• Microsoft pomaga Corelu

    Kanadsko podjetje Corel, ki je v zadnjih mesecih zaradi slabih poslovnih rezultatov doživelo kar precej sprememb (zamenjava direktorja, zmanjšanje število zaposlenih), je končno dobilo pomembnega partnerja. To ni nihče drug kot Microsoft, ki bo v družbo Corel vložil 135 milijonov dolarjev v obliki nakupa delnic. Corel bo v zameno v svojih izdelkih podprl Microsoftovo tehnologijo .NET, in to ne samo v izdelkih za okolje Windows, temveč tudi v tistih za računalnike Apple Macintosh. Podjetji nameravata odslej tesneje sodelovati pri razvoju novih izdelkov.

    Objavljeno: 13.10.2000
  • Težave v Intelovi proizvodnji

    Intel se še naprej ubada s težavami v zvezi s proizvodnimi postopki, ki so v zadnjih mesecih močno vplivale na prodajo in ugled podjetja. Po zadnjem zapletu, zaradi katerega so morali zakasniti proizvodnjo procesorjev Pentium 4, so pri Intelu zamenjali vodstvo oddelkov za razvoj in proizvodnjo, s čimer naj bi odpravili težave, pa tudi pospešili prehod z 0,18-mikronske na 0,13-mikronsko arhitekturo. Težave in napake so v minulih mesecih povzročile kar nekaj izpada pri zaslužku, predvsem pa omogočile tekmecem nekdaj nesluten uspeh.

    Objavljeno: 12.10.2000
  • Maxtor je kupil družbo Quantum

    V začetku oktobra je javnost presenetila novica, da je ameriško podjetje Maxtor kupilo tekmeca in hkrati enega največjih proizvajalcev diskov, podjetje Quantum. Pravzaprav njegov oddelek za proizvodnjo diskov. Novica je presenečenje predvsem zato, ker je bil doslej Maxtor tretji ali četrti največji ponudnik diskov s precej manjšim prometom od Quantuma. S poslovno potezo, ki jo tržni analitiki ocenjujejo na 2,3 milijarde dolarjev, pa se bo Maxtor zavihtel na prvo mesto pred družbo Seagate.

    Objavljeno: 12.10.2000
  • UMTS trka na slovenska vrata

    Prvi preizkusi delovanja mobilne telefonije tretjega rodu se izvajajo tudi v Sloveniji, kar jo tako uvršča med redke države, ki se s tem lahko pohvalijo.

    Objavljeno: 11.10.2000
  • Linux ima vse več privržencev

    Linux ima vse več privržencev. Zadnje tržne raziskave tako postrežejo s kar nekaj zanimivimi podatki. Podjetje Dell, ki je trenutno najmočnejši proizvajalec osebnih računalnikov, proda že okrog 4 % izdelkov z operacijskim sistemom Linux. To je po nekaterih ocenah že skoraj toliko, kolikor proda Apple računalnikov s sistemom MacOS.

    Objavljeno: 10.10.2000
  • Štiri prijave za tri koncesije GSM 1800

    Rok za oddajo prošenj za dodelitev treh slovenskih koncesij za opravljanje dejavnosti mobilne telefonije v frekvenčnem območju 1800 MHz se je iztekel v ponedeljek 9. oktobra 2000 ob 13.00. V predpisanem času so na Ministrstvu za promet in zveze prejeli štiri ponudbe, čeprav so jih do zadnjega trenutka pričakovali še nekoliko več.

    Objavljeno: 10.10.2000
  • Lepa prihodnost elektronskih knjig

    Tržišče elektronskih knjig je staro približno tri leta, lani pa so založniki z njimi po svetu zaslužili okrog 12 milijonov dolarjev, kar je le majhen delček celotnega tržišča knjig. Največja uspešnica je bila knjiga "Riding the bullet" avtorja Stephena Kinga, ki so jo v elektronski obliki prodali v približno 400.000 izvodih.

    Objavljeno: 9.10.2000
  • Sistemski nabor AMD-760 za pomnilnike DDR SDRAM

    AMD se pospešeno pripravlja za vstop na dobičkonosno področje strežnikov. Še pred koncem letošnjega leta bodo predstavili sistemski nabor AMD-760, ki bo podpiral pomnilnike DDR SDRAM, namenjen pa bo delovnim postajam in strežnikom. Toda to je šele začetek, saj bo kmalu za tem prišel na vrsto sistemski nabor AMD-760MP, ki bo podpiral do dva procesorja Athlon. Ta bo namenjen predvsem manjšim in srednje velikim strežnikom.

    Objavljeno: 8.10.2000
  • Intel Personal Internet Client Architecture

    Mobilni telefoni so za proizvajalce velika skušnjava, ki se ji ne morejo upreti niti največji. Zdaj se na to področje podaja tudi družba Intel, ki s procesorji in drugimi izdelki usmerja dogajanje v osebnih računalnikih. Septembra so predstavili arhitekturo Personal Internet Client Architecture, ki je namenjena bodočim hibridnim napravam, ki združujejo ročni računalnik in mobilni telefon v isti enoti.

    Objavljeno: 8.10.2000
  • Novi strežnik Dell PowerEdge 1400

    Podjetje Dell nadaljuje agresivni pohod na tržišče strežnikov (trenutno je številka dve na tržišču) s predstavitvijo novega modela PowerEdge 1400, ki ponuja visoko zmogljivost za zelo agresivno ceno. Strežnik, ki je primeren za manjša in srednje velika podjetja, je namreč mogoče dobiti že manj od 600.000 tolarjev.

    Objavljeno: 7.10.2000
  • Nova podoba dveri Slowwwenia.com

    Internetni iskalnik in dveri Slowwwenia.com je pred kratkim dobil novo podobo in nove vsebine. Obsežni zbirki naslovov slovenskih spletnih strani, pošiljanju SMS sporočil, elektronskim voščilnicam, dnevnemu stripu, priljubljeni mini anketi in drugim spletnim storitvam so se pridružile nove storitve v novi podobi. Slowwwenia.com tako zdaj ponuja spletno dražbo, dnevne novice iz Slovenije in sveta, nov algoritem iskanja po imeniku, rubriko grafiti, uporabnikom mobilnih telefonov pa je na voljo tudi storitev prek protokola WAP.

    Objavljeno: 6.10.2000
  • Novi usmerjevalnik podjetja Allied Telesyn

    Podjetje Allied Telesyn je predstavilo novi modularni usmerjevalnik AT-AR740, namenjen srednje velikim omrežjem, v katerih sta pretok velike količine podatkov in združljivost ključnega pomena. Z novim izdelkom naj bi ponudili močnejšo konkurenco bolj uveljavljenim izdelkom družb Cisco in 3Com. Uporabnost usmerjevalnika je najizrazitejša v omrežjih z do 500 odjemalci, AT-AR740 pa se lahko prilagodi različnim podatkovnim povezavam -- od osnovnega in primarnega priključka ISDN, X.25, Frame Relay, T1/E1 do (seveda) klasičnih analognih modemov.

    Objavljeno: 6.10.2000
  • Skandinavci zapirajo omrežja NMT-900

    Norveški operater Telenor bo 1. marca 2001 ukinil analogno mobilno omrežje NMT-900. Telenor in norveške oblasti soglašajo, da je GSM povsem sprejemljivo nadomestilo za omrežje NMT, saj norveško omrežje GSM pokriva že 96,5 % prebivalstva, kar je več kakor je kdajkoli pokrivalo omrežje NMT-900. Zato so se odločili skrajšati obdobje koncesije za NMT, ki se bo tako -- namesto 31. decembra 2001 -- izteklo konec februarja 2001. Dosedanjim naročnikom NMT bodo ponudili odškodnine ali nadomestna naročniška razmerja za omrežje GSM.

    Objavljeno: 6.10.2000
  • Handspring Visor tudi kot mobilni telefon

    Proizvajalci ročnih računalnikov in mobilnih telefonov že dalj časa trdijo, da se te dve področji združujeta, podjetje Handspring pa je prvo, ki bo to dokazalo tudi v praksi. Podjetje je predstavilo komplet VisorPhone, ki ga sestavljata ročni računalnik Visor in dodatna kartica za razširitveno mesto Springboard, ki celoto spremeni v pravi mobilni telefon. Dodatek je narejen tako, da ima na zgornjem kocu nekaj centimetrov nad samim računalnikom vgrajeno slušalko, ki jo uporabljamo za pogovore, medtem ko je mikrofon vgrajen že v računalnik. Kot dodatek bo na voljo slušalka za v uho, ki jo bo mogoče priključiti na vhod na dodatku.

