• Compaq in omrežne pomnilniške rešitve

    Compaq vse bolj razvija omrežne pomnilniške rešitve. Že nekaj časa sodi med vodilne ponudnike pomnilniških sistemov za strežniška omrežja SAN, zdaj pa so predstavili tudi prvi lasten pomnilniški podsistem, ki deluje prek običajnih omrežnih povezav (NAS; Network Attached Storage).

    Objavljeno: 28.8.2000
  • Hewlett Packard je znova zelo uspešen

    Hewlett Packard je po težav izpred nekaj let znova zelo uspešen. Zadnje četrtletje so sklenili z ustvarjenim prihodkom v višini 11,8 milijarde dolarjev in dobičkom 1,04 milijarde dolarjev, kar je 23 % ali 15 % bolje kakor v letu pred tem.

    Objavljeno: 28.8.2000
  • Slabo poslovno četrtletje Novella

    Novell ima za sabo precej slabo četrtletje. V treh mesecih so imeli za 270 milijonov dolarjev prometa in 8,6 milijona dolarjev dobička, kar je občutno slabše od rezultatov pred letom dni (327 milijonov in 49,3 milijona dolarjev). Čeprav so lani prenovili družino operacijskih sistemov in ponudbo močno razširili na druga področja, kupci čedalje hitreje prehajajo iz okolja Netware v Microsoftov Windows NT ali Windows 2000.

    Objavljeno: 27.8.2000
  • Olympus C-211 Zoom

    Bilo je najbrž le vprašanje časa: Olympus in Polaroid sta staknila znanje in naredila izdelek, ki združuje digitalni fotoaparat in sistem za takojšnje tiskanje fotografij, po katerem je znano podjetje Polaroid. Novi izdelek se imenuje Olympus C-211 Zoom, na tržne police pa bo prišel sredi jeseni. Hibrid vsebuje digitalni fotoaparat z 2,1 milijona za svetlobo občutljivih elementov (ločljivost 1600 × 1200 pik), poleg tega pa ima trikratni optični in dvakratni digitalni zum. Vgrajen je tudi barvni zaslon LCD, na katerem lahko pregledujemo pravkar zajete digitalne fotografije. Slike se shranjujejo v zapisih JPEG in TIFF, aparat pa zna narediti tudi kratke filmske posnetke QuickTime. Vgrajena sta tudi vmesnik USB za prenos podatkov na računalnik in enota za pomnilniške kartice Smart Media (priložena velikosti 8 MB), toda posebnost je vsekakor miniaturni tiskalnik, ki naredi lahko hipoma tudi navadno fotografijo.

    Objavljeno: 27.8.2000
  • Največ gostovanj na Hrvaškem

    V začetku junija je vsakodnevno v tujini gostovalo 15 tisoč uporabnikov Mobitelovega omrežja. Na višku poletne sezone (med 15. julijem in 15. avgustom) so bile te vrednosti tudi štiri do petkrat večje, odstopa pa 25. junij, ko je vrednost bila le za malenkost pod 90 tisoč. Med skoraj 80 državami, kjer deluje gostovanje za uporabnike Mobitelovih omrežij, je največ gostov sprejela Hrvaška, sledita pa ji drugi dve slovenski sosedi: Avstrija in Italija. Nemčija in Francija sta se uvrstili na šesto in sedmo mesto, za Bosno in Hercegovino ter ZRJ.

    Objavljeno: 26.8.2000
  • Microsoft Windows 2000 Service Pack 1

    Microsoft je skoraj natanko pol leta za predstavitvijo operacijskega sistema Windows 2000 objavil načrtovan komplet popravkov in dopolnil, ki odpravlja napake in nedorečenosti v osnovni različici. Kljub temu da je Microsoft v tem obdobju prodal čez 3 milijone izvodov sistema Windows 2000 (v vseh različicah) je prav komplet popravkov Service Pack 1 tisti mejnik, ki so ga mnogi (predvsem velika podjetja) čakali za začetek uporabe novega operacijskega sistema.

    Objavljeno: 26.8.2000
  • Še hitrejši Rambus

    Vojne med pomnilniki SDRAM in Rambus DRAM še ne bo tako kmalu konec. Čeprav večina proizvajalcev pomnilniških naborov in osnovnih plošč podpira predvsem SDRAM in je zato moral celo Intel, že nekaj let glavni Rambusov zaveznik in delničar, nekoliko popustiti (zdaj uradno podpira oba standarda), se lahko to kmalu zopet obrne. Rambus je namreč sredi poletja predstavil prvo pomnilniško vezje, ki lahko prenaša podatke s frekvenco čez 1 GHz (natančneje 1066 MHz), kar je za tretjino hitreje od pomladi predstavljenih različic s hitrostjo 800 MHz.

    Objavljeno: 26.8.2000
  • Konec proizvodnje računalnikov VAX

    Compaq je avgusta kupce obvestil, da bo septembra nehal s proizvodnjo strojne opreme za računalnike VAX. S tem se končuje eno od najbolj svetlih obdobij v razvoju računalništva, saj so računalniki VAX predstavljali dolga leta temelj za računalniško obdelavo in razvoj, tako v podjetjih, kot drugih ustanovah (recimo izobraževalnih).

    Objavljeno: 25.8.2000
  • Novi procesorji: še hitrejši AMD in Intel

    Tekma med podjetji AMD in Intel za primat zmogljivosti mikroprocesorjev se brez premorov odvija tudi poleti. Intel je tako v začetku avgusta oznanil novega rekorderja, kar 1,13 GHz Pentium III, kar je odslej največja frekvenca med mikroprocesorji v prodaji. Glede na dosedanji model s hitrostjo 1 GHz ponuja okrog 6 % večjo zmogljivost, cena izdelka, ki je dosegljiv le v omejenih količinah, pa znaša 990 dolarjev.

    Objavljeno: 25.8.2000
  • Slovenija s tujino izključno digitalno

    V Telekomu Slovenije so danes iz prometa izključili ljubljansko mednarodno telefonsko centralo vrste Metaconta 10. Komunikacijskim potrebam je rabila skoraj četrt stoletja in zagotavljala 16 tisoč sočasnih mednarodnih povezav. Slovenske telefonske povezave v tujini so tako sedaj izključno digitalne in omogočajo 29 tisoč sočasnih mednarodnih zvez. Že od leta 1991 deluje v Ljubljani mednarodna digitalna telefonska centrala, od leta 1998 pa še ena v Mariboru.

    Objavljeno: 25.8.2000
  • Nokia brskalnik WAP 2.0

    Nokia je objavila brskalnik WAP v2.0, ki podpira nov standard WAP 1.2, vključno z novostmi, kot so podpora za WML 1.2, WML Script in potisno tehnologijo.

    Objavljeno: 25.8.2000
  • Microsoft bo delal tudi procesorje

    Kot vse kaže, bo Microsoft kmalu vstopil tudi na področje načrtovanja in izdelave polprevodniških elementov. Čeprav ta računalniški velikan pokriva številna področja programske opreme, doslej ni dejavno deloval na področju polprevodniških elementov, temveč je svoje izdelke, tudi strojne, temeljil na dolgoletnem partnerstvu z družbo Intel. To se naj bi zdaj spremenilo.

    Objavljeno: 24.8.2000
  • Podjetje Pandesic zaprlo vrata

    Včasih spodleti tudi velikim. Podjetje Pandesic, ki sta ga skupno ustanovila Intel, največji proizvajalec mikroprocesorjev, in SAP, eden največjih ponudnikov poslovnih rešitev, je moralo avgusta zapreti vrata. Partnerja sta Pandesic z veliko promocijo ustanovila leta 1997, da bi ponujala velikim strankam internetno navzočnost in poslovanje.

    Objavljeno: 24.8.2000
  • Olympusove poletne novosti

    Japonski velikan digitalne fotografije, ki ima v svetovnem merilu skoraj četrtino trga digitalnih fotoaparatov, je 21. avgusta v Parizu predstavil nekaj novih izdelkov, s katerimi potrjuje, da vsekakor ne namerava prepuščati vodilnega položaja.

    Objavljeno: 24.8.2000
  • Brezplačne SMS informacije

    TIMSpot je brezplačna storitev za dostavo najpomembnejših dnevnih novic v obliki kratkih sporočil SMS. Ponuja jo največji italijanski GSM operater TIM, dnevne novice ter novice iz ekonomije in športa pa zagotavlja italijanska tiskovna agencija ANSA.

    Objavljeno: 24.8.2000
  • Iridiumovi sateliti bodo vendarle zgoreli

    Motorola, največji lastnik propadlega operaterja satelitske telefonije Iridium, zaključuje načrte za dokončno uničevanje 66 satelitov, ki še vedno krožijo po vesoljskih tirnicah. O svojih namerah so že obvestili stečajno sodišče v New Yorku. Satelite bodo predvidoma že danes, 24. avgusta, ali nekaj dni pozneje usmerili proti Zemlji, v atmosferi pa naj bi zgoreli. O taki možnosti je bilo govora že nekaj mesecev, ko upravitelji 7 milijard dolarjev vrednega projekta niso uspeli prodati satelitov niti za 50 milijonov dolarjev.

    Objavljeno: 24.8.2000
  • Corel z novimi izdelki za Linux, toda brez ustanovitelja in direktorja Michaela Cowplanda

    Corel je sredi avgusta predstavil nove izdelke, ki utrjujejo usmeritev tega podjetja na področje operacijskega sistema Linux. Corel, ki poleg uporabniških programov ponuja tudi svojo distribucijo Linuxa, je tokrat predstavil novo različico operacijskega sistema, ki so ga poimenovali Corel Linux OS -- Second Edition.

    Objavljeno: 24.8.2000
  • Mobilci prepovedani

    Brazilsko mesto Campinas, ki je približno 60 km oddaljeno od velemesta Sao Paolo, je eno prvih, ki skuša z zakonskimi ukrepi omejiti pretirano ter pogosto sebično in motečo uporabo telefonov na javnih mestih. Kazen za uporabo mobilnega telefona v kinematografih, restavracijah, knjižnicah, šolah in podobnih javnih krajih znaša okrog 50 tisoč tolarjev. >>Vsi, ki niso sposobni izklopiti mobilnega telefona za nekaj ur so vredni obžalovanja<<, meni tamkajšnji mestni svetnik, ki dodaja, da ne nasprotujejo mobilnim telefonom, >>toda nujno je uporabnike naučiti, kaj je pravilna in smotrna uporaba.<<

    Objavljeno: 23.8.2000
  • Kmalu barviti WAP?

    Hitachi je najavil nov mobilni telefon C309H, katerega posebnost je, da lahko prikazuje vsebino WAP v barvah. Uporabniki konkurenčnega načina mobilnega interneta, tehnologije i-mode, že imajo na voljo mobilne telefone z možnostjo barvnega prikaza vsebine.

    Objavljeno: 23.8.2000
  • Nazadovanje rasti na trgu osebnih računalnikov

    Tržišče osebnih računalnikov je v drugem četrtletju doživelo stagnacijo rasti, kar je zaskrbelo mnoge ekonomiste. V celoti je število prodanih računalnikov naraslo za med 14,5 % (po mnenju družbe IDC) in 18 % (po raziskavi družbe Dataquest). Skupno je bilo prodanih okrog 30,5 do 31,5 milijona osebnih računalnikov.

    Objavljeno: 23.8.2000
  • Visa želi okrepiti svojo vlogo pri spletnem trgovanju

    Visa International, največje svetovno omrežje kreditnih kartic in brezgotovinskih plačilnih sredstev, je osnovala novo poslovno enoto, s katero želi doseči čim večjo uporabo svojih kartic pri plačilih prek spleta.

    Objavljeno: 22.8.2000
  • Novi diski z rekordno velikostjo

    Tekma za prevlado med diski se nadaljuje z nezmanjšanim žarom. Potem ko je IBM letos predstavil doslej največji disk z zmogljivostjo 75 GB, so na izziv odgovorili tudi njegovi tekmeci.

    Objavljeno: 22.8.2000
  • Olympusove poletne novosti

    Japonski velikan digitalne fotografije, ki ima v svetovnem merilu skoraj četrtino trga digitalnih fotoaparatov, je 21. avgusta v Parizu predstavil nekaj novih izdelkov, s katerimi potrjuje, da vsekakor ne namerava prepuščati vodilnega položaja.

    Objavljeno: 22.8.2000
  • Acer Travelmate 520

    Acer je predstavil nov vrhunski prenosnik Travelmate 520, ki se uvršča na vrh ponudbe prenosnikov za poslovno rabo. Za novinca je značilna bogata oprema, saj ima prenosnik vse običajne dele vgrajene v osnovno ohišje. Med drugim v prenosniku srečamo že na osnovno ploščo vgrajene vmesnike Ethernet s hitrostjo 10 in 100 Mb/s ter modem s hitrostjo 56 Kb/s. Sicer pa prenosnik poganja procesor Pentium III s hitrostjo 700 MHz, ki uporablja tehnologijo SpeedStep za varčevanje z energijo, kadar prenosnik deluje z akumulatorji. Osnovni pomnilnik velikosti 64 MB je mogoče razširiti do 512 MB, na voljo pa so diski z velikostmi 6, 10 in 12 GB, ki jih lahko preprosto izmenjujemo. Poleg disketne enote so tu še enota CD-ROM s hitrostjo 24x ali enota DVD-ROM s hitrostjo 6x.

    Objavljeno: 22.8.2000
  • Microsoft predstavil Office 2001 za Macintoshe

    Microsoft je na sejmu MacWorld Expo v New Yorku predstavil programski paket Office 2001 for Mac, namenjen uporabnikom Applovih računalnikov Macintosh. Z novo različico pisarniškega paketa Office za uporabnike računalnikov Apple Microsoft dopolnjuje svoja prizadevanja po zagotavljanju skladnosti in izmenljivosti podatkov med platformama MacOS in Windows.

    Objavljeno: 21.8.2000
  • Evropa z internetom dohiteva ZDA

    Evropski internetni trg čedalje hitreje dohiteva ZDA tako v zmogljivosti kot tudi v povpraševanju. Analitska skupina TeleGeography iz ameriškega glavnega mesta Washington poroča, da je konec lanskega leta zmogljivost panevropskih hrbtenic znašala 130 Gbit/s, le dve leti pozneje (konec leta 2001) pa naj bi dosegla že 2,5 Tbit/s. Od deset ključnih svetovnih internetnih vozlišč jih je kar sedem v Evropi, pri čemer ima najpomembnejšo vlogo London.

    Objavljeno: 21.8.2000
  • 3Dlabs Oxygen GVX420

    Podjetje 3Dlabs je predstavilo novo grafično kartico Oxygen GVX420, ki se uvršča na vrh proizvajalčeve ponudbe. Nova kartica premore najnovejši 128-bitni procesor za rasterizacijo Glint R4, ki podvojuje grafično zmogljivost predhodnika Glint R3. Glint R4 tudi podvojuje podporo za količino grafičnega pomnilnika na posamezen procesor (teh je na kartici lahko več) na skupno 64 MB. Novi procesor podpira vmesnik OpenGL 1.2 z vsemi njegovimi novostmi, pole tega pa vsebuje novo tehnologijo za delo s teksturami Virtual Texturing, ki omogoča, da se vsaka kartica, opremljena s tem procesorjem, vede kot tipična grafična kartica z 256 MB pomnilnikom.

    Objavljeno: 21.8.2000
  • Vmesnik FireSCSI Xpress

    Podjetje Microtech je predstavilo zanimiv vmesnik FireSCSI Xpress, ki omogoča, da lahko dosedanje naprave z vmesnikom SCSI priključimo na osebne računalnike PC ali Macintosh, opremljene z vmesniki Firewire (IEEE-1394). Vmesnik omogoča prenos podatkov s hitrostmi 5 Mb/s in 10 Mb/s.

    Objavljeno: 20.8.2000
  • Borland JdataStore 3.5 in JBuilder Handheld Express

    Podjetje Borland, oddelek družbe Inprise, je predstavilo relacijsko zbirko JdataStore 3.5, ki omogoča shranjevanje in obdelavo podatkov v okolju java. Novi izdelek tako kakor doslej omogoča uporabo neodvisno od platforme, pohvali pa se lahko z majhnostjo, zaradi česar je uporaben v nizu različnih naprav, tudi majhnih prenosnih izdelkov, kot so žepni računalniki in mobilni telefoni. Relacijska zbirka JdataStore je tesno povezana z razvojnim okoljem Jbuilder, v katerem omogoča delo s podatki prek vmesnika JDBC in standardnega jezika SQL. Paket je tudi vgrajen v Borland Application Sever 4 in druge proizvajalčeve izdelke.

    Objavljeno: 20.8.2000
  • Za 22 milijard dolarjev letnih prevar v telekomunikacijah

    Rezultati britanske analitske skupine Chorleywood Consulting kažejo, da imajo telekomunikacijski operaterji zaradi prevar letno 22 milijarde dolarjev izgube, vsako naslednje leto pa bodo imeli še za 2 milijardi dolarjev več izgub.

    Objavljeno: 20.8.2000
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji