• Java tudi za Palm

  Sun Microsystems je sporočil, da bo pričel prodajati platformo Java 2 Micro Edition (J2ME) za razvijalce programske opreme in Mobile Information Device (MID) profil za PalmOS, operacijski sistem Palmovih ročnih računalnikov. Palm in Sun sta tudi sklenila, da bosta sodelovala pri pripravi specifikacij za programski vmesnik za ročne računalnike.

  Objavljeno: 28.1.2001
 • Intelov predvajalnik MP3

  Intel, največji proizvajalec procesorjev na svetu, je z novim izdelkom, prenosnim predvajalnikom MP3, vstopil tudi v svet zabavne elektronike. Intel Pocket Concert Audio Player odlikuje kar 128 MB pomnilnik, v katerega lahko shranimo za okrog štiri ure glasbe v zapisih MP3 ali Microsoftovem WMA. Z računalnikom ga lahko povežemo prek priključka USB, predvajalniku pa je priložena tudi programska oprema za prenos glasbe iz računalnika v predvajalnik. V predvajalnik je vgrajen tudi radijski sprejemnik.

  Objavljeno: 27.1.2001
 • Drugačni Whistler

  Ob koncu preteklega leta je Microsoft pričel izbranim uporabnikom dostavljati prvo poizkusno različico novega operacijskega sistema za uporabo v različnih posebnih napravah, temelječih na okolju Windows. Razvojna različica se skriva še pod delovnim imenom Whistler Embedded, približno sto uporabnikov in partnerjev podjetja Microsoft, kot so proizvajalci OEM in načrtovalci sistemov, pa bo novi operacijski sistem preizkušalo v različnih napravah (terminalih, blagajnah ...).

  Objavljeno: 27.1.2001
 • Obogateni Solaris

  Kalifornijsko podjetje za razvoj programske opreme z odprto kodo Eazel je napovedalo, da bo s z urejevalnikom datotek in spletnim brskalnikom Nautilus poslej poleg Dellovih računalnikov z operacijskim sistemom Linux opremljalo tudi računalnike podjetja Sun. Z njim naj bi opremljali sisteme, ki bodo delovali z novo različico operacijskega sistema Solaris z novim grafičnim vmesnikom GNOME 2.0.

  Objavljeno: 26.1.2001
 • Acer poskuša rešiti svoje finančne probleme

  Acer še vedno poskuša rešiti svoje finančne probleme. Tako so v lanskem letu več kakor prepolovili svoje proizvodne linije po svetu (s 30 na 13), predvsem v Srednji in Južni Ameriki (s šestih na samo eno). Acerjeva prizadevanja so še neuspešna tudi zaradi upada prodaje PC-jev v zadnji četrtini leta 2000, ki tare tudi druge proizvajalce, kot so Compaq, Dell in Gateway.

  Objavljeno: 26.1.2001
 • NASA in konzorcij za zanesljive računalnike

  NASA je skupaj z ducatom izbranih družb (Adobe, Compaq, Hewlett-Packard, IBM, ILOG, Marimba, Microsoft, Novell, Silicon Graphics, Siebel, Sybase in Sun) ustanovila konzorcij za razvoj računalniških sistemov z visoko stopnjo zanesljivosti delovanja, ki jo zahtevajo določeni sistemi, kot so zdravstvo, vojska, vesoljski poleti, ipd. O obliki sodelovanja se še dogovarjajo.

  Objavljeno: 25.1.2001
 • PIRS za leto 2001

  Slovenska knjiga je izdala novo izdajo svojega poslovnega imenika, PIRS 2001. To je že deveta po vrsti, letos pa je izšla v rekordni nakladi 57.000 izvodov. V prosti prodaji bo paket knjige in plošče CD-ROM stal 25.000 tolarjev (plus davek). Slovenska knjiga PIRS poleg tega ponuja PIRS tudi v spletu, kjer so vsi podatki brezplačni, uporabnost pa je nekoliko omejena v primerjavi s CD-ROM-om.

  Objavljeno: 25.1.2001
 • Osma različica zapisa Windows Media

  Microsoft je napovedal izdajo osme, za zdaj še razvojne različice zapisa Windows Media Audio in Video. Izboljšani algoritmi bodo imeli približno trikrat večjo stopnjo stiskanja podatkov od obstoječih, kar bo omogočalo predvsem hitrejši prenos zvoka in videa prek omejenih zmogljivosti interneta. Zapis Windows Media Audio 8 bo pri toku podatkov 48 Kb/s zmogel podobno kakovost zvoka kakor priljubljeni zapis MP3 pri toku 128 Kb/s - to je blizu CD kakovosti zvoka.