    Objavljeno: 5.10.2000
  • Oracle Open World 2000

    Preročišče internetne dobe

    Objavljeno: 5.10.2000
  • Novi prenosnik HPC Note 6133XN in blagovna znamka HPC Card

    Ljubljansko podjetje HPC je predstavilo novi model prenosnega računalnika HPC Note 6133XN, ki se uvršča kakovostni in cenovni vrh tovrstne ponudbe pri nas. V osnovni različici prenosnika je vgrajen 600 MHz procesor Intel Celeron, vendar je možna vgraditev različnih procesorjev, vse do Intelovega 850MHz Pentiuma III, kar je tudi bistvena prednost tega prenosnika, ki je ta hip med najhitrejšimi na slovenskem trgu.

    Objavljeno: 5.10.2000
  • Mobilni telefoni z digitalno kamero

    Tržni analitiki menijo, da bo leta 2004 že skoraj polovica mobilnih telefonov vsebovala digitalno kamero. Napredek v razvoju tipal, občutljivih za svetlobo in izdelanih v tehnologiji CMOS, je namreč že tako napredovala, da je miniaturizacija kamer že povsem osvojena in pripravljena za proizvodnjo.

    Objavljeno: 4.10.2000
  • Nemška država obljublja zmanjšanje svojega deleža v Deutsche Telekomu

    Nemška vlada ima 43,2 % delež v telekomunikacijskem operaterju Deutsche Telekom, vendar bi se ta delež znižal na 33 %, če bi Deutsche Telekom zaključil prevzem ameriškega operaterja VoiceStream.

    Objavljeno: 4.10.2000
  • 25. obletnica Univerze v Mariboru v živo tudi v internetu

    25. obletnico Univerze v Mariboru, ki jo je slovensko občinstvo lahko spremljalo v neposrednem televizijskem prenosu, si je mednarodna javnost lahko ogledala v internetu.

    Objavljeno: 4.10.2000
  • Microsoft razvija naslednjo različico paketa Office

    Microsoft je izbranim preizkuševalcem že poslal naslednjo različico programskega paketa Office, enega najbolj pomembnih izdelkov v Microsoftovi paleti programske opreme. Office 10, kakor ga za zdaj imenujemo, bo predstavljal najbrž vmesno stopnjo na poti k paketu Office.Net, pripravljenim za novi rod in platformo Microsoft.Net, ki bo prišel na vrsto šele po letu 2002. Čeprav bo šlo le za nekoliko večjo nadgradnjo sedanjega paketa Office 2000 (z le nekaterimi elementi iz okolja Microsoft.Net) bo nekaj novosti zelo zanimivih.

    Objavljeno: 1.10.2000
  • Red Hat Linux 7.0 in Red Hat Network

    Podjetje Red Hat je predstavilo novo različico operacijskega sistema Red Hat Linux, ki sloni na novem jedru (različica 2.4). Poleg novega jedra vsebuje paket niz izboljšav in novosti. Grafični podsistem xfree86 je močno izboljšan, predvsem z novo podporo za grafiko in grafične pospeševalnike 3D. Red Hat Linux 7.0 podpira vmesnike in naprave USB, kot so tiskalniki, optični bralniki, miške in tipkovnice. Izboljšana je tudi podpora za internet z novim protokolom OpenSSL za varne povezave.

    Objavljeno: 30.9.2000
  • Iomega HipZip in MP3 na izmenljivih diskih

    Podjetje Iomega je predstavilo prvi digitalni predvajalnik glasbe, z novimi izmenljivimi diski PocketZip. Novi predvajalnik, ki se imenuje HipZip, je namenjen predvajanju posnetkov MP3 in Windows Media (WMA), ki so shranjeni na novih diskih, ki izhajajo iz znanih izmenljivih nosilcev Zip, le da so manjši.

