• Radio prek telefona

  Število spletnih poslušalcev programa Virgin Radio mesečno presega 350 tisoč, tako da je ta britanska postaja najbolj poslušan evropski radio prek interneta. Lastniki postaje, Ginger Media Group, s švedskim proizvajalcem opreme za mobilno telefonijo Ericsson sodelujejo pri razvoju brezžičnih tehnologij za globalni prenos radijskih postaj. Upajo si napovedati dan, ko bo več ljudi poslušalo radijske programe prek mobilnih telefonov kakor pa prek danes običajnih radijskih sprejemnikov. Polni obseg teh storitev bo možen s tržnim nastopom tretjega rodu (3G) mobilne telefonije čez nekaj let. Prve poskuse v Ericssonovem poskusnem omrežju v Veliki Britaniji že izvajajo. To omrežje temelji na standardu UTMS (Universal Mobile Telecommunications System) in tehnologiji WCDMA, uporabljajo pa ga sedanji in bodoči operaterji, razvijalci opreme, vladne organizacije in drugi.

  Objavljeno: 24.8.1999
 • Sivi trg Iridiumovih delnic

  Operaterju satelitske telefonije gre čedalje slabše. Večina lastnikov ni sprejela ponudbe, da bi del dolgov odpisali v zamenjavo za Iridiumove delnice. Največji delničar Motorola je sicer pristal; v zamenjavo za odpis dogovorjene vsote dolgov bi postali lastniki dodatnih 12 % delnic Iridiuma. Tudi nekaj strateških partnerjev je pristalo na nove naložbe v ocenjeni vrednosti 500 milijonov dolarjev.

  Objavljeno: 24.8.1999
 • GlobalStar pred tržnim zagonom

  V času prireditve Telecom 99 v Ženevi, natančneje 11. oktobra, bo operater satelitske telefonije Globalstar začel tržiti svoje storitve. Začeli bodo v Zahodni Evropi, v naslednjih 6 do 12 mesecih pa povsod po svetu. Njihova tehnologija in tržni pristop se razlikujeta od Iridiuma in verjamejo, da so prav to prednosti, ki jim bodo pomagale, da ne zabredejo v iste težave. V Globalstaru ocenjujejo, da so za Iridiumove težave dodobra zaslužni tudi zapleteni načini obračunavanja, zato bodo nekoliko odstopili od prvotnih načrtov obračunavanja in prodaje ter svojo metodologijo cen še bolj poenostavili. Globalstar zlasti računa na nacionalne operaterje v velikih in redko poseljenih državah (npr. Avstralija, Južnoafriška republika), ki bodo z uvajanjem storitev Globalstar v lastno ponudbo občutno povečali območja pokritosti brez izgradnje omrežja. Izstrelitve satelitov potekajo po načrtu, tako da je že sedaj v orbitah zadostno število satelitov, ki omogočajo zagon storitev Globalstar. Vseh 48 (in 8 rezervnih) nizkoorbitalnih satelitov bo izstreljenih do januarja naslednjega leta.

  Objavljeno: 24.8.1999
 • Življenjsko nevarno

  Iz Hamburga prihaja neobičajen in zaskrbljujoč dokaz o posredni življenjski nevarnosti za uporabnike mobilnih telefonov. V soboto 7. avgusta zvečer je nekemu gostu na vrtu tamkajšnje pivnice večkrat na ves glas zazvonil telefon. Druge je to motilo in so ga prosili, naj telefon izključi ali vsaj utiša. Lastnik telefona tega ni želel storiti in razvil se je hud pretep, v katerem je nesrečnež dobil več udarcev s pivsko steklenico po glavi. Prizadeti je le uspel zbežati, vendar so bile poškodbe zanj usodne. Ranam je podlegel nedaleč od pivnice. Storilec se je sam predal policiji.

  Objavljeno: 24.8.1999
 • Kodak DC 280 in DC 215Z

  Kodak je nedavno predstavil dva nova digitalna fotoaparata, namenjena polprofesionalni in amaterski rabi. Zmogljivejši model nosi oznako DC 280, predstavlja pa Kodakovo novost v razredu digitalnih fotoaparatov, ki imajo zaznavalo oziroma senzor z 2 milijonoma fotoobčutljivih elementov (fotodiod). Ločljivost slik, ki jih zna narediti novinec, je 1760 x 1168 pik. Ima nov objektiv z dvakratnim optičnim in trikratnim digitalnim zumom, 1,8-palčni barvni zaslon, vmesnik USB, bliskavico s štirimi načini delovanja, akumulator NiMH, priložena pa je tudi kartica CompactFlash z zmožnostjo hranjenja 20 MB. Manjši model DC 215Z je naslednik modela DC 210, ki ima drugačno ohišje in nekoliko boljše lastnosti.

  Objavljeno: 24.8.1999
 • Zaslon LCD s "fotografsko" kakovostjo

  NEC je predstavil prototip zaslona LCD z zelo kakovostno sliko, primerljivo s tisto pri navadnih fotografijah. Z novo tehnologijo so uspeli narediti 9,4-palčni zaslon z ločljivostjo 1600 x 1200 pik, kar pomeni 211 pik na palec v primerjavi z današnjimi zasloni, ki zmorejo med 80 in 100 pik na palec. V proizvodnjo bo prišel predvidoma konec naslednjega leta.

  Objavljeno: 24.8.1999
 • Corel Linux

  Corel je med večjimi programerskimi hišami eden izmed najbolj zagrizenih podpornikov Linux. Svojo prisotnost na tem področju so na sejmu LinuxWorld podkrepili s prvim javnim prikazom operacijskega sistema, ki bo nosil ime Corel Linux. Novi operacijski sistem, ki bo v prešel v preskusno obdobje septembra, izšel pa predvidoma do konca letošnjega leta, temelji na različici Debian/GNU Linux in uporabniškem vmesniku KDE. Corel pa je celoti dodal nekaj svojih rešitev, s katerimi naj bi bilo Corel Linux mogoče lažje uporabljati poznavalcem okolja Windows in v omrežjih z računalniki Windows.

  Objavljeno: 23.8.1999
 • 3Dlabs Oxygen GVX 210

  Podjetje 3Dlabs je predstavilo novo vrhunsko grafično kartico Oxygen GVX 210, ki temelji na dveh rastrskih grafičnih procesorjih tretjega rodu Glint R3 in novem geometrijskem procesorju Glint Gamma G2, ki je sposoben procesirati podatke s hitrostjo 5 milijard operacij s plavajočo vejico na sekundo (5 Gflops). Vse skupaj je nameščeno na kartici z vodilom AGP, na kateri je tudi 256-bitno podatkovno vodilo z dostopom do 64 MB sistemskega pomnilnika in podporo za do 256 MB navidezni pomnilnik za teksture. Oxygen GVX 210 zmore zapolnjevati s hitrostjo 460 milijonov pik na sekundo, pri tem pa zna senčiti s hitrostjo 6,3 milijona poligonov na sekundo. Pospeševalnik je namenjen za delo tako z vmesnikom OpenGL kot z DirectX, podpira ukaze procesorja Pentium III, ločljivosti do 2046 x 1536 pik, prikaz slike na dveh zaslonih (slika stereo) in opcijsko digitalni vmesnik za povezavo z monitorji LCD. Cena kartice je 2000 dolarjev.

  Objavljeno: 23.8.1999
 • Reorganizacija pri SGI

  Podjetje SGI je objavilo nov program za reorganizacijo družbe, ki se bo dotaknil vseh oddelkov in v program družbe prinesel nekaj novih smernic. Kot posledica nove strukture družbe naj bi SGI zmanjšal številno delovnih mest (za približno 1500), ter poslovne enote organiziral drugače kakor doslej. SGI je tako ustanovil nov oddelek za delovne postaje Visual Workstation z operacijskim sistemom Windows NT, ki bo skrbel predvsem za proizvodnjo in razvoj. V zvezi s tem programom se SGI meni z doslej neimenovanim podjetjem, ki bo skrbelo za razpečevanje delovnih postaj. Nov je tudi oddelek za širokopasovne internetne sisteme, vendar podrobnosti še niso znane. V tem oddelku pa ne bo rešitev za večpredstavne pretočne rešitve, ki so jih preselili v novo družbo MediaBase, v kateri želijo dolgoročno zadržati le manjšinski delež.

  Objavljeno: 22.8.1999
 • Predvajalnik MP3 tudi pri Philipsu

  Po Toshibi, Sonyju, Grundigu in Thomsonu je tudi Philips napovedal svoj predvajalnik za posnetke MP3. Predvajalnik, ki bo v prodaji v začetku naslednjega leta, bo imel izmenljiv pomnilniški nosilec, na katerega bo mogoče posneti za približno eno uro glasbe. Podpiral bo tudi nov zapis, ki ga razvija organizacija SDMI.

  Objavljeno: 22.8.1999
 • Največji 2,5-palčni disk

  IBM je predstavil doslej največji 2,5-palčni disk za prenosne računalnike. Novi model Travelstar 25GS nudi uporabnikom prenosnih računalnikov prostor za 25 GB podatkov, pa tudi po hitrosti delovanja se močno približuje večjim 3,5-palčnim diskom, saj se vrti s 5400 vrtljaji na minuto. Sočasno z novim diskom so pri IBM-u predstavili tudi 12 in 18 GB modele.

  Objavljeno: 22.8.1999
 • Cenejši in hitrejši grafični procesor S3/Savage4

  S3 je predstavil hitrejšo, a hkrati cenejšo različico grafičnega procesorja Savage4, ki so mu dodali pripono Extreme. Novi procesor bo deloval s hitrostjo 166 MHz, kar bo prineslo za okrog 21 % hitrejše delovanje v primerjavi z dosedanjo različico. Novi procesor naj bi bil uporabljen v karticah s cenami med 100 in 130 dolarjev, med prvimi pa bo nov procesor uporabil Diamond v kartici Stealth III S540 Extreme, ki bo imela 32 MB grafični pomnilnik.

  Objavljeno: 21.8.1999
 • Novell Small Business Suite 5.0

  Novell je predstavil novo različico kompleta Small Business Suite, ki nudi zaključeno rešitev za omrežne potrebe manjših podjetij. Paket Small Business Suite 5.0 je nadgradnja dosedanje različice SBS 4.2, poleg operacijskega sistema Novell Netware 5.0 pa vsebuje še strežnik za elektronsko pošto (GroupWise 5.5), spletni strežnik (Netscape Enterprise Server), strežnik za souporabo modemov (Regula FatPipe) in protivirusni program. Novost je modul Novell Software Distributor, del sistema NDS, ki omogoča preprosto omrežno namestitev poljubnih programskih paketov, na primer Microsoft Office 2000.

  Objavljeno: 21.8.1999
 • Intense3D Wildcat 4110

  Število novosti pri vrhunskih 3D pospeševalnikih v zadnjem času narašča hitreje. Podjetje Intense3D, samostojni oddelek družbe Intergraph, je predstavilo grafično kartico Wildcat 4110, ki uporablja drugi rod tehnologije Wildcat 3D. Z novo kartico, ki je že v prodaji, je Intense 3D podrl dosedanje rekorde grafičnih pospeševalnikov, in sicer tako v okolju Windows NT kakor v sistemih Unix. Nova kartica uporablja grafični procesor Wildcat 3D, ki zmore senčenje 6 milijonov trikotnikov na sekundo ter zapolnjevanje 143 milijonov pik na sekundo. Wildcat 4110 ima kar 128 MB pomnilnik (64 MB za slike, 64 MB za teksture), dosega ločljivost 1920 x 1080 pik, podpira pa tudi volumetrično uporabo tekstur, s čimer lahko prikažemo vsebino prerezov in drugih podrobnosti inženirskih obdelav.

  Objavljeno: 21.8.1999
 • Microsoft Windows NT Embedded 4.0

  Microsoft je sredi avgusta tudi uradno predstavil novo različico operacijskega sistema Windows NT 4.0, namenjeno industrijskim krmilnikom, telekomunikacijam in drugim specializiranim računalniško podprtim napravam. Windows NT Embedded 4.0, tako se bo nova različica imenovala, bo v prodaji kot izvršni (run-time) operacijski sistem, prodajali pa ga bodo izključno Microsoftovi partnerji, ki bodo lahko sistemu dodajali lastne programe in zmožnosti. Nova različica NT bo prinesla s sabo tudi štiri nove cenovne modele z licencami, vezanimi na posameznega uporabnika.

  Objavljeno: 20.8.1999
 • iPlanet prihaja v Beneluks

  Četrti največji svetovni proizvajalec strežnikov Sun in največji svetovni ponudnik interneta America Online sta oblikovala skupno blagovno znamko iPlanet, pod katero bosta prodajala programske rešitve za internet. Amsterdamski operater telekomunikacij VersaTel Telecom International pa bo v sodelovanju z navezo iPlanet razvijal poslovne internetne storitve v državah Beneluksa, kjer VersaTel že gradi gosto omrežje svetlovodov (optičnih vodnikov oziroma kablov).

  Objavljeno: 20.8.1999
 • Sodelovanje podjetja Number Nine s proizvajalcem PixelFusion

  Med proizvajalci grafičnih procesorjev in kartic je moč zaslediti vse več združevanj in partnerstev. Podjetje Number Nine bo sodelovalo z angleškim proizvajalcem polprevodniških elementov PixelFusion, ki razvija nov visoko-paraleliziran grafični procesor Fuzion 150, s katerim naj bi po besedah predstavnikov družbe dosegli z navadnim PC-jem enako hitro grafiko kakor pri delovnih postajah za 200.000 dolarjev. Fuzion 150 je procesor s skoraj 70 milijoni tranzistorjev, 24 megabiti internega pomnilnika in podporo za grafični pomnilnik velikosti med 128 MB in kar 1 GB. Nova kartica s procesorjem Fuzion 150 bo hkrati prva, ki bo uporabljala novi rod pomnilnikov Rambus DRAM (RDRAM). Kartica bo predstavljena v prvi polovici leta 2000.

  Objavljeno: 20.8.1999
 • Globalizacija elektronskih letalskih vozovnic

  Mednarodno združenje letalskih prevoznikov IATA s sedežem v Ženevi združuje okrog 270 letalskih prevoznikov iz celega sveta. Združenje ugotavlja, da je obstoječi sistem prodaje vozovnic od sredina tega stoletja premalo napredoval. Večina vozovnic je še vedno "ročnih", elektronske vozovnice pa so največkrat omejene le na potovanje z enim prevoznikom, saj računalniški sistemi letalskih družb praviloma niso medsebojno združljivi.

  Objavljeno: 19.8.1999
 • Še hitrejši Athlon

  AMD je le nekaj tednov po predstavitvi novega procesorja Athlon napovedal še hitrejšo različico, ki deluje s hitrostjo 650 MHz. Tako so zopet korak pred Intelom, ki je medtem predstavil Pentium III s hitrostjo 600 MHz. V primerjavi z doslej najhitrejšim Athlonom 600 naj bi bil hitrejši za 3 do 5 %, cena sistema z novincem pa naj bi bila višja za od 200 do 300 dolarjev. V primerjavi z najhitrejšim Pentiumom III 600 naj bi bil Athlon 650 hitrejši za do 14 %.

  Objavljeno: 19.8.1999
 • Linux jedro 2.4

  Linus Torvalds je na konferenci LinuxWorld prvič spregovoril o novostih v novi različici jedra operacijskega sistema Linux, ki bo nosila oznako 2.4. Nova različica naj bi bila predvidoma objavljena pred koncem letošnjega leta. Ker Linus v zadnjem času dosti potuje in predava, si je zaželel boljši izkoristek akumulatorjev v svojem prenosniku Sony VAIO. Zato bo ena izmed pomembnejših novosti novega jedra učinkovita podpora za nadzor porabe energije, po zgledu sedanjih operacijskih sistemov za prenosne računalnike. Sočasno s tem naj bi Linux na prenosnikih odslej bolje podpiral kartice PCMICA, predvsem modeme in pomnilniške enote.

  Objavljeno: 19.8.1999
 • LinuxWorld - poletje '99

  V srcu Silicijeve doline, mestu San Jose, se je sredi avgusta odvijal drugi letošnji sejem LinuxWorld, na katerem se je zbralo največ razstavljalcev doslej. Tržišče z izdelki za operacijski sistem Linux dobesedno vre, zato so se na sejmu pojavili tudi največji proizvajalci, kot so Compaq, Dell, IBM in Oracle.

  Objavljeno: 18.8.1999
 • Athlon tudi v IBM-ovih Aptivah

  AMD z novim procesorjem Athlon žanje lep uspeh pri podpori znanih proizvajalcev. Po družbah Compaq in Dell se je za novi AMD-jev procesor odločil tudi IBM, in sicer za vgradnjo v nove modele računalnikov za domačo rabo Aptiva. V ZDA bo tako mogoče za okrog 2000 dolarjev kupiti računalnik s 600 MHz procesorjem, 128 MB RAM, 20 GB diskom in enoto DVD-ROM. Za sisteme s 650 MHz procesorjem bo treba odšteti približno 300 dolarjev več.

  Objavljeno: 18.8.1999
 • Deutsche Telekom: pohod na zahod

  Največja evropska telefonska družba Deutsche Telekom je odštela 8,4 milijarde britanskih funtov za nakup najmanjšega (četrtega) britanskega operaterja mobilne telefonije One 2 One. Nemci to štejejo za zelo pomemben korak pri globalizaciji njihovega poslovanja, zlasti po neuspešnem poskusu združitve z italijanskim Telecomom in poslabšanimi odnosi z (nekdanjim) strateškim partnerjem France Telecom. Z nakupom britanskega operaterja je Deutsche Telekom postal četrti največji operater mobilne telefonije (10,8 milijona uporabnikov). Na vodilnem mestu je še vedno Telecom Italia Mobile (16,6 milijona uporabnikov), ki ga sedaj nadzoruje Olivetti. TIM-u sledita Mannesmann (14,5 milijona), ki nadzoruje tudi nekoč Olivettijev Omnitel, in Vodafone Airtouch (11,1 milijona).

  Objavljeno: 18.8.1999
 • Via Technology le ni v celoti prevzela Cyrixa?

  Prvotne napovedi o celotnem prevzemu družbe Cyrix s strani tajvanskega proizvajalca Via Technology so se izkazale za le delno resnične. Via bo predvidoma odpustila 170 ljudi, več kakor polovico zaposlenih v Cyrixu. Medtem so javnost tudi obvestili, da so od podjetja IDT odkupili oddelek Centaur, ki se je ukvarjal z razvojem procesorjev x86. Via bo očitno iz dveh ekip naredila eno in upala, da bo s tem lažje tekmovala s tekmeci, kot sta AMD in Intel.

  Objavljeno: 17.8.1999
 • Zanimanje za češko koncesijo

  Rok za oddajo ponudb za novo češko omrežje GSM 1800 je 17. avgust 1999. Med 12 prijavljeni je nekaj znanih evropskih telekomunikacijskih operaterjev (Teledanmark, British Telecom, Telecom Italia, France Telecom), nekateri (Vodafone Airtouch, Mannesmann, Orange, Telenor) pa so s češkimi podjetji osnovali skupna podjetja. Zahtevane naložbe novega koncesionarja ocenjujejo na 500 do 600 milijonov ameriških dolarjev.

  Objavljeno: 17.8.1999
 • GSM bankomati

  Ameriška finančna skupina Citigroup bo namenila več deset milijonov dolarjev za razvoj bančništva prek mobilnih telefonov. Njihova želja je nadgraditi mobilne telefone v bankomate prihodnosti. Citigroupova podružnica za elektronsko poslovanje e-Citi in finski telekomunikacijski operater Sonera sta s skupno naložbo kupila dvopetinski delež kanadskega podjetja 724 Solutions, ki velja za izumitelja bančništva prek mobilnih telefonov.

  Objavljeno: 17.8.1999
 • Sun brez Baratza

  Alan Baratz, dosedanji direktor Sunovega oddelka Software Products and Platforms, zadolženega med drugim za razvoj jave in z javo povezanih izdelkov, je avgusta nepričakovano dal odpoved. 44-letni Baratz, ki je uspešno vodil oddelek z javo znotraj podjetja Sun, je namesto tega sprejel bolje plačano delovno mesto v eni od newyorških investicijskih bank. Sunovi partnerji so zaskrbljeni, saj je Baratz doslej uspešno razreševal nasprotja in usklajeval različne poglede na nadaljnji razvoj jave. Nadomestil ga bo Jon Kannegaard, dosedanji podpredsednik in vodja oddelka Java Platform.

  Objavljeno: 17.8.1999
 • Novi algoritem AES za ameriško državo

  Ameriška vlada išče nov algoritem za šifriranje podatkov, ki bi zamenjal že nekoliko zastarel algoritem DES, zato so razpisali tekmovanje, na katerega se je prijavilo 15 ponudnikov. Finalisti tekmovanja organizacije National Institute of Standards and Technology (NIST) so algoritem MARS, ki ga je razvil IBM, algoritem RC6, ki ga je razvila družba RSA, algoritem Rijndael (avtorja sta Belgijca Joan Daemen in Vincent Rijmen), algoritem Serpent (skupno delo Angleža Rossa Andersona, Izraelca Elija Bihama in Norvežana Larsa Kundesna) ter algoritem Twofish (skupina avtorjev, večina iz svetovalne družbe Schneier's Counterpane Systems). Zmagovalec bo postal temelj za novi algoritem AES (Advanced Encryption Standard), ki bo imel dolžine ključa 129, 192 in 256 bitov (DES ima 56 bitov). Rezultati bodo znani sredi leta 2000.

  Objavljeno: 17.8.1999
 • Petek trinajstega za Iridium

  Družba Iridium je v petek 13. avgusta 1999 na sodišču zvezne države Delaware vložila vlogo za stečaj po znamenitem 11. členu ameriškega zakona o stečaju. Ta člen daje podjetjem še eno priložnost za ohranitev poslovanja v obdobju, ko podjetje razvija načrt za odplačevanje dolgov.

  Objavljeno: 16.8.1999
 • Sprememba omrežnih skupin pri nas in v Avstriji

  V Uradnem listu Republike Slovenije št. 57/99 z dne 16. julija 1999 je objavljen Pravilnik o oštevilčenju v javnih telekomunikacijskih omrežjih. Namesto sedanjih 12 omrežnih skupin stacionarne telefonije jih bo v bodoče le 6, kar naj bi dokončno uveljavili do konca naslednjega leta. Za mobilno telefonijo je po novem predvidena enotna omrežna skupina 6. ____________________________________________ Omrežne skupine nove _ dosedanje skupine 1 ____ 61 2 ____ 62, 602, 609 3 ____ 63, 601 4 ____ 64 5 ____ 65, 66, 67 6 ____ 40, 41 7 ____ 68, 608 8 ____ 80, 880, 89 (brezplačni klici) 9 ____ 90 (višji obračun, storitve) ____________________________________________ Spremembe so usklajene s telekomunikacijskimi smernicami Evropske zveze (EU) in so pomemben korak v pripravah na sprostitev slovenskega telekomunikacijskega trga. Zagotovile naj bi enakopraven dostop do številk vsem konkurenčnim operaterjem in uvedle možnost izbire operaterja za medkrajevni in mednarodni promet pri vsakem posameznem klicu (podobno, kot to že poznajo, denimo, v Italiji in Nemčiji). Med pomembnimi novostmi, ki jih novi pravilnik prinaša uporabnikom, sta enotna osemmestna naročniška številka v vseh omrežjih in zagotovljena prenosljivost naročniške številke med operaterji.

  Objavljeno: 16.8.1999

Monitor na Facebooku

Monitor TV na YouTube

ZxuW76B4wrU

 • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
 • Pošlji