  Objavljeno: 25.1.2001
 • Elektronsko plačevanje po bluetoothu

  Ericsson in ICA Ahold so opravili prva preizkušanja elektronskega plačevanja po brezžičnih povezavah bluetooth. Preizkus so opravili v trgovini ICA v mestecu Täby pri Stockholmu, ki so jo opremili s plačilnim sistemom bluetooth. Preizkus je potrdil uporabo bluetootha v kombinaciji z GSM, WAP in spletnimi tehnologijami za poenostavitev vsakdanjih opravil.

  Objavljeno: 24.1.2001
 • Microsoftova različica Napsterja?

  Ali Microsoft razvija storitev, ki bo podoben Napsterju? To so ugibanja ob novici, da znotraj družbe poteka projekt z imenom Farsite, v okviru katerega naj bi razvili tehnologijo za povezavo računalnikov vsak z vsakim, torej brez namenskih strežnikov, s katero naj bi lahko hitro izmenjevalo med sabo datoteke zelo veliko število računalnikov, tudi tja čez 100.000.

  Objavljeno: 24.1.2001
 • Pomnilniki QBM

  V dvoboj med pomnilniki Rambus DRAM in Double Data Rate (DDR) DRAM se bo kmalu vmešala še tretja tehnologija, ki so jo razvili pri družbi Kentron Technologies. Gre za izboljšavo v načinu prenosa podatkov, saj z relativno preprostimi tranzistorji FET (field-effect transistor) lahko dosežejo prenos kar štirih bitov v enem pomnilniškem ciklu, namesto dveh pri sedanjih pomnilniških vezjih DDR DRAM in enega pri navadnih pomnilnikih SDRAM.

  Objavljeno: 23.1.2001
 • Symantec je prevzel Axent

  Delničarji Symanteca in Axenta so potrdili že napovedano združitev obeh podjetij. Symantec bo prevzel Axent v razmerju ena proti dva na delnico. Julija, ko so pričeli s pogajanji, je bila takšna ponudba kar za 67 odstotkov višja od vrednosti podjetja Axent, vendar je v tem času vrednost Symantecove delnice padla za 46 odstotkov, tako da gre sedaj za povsem realno razmerje vrednosti.

  Objavljeno: 23.1.2001
 • Lahki strežniki podjetij Compaq in Fujitsu Siemens

  Vedno večje zahteve po strežbi podatkov, še zlasti internetni strežbi, pred podjetja postavljajo vse večje težave, saj število strežnikov hitro narašča, ti pa v svoji klasični podobi potrebujejo kar nekaj prostora. Mnogi proizvajalci so zato začeli ponujati strežnike, ki so odločno tanjši in manjši od današnji modelov. Cilj proizvajalcev je ta, da dosežejo delovno višino 1U za vgradnjo v omare. Tako bi lahko v omare vgradili več in prihranili precej prostora.

  Objavljeno: 22.1.2001
 • Iskratel v novem tisočletju

  Na redni letni tiskovni konferenci je eden najuspešnejših delov starega velikana Iskra, podjetje Iskratel, novinarjem predstavilo poslovne rezultate v letu 2000 in načrte za prihodnost.

  Objavljeno: 22.1.2001
 • Majhen in varčen pomnilnik

  Nemški proizvajalec integriranih vezij, Infineon, bo sodeloval s Toshibo pri razvoju nove vrste pomnilnikov. Nova tehnologija temelji na fero-električnih lastnostih snovi. FeRAM naj bi porabil bistveno manj energije od trenutno najbolj razširjenih pomnilnikov DRAM in SRAM, poleg tega pa bodo lahko shranjeval podatke tudi tedaj, ko niso pod napetostjo. Zaradi naštetih lastnosti in majhnosti naj bi bili uporabni predvsem v različnih prenosnih napravah, na primer v prenosnih telefonih. Prvi pomnilniki z zmogljivostjo 32 MB naj bi bili na voljo do konca leta 2002, v prihodnosti pa načrtujejo še razvoj 64 MB in 128 MB pomnilnikov.

  Objavljeno: 22.1.2001
 • Načrti za rešitev Corela

  Corel je za konec januarja napovedal objavo novega strateškega načrta za podjetje, ki je v lanskem letu zabredlo v težave, zmanjšalo število zaposlenih in zamenjalo vodstvo. Dobro obveščeni menijo, da Corel namerava v okviru novega načrta prodati oddelek za razvoj operacijskega sistema Linux in drugih rešitev za ta operacijski sistem.

  Objavljeno: 21.1.2001
 • Ranljivi Interbase

  Strokovnjaki za varnost pri univerzi Carnegie Mellon (CERT - Computer Emergency Response Team) je javnosti razkril veliko varnostno luknjo v podatkovnem strežniku Interbase, ki ga proizvaja podjetje Inprise/Borland. Kakor vse kaže, je izdelek že sedem let (različice 4.0, 5.0 in 6.0) zelo ranljiv, saj je mogoče do zaščitenih podatkov preprosto dostopati prek v kodo zapečenega uporabniškega imena "politically" in gesla "correct", s čimer se premostijo vsi zaščitni mehanizmi v strežniku.

  Objavljeno: 21.1.2001
 • Naslednik MP3 - MP3 Pro

  Nemški inštitut Fraunhofer, izvirni avtor zapisa MP3, in francosko podjetje Thomson sta napovedala novo tehnologijo za stiskanje zvoka, ki jo lahko označimo tudi kot naslednika sedanjega standarda MP3. Novost, ki so jo poimenovali MP3 Pro, je odgovor na Microsoftov zapis Windows Media Audio (WMA), ki je pri enaki kakovosti zvoka precej učinkovitejši od zapisa MP3.

  Objavljeno: 20.1.2001
 • Nov varčni Pentium III

  Intel bo po vsej verjetnosti že v kratkem objavil novo različico procesorja Pentium III, ki bo za delovanje porabil znatno manj električne energije od sedanjih procesorjev Mobile Pentium III. Novi procesor naj bi deloval s taktom 500 MHz, ob tem pa uporabljal zelo nizko napetost - le 1 volt pri delovanju z akumulatorji in 1,1 volta pri priključitvi v električno omrežje.

  Objavljeno: 20.1.2001
 • Sproščen izvoz ameriške računalniške tehnologije

  Eno zadnjih dejanj ameriškega predsednika Billa Clintona pred odhodom iz Bele hiše je bilo povezano prav z računalništvom. Ameriška vlada je spremenila in sprostila dosedanje omejitve za izvoz visoke računalniške tehnologije. Dosedanjo mejo 28.000 MTOPS (milijonov teoretičnih operacij na sekundo) so dvignili na 85.000 MTOPS in s tem omogočili izvoz nekaterih močnejših super-računalnikov.

  Objavljeno: 19.1.2001
 • Microsoft prevzema Great Plains Software

  Z napovedjo prevzema enega ključnih partnerjev pri poslovnih programih za srednja in mala podjetja, Great Plains Software, je Microsoft naredil odločilen korak tudi na to področje. Predstavniki obeh podjetij so povedali, da bo združitev prinesla integrirane in razširljive poslovne rešitve, ki bodo omogočale uspeh majhnim in srednjim podjetjem v vse bolj povezanem svetovnem gospodarstvu. Osnova za novo programsko opremo bo Microsoftova platforma .NET, predstavniki podjetij pa že napovedujejo, da bodo z novimi načrti premostili vrzel med sedanjim načinom uporabe programske opreme na osebnih računalnikih in naslednjim rodom programske opreme in storitev.

  Objavljeno: 19.1.2001
 • Človek v delovnem procesu

  Založba Moderna organizacija, ki deluje znotraj Fakultete za organizacijske vede v Kranju, je izdala ploščo dr. Zvoneta Balantiča z naslovom Človek - delo - učinek. Večpredstavna vsebina, izdelana v MS Powerpointu, je lična in privlačna kombinacija teoretičnega znanja na temo človeka v delovnem procesu ter praktičnih prikazov iz realnega sveta industrije in sorodnih okolij.

  Objavljeno: 18.1.2001
 • Zelena luč za združitev America Online in Time Warner

  Ameriška zvezna komisija FCC je po nekaj mesecih preučevanja dala zeleno luč za združitev družb America Online in Time Warner. S tem je nastalo eno največjih svetovnih podjetij s področja medijev in informacijske vsebine, saj bo nova družba imela čez 26 milijonov uporabnikov internetnih storitev, televizijske hiše CNN in HBO, revijo Sports Illustrated, filmsko družbo Warner Bros in še marsikaj drugega.

  Objavljeno: 18.1.2001
 • Stratus Technologies

  Compaq, Intel in družba DB Capital so skupno vložili kar 115 milijonov dolarjev v družbo Stratus Technologies, proizvajalca strežnikov z visoko stopnjo zanesljivosti delovanja, ki za delovanje uporabljajo Intelovo arhitekturo in Microsoftove operacijske sisteme.

  Objavljeno: 17.1.2001
 • Telekom včeraj, danes, jutri?

  V dvorani Centra za tehnično usposabljanje Gospodarske zbornice Slovenije se je 10 januarja 40 udeležencev srečalo na okrogli mizi z naslovom Telekom včeraj, danes, jutri. Srečanje je organizirala Skupina Telekom, ki združuje Telekom Slovenije ter njegovi hčerinski družbi Mobitel in SiOL. Poleg vodilnih članov omenjene družbe so se srečanja udeležili tudi predstavniki vlade ter univerze. Predstavniki organizatorjev so zbranim predstavili svoje videnje trenutnega stanja telekomunikaciji pri nas ter vlogo in zasluge Telekoma pri razvoju le-teh, poleg tega pa so se dotaknili tudi bližnje liberalizacije trga telekomunikaciji, ki bo Telekomu odvzel doslej monopolen položaj.

  Objavljeno: 17.1.2001
 • TDK pripravlja CD-RW z zmogljivostjo 2 GB

  Kljub obstoju tehnologije DVD in kmalu tudi zapisovalnikov za ta standard, proizvajalci optičnih nosilcev še naprej razvijajo nove različice tehnologije CD-ROM. Podjetje TDK je tako predstavilo novo tehnologijo za zapisljive in izbrisljive nosilce CD-RW, ki bo omogočala hranjenje kar 2 GB podatkov, obenem pa tudi precej hitrejše zapisovanje, kakor pri današnjih enotah.

  Objavljeno: 17.1.2001
 • MacWorld 2001

  Apple je v začetku januarja priredil že tradicionalno srečanje uporabnikov MacWorld, na katerem je predstavil številne novosti. S tem podjetje pod vodstvom Steva Jobsa poskuša znova povečati povpraševanje po Applovih izdelkih, ki se je v zadnjih mesecih opazno zmanjšalo in podjetju povzročilo vnovično izgubo. Med novostmi so novi lahki prenosnik PowerBook, novi modeli osebnih računalnikov PowerMac G4 ter kopica zelo zanimivih večpredstavnih programov.

  Objavljeno: 16.1.2001
 • Halcom uspešen pri uvajanju novega plačilnega sistema v BiH

  Slovensko podjetje Halcom Informatika je v rekordnem času štirih mesecev postavilo sistem plačil malih vrednosti v Bosni in Hercegovini, imenovan Žiro kliring. Sistem je nameščen v Centralni banki BIH in je namenjen izmenjavi in poravnavi vseh medbančnih plačil v državi, ki ne presegajo 20.000 DEM. Po številu transakcij s tem sistem pokriva okrog 90 % vseh plačil.

  Objavljeno: 16.1.2001
 • XHTML Basic -- tekmec protokola WAP?

  Internetni protokol za mobilne telefone WAP dobiva tekmeca. Organizacija W3C je nedavno objavila specifikacijo XHTML Basic, ki je optimalizirana za rabo v mobilnih telefonih, odzivnikih in internetnih terminalih za uporabo v televizorjih.

  Objavljeno: 15.1.2001
 • Brezgotovinska plačila po vmesniku Bluetooth

  Podjetje Registry Magic razvija rešitev, s katero bo mogoče opravljati brezgotovinska plačila preprosto prek mobilnega telefona, opremljenega z vmesnikom Bluetooth, ki bo v tem primeru deloval kot digitalna denarnica. Prednost takega načina plačevanja je v tem, da se lahko po potrebi zgodi povsem samodejno, recimo ob bližanju k zapornici ali vratom.

  Objavljeno: 15.1.2001
 
 • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
 • Pošlji