• Ericsson predstavlja "blipanje"

  Pri Ericssonu so svoji viziji mobilne prihodnosti - "wapanju" - dodali tudi "blipanje". Predstavili so prototip naprave BLIP, oziroma Bluetooth Local Infotainment Point (krajevno vozlišče Bluetooth za informacije in zabavo), ki prek vmesnika Bluetooth v okolico pošilja informacije. Ko se ji približa uporabnik z mobilnim telefonom ali ročnim računalnikom s podporo za Bluetooth, se njegova naprava sama poveže z BLIP-om in prikaže informacije v WAP ali spletnem zapisu. Ericsson načrtuje, da bodo BLIP uporabljali oglaševalci in lastniki lokalov, izjemno uporaben pa bo tudi v javnem prevozu.

  Objavljeno: 18.3.2001
 • Kodak MC3 - slika in zvok

  Predvsem potrebam mladih, ki s sabo prenašajo vedno več digitalne opreme, so pri Kodaku namenili novi izdelek MC3. Gre za digitalni fotoaparat, ki zmore predvajati tudi glasbo MP3 ter zajemati kratke videoposnetke. Približno 250-gramska naprava je opremljena s 16 MB kartico Compact Flash, na računalnik jo priključimo prek vmesnika USB, ima pa tudi videoizhod za prikazovanje posnetega gradiva na televizorju. Vgrajena sta dva majhna zvočnika, tako da lahko glasbo posluša tudi več ljudi naenkrat.

  Objavljeno: 17.3.2001
 • Nov standard za elektronsko kramljanje

  IMUnified, koalicija velikanov med ponudniki internetnih vsebin, kot so Microsoft, Yahoo, AT&T in Oidigo, je razvila poenoten protokol za elektronsko kramljanje, ki bo omogočal uporabnikom medsebojno kramljanje ne glede na program, ki ga uporabljajo. Osnovni cilj novega standarda je prevzemanje večinskega, 80-odstotnega tržnega deleža na tem področju, ki ga držita AOL Time Warner s programoma AIM (AOL Instant Messaging) in ICQ. Novi protokol je že pripravljen, vendar se člani IMUnifieda še niso povsem dogovorili, kdaj ga bodo pričeli uporabljati.

  Objavljeno: 17.3.2001
 • Easy CD Creator 5 Platinum

  Podjetje Roxio, del korporacije Adaptec, je predstavilo novo različico najbolj prodajanega programa za "peko" zgoščenk, Easy CD Creator 5 Platinum. Med poglavitne novosti sodijo možnost presnemavanja zvočnega zapisa v datoteke MP3, podpora za zvočni zapis MS Audio (WMA), urejevalnik video zapisov in možnost presnemavanja video posnetkov v zapis MPEG-1 (VCD, Super VCD).

  Objavljeno: 17.3.2001
 • Adobe Acrobat 5.0

  Podjetje Adobe je predstavilo novo različico priljubljenega programskega paketa za izdelavo, pregledovanje in objavo elektronskih dokumentov. Adobe Acrobat 5.0 predstavlja nov korak v integraciji spletnih tehnologij in elektronskih dokumentov v obliki, v kakršni so bili narejeni.

  Objavljeno: 17.3.2001
 • Microsoft Visio 2002

  Microsoft je objavil nekatere podatke o prihajajoči različici programskega paketa za izdelavo diagramov, ki se bo imenovala Visio 2002. Novi program, ki prav zdaj prehaja v razvojno različico, predstavlja dokončno integracijo paketa v Microsoftova orodja, saj bo prevzel videz in obnašanje skladno pisarniškim paketom družine Office. Microsoft je programski paket pridobil z nakupom družbe Visio leta 1999.

  Objavljeno: 16.3.2001
 • SonicBlue z visoko izgubo

  Podjetje Sonic Blue je objavilo podatke o poslovanju podjetja v zadnjem četrtletju lanskega leta. Prihodek podjetja je znašal 99,2 milijona dolarjev, kar je precej manj kakor v istem obdobju leta 1999, ko se je družba še imenovala S3 in je imela prihodek 180,5 milijona dolarjev.

  Objavljeno: 16.3.2001
 • Novellove internetne storitve

  Eden največjih proizvajalcev programov za omrežja in omrežne storitve, Novell, namerava ustanoviti družbo Volera, ki bo prevzela nekatere Novellove internetne storitve. V Voleri bosta imela deleže tudi ponudnik internetne infrastrukture Nortel Networks in svetovalno podjetje Accenture. Volera bo predvidoma ustanovljena v treh mesecih.

  Objavljeno: 16.3.2001
 • Sunova delovna postaja za manj kot tisoč dolarjev

  Podjetje Sun Microsystems je predstavilo svojo prvo 64-bitno delovno postajo za manj kakor tisoč dolarjev. Sun Blade 100 deluje z operacijskim sistemom Solaris 8, vgrajen ima 500-megaherčni procesor UltraSparc IIe, 128 MB RAM-a in disk z zmogljivostjo 15 GB. Sun bo kupcem modela Blade 100 omogočil tudi cenejši nakup programske opreme.

  Objavljeno: 16.3.2001
 • Raziskava opozarja na slabo varnost brezžičnih omrežij

  Člani raziskovalne skupine ISAAC z univerze v Berkleyju so objavili, da so odkrili večje število napak v 40-bitnem protokolu WEP (Wired Equivalent Privacy), ki ga uporablja večina brezžičnih krajevnih omrežij (med drugim tudi tehnologija IEEE 802.11). Do podobnih ugotovitev so prišli tudi analitiki pri raziskovalnem podjetju Gartner Group, ki so celo opozorili, da je lahko vsak prenosnik z brezžično omrežno kartico potencialen vohljač.

  Objavljeno: 15.3.2001
 • Novi laserski tiskalniki Brother za poslovno uporabo

  Podjetje Brother od nedavnega prodaja dva nova modela črno-belih laserskih tiskalnikov. Nova modela z oznakama HL-1650 in HL-1670N odlikujejo velika ločljivost pri visoki hitrosti tiskanja, barvni prikazovalnik LCD za statusne informacije in podpora za dvostransko tiskanje že v osnovni izvedbi. Tiskalnika omogočata tiskanje do 16 strani na minuto pri ločljivosti 1200 pik na palec, največja ločljivost, ki jo lahko dosežemo pri tiskanju, pa je 2400 × 600 pik na palec.

  Objavljeno: 15.3.2001
 • Visor Edge - najtanjši Handspring

  Podjetje Handspring je predstavilo novo različico ročnih računalnikov Handspring, ki se odlikuje po zelo tankem in lahkem ohišju. Novi Handspring Visor Edge ima elegantno, prvič v kovini izdelano ohišje, ki meri le 11,9 x 7,1 x 1,1 cm, tehta pa le 136 gramov. Računalnik je na voljo v treh različnih kovinskih barvah, srebrni, modri in rdeči, za varnost zaslona pa skrbi vgrajen kovinski pokrov. Vgrajen je sivinski zaslon z ločljivostjo 160 x 160 pik in 16 sivinskimi nivoji, zaslon pa je zelo kontrasten, kar omogoča zlasti kvalitetni prikaz podatkov pri dnevni svetlobi.

  Objavljeno: 15.3.2001
 • 3GSM World Congress 2001

  Osrednje srečanje izdelovalcev opreme in operaterjev mobilne telefonije, 3GSM World Congress, ki je potekalo konec februarja v Cannesu, je prikazalo možnosti razvoja mobilne telefonije. Poglavitna tema je bil prehod z druge generacije GSM telefonije na tretjo generacijo (UTMS). Predsednik Združenja GSM, Jim Healy je v otvoritvenem govoru poudaril, da bo tretja generacija mobilni telefoniji dodala vizualni del in hkrati opozoril, da skok ne bo takojšen, temveč bo tehnologija najprej dostopna le v večjih mestih, prenesti jo drugam, pa bo izziv in družbena odgovornost.

  Objavljeno: 15.3.2001
 • IBM na sodišču zaradi sodelovanja z nacisti

  Pet preživelih žrtev holokavsta je sprožilo senzacionalno tožbo zoper IBM, ki naj bi med leti 1933 in 1939 dobavljal nacistom naprave za branje luknjanih kartic prek nekdanje podružnice Deutsche Hollerith Maschinen (Degomag), ki se je po vojni spremenila v IBM Nemčija. Nemške oblasti naj bi na ta način uspele arhivirati podatke o velikem številu Judov in pripadnikov drugih družbenih skupin, ki so jih med 2. svetovno vojno množično usmrtili v koncentracijskih taboriščih.

  Objavljeno: 14.3.2001
 • Virus v izmenljivih datotekah

  Virusi se selijo tudi v programe za izmenjevanje datotek preko interneta. Virus W32/Gnuman.worm z vzdevkom Mandragole napada samo tiste uporabnike interneta, ki uporabljajo servis za izmenjavo programov in datotek Gnutella, povzroči pa večjo porabo sistemskih zmogljivosti.

  Objavljeno: 14.3.2001
 • Prihaja novi Adobe Effects

  Pri podjetju Adobe napovedujejo peto različico programa za animacijo in vizualne učinke. Nova različica bo ponujala več kot sto novosti in izboljšav, ki olajšajo izdelavo filmov, videa in večpredstavnostnih vsebin za objavo na spletu. Dodana so povsem nova orodja za trirazsežnostno oblikovanje, orodja za vektorsko risanje ter podpora 16-bitnim barvam. Ravnine je mogoče hierarhično animirati, določiti razmerja med njimi, izboljšana pa so tudi orodja za risanje mask, te pa so lahko tudi mehčane. Ob tem pa je novi paket tudi precej močno povezan z drugimi programi podjetja Adobe, kot so Photoshop, Illustrator in Premiere.

  Objavljeno: 14.3.2001
 • Discreet 3ds max 4

  Discreet, eden od oddelkov podjetja Autodesk, je začel dobavljati novo različico priljubljenega programa za modeliranje, animacijo in senčenje 3D, 3ds max 4. Izboljšana so predvsem orodja za animacijo likov, razvoj iger in senčenje, boljša pa je tudi podpora tehnologije Direct 3D. Dodana razvojna orodja omogočajo preprosto objavljanje trirazsežnih vsebin v spletu ter preprosto izdelavo filmov Macromedia Flash. S tem naj bi bil novi 3ds max primeren za razvoj spletne grafike, ustvarjanje posebnih filmskih učinkov in za razvoj iger za osebne računalnike in igralne konzole.

  Objavljeno: 14.3.2001
 • Umrl oče digitalnih komunikacij

  V starosti 84 let je umrl Calude E. Shannon, ki ga mnogi imajo za očeta sodobnih digitalnih komunikacij in računalništva v obliki, kot jo poznamo. Shannon, ki je bil daljni sorodnik slavnega Thomasa Edisona, je najbolj znan po svojem znanstvenem teoretičnem delu, predvsem po publikaciji matematične teorije komunikacij. Teorijo je razvil kot matematik med delom v laboratorijih družbe Bell Laboratories, danes imenovani Lucent.

  Objavljeno: 14.3.2001
 • Velika Britanija: Hekerji so teroristi

  V Veliki Britaniji je stopil v veljavo zakon, ki vsak hekerski napad označuje za teroristično dejanje. Hekerje so na ta načini izenačili s pripadniki Irske republikanske armade ali palestinskega Hezbolaha. Zakon se nanaša na hekerske napade znotraj Velike Britanije, pa tudi na tiste, ki bi od zunaj napadli računalnike ali elektronske sisteme na Otoku.

  Objavljeno: 13.3.2001
 • Intel znižal cene procesorjev

  Novo Intelovo znižanje cen procesorjev za osebne računalnike se najbolj pozna pri cenejših modelih Celeron, predvsem pri novem modelu s taktom 800 MHz in s frekvenco notranjega vodila 100 MHz, ki je cenejši za kar 19 odstotkov. Cene Celeronov 766 in 733 so znižali za manj kot deset odstotkov, modelov Pentium III pa za okrog deset odstotkov.

  Objavljeno: 13.3.2001
 • Nevaren virus NakedWife na pohodu

  Kot je pred tedni potrdil sicer ne ravno nevaren črv AnnaKournikova, uporabniki ne upoštevajo opozoril pred virusi, ki se širijo po elektronski pošti; še posebej, ko jim prejeto sporočilo ponudi slike golih deklet. Isto je v teh dneh potrdil virus NakedWife, ki prejemniku pošte najprej obljubi sliko golega dekleta, nato napiše, da se slika nalaga, med tem se razpošlje na vse naslove v stikih in iz mape Windows pobriše vse datoteke s končnicami .exe, .com, .dll in .bmp. Virus je napisan v skriptnem jeziku Visual Basic, aktivira pa se v Microsoftovem programu za elektronsko pošto Outlook.

  Objavljeno: 13.3.2001
 • Poravnava med Microsoftom in Bristolom

  Podjetje Bristol Technology, ki izdeluje rešitve za prenos programov iz Microsoftovih Oken v druge operacijske sisteme (predvsem na Unix), je leta 1998 vložilo protimonopolno tožbo proti Microsoftu, ker naj bi slednji oteževal dostop do programskih vmesnikov pri Oknih, s čimer naj bi odvračal od uporabe operacijskega sistema Unix.