    Objavljeno: 29.9.2000
  • Novi modeli procesorjev za prenosne računalnike

    Boj za prostor med procesorji za prenosne računalnike dobiva nove razsežnosti z napovedmi novih modelov in vstopom novih igralcev. Medtem ko je bila še pred nekaj meseci to le tekma med dvema ponudnikoma, AMD-jem in Intelom (ob velikanski premoči slednjega), se to lahko že v kratkem precej spremeni.

    Objavljeno: 28.9.2000
  • SI.Mobilova vstopna točka in nove podatkovne storitve

    Od ponedeljka, 2. 10. 2000, bosta SI.Mobilovim naročnikom na voljo podatkovni storitvi 040.WAP in 040.internet, ki sta brez dodatne naročnine. Dostop bo mogoč prek vstopne točke na številki 040 940 040, ki jo bodo lahko naročniki v oktobru uporabljali brezplačno. Storitev 040.SMSinfo pa je namenjena vsem uporabnikom, vključno z uporabniki vnaprej plačane telefonije Halo.

    Objavljeno: 28.9.2000
  • Informacije na številki 1188, NMT v omrežni skupini 050

    Prvi del preštevilčenja slovenskega telekomunikacijskega omrežja se končuje. Tako bodo 20. novembra stare telefonske številke prenehale delovati, vendar bodo do konca leta povezane z odzivniki, ki bodo svetovali uporabo novih številk.

    Objavljeno: 28.9.2000
  • Microsoft razvija strežnik za dveri Tahoe

    Microsoft pripravlja nov strežniški izdelek, ki je namenjen izdelavi in upravljanju spletne vsebine. Strežnik z delovnim Tahoe, ki bo predstavljen na bližajoči se konferenci Microsoft Exchange Conference v Dallasu, združuje več funkcij: podporo za upravljanje dokumentov, napredni iskalnik podatkov in internetne dveri za podatke, shranjene v paketu Microsoft Exchange Server 2000.

    Objavljeno: 28.9.2000
  • Novi prenosniki Dell tudi z brezžičnimi vmesniki

    Vse kaže, da so brezžične omrežne povezave naslednja velika novost pri prenosnih računalnikih. Za družbo IBM je tako tudi Dell napovedal, da bo v nove prenosnike vgrajeval brezžične vmesnike. Ker bodo vmesniki del osnovne opreme, ne pa dodatek v obliki kartice PC Card, pričakujejo, da bo cena teh izdelkov močno padla -- od okrog 200 na 75 dolarjev. Tako kakor IBM tudi Dell podpira omrežne vmesnike s protokolom 802.11b, ki omogoča hitrost 10 Mb/s brez žične povezave. Novi prenosniki bodo uporabni predvsem v poslovne namene, kmalu pa naj bi bili z ustreznimi baznimi postajami opremljeni v ZDA tudi nekateri javni prostori, kot so letališča, postaje in hoteli.

    Objavljeno: 27.9.2000
  • Via Technology Forum

    Po vzoru konvencij velikih računalniških podjetij, so tudi pri hitro rastočem tajvanskem podjetju Via technologies priredili tehnično konferenco, kjer so predstavili niz pomembnih novosti, tudi nekaj takih, ki jih pri tekmecih ne srečamo.

    Objavljeno: 25.9.2000
  • Težave zaradi visoke vrednosti dolarja

    Visoka vrednost ameriškega dolarja že povzroča negativne učinke pri poslovnih rezultatih velikih proizvajalcev. Intel je tako delničarje obvestil, da za tretje četrtletje pričakujejo nižji prihodek od napovedanega, rast pa bo le 3 do 5%.

    Objavljeno: 25.9.2000
  • SI.Mobil bližje prodaji?

    V petek 22. septembra so se predstavniki SI.Mobilovih delničarjev Iskratel, Istrabenz, Medaljon, Probanka in Telmont, ki so svoje delnice ponudili v prodajo, sestali z morebitnim kupcem SI.Mobila, avstrijskim operaterjem mobilne telefonije Mobilkom.

    Objavljeno: 25.9.2000
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji