• Nova sodelovanja za brezžično elektronsko poslovanje

  IBM je objavil vrsto novih strateških zavezništev za okrepitev ponudbe, primerne za elektronsko poslovanje na ročnih računalnikih. Novi partnerji so Nokia, Motorola, Palm, Intel, Cisco Systems in Symbian. IBM načrtuje hitrejši razvoj odprtih sistemov za trg brezžičnega interneta, kateremu analitiki napovedujejo dvanajstkratno rast v treh ali štirih letih. Pogodbe so, tako kakor vse podobne, neekskluzivne in se od partnerja do partnerja razlikujejo. Nokia bo sodelovala pri razvoju storitev WAP, Motorola pri razvoju sistemov, ki bodo poznali tudi govorne ukaze, Palm pa pri oblikovanju poslovnih storitev za skupne stranke. IBM svojo pozornost usmerja tudi v neposredno trženje brezžičnega interneta velikim strankam, kot je denimo Bank of Scotland.

  Objavljeno: 26.3.2000
 • Povezovanje digitalnih kamkoderjev s PC-ji

  Na tržišču se pojavlja vse več kompletov za povezavo digitalnih kamkoderjev z računalniki PC, ki ponujajo vse potrebno za zelo sprejemljivo ceno. Eden takih je komplet Dazzle DV-Editor, ki za samo 100 dolarjev ponuja kartico PCI s tremi vtičnicami IEEE 1394 (Firewire), videourejevalnik Ulead VideoStudio 4.0 SE s podporo za zapis DV in poseben program za pretvorbo zapisov DV v zapise MPEG-1 in MPEG-2. Za delovanje potrebujemo računalnik PC z okolji Windows 98 ali Windows 98 SE.

  Objavljeno: 26.3.2000
 • Intelove igrače

  Intel je predstavil že drugi rod računalniško podprtih igrač, ki jih trži skupaj z gigantom na tem področju, podjetjem Mattel. Po lani predstavljenem in zelo uspešno sprejetem digitalnem mikroskopu, Play QX3, so pri Intelu predstavili še tri novosti. Prva novost je Intel Play Computer Sound Morpher, digitalni snemalnik zvoka, ki omogoča s programsko opremo dodajanje učinkov in tehniko prehoda enega zvoka v drugega. Intel Play Digital Movie Cretator je preprosta digitalna kamera s širokokotno lečo in dodatkom za posnetke makro, ki jo priključimo na računalnik prek vmesnika USB, omogoča pa izdelavo preprostih videoposnetkov in filmov, ki jih "režirajo" otroci. Tretja novost je videokamera Play Me2Cam Virtual Games System, ki je odzivna igra, v kateri se lahko otrok vidi na zaslonu znotraj igre. Prve dve novosti sta na voljo za 100 dolarjev, tretja pa za 70 dolarjev. Žal le na ameriškem tržišču.

  Objavljeno: 25.3.2000
 • Prekletstvo satelitske telefonije

  Operater satelitske telefonije ICO je pod stečajno zaščito (Chapter 11) ameriškega sodišča od 27. avgusta lani. Družba si prizadeva okrevati do maja 2000 vendar neuspešna izstrelitev satelita na raketi Sea Launch zagotovo

  Objavljeno: 25.3.2000
 • Kritika internetnih podjetij

  John Chambers, direktor in predsednik družbe Cisco, močno kritizira vedenje v zadnjem času nastalih internetnih podjetij, ki so čez noč uspela pritegniti velik kapital. Chambers je na srečanju podjetnikov v silicijevi dolini kritiziral odločitve podjetij, da svojim uslužbencem in vodstvu dajejo delniške opcije, ki jih lahko ti unovčijo že po zelo kratkem času. Na ta način besedah prvega moža Cisca dolgoročno onemogočajo zanesljivost delovanja in močno načenjajo zaupanje sveta v družbe, ki lahko že jutri zaradi tega izginejo ali pa povsem zamenjajo strukturo zaposlenih.

  Objavljeno: 25.3.2000
 • Telekomovo leto 1999

  Člani uprave Telekoma Slovenije s predsednikom Petrom Tevžem na čelu so 23. marca na novinarski konferenci javnosti predstavili poslovne rezultate za leto 1999.

  Objavljeno: 24.3.2000
 • Brezžični i-Burst

  Martin Copper, človek, ki je pri Motoroli izumil prvi mobilni telefon, pripravlja skupaj s svojo novo družbo ArrayComm novo tehnologijo za brezžični prenos podatkov. Tehnologija z imenom i-Burst naj bi s posebnim sistemom anten dosegla hitrosti prenosa tja do 1 Mb/s, kar je celo precej več kakor pri današnjih žičnih povezavah. Edina omejitev tehnologije je v tem, da za se odjemalec med prenosom z visoko hitrostjo ne sme hitro premikati -- recimo v avtomobilu, vlaku ali letalu. I-Burst naj bi zato uporabljali bolj za prenos podatkov na zahtevo -- recimo prenos glasbe, filmov ali novic.

  Objavljeno: 24.3.2000
 • Adobe Acrobat Messenger

  Adobe je predstavil novo orodje za izdelavo prenosljivih dokumentov v zapisu Adobe Acrobat. Adobe Acrobat Messenger je nov program, ki omogoča zajem kakršnihkoli dokumentov z optičnim bralnikom in samodejno pretvorbo v prenosljive dokumente PDF. Dokumente lahko ob tem preuredimo, obračamo in jim dodajmo opombe v obliki "rumenih lističev", pripetih na elektronski dokument. Program nato omogoča pošiljanje dokumenta na izbrane elektronske naslove, postavitev dokumenta v spletni strežnik ali prenos dokumenta po faksu. Program je tesno povezan s poštnimi strežniki, za dostop do njegovih možnosti pa se prijavimo kar z uporabniškim imenom in geslom poštnega programa. Program omogoča omrežno namestitev, centralno upravljanje, podpira pa tudi večje število optičnih bralnikov. Za delovanje potrebuje okolji Windows NT ali Windows 2000, cena paketa pa je 1500 dolarjev.

  Objavljeno: 24.3.2000
 • Izdelava vezij s snopi elektronov

  IBM razvija novo tehnologijo za izdelavo tiskanih vezij, s katero naj bi naredili še manjše polprevodniške elemente kakor doslej. Osnova nove tehnologije z imenom Prevail je izdelava vezij s snopi elektronov, s katerimi naj bi nadomestili dosedanje sisteme, ki uporabljajo lasersko svetlobo. Z moduliranjem elektronskih snopov lahko pri izdelavi dosežejo manjše povezave (desettisočkrat tanjše od človeškega lasu), kar podaljšuje življenjsko dobo dosedanjih proizvodnih procesov. Novo tehniko naj bi sprva uporabili predvsem v izdelkih za mobilno telefonijo.

  Objavljeno: 23.3.2000
 • ATI tudi s sistemskimi nabori

  ATI je konec februarja presenetil javnost in predstavil prvi procesorski sistemski nabor z vgrajenim grafičnim pospeševalnikom, s čimer se podajajo na področje integriranih izdelkov in osnovnih plošč. ATI S1-370 TL združuje severni most (North Bridge) in 128-bitni grafični pospeševalnik, po trditvah predstavnikov podjetja pa celota po zmogljivosti presega Intelov nabor 810e. Grafični del vezja je prispevala družba ArtX, ki je od nedavnega v lasti družbe ATI, pospeševalnik pa zmore prikazati 12,5 milijona senčenih mnogokotnikov na sekundo, zapolnjevati s hitrostjo 330 milijonov pik na sekundo, pri tem pa podpira najsodobnejše tehnike 3D, kot so preoblikovanja in osvetlitve za posnemanje realističnih vremenskih razmer.

  Objavljeno: 23.3.2000
 • Brezplačni internet ni poštena konkurenca

  Brazilsko združenje ponudnikov interneta bo uradno protestiralo pri državnem uradu za telekomunikacije proti brezplačnem internetnem dostopu, ki ga ponujajo tamkajšnje spletne dveri in banke. Menijo, da gre za nepošteno konkurenco, saj taki veliki projekti ščitijo velike telekomunikacijske operaterje, ki so opravili velike naložbe v te dveri in banke. Manjši ponudniki čakajo več mesecev na nove telefonske priključke, družbe, ki ponujajo brezplačen dostop, pa jih imajo na pretek in za njihovo uporabo plačajo manjše zneske. Manjši ponudniki pa tudi obtožujejo telekomunikacijske operaterje, da so ponudnikom brezplačnega dostopa olajšali dostop do ustreznih tehnologij IP, na škodo manjših ponudnikov, ki so člani združenja.

  Objavljeno: 23.3.2000
 • Reforma ITU

  Mednarodno telekomunikacijsko združenje (ITU) je sklenilo odstopiti od tradicionalnih prijemov in se prilagoditi tako, da lahko za člane učinkovito deluje v spreminjajočem se telekomunikacijskem okolju. V ta namen so oblikovali svetovalno telo, ki ga sestavlja 27 predstavnikov, med katerimi so ministri, predstavniki vlad in regulatornih organov ter direktorji pomembnih proizvajalcev telekomunikacijske opreme in ponudnikov storitev.

  Objavljeno: 22.3.2000
 • NDS eDirectory za Linux

  Med velikimi podjetji, ki podpirajo Linux, bo kmalu tudi Novell. Na konferenci BrainShare bodo uradno predstavili imeniški sistem NDS eDirectory za Linux, poleg tega pa nameravajo dele kode imeniškega sistema objaviti kot odprto kodo, s čimer naj bi spodbudili izdelavo z NDS združljivih programov za Linux. Novell menda za Linux pripravlja tudi različico programskega paketa za skupinsko delo in elektronsko pošto GroupWise, vendar, kot kaže, ta pride na vrsto nekoliko pozneje.

  Objavljeno: 22.3.2000
 • Alias|Wavefront Maya 3

  Alias|Wavefront, podjetje v lasti družbe SGI, je predstavilo novo različico vrhunskega programskega paketa za trirazsežno projektiranje in animacijo z imenom Maya 3. To je že peta različica paketa za profesionalno animiranje, izdelavo učinkov za filmsko industrijo, televizijsko produkcijo in izdelavo sodobnih trirazsežnih računalniških iger. Z novo različico proizvajalec uvaja tehnologijo Trax, ki omogoča hitrejšo animacijo scen z obsežnim gibanjem predmetom ali združevanje več animacij v eno.

  Objavljeno: 22.3.2000
 • Čehi podaljšali telekomunikacijski monopol

  Popolna sprostitev češkega telekomunikacijskega trga se vendarle ne bo zgodila pred letom 2003. Spodnji dom parlamenta je sklenil, da prenosljivosti klicne številke ob zamenjavi telekomunikacijskega operaterja ne bo treba zagotoviti pred januarjem 2003. Tekmeci monopolista Cesky Telecom sicer lahko začnejo postavljati lastno omrežje že januarja 2001, vendar takrat še ne bodo imeli dostopa do Telecomovega omrežja s storitvami izbire operaterja. Zakonski predlog mora potrditi še senat, toda trg se je že odzval: delnice monopolnega operaterja Cesky Telecom so zrasle za dobre 4 %, delnice tekmeca Ceske Radiokomunikace, ki je upal na hitro sprostitev trga, pa so se pocenile za skoraj 6 %.

  Objavljeno: 21.3.2000
 • Ulead MediaStudio Pro 6.0

  Tajvansko podjetje Ulead Systems je predstavilo novo različico progama za obdelavo večpredstavnih podatkov MediaStudio Pro 6.0. Nova različica podpira najsodobnejše tehnologije, kot so digitalni zapis podatkov DV in vmesnik IEEE 1394, zapis podatkov MPEG-2 in zvočni zapis MP3. S tem programom lahko tako opravljamo polprofesionalno montažo videoposnetkov in zvoka z vrhunsko kakovostjo in za le delček cene, ki jo je bilo treba za podobne izdelke plačati doslej. Vgrajeni urejevalnik videoposnetkov tako opravlja videomontažo v zapisu DV brez vmesne pretvorbe podatkov, kar zagotavlja hitrejše delo ter kakovostnejši izdelek. Poleg tega podpira paketni zajem videoposnetkov z ene ali več naprav DV, program pa ima vgrajeno podporo za krmiljenje videorekorderjev in videokamer DV.

  Objavljeno: 21.3.2000
 • Novi direktor BSA

  Slovenska podružnica svetovnega gospodarskega interesnega združenja BSA (Business Software Alliance) je dobila novega predsednika. Na skupščini 12. februarja letos je Aarona Marka, nekdanjega direktorja slovenskega Microsofta, ki je odšel na novo službeno mesto v Munchen, zamenjal Miran Hrovat, direktor ljubljanskega Repra.

  Objavljeno: 21.3.2000
 • Intelove novosti v procesorskih naborih

  Intel napoveduje, da bo v bodoče v procesorske nabore vgrajeval nove funkcije, kot je na primer podpora za omrežne vmesnike. Po besedah predstavnikov podjetja naj bi v sistemske nabore kmalu vgrajevali eno od dveh ključnih delov omrežnih vmesnikov, krmilnik za dostop do nosilca (Media Access Controler -- MAC). Drugi del, ki skrbi za fizični vmesnik z omrežjem, naj bi bilo moč vgraditi v računalnik prek posebne razširitvene kartice, morda tudi prek vodila PCI, ali pa na samo osnovno ploščo.

  Objavljeno: 21.3.2000
 • Lucentova orodja za odzivne komunikacije

  Na sejmu Computer Telephony Expo v Los Angelesu je Lucent Technologies predstavil paket komunikacijskih programov, ki uporablja telefonijo IP, prepoznavanje govora in brezžični dostop. Namen teh izdelkov s skupnim imenom iCosm je poglobiti interaktivnost med uporabniki.

  Objavljeno: 21.3.2000
 • Intel, Microsoft in omrežja

  Intel je predstavil novo omrežno napravo, ki omogoča souporabo diskovnega prostora tiskalnikov in priključka v internet v malih omrežjih z do 25 uporabniki. Intel InBusiness Small Office Network je majhna omrežna naprava, ki odpravlja zapletenost in težavnost obstoječih datotečnih strežnikov. Intelov strežnik je na voljo v različicah s procesorji s hitrostmi 366 in 466 MHz, poleg diska in pomnilnika pa ima vgrajen tudi modem s hitrostjo 56 Kb/s. Ena od poglavitnih novosti novega strežnika je nov operacijski sistem, ki ga je prispeval Microsoft, nosi pa ime Microsoft Windows for Express Networks.

  Objavljeno: 20.3.2000
 • Transmetin procesor v internetnih terminalih

  Podjetje Transmeta je objavilo, da je doseglo sporazum z nekaterimi ključnimi tajvanskimi proizvajalci, ki bodo Transmetin procesor Crusoe in operacijski sistem Mobile Linux uporabili kot nov standard za internetne terminale in prenosnike. Hkrati je v javnost prišlo še nekaj podrobnosti o mobilni različici Linuxa. Ta je med drugim optimaliziran za delo brez diska, za boljši izkoristek prostora pa podpira stiskanje izvršne kode.

  Objavljeno: 20.3.2000
 • Norvežani v internet brez računalnika

  Norveški telekomunikacijski operater Telenor bo svojim uporabnikom 22. marca ponudil zaslonski telefon Smart Phone. Razvili so ga v sodelovanju s proizvajalcema Samsung in Alcatel, Norvežani pa zatrjujejo, da so prva država na svetu s to tehnologijo. Telenor Smart Phone se priključi na vtičnico ISDN in omogoča istočasno uporabo kot običajni telefon in za deskanje po spletu. Z njim je možno sprejemanje in pošiljanje elektronske pošte, z vgrajenim čitalnikom za pametne kartice pa varno plačevanje prek interneta brez osebnega računalnika. Telenor Smart Phone bodo prodajali za dobrih 80 tisoč tolarjev, mesečna naročnina pa bo znašala okrog 1500 tolarjev.

  Objavljeno: 20.3.2000
 • Slovo od Iridiuma

  Zgodilo se je torej neizogibno: do predpisanega roka Iridium ni uspel pridobiti kupca, zato je 17. marca uradno bil zadnji dan delovanja sistema satelitske telefonije Iridium. Tri skupine, katerih identiteta ni razkrita, so se sicer pogovarjale o nakupu do zadnjega trenutka, vendar niso zadostili pogojem stečajnega sodišča (sredstva za nadaljne delovanje in 10 milijonov ameriških dolarjev gotovinskega pologa). Pogovori so potekali tudi v smer, da NASA prevzame nadzor nad Iridiumovimi sateliti, a je tik pred iztekom roka NASA sporočila, da v ta namen ne more nameniti ustreznih sredstev. Iridiumu so preostale zapadle obveznosti, v času stečaja so znašale okrog 4,4 milijarde ameriških dolarjev, in 66 satelitov, ki sedaj krožijo po vesolju praktično brez kakršnega koli namena. Odločitev o izklopu je sprejela Iridiumov glavni naložbenik Motorola, ki je za sedaj že ugaslega operaterja satelitske telefonije porabil več kakor dve milijardi dolarjev.

  Objavljeno: 20.3.2000
 • Texasovi novi čipi DSP

  Texas Insruments, vodilna družba procesorjev za digitalno obdelavo signalov (DSP), je predstavil nove izdelke, ki omogočajo bistveno zmogljivejšo brezžično komunikacijo prek mobilnih telefonov. Prva novost je procesor DSP, ki je desetkrat hitrejši od današnjih modelov v mobilnih telefonih, po navedbah podjetja pa je dovolj zmogljiv za brezžični prenos videoposnetkov. Druga novost je procesor DSP, ki za delovanje potrebuje le šestino energije v primerjavi z običajnimi modeli, s tem pa omogoča izdelavo še manjših naprav, ki za delovanje ne bodo potrebovale velikih akumulatorjev.

  Objavljeno: 19.3.2000
 • Sun opogumlja prehod na elektronsko poslovanje

  Sun Microsystems je začel izvajati program iFocus za pomoč strankam pri prehodu na elektronsko poslovanje. Za gradnjo svetovalnih središč, v katerih bodo potencialni kupci lahko preizkusili rešitve za elektronsko poslovanje na platformah Sun, Java in Solaris, bodo po nepotrjenih ocenah porabili okrog 300 milijonov dolarjev. Prvo tovrstno središče so že odprli v Kaliforniji, naslednji mesec pa bosta zaživela še v Parizu in Tokyu. Obenem pa Sunovci usposabljajo svetovalce iz partnerskih skupin (Cap Gemini, CSC, Pricewaterhouse Coopers, EDS, Andersen Consulting), ki bodo lahko tudi sami ustanavljali podobna središča. Stroške za ustanavljanje vsakega takega središča ocenjujejo na 4 do 5 milijonov dolarjev.

  Objavljeno: 19.3.2000
 • Adobe LiveMotion

  Spletna grafika v vektorski obliki dobiva z novim programskim paketom Adobe LiveMotion nove razsežnosti in osnovo za še večji uspeh od dosedanjega. Podjetje Adobe, eno od vodilnih v računalniški grafiki, je po razmeroma dolgem razmišljanju in razvoju objavilo razvojno različico programskega paketa za urejanje spletne grafike in animacij v rastrski in zlasti vektorski obliki.

  Objavljeno: 19.3.2000
 • Psion in Motorola izmenjujeta tehnologije

  Psion in Motorola bosta poleg skupnega razvojnega programa, objavljenega v začetku leta, vzajemno licencirala tehnologije. Motorola bo licencirala Psionov procesor Halla, ki lahko deluje pri hitrostih do 200 MHz in je optimaliziran za delovanje na Symbianovi platformi EPOC, Psion pa bo od Motorole licenciral trifrekvenčni (900, 1800 in 1900 MHz) komunikacijski modul GSM. Skupne izdelke bodo predstavili naslednje leto, določila pogodbe pa omogočajo uporabo licenciranih tehnologij tudi za druge izdelke obeh proizvajalcev.

  Objavljeno: 18.3.2000
 • Microsoft BizTalk Server 2000

  Microsoft pripravlja nov strežniški izdelek, imenovan BizTalk Server 2000, ki bo sestavni del paketa BackOffice, omogočal pa bo podatkovno povezavo in trgovanje med podjetji prek opisnega jezika XML. Izdelek bo tesno sodeloval s strežniškim paketom Commerce Server 2000, ki bo osnovni gradnik za izdelavo spletnih trgovin. Microsoft s tem korakom izpolnjuje napovedi strategije delovnega okolja BizTalk, ki so ga napovedali pred letom dni na razvojni konferenci. BizTalk Server 2000 in Commerce Server 2000 predstavljata skupno naslednika dosedanjega paketa Site Server Commerce Edition, ki bo tako odslej razdeljen na dva dela. Čeprav bo do objave končne različice strežnika BizTalk Sever 2000 minilo še nekaj mesecev, je Microsoft že objavil delovna orodja BizTalk Jumpstart Tool Kit 2, ki bodo omogočala izdelavo programov za elektronsko ekonomijo.

  Objavljeno: 18.3.2000
 • IBM-ovo prepoznavanje govora

  Mnogi menijo, da bo naslednjo revolucijo v računalništvu povzročila tehnologija za prepoznavanje govora, vendar je ta še v povojih. Kljub temu pri IBM-u verjamejo, da lahko prepoznavanje govora že danes uporabljamo v nizu primerov. Nedavno so tako predstavili prototip izdelka, ki omogoča uporabo prepoznavanja govora v avtomobilu, v pripravi pa je tudi izdelek Personal Speech Assistant, ki bo prepoznavanje govora omogočal pri ročnih računalnikih Palm. Skupaj s partnerjem One Voice Technologies so prikazali izdelek, ki omogoča dvosmerni dialog z računalnikom v precej bolj tesni povezavi kakor pri dosedanjih izdelkih.

  Objavljeno: 18.3.2000
 • Hrošč 29. februarja

  Računalniki po vsem svetu so uspešno preživeli še drugi preizkus v letu 2000. Po novoletnem prehodu v letnico s tremi ničlami so strokovnjaki z nekoliko manj strahu, pa vendar pozorno spremljali prihod 29. februarja, torej prestopnega dne. Težava bi lahko namreč nastala zato, ker standardna metoda za preizkušanje, ali je novo leto prestopno, z letnico 2000 ne delujejo in bi lahko preskočile ta dan. Izkazalo pa se je, da je tudi ta dan minil brez posebnih zapletov. Manjše težave so zabeležili le na Japonskem.

  Objavljeno: 17.3.2000

Monitor na Facebooku

 • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
 • Pošlji