj zahtevnim kupcem, bosta za tretjino cenejša od neokleščenih različic.

  Objavljeno: 2.1.2005več
 • Nova različica Backup Now! 4 Deluxe Suite že na voljo

  NTI je predstavil četrto različico programskega paketa Backup Now! Deluxe Suite. Gre za programski paket za izdelavo varnostnih kopij datotek, ki se uporablja predvsem za arhiviranje na nosilce DVD. V novi različici so avtorji med drugim dodali podporo zapisovalnikom s 16-kratno hitrostjo zapisovanja, po novem pa so podprti tudi dvoplastni nosilci. Avtorji so tudi olajšali arhiviranje elektronske pošte in uporabniških podatkov v poštnih programih, izboljšali pa do tudi arhiviranje na oddaljena mesta, kot so FTP strežniki. Novi Backup Now! je na voljo za 80 dolarjev, OEM različico programa pa bodo nekateri proizvajalci DVD zapisovalnikov priložili svojim izdelkom.

  Objavljeno: 2.1.2005več
 • SiS in VIA z novimi nabori za Athlon 64

  SiS in VIA sta proizvajalcem osnovnih plošč pričela dobavljati nove sistemske nabore za procesorje Athlon 64 in Athlon 64 FX, katerih skupna značilnost je podpora vodila PCI Express. Podjetji tako sledita ATIju in nVidii, ki sta tovrstne nabore že predstavila. Že v začetku leta 2005 lahko tako pričakujemo osnovne plošče z naboroma SiS756 in VIA K8T890. S prehodom vseh večjih proizvajalcev naborov na vodilo PCI Express vodilo AGP tako počasi odhaja v zgodovino.

  Objavljeno: 2.1.2005več
 • Rekordna spletna prodaja

  Iz celega sveta poročajo, da je internetna prodaja daril v prednovoletnem obdobju dosegala nove rekorde. Sodeč po družbi Verisign, ki opravlja avtorizacijo spletnih transakcij, je predpraznično razpoloženje samo v ZDA kupce olajšalo za 8,8 milijarde dolarjev, kar je 24% več kot konec leta 2003. Kupci internetnim trgovinam vse bolj zaupajo, povečala pa se je predvsem prodaja izdelkov zabavne elektronike. Povprečno so kupci porabili 145 dolarjev na nakup, zrasla pa je predvsem prodaja dražjih izdelkov.

  Objavljeno: 1.1.2005več
 • Intel podpira digitalne domove

  Z namero, da bi spodbudili prodajo zabavne elektronike temelječe na računalniški osnovi, so pri Intelu konec leta vložili sveža sredstva v tri proizvajalce izdelkov za domačo rabo. Intelovega priliva sredstev so bili deležni družba Synacor, ki se ukvarja z večpredstavnimi spletnimi dvermi, izraelsko podjetje Gtecko, ki proizvaja programsko opremo za tehnični podporo izdelkom zabavne elektronike in družba Zinio, ki prodaja digitalne različice ševilnih priljubljenih revij in časopisov. Intel je tako zaokrožil investicije, v okviru katerih je lani vložil 200 milijonov dolarjev za spodbujanje nastanka izdelkov za digitalne domove.

  Objavljeno: 1.1.2005več