  Objavljeno: 13.3.2001
 • Pinnacle Systems DV500 Plus

  Pinnacle Systems DV500 Plus je prva videokartica, ki izkorišča nove zmožnosti programa za urejanje videa Adobe Premiere 6.0, kot so večstezni zvočni mešalnik in podpora za posnetke v razmerju 16:9.

  Objavljeno: 12.3.2001
 • 3Dlabs Wildcat II 5110

  Novi pospeševalnik za trirazsežno grafiko, Wildcat II 5110, ki so ga pred kratkim predstavili pri podjetju 3DLabs, naj bi bil doslej najbolj zmogljiv tovrsten izdelek. Od predhodnika Wildcat 4110 je več kakor dvakrat hitrejši, precej hitrejši pa naj bi bil tudi od pospeševalnikov drugih proizvajalcev.

  Objavljeno: 12.3.2001
 • Disketa z 32 MB

  Disketnim enotam se obeta svetlejša prihodnost. Podjetje Mitsushita je razvilo novo disketno enoto, ki zmore na standardno dvostransko disketo dvojne gostote (2HD) shraniti 32 megabajtov podatkov, kar je kar 22,2-krat več kakor doslej (1,44 MB).

  Objavljeno: 11.3.2001
 • Novi Cyrix že na CeBitu

  Via Technologies napoveduje predstavitev izboljšane različice procesorja Cyrix III na marčevskem sejmu CeBit v Hannovru. Jedro procesorja, ki so ga razvijali pod delovnim imenom Samuel II ali C5B, ima vgrajen 64 KB drugostopenjski in 128 KB prvostopenjski predpomnilnik, prednje vodilo pa deluje s hitrostjo 100 ali 133 MHz. Samuel II pozna tudi razširjena nabora ukazov MMX in 3DNow.

  Objavljeno: 11.3.2001
 • Novi digitalni fotoaparati Nikon, Fujifilm in Canon

  Začetek leta je prinesel nekaj novosti na trgu digitalnih fotoaparatov. Nikon je predstavil modela D1X ter D1H. Prvi se ponaša z ločljivostjo kar 5,47 milijona svetlobnih elementov (3008 × 1960), izboljšano barvno natančnostjo, devet zaporednih posnetkov pa lahko posname s hitrostjo treh slik na sekundo. D1H, ki ima nekoliko manjšo ločljivost 2,74 milijona svetlobnih elementov, naj bi bil najhitrejši digitalni fotoaparat SLR z zamenljivimi lečami. Štirideset zaporednih posnetkov je mogoče narediti s hitrostjo petih slik na sekundo, pri Nikonu pa so tudi pohitrili prenos podatkov na kartice Compact Flash ali v računalnik.

  Objavljeno: 10.3.2001
 • Izumitelj šifrirnega protokola PGP menja službo

  Philip Zimmermann, avtor svetovno znanega šifrirnega protokola PGP (Pretty Good Privacy), odhaja iz podjetja Network Associates. Zimmerman je leta 1996 ustanovil podjetje Pretty Good Privacy, ki ga je leto pozneje prevzelo podjetje Network Associates. Zaščita PGP je bila doslej na voljo s povsem odprto kodo, odgovorni pri Network Associates pa so se odločili, da bodo temu naredili konec in da koda ne bo v celoti javna.

  Objavljeno: 10.3.2001
 • Življenje po WAP-u

  WAP naj bi se v prihodnjih 18 do 24 mesecih razvil v mnogo bolj uporabno orodje, pravijo pri raziskovalni družbi Gartner Group. V prihodnje naj bi bile vse rešitve v zvezi z brezžičnimi prenosi povezane z jezikom XML, ki bo povsem nadomestil sedanji WML.

  Objavljeno: 9.3.2001
 • Bencinski servis bo ponujal tudi MP3

  240 sekund, kolikor voznik povprečno porabi za polnjenje posode za gorivo v avtomobilu, je v ZDA dobilo povsem nov pomen. Podjetje Ten Square je namreč razvilo omrežje OuterNet, ki voznikom omogoča, da iz interneta naročijo brezplačen kupon za kavo, si pretočijo glasbo v zapisu MP3, preberejo novicem prilagojene lastnemu okusu, ali si ogledajo videoprispevek o krajevnih dogodkih.

  Objavljeno: 9.3.2001
 
 • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
 • Pošlji