• GPRS na preizkušanju

  Standard GPRS (General Packet Radio Services) omogoča brezžični dostop do interneta in uporabo drugih podatkovnih storitev po protokolu IP s hitrostmi do 115 kbit/s. Po zmogljivosti so te storitve primerljive s storitvami v običajnih, vodniških omrežjih in večkratno presegajo sedanjo hitrostno omejitev telefonov GSM za prenos podatkov, ki znaša 9600 bit/s. T-mobil, ki je operater nemškega omrežja D1, je prvi začel s preizkušanjem te nove in vznemirljive tehnologije. Opremo, ki jo je izdelal švedski Ericsson, so namestili v Bonnu, v prvi fazi pa preizkušajo predvsem združljivost z opremo drugih proizvajalcev.

  Objavljeno: 6.8.1999
 • IBM kupil Mylex

  IBM je za 240 milijonov dolarjev kupil podjetje Mylex, znanega proizvajalca strojnih in programskih izdelkov za diskovne podsisteme. Mylex je znan predvsem po svojih vrhunskih krmilnikih za diskovna polja RAID, ki jih je med drugimi doslej uporabljal v strežnikih tudi IBM. Predstavniki podjetja IBM so napovedali, da bo Mylex deloval kot samostojna podružnica družbe IBM, ki bo izdelke ponujala tudi drugim proizvajalcem računalnikov. IBM bo Mylexove izdelke in tehnologijo uporabljal v vseh bodočih strežniških izdelkih.

  Objavljeno: 6.8.1999
 • Microsoftovo davčno leto spet v znamenju rekordov

  Microsoft je sporočil, da je imel v davčnem letu, ki se je končalo 30. junija 1999, 19,75 milijarde dolarjev prihodka, kar je za 29 odstotkov več kakor v lanskem davčnem letu. Čisti dobiček je znašal 7,79 milijarde dolarjev. Zaslužek na delnico je bil 1,42 dolarja, kar je za 69 odstotkov več kakor v davčnem letu 1998. Prihodek v zadnjem četrtletju je bil 5,76 milijarde dolarjev, kar je za 39 odstotkov več kakor v istem lanskem obdobju. Čisti dobiček v zadnjem četrtletju je znašal 2,2 milijarde dolarjev, zaslužek na delnico pa 0,40 dolarja, kar je za 60 odstotkov več kakor v istem obdobju lani.

  Objavljeno: 6.8.1999
 • Novi pomnilniški nosilec Smart Media za 64 MB

  Toshiba je predstavila doslej najzmogljivejši pomnilniški nosilec Smart Media, ki jih uporabljajo za hranjenje podatkov predvsem digitalni fotoaparati. Nova različica nudi prostora za 64 MB podatkov, dvakrat več kakor doslej največji nosilec Smart Media. V prodaji bo že jeseni. Ameriško podjetje Delkin Devices je medtem napovedalo najzmogljivejšo kartico CompactFlash, na katero bomo lahko spravili do 224 MB podatkov. V prodaji bo konec leta.

  Objavljeno: 5.8.1999
 • Tipkovnica - generator elektrike?

  Compaqov inženir Adrian Crisan je izdelal prototip tipkovnice, ki lahko v prihodnosti predstavlja majhno revolucijo za prenosne računalnike. Tipke na tipkovnici imajo na spodnji strani drobne magnetke, ki s primerno nameščenimi tuljavami pri tipkanju ustvarjajo majhen električni tok, s katerim lahko polnimo akumulator računalnika. Čim bolj tipkamo, tem bolj se polni akumulator. Trenutno še ni znano, koliko električne energije si lahko "pritipkamo", vendar strokovnjaki že ocenjujejo, da bi lahko s tem dosegli kar lep prihranek in zmanjšali akumulatorje, ki so eden od največjih delov v prenosnikih.

  Objavljeno: 4.8.1999
 • Uspešna prodaja iMacov

  Apple nadaljuje z uspešno prodajo računalnikov iMac. Januarja je Apple objavil, da je v 137 dneh prodal 800.000 računalnikov iMac. Končna številka, po izjemno uspešnem in dobičkonosnem četrtletju (april, maj, junij 1999) pa je kar 1.637.000 računalnikov iMac.

  Objavljeno: 4.8.1999
 • Amiga Mini Show 1999 v Škofji Loki

  Amigin računalniški klub D.A.D. prireja Amiga Mini Show 1999, ki bo potekal 27. do 29. avgusta 1999 v prostorih OŠ Cvetka Golarja v Frankovem naselju v Škofji Loki.

  Objavljeno: 3.8.1999
 • Siemensove kartice DVB

  Siemens je predstavil novo družino kartic, s katerimi je mogoče na osebnem računalniku spremljati televizijske programe iz navadnih, satelitskih in kabelskih virov televizijskega signala. Kartice so z računalnikom povezane prek vmesnika PCI, omogočajo pa sprejem digitalnih satelitskih signalov. Kartice DVB Sat in DVB Cable imajo tudi razširitveno mesto, kamor lahko vgradimo odkodirnik za šifrirane programe (CAM, conditional access module). Poleg sprejema slike in zvoka omogočajo tudi sprejem podatkov prek satelita ali kabelskega omrežja, v tem primeru pa se s programskega zornega kota vedejo kot omrežni vmesnik s podporo za protokol TCP/IP.

  Objavljeno: 3.8.1999
 • Leto zapora zaradi mobilnega telefona

  Britanec Neil Whitehouse ni hotel izklopiti svojega mobilnega telefona med poletom iz Manchestra v Madrid. Ko so ga opozorili, da lahko mobilni telefon moteče vpliva na navigacijske naprave v pilotski kabini, je petični gospod odvrnil: "Zakaj? Ali se bomo morda izgubili?" Sodišče v Manchestru ga je spoznalo za krivega in obsodilo na 12 mesecev zapora. Whitehouse je tako postal prvi obsojenec na podlagi britanskega zakona iz leta 1995, ki ogrožanje varnosti letala šteje za kriminalno dejanje.

  Objavljeno: 3.8.1999
 • Jeronimo 2000 in prikaz slike na dveh monitorjih

  Podjetje Appian je predstavilo nov grafični pospeševalnik Jeronimo 2000, ki omogoča prikaz slike na dveh monitorjih sočasno. Kartica temelji na dveh procesorjih 3D Labs Permedia 3, podpira ločljivosti do 1920 x 1080 pik ob 32-barvni globini in frekvenci osveževanja 85 Hz. Kartica ima 32 MB pomnilnik, podporo za standarde DirectX 6 in OpenGL, na voljo pa je v različicah za vmesnike PCI in AGP. Podpira zajem videoposnetkov, za doplačilo pa tudi prikaz TV-slike. V računalniku imamo lahko naenkrat do dve kartici, s čimer lahko sliko prikazujemo na štirih monitorjih.

  Objavljeno: 3.8.1999
 • Novell uspešno trži GroupWise

  Kljub močni konkurenci, kot so Lotus, Microsoft in Netscape, pri Novellu zelo uspešno tržijo poštni sistem GroupWise. V prvih treh mesecih so samo v ZDA pridobili čez milijon novih uporabnikov, kar je lep dosežek v tako kratkem času. Sicer pa Novell že razvija naslednika sedanje različice, ki bo še bolj posegla v boj s tekmeci.

  Objavljeno: 3.8.1999
 • QuickTime 4.0 zadetek v črno

  Apple je z novo različico paketa QuickTime 4.0 zadel v črno. V zelo kratkem času je novi paket QuickTime, ki prinaša številne novosti predvsem pri podpori za internet in pretočne večpredstavne zapise, k sebi preneslo že več kakor 8 milijonov uporabnikov, kar je svojevrsten rekord na tem področju.

  Objavljeno: 2.8.1999
 • Compaqova strežniška gruča Toucan

  Compaq je najavil novo strežniško rešitev z imenom Toucan. To je gruča dveh strežnikov ProLiant, ki dostopata do skupnega diskovnega podsistema, in sta vdelana v eno samo majhno ohišje. Zaradi združitve delov sta namestitev in upravljanje s sistemom precej lažja kakor pri sedanjih rešitvah z gručami.

  Objavljeno: 2.8.1999
 • Plače računalniških profesionalcev v ZDA

  Organizacija SANS Institute je objavila rezultate raziskave o višinah plač med računalniškimi profesionalci v ZDA. Raziskava je pokazala, da je povprečna letna plača računalniškega strokovnjaka 55.425 dolarjev. Iz raziskave je mogoče izluščiti tudi nekaj zanimivih podatkov. Najbolje so plačani svetovalci, še posebej tisti s področja varnosti v računalniških sistemih, najslabše pa sistemski in omrežni upravitelji.

  Objavljeno: 2.8.1999
 • Novellov vtičnik GroupWise za Outlook

  Novell je predstavil razvojno različico dodatka Novell GroupWise Plug-in for Outlook, ki omogoča, da uporabniki Microsoftovega odjemalca Outlook 98 dostopajo do poštnega strežnika GroupWise 5.5 enako, kakor bi to počeli s strežnikom Exchange. S tem so pri Novellu dodali za GroupWise še enega odjemalca, ki dopolnjuje dosedanje možnosti dostopa s protokoli POP3, IMAP in spletnim brskalnikom. Dodatek je mogoče dobiti brezplačno na Novellovem spletnem naslovu support.novell.com/beta/public.

  Objavljeno: 1.8.1999
 • ISDN Diva USB

  Eicon je predstavil vmesnik ISDN Diva USB, ki ga, kakor že samo ime pove, na računalnik priključimo prek vmesnika USB. Vmesnik zanimive oblike je zelo majhen in preprost za namestitev, kljub temu pa vsebuje vse značilnosti drugih Eiconovih vmesnikov Diva, vključno z bogato dodatno programsko opremo in kakovostnimi orodji za diagnostiko. Nov vmesnik ima priporočeno ceno 200 dolarjev.

  Objavljeno: 1.8.1999
 • Nazaj na delo!

  Ameriška raziskava o uporabi interneta na delovnem mestu je pokazala, da skoraj tretjina internetnega prometa med delovnim časom ni povezana z delovnimi nalogami. Lani je ta vrednost bila le 15 %, povečanje pa gre predvsem na račun daljših obiskov znanih in priljubljenih spletnih strani. Zanimivo je, da se je obisk "vročih" strani v zadnjem letu prepolovil, po drugi strani pa uslužbenci čedalje bolj obiskujejo informativne strani in pregledujejo obvestila s finančnih trgov.

  Objavljeno: 1.8.1999
 • Strežniki Compaq TaskSmart C-Series

  Proizvajalci strežnikov vse bolj pogosto iščejo tržne niše, ki jih zapolnjujejo s specifično opremljenimi strežniki. Compaq je nedavno predstavil družino strežniških naprav TaskSmart C-Series, v kateri bodo sprva posredniški strežniki (cache servers) namenjeni izravnavi prometa med internetom in krajevnim omrežjem. Namenjeni so predvsem velikim podjetjem in ponudnikom interneta.

  Objavljeno: 1.8.1999
 • Programski usmerjevalnik iShare 3.5

  Podjetje Artisoft je predstavilo novo različico programa za souporabo komunikacijskih povezav do interneta. Program iShare 3.5 je programski usmerjevalnik, namenjen majhnim in srednje velikim podjetjem z do 250 uporabniki. Program omogoča souporabo ene ali več komunikacijskih naprav (analognih ter modemov DSL in ISDN, satelitskih povezav) prek navadnega enouporabniškega naročniškega priključka. Program je združen s predpomnilniškim strežnikom, ki zmanjšuje število dostopov do interneta. Cene se pričnejo pri 130 dolarjih (za tri uporabnike), dodatne licence (v paketih po 3, 10 in 32 uporabnikov) pa stanejo od 11 do 43 dolarjev.

  Objavljeno: 31.7.1999
 • Novi direktor pri Compaqu ...

  Compaq je po številnih zamenjavah v vodstvu družbe dobil novega direktorja, ki je zamenjal začasno vodstvo na čelu s predsednikom upravnega odbora družbe, Benjaminom M. Rosenom. Prvi mož Compaqa bo odslej 44-letni Michael D. Capellas, ki je doslej bil na položaju izvršnega direktorja. Capellas je bil sočasno imenovan tudi za predsednika družbe in izvoljen v upravni odbor. Glavna naloga novega direktorja bo uspešna sklenitev projekta preoblikovanja podjetja, ki ga je Compaq začel izvajati po slabih finančnih rezultatih in drugih strukturnih težavah družbe.

  Objavljeno: 31.7.1999
 • SolidWorks 99

  Podjetje SolidWorks je predstavilo novo različico programa SolidWorks 99 z več kakor 150 izboljšavami in inovacijami. SolidWorks 99 omogoča inženirju polno funkcionalnost, preprosto uporabo in enostaven prehod iz način konstruiranja 2D v 3D. Novosti so pri modeliranju, izdelavi sestavov, izdelavi delavniške dokumentacije, prenosu podatkov, cevovodni tehniki in modeliranju obdelave pločevin. Pri modeliranju podpira dinamično urejanje značilnosti in skic. Enostavno lahko s klikom površine ali izvlečene oblike preoblikujemo element v realnem času.

  Objavljeno: 31.7.1999
 • Številke naprodaj

  Ali je 10 tisoč tolarjev, kolikor računa SI.Mobil, preveč za (zlato) številko po želji? Na Norveškem verjetno že ne bi mislili tako. V zahodni deželi Vikingov so pripravili 8 tisoč petmestnih številk in jih ponudili v prodajo. Običajne številke na Norveškem imajo namreč osem mest. Privlačnejše in preprostejše številke dosegajo ceno 2,4 milijona tolarjev, ostale skrajšane številke pa "komaj" 600 tisoč. Poskrbljeno je tudi za dobrodelne organizacije, saj te za izbrano številko plačajo samo 24 tisoč tolarjev.

  Objavljeno: 31.7.1999
 • ... in nova direktorica pri HP-ju

  Julija so novega predsednika in direktorja imenovali tudi pri Hewlett-Packardu. Vodilni položaj je prevzela 44-letna Carleton (Carly) Fiorina, ki je bila doslej predsednica enega izmed oddelkov družbe Lucent, že dvajset let pa deluje na področju telekomunikacij, predvsem v družbah Lucent in AT&T. Fiorina je nadomestila dosedanjega predsednika Lewisa Platta, ki se je odločil za upokojitev in nove projekte. Platt bo do konca leta obdržal vlogo predsednika upravnega odbora, za tem pa se bo umaknil tudi s te funkcije.

  Objavljeno: 31.7.1999
 • Sun + Netscape = iPlanet

  Sun in Netscape sta združila moči pri storitvah spletnega gospodarstva. Plod njunega sodelovanja je novo tržno ime iPlanet. Družbi sta opravili prvi korak pri uveljavljanju skupnih izdelkov in storitev z oblikovanjem spletišča s tem imenom.

  Objavljeno: 30.7.1999
 • F-Secure Anti-Virus z zaščito proti Back Orifice 2000

  Podjetje DataFellows je v protivirusni program F-Secure Anti-Virus že dodalo zaznavanje novega trojanskega konja Back Orifice 2000. Trojanski konj omogoča oddaljeni nadzor računalnikov z operacijskim sistemom Windows. Omogoča branje in pisanje datotek, pošiljanje sporočil, prisluškovanje uporabniku in podobno, brez vednosti uporabnika. Back Orifice 2000 je bil predstavljen med hekersko konferenco Def Con 7, ki je julija potekala v Las Vegasu.

  Objavljeno: 30.7.1999
 • Ljubljanski Medis začel prodajati enote Mast Storage

  Podjetje Medis iz Ljubljane je začelo prodajati enote za arhiviranje podatkov proizvajalca Mast Storage. Izdelki tega podjetja temeljijo na enotah OEM znanih družb, ki proizvajajo tračne enote, kot sta Hewlett Packard in Tandberg Data. Mastov program obsega enote DAT, SLR/MLR (streamer), NS (travan) ter enote DLT. Na voljo je celotna paleta enot s kapacitetami od 1,2 do 70 GB. Vse notranje enote imajo možnost nadgraditve v zunanjo enoto. MAST ponuja rešitev na ključ: montažni kit, kabel SCSI, zaključevalnik (terminator) SCSI in preizkusno programsko opremo. Vsi izdelki imajo dve ali tri leta garancije.

  Objavljeno: 30.7.1999
 • AntiSniff proti vohunom

  Podjetje L0pht Heavy Industries je predstavilo novo orodje za boj proti vdorom in vohunjenju v krajevnih omrežjih. Program AntiSniff je prvo tovrstno orodje, ki omogoča ugotovitev in določitev oddaljenega paketnega vohuna, računalniškega programa, ki nedovoljeno prebira podatkovne pakete v omrežju in s tem lastniku omogoča dostop do vseh podatkov, tudi najbolj občutljivih.

  Objavljeno: 30.7.1999
 • Modri zob razkrit

  Standard Bluetooth obeta obsežne izboljšave pri brezžičnih povezavah za prenos podatkov med prenosnimi telefoni in zunanjimi napravami, kot so prenosni ali žepni računalniki. Bluetooth uporablja radijskovalovno frekvenco 2,45 GHz in zagotavlja prenos na razdaljah do 100 metrov.

  Objavljeno: 30.7.1999
 • Compaq AlphaStation XP1000/667

  Compaq je predstavil delovno postajo AlphaStation XP1000, ta hip najhitrejšo delovno postajo na svetu in prvo s hitrostjo procesorja čez 600 MHz. Nova delovna postaja sloni na procesorju Alpha 21264 (EV7), ki deluje s hitrostjo 667 MHz, na njej pa lahko uporabljamo operacijske sisteme Compaq Tru64 Unix, Linux, OpenVMS ali Windows NT. V primerjavi s predhodnikom, ki je imel procesor s hitrostjo 500 MHz, dosega delovna postaja 30 % boljše rezultate pri meritvah SPECint95 ter SPECfp95, pri navadnih namenskih programih pa lahko uporabniki pričakujejo za približno petino hitrejše delovanje.

  Objavljeno: 29.7.1999
 • Standard G.lite potrjen

  Mednarodna organizacija ITU (International Telecommuincations Unions) je ratificirala oziroma potrdila standard G.lite, ki postavlja prvi mednarodni temelj za modeme ADSL (asymetric digital subscriber line). G.lite omogoča izdelavo modemov, ki prek navadne telefonske žice prenašajo podatke s hitrostmi do 1,5 Mb/s. Veliki proizvajalci so že napovedali prve izdelke, ki bodo združljivi s standardom.

  Objavljeno: 29.7.1999

Monitor na Facebooku

Monitor TV na YouTube

jnbgvUwyfRg

 • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
 • Pošlji