• Strategija evropske skupnosti za računalniško opismenjevanje

  Evropska skupnost je podala novo strategijo in načrte za pospešitev računalniškega opismenjevanja, zlasti rabe interneta, v izobraževalnih ustanovah. Po predvidevanjih analitikov skupnosti bodo leta 2010 že več kakor polovica vseh evropskih podjetij bodisi ustvarjalci bodisi močni uporabniki informacijskih tehnologij. Če se pri tem ne bi nič spremenilo, bo že leta 2002 v evropski skupnosti primanjkljaj 1,6 milijona usposobljenih delavcev z računalniškim znanjem. Zato Evropska skupnost pripravlja konkretne korake za povezavo šolskih sistemov in več kakor 81 milijonov študentov, po sedanjih načrtih pa naj bi tudi spodbudili podjetja, da uslužbencem omogoča izobraževanje za delo v internetu.

  Objavljeno: 2.3.2000
 • Microsoftov programski paket Interix 2.2

  Microsoft je predstavil programski paket Interix 2.2, ki ga sestavlja več kakor 300 orodij, pomožnih programov in skriptov, s katerimi je možno laže in učinkoviteje povezovati okolje Windows 2000 in operacijske sisteme Unix. Interix, ki so ga pri Microsoftu dobili za lanskim nakupom podjetja Softway, omogoča uporabo programov v okolju Windows, pri tem pa uporablja ukaze, videz in delovanje okolja Unix. V paketu je priložen tudi razvojni komplet, s katerim je lažje prenašati programe iz Unixa v Okna. Prodaja bo stekla marca, cena pa bo znašala 100 dolarjev.

  Objavljeno: 1.3.2000
 • Zakonska pravica novega KGB-ja za nadzor interneta

  Aktiviste združenja za zaščito človekovih pravic je šokirala novica, da se Rusija z nedavno uredbo rabe interneta vrača v čase hladne vojne. Novi ruski predsednik in nekdanji funkcionar ruske agencije KGB, Vladimir Putin, je namreč dal zeleno luč projektu SORM, s katerim bo naslednik KGB-ja, varnostna agencija FSB dobila zakonsko pravico vohuniti nad zasebnimi komunikacijami, elektronsko pošto in drugimi aktivnostmi v internetu. Še več, uredba dovoljuje vpogled v komunikacije brez sodnega naloga še sedmim drugim institucijam, tudi policiji in davčni upravi. Po novi uredbi bodo ruski ponudniki interneta tako morali v svoja omrežja vgraditi posebne sledilne naprave, ki bodo prek hitrih lastnih povezav povezane neposredno s centrom FSB.

  Objavljeno: 1.3.2000
 • Alcatel kupil Newbridge

  Francoski proizvajalec telekomunikacijske opreme Alcatel je sklenil dogovore o nakupu kanadskega podjetja Newbridge Networks, ki je naprodaj od novembra -- predvsem zaradi ne prav preveč spodbudnih poslovnih rezultatov. Združitev je ocenjena na 7,1 milijarde dolarjev. Nakup podjetja Newbridge, ki je močno uveljavljeno pri tehnologiji ATM, bo okrepil Alcatelovo vlogo in položaj na trgu omrežij naslednjega rodu. Newbridge bo postal del Alcatelove enote CDD (Carrrier Data Division), ki bo preimenovana v CID (Carrier Interworking Division) s sedežem v Kanadi. Odločitev o usodi in obstoju blagovne znamke Newbridge še ni sprejeta.

  Objavljeno: 1.3.2000
 • Vroči telefoni 3G

  Vodja skupine za brezžične izdelke podjetja Infineon Technologies ocenjuje, da bo zagon mobilnih telefonov tretjega rodu zamujal zaradi težav s porabo energije. Ojačevalniki in notranji sklopi teh telefonov porabljajo preveč energije, zaradi oddajane toplote pa telefonov ne bo mogoče držati v rokah. Po njegovih ocenah je zelo pomembno razviti nove rešitve, ki bo oddajanje toplote zmanjšalo na sprejemljivo raven.

  Objavljeno: 29.2.2000
 • Novi digitalni fotoaparati Samsunga

  Z digitalnimi fotoaparati se poizkuša tudi korejski Samsung. Februarja so tako oznanili kar štiri modele, med katerimi so tudi taki z manj običajnimi lastnostmi. Fotoaparata CyberMax 35 in CyberMax 35 MP3 sta preprosta modela za rabo doma z ločljivostjo 640 × 480 pik, podpirata kartice CompactFlash in imata vgrajen zaporedni in vmesnik USB. Posebnost obeh modelov je zmožnost rabe aparata kot priložnostne videokamere za videokonference, večji model pa ima povrh vsega vgrajen predvajalnik za zvočne posnetke MP3. Cene so zelo dostopne -- 200 in 290 dolarjev.

  Objavljeno: 29.2.2000
 • Novo podjetje Marca Andreessena

  Marc Andreessen, avtor spletnega brskalnika Mozaic in soustanovitelj družbe Netscape, ima novo podjetje. Družba Loudcloud, katere soustanovitelj in predsednik upravnega odbora je Andreessen, bo ponujala storitve in rešitve za elektronsko trgovanje predvsem za večja podjetja, ki potrebujejo za prehod v internet zunanjo pomoč.

  Objavljeno: 29.2.2000
 • IBM Slovenija sodeluje z univerzama v Ljubljani in Mariboru

  Podjetje IBM Slovenija bo zagotovilo opremo v vrednosti 55 milijonov tolarjev in program mednarodnega izobraževanja v pomoč slovenskima univerzama v Ljubljani in Mariboru. V ta namen je novi generalni direktor podjetja, Iztok Klančnik, v prisotnosti dekanov in profesorjev fakultet, z rektorjem ljubljanske univerze, dr. Jožetom Mencingerjem, podpisal dogovor o sodelovanju, podobno pa bo storil tudi v Mariboru 1. marca s tamkajšnjim rektorjem, dr. Ludvikom Toplakom.

  Objavljeno: 28.2.2000
 • Združitev podjetij Corel in Inprise/Borland

  V začetku februarja je vnovično prišlo do velike združitve med računalniškimi podjetji. Tokrat sta namero o združitvi oznanila kanadski Corel, znan po grafičnih in pisarniških paketih, v zadnjem času pa tudi po veliki podpori Linuxu, ter ameriško podjetje Inprise (skupaj z oddelkom Borland), znano po razvojnih orodjih in strežniških izdelkih. Podjetji sta že doslej tesno sodelovali, saj je Corel prav od Borlanda pred leti odkupil izdelke, kot sta Quattro Pro in Paradox, danes sestavna dela pisarniške zbirke WordPerfect Office.

  Objavljeno: 28.2.2000
 • Intelov procesor Itanium z začetnimi 800 MHz

  Intel je potrdil, da bo novi 64-bitni procesor Itanium debitiral letos s hitrostjo 800 MHz, s čimer v času predstavitve vsaj po frekvenci delovanja ne bo najhitrejši Intelov izdelek (tedaj naj bi Pentium III dosegel že precej čez 900 MHz). Zato pa lahko kupci računajo na druge prednosti, najbrž na 266 MHz sistemsko vodilo (dvakrat hitreje od danes najhitrejših), štirje procesorski strežniki pa bodo lahko podpirali do 64 GB pomnilnike.

  Objavljeno: 28.2.2000
 • Intelova naložba v brezžično tehnologijo LAN

  Intel je odštel 100 milijonov dolarjev za nakup poldrugega odstotka ameriškega podjetja Symbol Technologies. Intel in Symbol Technologies bosta skupaj razvijala prilagojevalne kartice in priključna mesta, ki bodo omogočali dostop namiznih računalnikov v internet brez žičnih povezav. Symbol Technologies je soustanovitelj zaveze Wireless Ethernet Compatibility Alliance, ki podpira standard IEEE 802.11 za brezžična omrežja, na katerem bosta z Intelom gradila skupne izdelke.

  Objavljeno: 28.2.2000
 • 3COM in dogovor s podjetjem SiOL

  Podjetje 3COM je objavilo novico o podpisu dogovora s podjetjem SiOL, največjim slovenskim komercialnim ponudnikom interneta, za vzdrževanje vmesnikov 3Com U.S. Robotics ISDN Pro TA. Siolovo tehnično področje, v okviru katerega deluje tehnična pomoč uporabnikom, na brezplačni telefonski številki 080 8765, bo po dogovoru sprejemala tudi telefonske klice v zvezi s pomočjo pri delu s terminalnim prilagojevalnikom 3Com U.S. Robotics ISDN Pro TA. Omenjena terminalna naprava se je namreč na slovenskem trgu predvsem zaradi akcije podjetja Telekom Slovenije -- paketa ISDN 3000, močno razširila.

  Objavljeno: 27.2.2000
 • IBM napovedal najhitrejše mikroprocesorje

  IBM je napovedal doslej najhitrejše mikroprocesorje. Po navedbah predstavnikov podjetja naj bi novi procesorji delovali s hitrostmi med 3,3 in 4,5 GHz ob uporabi običajne tehnologije CMOS, pri čemer naj bi porabili polovico manj energije od sedanjih izdelkov. IBM sicer še skopari s podrobnosti, obljubljajo pa, da bodo z novimi procesorji presegli hitrost 1 GHz še letos, končno stopnjo 4,5 GHz pa v treh do štirih letih.

  Objavljeno: 27.2.2000
 • WAP, igrice in virusi

  Zaslužki prihodnosti so v igricah preteklosti, menijo v škotskem podjetju Digital Bridges, ki je objavilo sveženj igric za mobilne telefone s podporo WAP. Omejene možnosti prikaza na zaslonih tovrstnih telefonov so ponovno obudile zanimanje za najbolj preproste igrice. Družba razvija igrice, ki na telefonih WAP omogočajo tekmovanje dveh igralcev, ponudba pa je na spletnem mestu wirelessgames.com.

  Objavljeno: 27.2.2000
 • IBM s pobudo EON

  IBM je predstavil novo pobudo z imenom Edge of Network (EON), s katero naj bi uporabnikom celostno predstavili naprave in storitve za dostop do interneta. Iniciativa obsega vse od strežnikov in strežniških naprav do prenosnih računalnikov, internetnih terminalov, žepnih računalnikov in računalnikov, ki jih lahko oblečemo (wearable computers). V okviru iniciative EON namerava IBM letos postopoma predstaviti nove izdelke, pa tudi poslovne povezave s telekomunikacijskimi podjetji, internetnimi ponudniki (ISP) in ponudniki programov (ASP), s katerimi bodo skupaj ponujali izdelke in storitve. IBM hkrati napoveduje, da bo za dosego cilja uporabljal najrazličnejše operacijske sisteme; Windows 98, Windows 2000, Linux in Windows CE.

  Objavljeno: 26.2.2000
 • Nov NEC-ov procesor za žepne računalnike

  NEC je predstavil nov procesor za žepne računalnike in internetne terminale, ki se lahko pohvali z rekordno majhno porabo energije. Procesor MP98 je pravzaprav sestavljen iz štirih procesorskih jeder na isti silicijevi rezini, ki se lahko posamično vključujejo in izključujejo glede na trenutne potrebe sistema. Pri tipkanju in vnosu podatkov je potrebno delovanje le enega jedra, medtem ko za odkodiranje video in zvočnih posnetkov v pomoč priskočijo še drugi. Procesor, ki je skupno sposoben procesirati milijardo ukazov na sekundo porabi pri polni obremenitvi en vat, pri vnosu podatkov le 50 milivatov, v mirovanju pa samo še 500 mikrovatov. Če upoštevamo zahtevnejše naloge, kot so obdelava video in zvočnih posnetkov, procesor MP98 porabi le petino energije v primerjavi s tekmeci. NEC poleg tega napoveduje, da bo v treh letih porabo znižal z enega na le 0,3 vata.

  Objavljeno: 26.2.2000
 • HiperLAN2

  Evropski institut za telekomunikacijske standarde ETSI je potrdil standard HiperLAN2, ki omogoča visokohitrostne povezave (do 54 Mb/s) za širokopasovne brezžične komunikacije naslednjega rodu v frekvenčnem območju 5 GHz. Prednost tega frekvenčnega območja nad sedanjim območjem 2,4 GHz je, da ni možnosti interference z drugimi napravami, ki uporabljajo isto frekvenco. Dodeljeno frekvenčno območje v Evropi, ZDA in na Japonskem se prekriva, kar omogoča uporabo iste opreme v dobršnem delu sveta. HiperLAN2 sestavljajo trije profili: za poslovno, javno in domačo rabo. Prve izdelke s tehnologijo HiperLAN2 lahko na trgu pričakujemo proti koncu naslednjega leta. Za uveljavljanje tega standarda in združljivost med različnimi proizvajalci skrbi HiperLAN2 Global Forum, ki so ga septembra lani ustanovili Bosch, Dell, Ericsson, Nokia, Telia in Texas Instruments.

  Objavljeno: 26.2.2000
 • Korejske gospodinje množično v internet?

  Korejci želijo v svet elektronskega trgovanja vstopiti z vsemi človeškimi močmi. Korejska vlada je zato odobrila program izobraževanja, s katerim naj bi pospešili sprejem in uporabo interneta in elektronskega trgovanja v vseh družbenih razredih, tudi pri gospodinjah in pri starejših. V ta namen bodo sofinancirali tečaje v več kakor 800 zasebnih izobraževalnih centrih, kjer bodo poučevali uporabo elektronskega nakupovanja, uporabo elektronske pošte in splošno uporabo spleta. Da bi spodbudili tudi lastnike izobraževalnih centrov, bodo za potrebe tečaja odobrili 20-odstotni popust za komunikacijske storitve. Korejci pričakujejo, da bodo v obdobju med marcem in avgustom internetno izobrazili na stotisoče ljudi.

  Objavljeno: 26.2.2000
 • Novi AMD Athlon pri kar 1,1 GHz

  AMD je na konferenci International Solid-State Circuits Conference (ISSCC) prikazal prototip doslej najhitrejšega procesorja, združljivega z arhitekturo x86. Prototip novega Athlona je na predstavitvi deloval s hitrostjo kar 1,1 GHz (1100 MHz), pri tem pa za delovanje niso potrebovali zahtevnih hladilnih sistemov, kot je na primer tekoči dušik. Visoko hitrost so pri AMD-ju dosegli z izdelavo procesorja v 0,18-mikronski tehnologiji in uporabo bakrenih povezav, pa tudi z novim, zmogljivejšim drugostopenjskim predpomnilnikom na procesorju. AMD bo novi rod Athlonov izdeloval v tovarni Fab 30 v nemškem Dresdenu, prve modele z omenjeno hitrostjo pa bi lahko na trg poslali že v letošnjem poletju.

  Objavljeno: 25.2.2000
 • GSM proti žeji

  Finski distributer osvežilnih pijač Oyj Hartwall Abp bo v sodelovanju z GSM operaterjem Sonera v naslednjih mesecih vgradil mobilni telefon GSM v 100 avtomatov za prodajo pijač. Vsak avtomat bo tako imel svojo telefonsko številko, ki jo bo žejni uporabnik mobilnega telefona lahko poklical, dobil pa bo plastenko pijače, za katero bo plačal na računu za mobilni telefon. Predstavnik operaterja Sonera je potrdil, da razvijajo podobne rešitve tudi za prodajo dnevnega časopisja.

  Objavljeno: 25.2.2000
 • Direktorsko zadovoljstvo nad proizvajalci

  Družba za tržne raziskave Technology Business Reserach je v obdobju med oktobrom 1999 in januarjem 2000 opravila raziskavo med skoraj 400 direktorji informacijskih služb v velikih družbah (nad 500 novih računalnikov letno), pri katerih so poizvedovali o stopnji zadovoljnosti nad posameznimi proizvajalci računalniške opreme. Pri namiznih računalnikih se je najvišje zavihtela družba Dell, s katero so kupci zadovoljni v 88,17 % primerov. Sledijo Hewlett Packard (83,73 %), IBM (83,25 %), Compaq (82,69 %) in Gateway (80,96 %). Tudi med kupci prenosnikov ima prvo mesto Dell (84,14 %), sledijo IBM (81,40 %), Compaq (79,02 %) in Toshiba (77,69 %). Najtesneje je bilo pri strežnikih, kjer je Dell z 88,89 % zadovoljnih uporabnikov le za malenkost prehitel družbo Compaq (87,98 %), sledijo pa še HP (86,10 %) in IBM (83,20 %).

  Objavljeno: 25.2.2000
 • Letošnje leto prelomno za odprto kodo?

  Bruce Perens, soavtor dokumenta, ki opredeljuje pojem odprte kode, in predsednik skupine LinuxCap Group meni, da bo letošnje leto prelomno za gibanje odprte kode. Perens obenem predvideva, da bodo letos prišlo do številnih tožb, v katerih bodo uveljavljena podjetja s tožbami skušala ustaviti razvoj gibanja Open Source. Po mnenju Perensa so se v zadnjih dveh letih številna podjetja močno trudila patentirati vse, kar bi lahko zaščitilo njihov položaj na tržišču. S tem pa ovirajo razvoj programske opreme z odprto kodo, pri katerem morajo avtorji paziti, da s svojim delom ne kršijo tujih pravic. Poleg tega naj bi prvič prišlo tudi do sporov med podporniki odprte kode, zlasti podjetji, ki so zaradi lanskoletnega dogajanja na borzah čez noč postala vredna milijone dolarjev.

  Objavljeno: 25.2.2000
 • Mitrin spletni slovar pojmov o računalniški varnosti

  Neprofitna družba Mitre je objavila spletni imenik in slovar pojmov, povezanih z varnostjo v računalniških sistemih. Pri projektu, katerega cilj je osveščanje podjetij o nevarnostih vdorov v sisteme in podatke, je sodelovalo več kakor 26 družb, med njimi tudi Microsoft, Cisco in IBM. V zbirki podatkov je tako od nedavnega čez 500 definicij znanih šibkih točk izdelkov, zlasti operacijskih sistemov. Večinoma gre za napake, ob katerih so predstavljene rešitve in po potrebi orodja za diagnostiko, popravilo in preizkušanje šibkih točk. Slovar je na voljo na naslovu: http://www.cve.mitre.org.

  Objavljeno: 24.2.2000
 • Francozi bi kupili, Francoze bi kupili

  France Telecom ima resne namene pri morebitni prodaji angleškega operaterja mobilne telefonije Orange, saj ocenjujejo, da dopolnjuje njihov nakup četrtinskega deleža britanskega kabelskega operaterja NTL. Orange, katerega vrednost ocenjujejo na več kakor 30 milijard dolarjev, bo kmalu naprodaj zaradi nedavne združitve angleškega telekomunikacijskega operaterja Vodafone Airtouch in nemškega Mannesmanna. Med potencialnimi kupci deleža operaterja Orange pričakujejo tudi nizozemski KPN Telekom in morda ameriški MCI WorldComm, poznavalci pa potrjujejo, da ima France Telecom največje možnosti za uspešen nakup.

  Objavljeno: 24.2.2000
 • Evropska komisija predlaga novo domeno .eu

  Evropska komisija je nedavno predlagala ustanovitev nove domene s končnico .eu, s katero naj bi bilo v svetovnem spletu lažje prepoznati evropska podjetja in organizacije. Predstavniki komisije so svojo namero že posredovali organizaciji ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers), ki bdi nad imeni domen v internetu. Če bo šlo vse po sreči, bo končnica .eu na voljo uporabnikov že sredi leta. Zaplete se lahko le na pravnem nivoju, saj trenutno še ni jasno, ali mora odločitev potrditi evropski parlament, katerega postopek bi lahko zavrl sprejem odločitve o novi domeni.

  Objavljeno: 24.2.2000
 • V internet brez žic

  Analitiki skupine IDC ocenjujejo, da je lani 7,4 milijona ameriških uporabnikov dostopalo v internet z brezžičnimi napravami. Do leta 2003 predvidevajo, da se bo število povzpelo na 61,5 milijona (728 % več). Rast bi verjetno bila še večja, toda neznanje in nerazumevanje uporabnikov o brezžičnem dostopanju v internet ovira zanimanje. Najbolj napačne so predpostavke, da je dostop v internet prek mobilnih telefonov in ročnih računalnikov povsem enak večpredstavnemu dostopu iz običajnih računalnikov, toda razvoj novih storitev prilagojenih brezžičnim napravam bo ugodno vplival tudi na osveščenost in seznanjenost.

  Objavljeno: 23.2.2000
 • Poštni strežnik za brezžične povezave

  Združenje Sun-Netscape Alliance je predstavilo nov poštni strežnik, ki omogoča prenos elektronske pošte prek brezžičnih komunikacijskih povezav, vključno prek omrežja GSM. iPlanet Wireless Server omogoča prenos elektronske pošte, koledarjev in imenikov v niz različnih odjemalcev, med katerimi so tudi žepni računalniki in brezžični telefoni. Za predstavitev podatkov in samodejno prilagajanje informacij posebnostim posameznih naprav, zlasti velikosti zaslonov, so načrtovalci posegli po slogovnih straneh, zasnovanih na opisnem jeziku XML. Strežnik podpira tudi protokole WAP (Wireless Access Protocol) in HDML (Handheld Device Markup Language), zna pošiljati sporočila SMS, deluje pa tako z omrežji GSM kakor CDMA.

  Objavljeno: 23.2.2000
 • MP3.com in rekordna rast prodaje

  Podjetje MP3.com, lastnik istoimenskega spletnega strežnika, v katerem je mogoče kupiti skladbe številnih glasbenikov, večinoma tistih brez pogodb z velikimi glasbenimi založbami, je objavil presenetljive poslovne rezultate. Zadnje poslovno četrtletje so sicer sklenili z izgubo 10,6 milijona dolarjev, vendar so denar večinoma porabili za vlaganja. Ob tem pa so zabeležili rekordno rast prodaje. V treh mesecih so s prodajo glasbe prek spleta zaslužili 15,3 milijona dolarjev, skoraj 20-krat več kakor v enakem obdobju leta 1998. MP3.com ponuja skoraj četrt milijona skladb, dnevno imajo 519.000 gostov, na mesec pa si gostje ogledajo kar 97 milijonov strani s podatki o skladbah. S tem so močno prehiteli družbe, ki ponujajo glasbo v alternativnih zapisih, recimo Windows Media ali Liquid Audio.

  Objavljeno: 23.2.2000
 • Kratkih sporočil z mobilnih telefonov je vedno več

  Norveški časopis IT Avisen je objavil, da so bile decembra lani dosežene nove rekordne vrednosti poslanih kratkih sporočil SMS. Po svetu jih je v tem mesecu bilo poslano 3 milijarde, ena šestina vseh pa je bila poslana iz nemških omrežij. Razlog za izjemno priljubljenost v Nemčiji je v razmeroma nizkih cenah za pošiljanje kratkih sporočil (od 0,15 do 0,23 marke, odvisno od operaterja) v primerjavi s ceno prve, največkrat še vedno nedeljive minute pogovora.

  Objavljeno: 22.2.2000
 • Nova različica Eudore z zanimivo cenovno politiko

  Podjetje Qualcomm je predstavilo novo različico odjemalca za elektronsko pošto Eudora 4.3, ki ima nove lastnosti, predvsem pa zanimivo cenovno politiko. Uporabniki lahko brezplačno iz spletnega strežnika prenesejo funkcijsko omejeno različico Eudora Lite, plačajo 50 dolarjev za različico Eudora Pro ali pa slednjo uporabljajo brezplačno, če pristanejo na prikaz reklam v spodnjem levem vogalu programa. Sicer pa ima nova različica boljša orodja za filtriranje elektronskih sporočil, možnost samodejnega tiska sporočil ob prejemu ter izboljšan uvoz pošte iz konkurenčnih izdelkov, kot sta Netscape Communicator in Microsoft Outlook Express. Po novem lahko sporočila opremljamo z obarvanimi opombami, sporočila pa so na zahtevo samodejno šifrirana ter odšifirana.

  Objavljeno: 22.2.2000

Monitor na Facebooku

 • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
 • Pošlji