• Cyrix III s taktom 650 in 667 MHz

    Podjetje Via Technologies je predstavilo nove različice procesorjev Cyrix III, ki delujejo s takti 650 in 667 MHz. Novinci so narejeni v 0,18-mikronski arhitekturi, imajo 128 KB prvostopenjski predpomnilnik, podpirajo 100 in 133 MHz sistemska vodila, namenjeni pa so segmentu najcenejših osebnih računalnikov, saj stanejo le 55 in 60 dolarjev.

    Objavljeno: 17.12.2000
  • Micron in prva 256-megabitna pomnilniška vezja DDR/266 MHz

    Micron je pričel proizvajati prva 256-megabitna pomnilniška vezja DDR (Double Data Rate) SDRAM, ki podpirajo frekvenco vodila 266 MHz. Med prvimi kupci bodo seveda uporabniki procesorjev AMD, ki DDR SDRAM podpira v najnovejših naborih in procesorjih. Micron trdi, da so cene primerljive s tistimi, ki veljajo danes za pomnilniška vezja PC133. V začetku leta 2001 naj bi na podlagi novih vezij na tržišče poslali 1 GB module DIMM.

    Objavljeno: 17.12.2000
  • Nokia Communicator 9210

    Podjetje Nokia je predstavilo nov model mobilnega telefona z vgrajenim žepnim računalnikom, ki nadaljuje dosedanje poslanstvo izdelkov z imenom Communicator. Model Communicator 9210 je obenem prva interpretacija novega operacijskega sistema Symbian EPOC in platforme Crystal, ki sta namensko zasnovana za naprave, ki združujejo komunikacijske in računalniške funkcije.

    Objavljeno: 16.12.2000
  • Novi prenosnik HPC Note M722

    Podjetje HPC je predstavilo novi model prenosnega računalnika HPC Note M722, ki ga odlikujeta lahkost (tehta le 1,6 kg) in elegantni videz. Prenosnik je na voljo v več različicah, opremljen pa je lahko s procesorji Pentium III s takti od 600 do 850 MHz. Ima 6 GB disk (vgraditi je mogoče take do 15 GB), 12,1-palčni zaslon z aktivno matriko ter enoto CD-ROM v zunanjem ohišju. Akumulator je litijev, proizvajalec pa prilaga kartico z modemom 56 kb/s in omrežnim vmesnikom 10/100 Mb/s.

    Objavljeno: 16.12.2000
  • Mazzinijev roman Drobtinice zdaj tudi kot e-knjiga

    Široki zbirki elektronskih knjig na svetovnem spletu se je v tem času pridružila tudi prva elektronska knjiga v slovenskem jeziku, ki jo uporabniki lahko brezplačno prebirajo z Microsoftovim programom Microsoft Reader. Gre za že leta 1987 predstavljen roman Drobtinice slovenskega pisatelja Mihe Mazzinija, ki je po 54.000 prodanih izvodih v tiskani obliki sedaj brezplačno dosegljiv tudi na spletnih straneh.

    Objavljeno: 15.12.2000
  • Mlačna prodaja Pentiuma 4

    Pentium 4 je že takoj po začetku prodaje doživel mlačen sprejem pri uporabnikih, zato se je Intel odločil znižati cene hitreje, kakor je bilo sprva načrtovano. Konec leta bo 1,5 MHz različica cenejša za 9 %, šibkejša 1,4 MHz različica pa bo stala kar 19 % manj.

    Objavljeno: 15.12.2000
  • Virus MTX čedalje večja grožnja

    Virus MTX, ki so ga raziskovalci odkrili že poleti in tedaj označili za relativno majhno nevarnost, postaja vse bolj nevšečna težava. Glavna funkcija virusa je ta, da preprečuje posodabljanje protivirusnih programov, natančneje prenos definicij novih virusov.

    Objavljeno: 15.12.2000
  • Spletna trgovina podjetja Merkur

    Trgovsko podjetje Merkur je odprlo novo spletno trgovino ali, kakor pravijo v podjetju, novo prodajno mesto, na katerem je mogoče izbirati med več kakor 600 izdelki iz sezonskih katalogov in izdelki po Merkurjevih "vročih" cenah. Izdelke je mogoče plačati na dva načina, po povzetju ali pa s karticami Diners ali Diners-Merkur (nekoliko tudi Aktiva in Eurocard). Merkur jih brezplačno dostavi na dom v dveh delovnih dneh od datuma prejetja naročila. Za varnost transakcij skrbijo 128-bitni ključi in tehnologija SSL.

    Objavljeno: 14.12.2000
  • Tehnične dveri

    Prodajne dveri (portali) so očitno prišle v modo tudi v Sloveniji. 13. decembra podjetje Quantum predstavilo svoj www.tehnika.net.

    Objavljeno: 14.12.2000
  • Sony vpoklical kar 13.000 prenosnikov s procesorjem Crusoe

    Težave družbe Transmeta se nadaljujejo. Na Japonskem je Sony sporočil, da bo vpoklical kar 13.000 prenosnikov VAIO, ki so opremljeni s procesorjem Crusoe. Težava je, kakor kaže, v seriji izdelkov, ki bodo potrebovali popravilo, da bodo delovali pravilno. Kljub temu da pri Transmeti trdijo, da je to le izolirana težava, ki ni povezana s prenosniki drugih proizvajalcev, je vrednost delnic podjetja padla.

    Objavljeno: 14.12.2000
  • Prenovljen iskalnik Mat'Kurja

    Prvi in najbrž še vedno najbolj obiskan slovenski iskalnik ter katalog spletnih strani Mat'Kurja je decembra doživel prenovo sistema, ki zajema tako vsebinske kakor oblikovne in tehnične spremembe. S tem so izpolnili obljube o prenovi, dane lani, ko je iskalnika prevzela družba Eon. Novosti so predvsem v izboljšanem iskanju (zadetki so razvrščeni glede na relevantnost najdene strani), nov pa je tudi način kategorizacije spletnih strani. Pri družbi Literal, ki je v razvoj zdaj že tretje generacije iskalnika vložili okoli 1000 ur, iskalnik pa se lahko pohvali s posodobljenim videzom, organizaciji in boljši preglednosti. Prenovljena je rubrika o novostih, ki se zdaj deli na nove spletne strani in nove dogodke. Mat'Kurja je končno "spregovorila" tudi v slovenščini (ta je zdaj privzeti jezik), s čimer so odpravili eno od nevšečnosti pri dosedanji različici. Obenem so iskalniku dodali osveženi vodič po Sloveniji, koristen predvsem za tujce.

    Objavljeno: 14.12.2000
  • Združitev podjetij Navision in Damgaard Axapta

    Podjetje Navision Software, ki je močno prisotno tudi na slovenskem tržišču, je napovedalo združitev z družbo Damgaard, enim glavnih tekmecev v severni Evropi. Nova družba bo nosila ime NavisionDamgaard, združeno podjetje pa bo ustvarilo več kakor 1200 milijard danskih kron letnega prihodka. Novo podjetje bo tako postalo eno vodilnih mednarodnih dobaviteljev celostnih poslovnih rešitev za srednje velika podjetja.

    Objavljeno: 13.12.2000
  • Krovna organizacija slovenskih spletnih podjetij

    Slovenska podjetja, ki se ukvarjajo s hitro rastočim področjem internetne ekonomije in spletnimi tehnologijami, so dobila nedavno novo krovno organizacijo. Decembra so v okviru Združenja za računalništvo in informatiko pri GZS ustanovili sekcijo SPLET, katere pobudniki so podjetja Add, Ambient, Arctur, Amadej, Creative-Novi Mediji, EON, Kivi, Literal, M'taj, N3, in Sun consulting (Sonce.net).

    Objavljeno: 13.12.2000
  • Canon -- zaslon tanek kot list

    Podjetje Canon je predstavilo zaslon s tekočimi kristali, ki je tanek domala toliko kakor list papirja. Debelina zaslona je le 0,25 milimetra, približno dvakrat več od tipičnega papirnega lista. Prototip zaslon sestavljata dve prozorni plastični foliji, med katerima je barvilo, občutljivo za elektrostatični odboj in privlačenje. Tako sestavljena slika ostane prikazana tudi brez osveževanja z električno energijo, slaba stran pa je ta, da za zdaj lahko dosežejo le majhno ločljivost. Toda pri Canonu menijo, da lahko do leta 2007razvijejo zaslone z ločljivostjo do 200 pik na palec. Prvi izdelki s tokrat predstavljeno tehnologijo naj bi morda prišli na plan že v letu 2001.

    Objavljeno: 12.12.2000
  • Predavanje "CRM -- ključ povečanja donosa"

    17. novembra je v hotelu Union potekalo predavanje z naslovom "CRM -- ključ povečanja donosa", na katerem so predstavniki podjetij Genis in Gartner Group predstavil trenutno stanje pri upravljanju odnosov s strankami (CRM).

    Objavljeno: 12.12.2000
  • Lufthansa in prijave na letalske lete prek WAP-a

    Letalska družba Lufthansa je pričela s preizkusnim obdobjem elektronske prijave na letalske lete prek mobilnega telefona in protokola WAP. Za zdaj je storitev na voljo na približno 70 letališčih (večinoma evropskih) članom Lufthansinega kluba pogostih potnikov (frequent flyer). Z novo storitvijo uporabnik ob prihodu na letališče prijavo opravi prek telefona in mu ni treba čakati v vrsti.

    Objavljeno: 11.12.2000
  • Ameriška vojska podpira razvoj "pametnega prahu"

    Skupina raziskovalcev v ameriški univerzi University of California iz mesta Berkeley je dobila sredstva ameriške vojaške raziskovalne agencije DARPA za razvoj mikroskopsko majhnih elektronskih vezij, ki jih imenujejo tudi "pametni prah".

    Objavljeno: 11.12.2000
  • Toshibin vstop na trg lahkih strežnikov

    Toshiba se pripravlja za vstop med lahke strežnike, namenjene majhnim delovnim skupinam, po vzoru naprav, kot so Cobalt Cube in Intel InBusiness Small Office Network. Strežnik Magnia SG-10 bo omogoča povezavo vsak z vsakim, za namestitev pa bo potreboval manj od pol ure. Strežnik bo podpiral shranjevanje datotek, souporabo tiskalnikov in komunikacijskih povezav.

    Objavljeno: 10.12.2000
  • Plastična elektronska vezja

    Podjetje Plastic Logic, nastalo iz oddelka angleške univerze Cambridge, napoveduje plastična elektronska vezja, ki lahko naredijo novo revolucijo pri uporabi računalniške tehnologije. S hitrostmi urnega takta, ki dosega le nekaj kHz, sicer niso tekmeci vezjem iz silicija, toda v primerjavi s temi naj bi bili bistveno cenejši in preprostejši za izdelavo.

    Objavljeno: 10.12.2000
  • Lucentov brezžični omrežni vmesnik s priključkom USB

    Podjetje Lucent je prvo, ki je predstavilo brezžični omrežni vmesnik za osebne računalnike, ki ga na sistem priključimo preprosto prek vmesnika USB. Orinoco USB Client je namenjen za priključitev na brezžično infrastrukturo Lucent Orinoco, pa tudi druge združljive sisteme, saj vmesnik podpira brezžični standard IEEE 802.11 in hitrosti prenosa do 11 Mb/s. V prodaji bo v začetku pomladi 2001, cena pa bo znašala okrog 200 dolarjev.

    Objavljeno: 9.12.2000
  • Na obzorju novi ročni računalniki

    Letošnji uspeh ročnih računalnikov je glavni razlog, da lahko v naslednjih mesecih pričakujemo pravo malo poplavo novih izdelkov. Zanimivo je predvsem to, da so za invazijo "kriva" predvsem tajvanska in korejska podjetja, ki bodo najbrž na tržišče poslala zanimive modele z zelo konkurenčnimi cenami.

    Objavljeno: 9.12.2000
  • Nov standard za šifriranje v okviru XML

    Microsoft in Verisign sta predstavila nov standard za šifriranje in varen prenos podatkov v okviru standarda XML. Specifikacija XML Key Management Sepcifciration (XKMS) dodaja transakcijam XML varnost in zagotovilo, da pri izmenjavi poslovnih podatkov ne more priti do zlorab ali napak.

    Objavljeno: 8.12.2000
  • Red Hat Linux 7.0 za računalnike s procesorji Compaq Alpha

    Podjetje Red Hat je predstavilo Red Hat Linux 7.0 za računalnike, opremljene s procesorji Compaq Alpha. Novi Linux bo tako na voljo kot možnost v strežnikih Compaq AlphaSeries ES in DS ter delovnih postajah AlphaStation. Red Hat je sistem posebej optimaliziral za rabo v 64-bitnem okolju, sicer pa so ostale stvari enake kakor pri različici za Intelove sisteme.

    Objavljeno: 8.12.2000
  • Tulip toži podjetje Dell zaradi kršitve patentov za osnovne plošče

    Nizozemsko podjetje Tulip toži ameriško podjetje Dell zaradi kršitve Tulipovih patentov glede zgradbe osnovnih plošč za osebne računalnike. Po navedbah predstavnikov Tulipa naj bi Dell v zadnjih treh letih dobesedno prekopiral nekatere patentno zaščitene rešitve, ki so temu ameriškemu proizvajalcu prinesle 17 milijard dolarjev zaslužka.

    Objavljeno: 7.12.2000
  • Microsoft FrontPage 10

    Microsoft je objavil podrobnosti o naslednji različici spletnega urejevalnika FrontPage, ki bo tako kakor doslej na voljo kot samostojen izdelek, pa tudi kot del pisarniškega paketa Office 10, načrtovan za drugo polovico leta 2001. Novi FrontPage 10 bo imel predvsem nove možnosti za lažjo izdelavo vsebinsko bogatih spletnih strani in spletnih storitev. V urejevalnik bo vključen modul Photo Galley, ki bo omogočal izdelavo kakovostnih slikovnih galerij na spletnih straneh.

    Objavljeno: 7.12.2000
  • Ročni računalnik kot video predvajalnik

    Podjetje Sharp je na Japonskem predstavilo nov ročni računalnik iz družine Zaurus, ki ima vgrajen predvajalnik videoposnetkov. Čeprav to ni prvi tovrstni poizkus (videopredvajalnike je mogoče dobiti tudi za obstoječe ročne računalnike Palm in PocketPC), je Sharp na tem področju naredil korak več. Z lastno tehnologijo so pri Sharpu na 64 MB pomnilniško kartico uspeli shraniti do 2 uri videoposnetkov. Videoposnetki v zapisu MPEG-4 imajo sicer majhno ločljivost in le okrog 10 slik na sekundo, toda strokovnjaki menijo, da je to začetek.

    Objavljeno: 6.12.2000
  • Philips in LG Electronics s skupno proizvodnjo katodnih cevi

    Konsolidacija izdelave monitorjev se nadaljuje. Nedavno sta nizozemski Philips in korejski LG Electronics podpisala pismo o nameri, s katerim naj bi združila proizvodnje katodnih cevi, ki so osnova za klasične monitorje in televizorje. Nova družba, za zdaj brez imena, ki bo v enakopravni lasti obeh partnerjev, naj bi postala največji proizvajalec katodnih cevi na svetu z letno prodajo čez 6 milijard dolarjev.

    Objavljeno: 6.12.2000
  • Prekinjena ena od podmorskih TK-povezav med Južno Azijo in Avstralijo

    S tem, ko naše vsakdanje življenje postaja vse bolj odvisno od interneta, se včasih ne zavedamo, da je celotna infrastruktura precej ranljiva. Lep dokaz je nedavna prekinitev ene od ključnih podmorskih povezav med Južno Azijo in Avstralijo. Kabel SEA-ME-WE je, tako kaže, pretrgalo ladijsko sidro, posledica pa je bila ta, da je Avstralija hipoma ostala skoraj brez polovice internetnih in drugih komunikacijskih zmogljivosti.

    Objavljeno: 5.12.2000
  • Spletna orodja Macromedia četrte generacije

    Podjetje Macromedia se v zadnjih letih veliko ukvarja s programskimi orodji za izdelavo spletnih strani in s predstavitvijo niza novosti nameravajo ta položaj še bolj utrditi. Le nekaj mesecev po predstavitvi dosedanjih orodij zato na prodajne police prihaja niz novih programskih paketov, kot so spletni urejevalniki Dreamweaver 4.0 in Dreamweaver UltraDev 4.0 ter slikarski program Fireworks 4.0.

    Objavljeno: 5.12.2000
  • Lernout&Hauspie objavil stečaj

    Belgijsko podjetje Lernout&Hauspie (L&H), znani proizvajalec izdelkov za računalniško razpoznavo govora in računalniško podprto prevajanje, je objavilo stečaj. S tem so končali ugibanja o prihodnosti podjetja, ki je v zadnjih mesecih zabredlo v številne težave. Nedavno sta iz vodstva podjetja odstopila oba ustanovitelja, po katerih družba nosi tudi ime, poleg tega pa so pri poslovanju podjetja zasledili večje nepravilnosti, ki jih raziskujejo tako v belgijski kakor v ameriški podružnici podjetja.

    Objavljeno: 4.12.2000
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji