• Intel vpoklical Pentium III s hitrostjo 1,13 GHz

    Intel je moral le nekaj tednov po predstavitvi procesorja Pentium III s hitrostjo 1,13 GHz nove izdelke vpoklicati nazaj v tovarno. Zahvaljujoč Tomasu Pabstu, avtorju znane spletne strani Tom's Hardware Page, so našli napako, ki bi lahko povzročala napačno delovanje nekaterih vrst programske opreme. Za zdaj še ni jasno, kako in v kolikšnem času bodo napako odpravili in procesorje vrnili v prodajo. Neljuba zadeva prihaja ravno v času, ko je AMD predstavil najhitrejši procesor Athlon, ki je že v prodaji.

    Objavljeno: 8.9.2000
  • Corel CorelDRAW 10

    Seybold je zagotovo ena najbolj pomembnih razstav računalniške grafike, založništva in oblikovanja. Tudi letošnja prireditev je bila zelo pestra in s številnimi novostmi. Podjetje Corel je denimo razgrnilo tančico z nove različice najbolj priljubljenega risarskega programa CorelDRAW 10.

    Objavljeno: 8.9.2000
  • Tajski robot, ki strelja na vlomilce

    Se še spominjate Robocopa, pol človeka, pol robota, ki je v policijskih barvah preganjal (milo rečeno) bodoče cyber-krminalce? Zdi se, da resnica ni daleč od vsebine filma. Tajski profesor Pitikhet Suraksa je na razstavi, ki jo sponzorira tajski razvojni sklad, predstavil robota, ki je oborožen z orožjem in lahko po potrebi strelja na vlomilce in tatove, krmilimo in nastavljamo pa ga kar prek interneta.

    Objavljeno: 7.9.2000
  • Prodaja lahkih odjemalcev strmo zrasla

    Po podatkih družbe IDC je prodaja lahkih odjemalcev v zadnjem času zrasla za več kakor 90 %. Med tistimi podjetji, ki so se pred tem odločala med navadnimi računalniki in lahkimi odjemalci, se je skoraj polovica odločila za slednje.

    Objavljeno: 7.9.2000
  • Poletna šola Splet 2000

    V Ljubljani se je končala poletna šola računalništva Splet 2000. Brezplačno štiridnevno šolanje so si prislužili nagrajeni in najsposobnejši dijaki, ki so se udeležili tekmovanja Splet 2000 v pomladnih mesecih. Udeležencem so predavatelji, strokovnjaki z različnih področij, predstavili različne programske rešitve in orodja za delo v internetu. Šolo so popestrili tudi z vsakodnevno delavnico, na kateri so udeleženci svoje novo pridobljeno znanje tudi praktično preizkusili.

    Objavljeno: 7.9.2000
  • Bluetooth -- velika uspešnica letošnje zime?

    Brezžični prenos podatkov s tehnologijo Bluetooth bo brez dvoma eden največjih hitov letošnje jeseni in zime, saj bodo proizvajalci predstavili niz z Bluetoothom združljivih izdelkov. Toda strokovnjaki opozarjajo, da tovrstna brezžična infrastruktura prinaša tudi nove možnosti za sledenje in vohunjenje osebam.

    Objavljeno: 6.9.2000
  • Allied Telesyn vodilni ponudnik rešitev za omrežja?

    Ameriško podjetje Allied Telesyn želi postati vodilni ponudnik celostnih rešitev za telekomunikacijska in računalniška omrežja. Ta strategija vključuje nakup podjetja Teltrend, ki se ukvarja z rešitvami WAN, in partnerstvo s podjetjem Extreme Networks, ki izdeluje zmogljiva stikala Layer-3. Njihova tehnologija bo skupaj z Allied Telesynovo osnovno ponudbo omogočila podjetju prodor v večja MAN (Metropolitan Area Networks) omrežja in mednarodne projekte.

    Objavljeno: 6.9.2000
  • Elektronski ključ v zapestni uri

    Podjetje Ensure Technology, strokovnjak za sisteme za identifikacijo, je razvilo nov sistem, ki zagotavlja varnost podatkov v osebnih računalnikih, ko se uporabnik oddalji iz delovnega mesta. Novi "elektronski ključ" sestavlja sprejemnik, ki ga priključimo na računalnik in oddajnik, ki bo vgrajen kar v zapestno uro. Ko se uporabnik oddalji od računalnika, sistem samodejno zaklene tipkovnico, miško in ugasne zaslon.

    Objavljeno: 5.9.2000
  • Nova razsežnost elektronskih knjig v ZDA

    Elektronske knjige dobivajo v ZDA novo razsežnost. Potem ko so nekateri znani avtorji, med katerimi je Stephen King, objavili nekatera svoja dela tudi (ali zgolj) v elektronski obliki, so se za prehod na digitalno platformo odločili tudi založniki učbenikov.

    Objavljeno: 5.9.2000
  • Telefon WAP s certifikatom

    Združenje WAP Forum, ki usmerja in nadzoruje razvoj protokola WAP, je podelilo prvi certifikat o skladnosti in kakovosti, in sicer mobilnemu telefonu Ericsson R320. Ta telefon in vse druge naprave, ki bodo v prihodnje prejele certifikat WAP Foruma, bodo proizvajalci lahko označevali s posebnimi logotipi. Ti bodo obveščali uporabnike o izpolnjevanju strogih predpisanih zahtev o skladnosti s protokolom WAP in visoki združljivosti z obstoječo infrastrukturo.

    Objavljeno: 5.9.2000
  • Nemški Debitel s tretjino manj dobička

    Nemški telekomunikacijski ponudnik Debitel je objavil, da je dobiček, brez obresti in davkov, v prvem letošnjem polletju znašal 24 milijonov evrov, kar je za tretjino manj kakor lani. Za glavni razlog nižjega dobička ocenjujejo veliko rast števila strank, ki je kar 63-odstotna.

    Objavljeno: 4.9.2000
  • GSM v številkah

    Največji svetovni proizvajalec mobilnih telefonov, Nokia, je objavil oceno, da je konec junija na svetu uporabljalo mobilni telefon že 570 milijonov ljudi. Tretji največji svetovni proizvajalec mobilnih telefonov in največji svetovni proizvajalec telekomunikacijske opreme za mobilna omrežja, Ericsson, pa pričakuje, da bo mobilni telefon pred iztekom petih let uporabljalo že 1,4 milijarde uporabnikov. Med njimi naj bi kar milijarda uporabljala mobilni telefon tudi za dostop do interneta.

    Objavljeno: 4.9.2000
  • PC Card -- jabolko spora med podjetjema 3Com in Xircom

    Podjetje 3Com toži družbo Xircom zaradi kršitve patentnih pravic za razširitvene kartice PC Card. Obe podjetji sta vodilni med tovrstnimi izdelki, ki omogočajo razširitve zlasti pri prenosnih računalnikih, v največji meri z modemi in omrežnimi vmesniki. 3Com očita Xircomu, da so jim ukradli zamisli o načinu priključevanja kartic na podatkovne kable in način zaščite kartice in računalnika pred morebitnimi obremenitvami. Ker se podjetji o tej zadevi nista uspela dogovoriti, bo moral posredovati sodnik.

    Objavljeno: 4.9.2000
  • Niz novosti podjetja Transmeta

    Pri podjetju Transmeta so napovedali niz novosti in hitrejše modele procesorjev, zdaj pa se podjetje postopoma pripravlja za nastop na borzi. Zaradi pomembnih partnerjev (med zadnjimi je recimo Sony) jih kapitalski trg zelo budno spremlja. Transmeta se poleg tega dogovarja z nekaterimi velikimi proizvajalci o morebitni izmenjavi patentov. V igri so Toshiba, IBM in celo neposredni tekmec -- AMD.

    Objavljeno: 4.9.2000
  • Microsoft prenaša izdelke v Unix in Linux?

    V javnosti je bilo doslej mogoče že večkrat zaslediti namige, da namerava Microsoft izdelke prenesti tudi v Linux, vendar se je vselej izkazalo, da so to bile le govorice. Toda videti je, da se na tem področju vendarle nekaj dogaja. Sredi avgusta sta v javnost skoraj neopazno pricurljali dve novici, ki potrjujeta Microsoftovo angažiranost na področju Unixa. S francosko--izraelsko družbo Mainsoft so obnovili pogodbo o uporabi izdelka MainWin, ki omogoča prenos programov za okolje Windows v operacijske sisteme Unix in Linux.

    Objavljeno: 3.9.2000
  • Motorola obljublja telefone GPRS še letos

    Proizvajalec procesorske in telekomunikacijske opreme Motorola obljublja, da bo še pred iztekom letošnjega leta poslal na trg svoje prve telefone s podporo hitrega podatkovnega prenosa po tehnologiji GPRS, ki med ostalim zagotavlja tudi stalno povezanost z internetom. Pravi zagon storitev pa pričakujejo, ko bo na trgu dovolj telefonov z ustrezno tehnično podporo, katerih število pa bo postalo znatno šele šele z uvajanjem ustreznih storitev.

    Objavljeno: 3.9.2000
  • Cyberlink napovedal prvi programski DVD-predvajalnik za Linux

    Tajvansko podjetje Cyberlink je izpolnilo svojo napoved. Nedavno so tako napovedali prvi programski predvajalnik za filme DVD pod operacijskim sistemom Linux. Program PowerDVD-Linux je funkcionalno enak podobnemu izdelku, ki že obstaja za okolje Windows, poleg filmov DVD pa podpira tudi druge posnetke, kot so datoteke MP3 in drugi.

    Objavljeno: 3.9.2000
  • Swisscom se še naprej deli

    Že dva meseca je znano, da bo v začetku oktobra Swisscom izločil svojo enoto za tehnologijo SICAP, ki jo uporablja predvsem za naprednejše storitve vnaprej plačane mobilne telefonije in za takojšnje obračunavanje teh storitev pri matičnem operaterju. Prvič so omenjeno tehnologijo uporabili že leta 1996 pri uvajanju švicarske vnaprej plačane telefonije Natel easy, ki je po njihovih besedah prvi tovrstni svetovni sistem.

    Objavljeno: 2.9.2000
  • LinuxWorld Expo -- San Jose 2000 (2.)

    Letošnji LinuxWorld tudi ni razočaral z novostmi. Najpomembnejša brez dvoma prihaja iz tabora organizacije GNOME, ki je eden od avtorjev uporabniških vmesnikov za Linux. Na sejmu LinuxWorld Expo so skupaj z družbami Hewlett Packard in Sun oznanili, da bodo ustanovili fundacijo GNOME Foundation, da bi naredili skupni uporabniški vmesnik za operacijske sisteme Linux in Unix. HP in Sun sta že pristala, da bosta grafični vmesnik in del spodaj ležeče infrastrukture uporabila kot privzeti vmesnik za svoje operacijske sisteme HP-UX in Solaris. Po sedanjih načrtih že v začetku naslednjega leta. S to najavo je prvič za sisteme Unix in Linux prišlo do dogovora, ki ga podpirajo skoraj vsi pomembnejši proizvajalci. Fundacijo so namreč podprli še Compaq, Free Software Foundation, Gnumatic, Helix Code, Eazel, Object Management Group (OMG), IBM, Red Hat, Turbo Linux in VA Linux.

    Objavljeno: 2.9.2000
  • Podjetje Rambus toži nemškega proizvajalca Infineon

    Podjetje Rambus, razvijalec in proizvajalec pomnilnikov RDRAM, o katerih se v zadnjem času toliko govori, toži nemškega proizvajalca Infineon, enega največjih proizvajalcev pomnilniških izdelkov na svetu, zaradi domnevne kršitve patentnih pravic. Toda opazovalci so mnenja, da so tožbo pri Infineonu sprejeli z zadovoljstvom, saj so menda že dalj časa razmišljali o podobni potezi, vendar niso hoteli biti prvi.

    Objavljeno: 2.9.2000
  • LinuxWorld Expo -- San Jose 2000 (1.)

    V ameriškem mestu San Jose se je nedavno končala že druga letošnja razstava LinuxWorld Expo (po februarski v New Yorku), ki je bila brez dvoma najbolj uspešna doslej. Do te mere, da se organizatorji odločili dogodek naslednje leto preseliti v večje razstaviščne prostore v San Francisco. V treh dneh si je razstavo, na kateri je izdelke prikazovalo čez 200 razstavljalcev, ogledalo čez 20.000 obiskovalcev, večinoma zagretih pristašev Linuxa. Toda Linux ne pridobiva vse več podpornikov samo med uporabniki, temveč vse bolj tudi velikimi proizvajalci programske in strojne opreme. Dokaz za to je prisotnost velikih imen, kot so Compaq, Dell, HP, IBM, Oracle in Sun ter mnogih drugih, seveda z izjemo Microsofta.

    Objavljeno: 1.9.2000
  • Banko Union Bank of Switzerland napadel mutiran "ljubezenski" virus

    Švicarska banka Union Bank of Switzerland (UBS) je sredi avgusta doživela napad z mutacijo virusa VBS/LoveLetter. V celoti nič nenavadnega, če ne bi virus vseboval kode, s katero je avtor skušal pridobiti gesla in druge informacije o strankah banke.

    Objavljeno: 1.9.2000
  • Intel Developer Forum 2000 (2.)

    Na Intelovi konferenci Intel Developer Forum niso pozabili niti na vse bolj priljubljene prenosne računalniško podprte naprave, kot so ročni računalniki, mobilni telefoni in drugo. V pripravi imajo nove različice RISC procesorjev StrongARM, ki bodo bistveno povečale zmogljivost, obenem pa porabile enako veliko energije, kot dosedanje izvedbe. Cilj je predvsem ta, da bi z večjo zmogljivostjo uspeli zagotoviti ustrezno procesorsko moč za napredne obdelave podatkov, kot je na primer dekodiranje posnetkov MPEG. V pripravi sta dva modela, prvi z delovnim imenom Coyanosa, ki bo zamenjal dosedanji model SA-110 in bo deloval s hitrostjo 600 MHz, ter Cotulla, ki bo zamenjal sedanje modele SA-1100 in bo deloval s hitrostjo 400 MHz. Slednji bo vseboval tudi vmesnik USB, infrardeči vmesnik in krmilnik za zaslone LCD, kar bo omogočilo izdelavo še manjših in lažjih naprav.

    Objavljeno: 31.8.2000
  • BugNet našel napako v Microsoft Accessu 97

    Julija je znani iskalec napak BugNet našel novo nevarno napako, ki se tokrat nanaša na interakcijo med programskimi paketi Microsoft Access 97 in 2000 na eni in spletnimi stranmi na drugi strani. BugNet navaja, da je mogoče s posebno značko (tagom) na spletni strani prisiliti program Access, da ta samodejno naloži poljubno kodo (tudi destruktivno, recimo za brisanje podatkov ali datotek) in jo nato izvede -- brez zahteve po potrditvi s strani lastnika paketa.

    Objavljeno: 31.8.2000
  • Avtor virusa "I Love You" zopet na prostosti

    Na presenečenje javnosti je Onel de Guzman, avtor spomladanskega zloglasnega virusa I Love You, zopet na prostosti. Po tem, ko so ga oblasti prijele. je priznal avtorstvo, vendar je obenem dodal, da je virus v javnost posredoval pomotoma.

    Objavljeno: 30.8.2000
  • Intel Developer Forum 2000 (1.)

    Tako kot vsako leto, je Intel tudi letos priredil konferenco Intel Developer Forum, ki je namenjena razvojnikom računalniških izdelkov na podlagi Intelove tehnologije. Obenem pa je to priložnost, da Intel širnemu svetu razkrije novosti in razgrne načrte za prihajajoče obdobje ter -- zakaj ne -- preseneti strokovno javnost. Prav presenečenj pa je bilo po mnenju udeležencev letos več kakor v minulih letih.

    Objavljeno: 30.8.2000
  • Luč na koncu predora za internetna podjetja?

    Kljub pomladnemu zlomu borznih indeksov internetnih podjetij, zaradi katerih so mnoga morala zapreti vrata, tržne raziskave napovedujejo svetlejšo prihodnost. Zaradi tega lahko pričakujemo veliko rast spletnega oglaševanja. Po mnenju ameriški organizaciji Jupiter Communications se bo vrednost oglasov z današnjih 3,5 milijarde dolarjev že leta 2003 dvignila na raven 16,5 milijarde dolarjev.

    Objavljeno: 29.8.2000
  • Compaq in omrežne pomnilniške rešitve

    Compaq vse bolj razvija omrežne pomnilniške rešitve. Že nekaj časa sodi med vodilne ponudnike pomnilniških sistemov za strežniška omrežja SAN, zdaj pa so predstavili tudi prvi lasten pomnilniški podsistem, ki deluje prek običajnih omrežnih povezav (NAS; Network Attached Storage).

    Objavljeno: 28.8.2000
  • Hewlett Packard je znova zelo uspešen

    Hewlett Packard je po težav izpred nekaj let znova zelo uspešen. Zadnje četrtletje so sklenili z ustvarjenim prihodkom v višini 11,8 milijarde dolarjev in dobičkom 1,04 milijarde dolarjev, kar je 23 % ali 15 % bolje kakor v letu pred tem.

    Objavljeno: 28.8.2000
  • Slabo poslovno četrtletje Novella

    Novell ima za sabo precej slabo četrtletje. V treh mesecih so imeli za 270 milijonov dolarjev prometa in 8,6 milijona dolarjev dobička, kar je občutno slabše od rezultatov pred letom dni (327 milijonov in 49,3 milijona dolarjev). Čeprav so lani prenovili družino operacijskih sistemov in ponudbo močno razširili na druga področja, kupci čedalje hitreje prehajajo iz okolja Netware v Microsoftov Windows NT ali Windows 2000.

    Objavljeno: 27.8.2000
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji