• Nova generacija vmesnikov IEEE-1394 bo ponujala gigabitne hitrosti

    Med tem, ko na tržišče prihaja nova generacija vmesnikov USB, ki bodo omogočali hitrosti prenosa podatkov do 480 Mb/s in s tem konkurirali hitrejšemu vmesniku IEEE-1394 (Firewire), ki dosega hitrosti do 400 Mb/s, podporniki slednjega že načrtujejo naslednika. Specifikacija, ki jo za zdaj imenujejo IEEE-1394b naj bi omogočala hitrosti kar do 3,2 Gb/s, sprejeli pa naj bi jo že do konca letošnjega leta. Sprva naj bi podprli hitrost 800 Mb/s, nato 1,6 Gb/s in nazadnje še najvišjo možno hitrost novega standarda. Tehnologija, ki jo močno podpirajo številni veliki proizvajalci, kot sta Apple in Sony (i.Link), naj bi z novim standardom dobila dovolj veliko prepustnost za izdelavo večpredstavnih komunikacijskih omrežij med digitalnimi računalniškimi in elektronskimi napravami, zlasti v domači rabi. Hkrati z večjo hitrostjo prenosa naj bi poenostavili izvedbo vmesnika za rabo čim širšem krogu naprav ter povečali največjo dolžino povezav, prek katerih signal še deluje pravilno. To naj bi dosegli s podporo novih vodnikov, kot so plastični optični kabli in omrežni kabli Category 5, pri katerih naj bi signal lahko potoval na dolžinah tudi okoli 100 metrov (današnji IEEE-1394 prek navadnega kabla deluje na razdaljah do 4,5 metrov). Trenutno raziskujejo tudi možnost uporabe steklenih optičnih vlaken, kjer naj bi signal lahko potoval tudi nekaj kilometrov daleč.

    Objavljeno: 7.6.2001
  • LCD zaslon z dvojnim načinom delovanja

    Philips je javnosti predstavil prvi zaslon s tehnologijo LCD, ki zmore tako prepuščati, kot odbijati svetlobo. V prvem primeru nudi boljšo sliko pri močni dnevni svetlobi, v drugem pa primerno sliko v temnejšem ali temnem okolju. Novi izdelek z oznako LC121S1 vsebuje novo tehnologijo, ki omogoča samodejni preklop med obema načinoma delovanja. Za tovrstni izdelek je novinec dokaj velik, saj ima diagonalo 12,1 palcev in ločljivost 800 x 600 pik, zato bo primeren za rabo v prenosnikih. Pri prepustnem načinu delovanja bo nudil kontrastno razmerje 30:1 ob uporabi lastnega vira napajanja pa 5:1. V prodaji bo sredi poletja, ko ga lahko pričakujemo v prvih prenosnikih.

    Objavljeno: 7.6.2001
  • Motorola predstavlja energijsko varčen PowerPC G4 Plus

    Podjetje Motorola je predstavilo novo generacijo mikroprocesorjev namenjenih prenosnim računalnikom. Novi procesor z imenom PowerPC 7440 ali bolj priljubljeno PowerPC G4 Plus bo vseboval jedro, ki deluje z nižjo napetostjo, kot dosedanji model PowerPC 7450 (1,5 V namesto 1,8V), zaradi česar so porabo energije zmanjšali s 14 Wattov pri dosedanjem procesorju s taktom 533 MHz na samo 11,4 Wattov pri novem izdelku z višjim taktom 600 MHz. Poleg omenjene frekvence bo novi procesor sprva na voljo tudi v izvedbi s taktom 700 MHz, vseboval na procesor vgrajen drugonivojski predpomnilnik velikosti 256 KB, za razliko od modela PowerPC 7450 pa ne bo podpiral zunanjega tretjenivojskega predpomnilnika. Sistemsko vodilo, ki ga podpira procesor, deluje s taktom 133 MHz.

    Objavljeno: 7.6.2001
  • Apple WebObjects 5

    Apple nadaljuje z letošnjo obilico novosti, tokrat na področju programske opreme. Konec maja so tako predstavili razvojno orodje WebObjects 5, ki omogoča izdelavo zmogljivih javanskih in spletnih programov. Nova različica v celoti podpira programski vmesnik Jave 2, izvršno različico Java 2 Standard Edition 1.3, omogoča pa izdelavo visoko prenosljivih programov, ki delujejo na različnih programskih strežnikih. WebObjects 5 podpira tudi niz novosti, kot dostop do podatkovnih virov prek ogrodja Enterprise Objects in orodje za modeliranje podatkov Enterprise Object Modeler, polno podporo za XML, novo orodje za lažje delo na obsežnejših projektih Project Builder, ter številne izboljšave v obstoječih orodjih za izdelavo troslojnih programov in povezave s spletnimi tehnologijami. Cena novega paketa je 700 dolarjev, deluje pa v okoljih MacOS X in Windows 2000.

    Objavljeno: 6.6.2001
  • IBMova tehnologija obljublja štirikratno povečavo diskov

    IBM je pričel s proizvodnjo nove tehnologije za prevleko podatkovnih nosilcev v diskih, ki obljublja bistveno povečanje zmogljivost hranjenja podatkov v primerjavi s tem, kar se uporablja danes pri magnetnih diskih. Novost, ki ji pri IBM-u pravijo >>čarobni prah<< (pixie dust) naj bi kar štirikrat povečala gostoto zapisa podatkov, s čimer naj bi dosegli skupno gostoto okoli 100 Gb na kvadratni palec površine. V praksi to pomeni, da lahko v tem obdobju pričakujemo 3,5 palčne diske velikosti okoli 400 GB, na miniaturne diske za ročne računalnike (MicroDrive) pa naj bi lahko shranili kar 6 GB podatkov, kar je približno dovolj prostora za okoli osem celovečernih filmov.

    Objavljeno: 6.6.2001
  • Intel ponuja hitrejše energijsko varčne procesorje

    Intel je nedavno predstavil novo generacijo energijsko zelo varčnih procesorjev za prenosne računalnike, s čimer so neposredno odgovorili na izziv podjetja Transmeta in njihovih procesorjev Crusoe. Med novostmi sta zelo varčna procesorja Pentium III in Celeron s taktom 600 MHz, ki porabita pri delovanju manj kot en watt. Nova procesorja bosta uporabna predvsem v najlažjih mikro prenosnikih, ki so vse bolj priljubljeni na nekaterih tržiščih, zlasti na Japonskem. Le malo več energije porabi novi energijsko varčni procesor Pentium III s taktom 750 MHz, ki je namenjen subnotesom, za hitre in cenejše >>navadne<< prenosnike pa so pri Intelu predstavili tudi mobilni Celeron s taktom 800 MHz.

    Objavljeno: 6.6.2001
  • Microsoft Windows prvič tudi v 64-bitni izvedbi

    Microsoft je v povezavi s nedavno predstavitvijo novih 64-bitnih procesorjev Intel Itanium napovedal svoje prve izdelke za 64-bitno procesorsko arhitekturo. Sprva bosta v 64-bitni izvedbi na voljo dva izdelka. Najprej pride na vrsto 64-bitna različica strežniškega sistema, ki bo nosil ime Windows 2002 Advanced Server Linited Edition. Ta naj bi bil na voljo sočasno s začetkom prodaje prvih strežnikov s procesorji Itanium, v načrtu za konec poletja ali začetek jeseni. Kot že samo ime pove, gre za izdelek, ki je predhodnik nove generacije strežniških izdelkov, le da bo imel v primerjavi s temi omejeno število novosti, ki bodo sledile s predstavitvijo strežniških različic Windows 2002 nekje v naslednjem letu.

    Objavljeno: 6.6.2001
  • MasterCard načrtuje globalen sistem plačevanja, ki bo temeljil na internetnih protokolih

    MasterCard je najavil, da bo konec pričel uvajati globalni sistem klirinškega upravljanja (GCMS), ki bo temeljil na internetnih protokolih. GCMS bo preko interneta povezoval trgovce in ponudnike storitev, ki omogočajo plačilo z MasterCardovo kreditno kartico s približno 20 tisoč bankami, ki kartice izdajajo. Po predvidevanjih vodstva MasterCarda bodo vse banke vključene v projekt do začetka 2003.

    Objavljeno: 5.6.2001
  • Intel in Compaq razvijata "ultra lahke" strežnike

    Compaq in Intel sta napovedala, da razvijata strežniške sisteme, ki bodo temeljili na Intelovih varčnih procesorjih z delovnim imenom Tualatin. Z uporabo varčnih procesorjev bo mogoče ob nizki porabi energije v en strežniški stolp postaviti strežniško farmo s kar 200 do 300 procesorji. Pri Compaqu načrtujejo, da bodo do konca leta že poslali na trg prve strežnike ProLiant in QuickBlade, ki bodo temeljili na Tualatinih.

    Objavljeno: 5.6.2001
  • Toshiba Magnia Z300 - najmanjši dvoprocesorski strežnik

    Toshiba je predstavila majhen strežnik Magnia Z300, ki meri zgolj 23,3 x 40 x 10 centimetrov, poganjata pa ga eden ali dva Intelova procesorja Pentium III s taktom 866 MHz ali 1 GHz. Osnovna različica vsebuje 128 MB pomnilnika, ki je razširljiv do 3 GB in 125 GB diskovnega prostora, možno pa je dodajati diske do skupne velikosti 584 GB. Skupaj s strežnikom bo na voljo tudi kartica za brezžično krajevno omrežje, ki bo podpirala standard IEEE 802.11b.

    Objavljeno: 5.6.2001
  • Casio in Toshiba s procesorji Crusoe v novih lahkih prenosnikih

    Casio je predstavil nov model lahkega prenosnika Cassiopeia Fiva MPC-206E, ki ga poganja Transmetin procesor Crusoe. Z uporabo varčnega Crusoeja in le 8,4 palčnim zaslonom, naj bi Fiva zmogla kar 9 ur nepretrganega dela z enim polnjenjem akumulatorja. Fiva MPC-206E je tudi prvi prenosnik, ki poleg Windowsov (Millennium Edition) poganja tudi Linux. Preklop med sistemoma je mogoč zgolj s pritiskom na tipko. Sistem ponuja dodatne prednosti predvsem na področju varčevanja z energijo, saj se okleščena različica Linuxa naloži v trenutku in je uporabna za denimo predvajanje posnetkov MP3 ali prenašanje datotek.

    Objavljeno: 5.6.2001
  • Athlon 4 za japonske prenosnike

    Trije veliki japonski proizvajalci računalnikov, NEC, Sony in Fujitsu so napovedali vgradnjo AMDjevih novih procesorjev Athlon 4 in Duron v svoje nove prenosnike. Omenjeni proizvajalci skupaj zalagajo več kot polovico japonskega trga z računalniki. Prvo od podjetij, ki bo dalo na trg prenosnik z novim procesorjem, bo NEC. V najdražje računalnike LaVie serije G bodo vgrajevali procesor Athlon 4 s taktom 1GHz Athlon, v cenejše LaVie L in LaVie U serije pa procesorje Duron s taktom 800 in 700 MHz. Sony bo na japonskem trgu prodajal računalnike VAIO FX210 s 700 MHz Duronom, Fujitsu pa bo v serijo prenosnikov Biblo vgrajeval Durone s 800 MHz. Novi AMD-jevi procesorji za prenosnike zapolnjujejo luknjo v dosedanji tovarniški ponudbi in predstavljajo resno konkurenco Intelovim procesorjem za prenosnike Penthium III.

    Objavljeno: 4.6.2001
  • Francoski medijski gigant kupuje MP3.com

    Francoska medijska hiša Vivendi Universal je naznanila, da bo za 372 milijonov dolarjev kupila ameriško spletno glasbeno podjetje MP3.com, kar je svojevrstna ironija. Vivendi Universal je bil lani namreč edino od petih medijskih podjetij, ki so tožila MP3.com zaradi kršenja avtorskih pravic, ki ni pristalo na poravnavo. MP3.com je moral takrat Vivendiju izplačati 53,4 milijonov dolarjev odškodnine. Podjetje Vivendi ima 290.000 zaposlenih in poslovanje v sto državah po svetu. Z nakupom razvpite glasbene strani bodo dobili dostop do še približno 40 milijonov dosedanjih uporabnikov sistema MP3.com.

    Objavljeno: 4.6.2001
  • Tudi Samsung predstavil ročni računalnik/GSM telefon

    Samsung je predstavil svoj prvi >>pametni telefon<< SPH-I300, ki združuje značilnosti ročnega računalnika s Palmovim operacijskim sistemom in telefona GSM. Po Kyoceri je Samsung drugi proizvajalec, ki je v >>pametni telefon<< vključil Palm OS, vendar SPH-I300 odlikuje manjša teža in barven zaslon.

    Objavljeno: 4.6.2001
  • IBM s polno paro v brezžične tehnologije

    Predstavniki podjetja IBM so napovedali skorajšnji začetek prodaje prenosnikov ThinkPad in ročnih računalnikov z barvnim zaslonom in vgrajeno anteno za brezžičen dostop do omrežij. Tako so napovedali, da bodo proti koncu junija na trg poslali novi prenosnik ThinkPad A22 z vgrajeno anteno za dostop do omrežij 802.11b. Vgradnjo anten so napovedali tudi za serije prenosnikov T in X, v serijo I pa so jih začeli vgrajevati že septembra lani. Omrežne kartice bodo vgrajene v računalnik, prav tako kot antena, ki so jo namestili ob notranji stranici zaslona. Nov IBM-ov ročni računalnik z barvnim zaslonom in anteno za dostop do brezžičnih omrežij pa bo Workpad c505, zasnovan na pred nekaj meseci predstavljenim ročnim računalnikom Palm m505. V sodelovanju z enim od hotelov v Las Vegasu, IBM-ovi razvojniki preskušajo sistem za elektronski sistem sprejemanja gostov, v sodelovanju z banko HypoVereinsbanka pa so razvili sistem za povezavo prenosnikov in ročnih računalnikov z IBM-ovim eServer-jem z900, ki sistemskim inženirjem omogoča upravljanje strežnika na daljavo.

    Objavljeno: 4.6.2001
  • Moore odhaja, njegov zakon živi naprej

    Gordon Moore, eden od soustanoviteljev Intela, je z dopolnitvijo 72 let odstopil s položaja člana upravnega odbora. Moore je začel soustvarjati industrijo mikroprocesorjev že leta 1965, ko je uveljavil idejo, da se mora zmogljivost čipov podvojiti vsakih 18 mesecev. Ta koncept so pozneje sprejeli kot Mooreov zakon. Moore verjame, da bo njegov zakon veljal še deset do dvajset let, razvojni inženirji pa bodo morali odpraviti pretirano segrevanje zmogljivejših čipov in razviti še drobnejša vezja. V nasprotnem primeru se lahko obdobje v Mooreovem zakonu podaljša z 18 na 60 mesecev in več. Intel je predstavil prvi procesor 4004 leta 1971, ta pa je imel 2250 tranzistorjev. Današnji Pentium 4 jih ima 42 milijonov, do konca desetletja pa naj bi bilo v enem procesorju več milijard tranzistorjev.

    Objavljeno: 3.6.2001
  • IBM vabi razvijalce Linuxa

    IBM razvijalcem Linuxa omogoča brezplačen 30- do 90-dnevni dostop preko interneta do enega od svojih velikih računalnikov eServer zSeries, ki ima deset procesorjev in 2,1 terabajta pomnilnika, stane pa od 750 tisoč dolarjev naprej. IBM-ov veliki računalnik lahko naenkrat sprejme več tisoč uporabnikov Linuxa, ki lahko dodeljen prostor uporabljajo za raziskovalne, poslovne ali zasebne namene. Brezplačna ponudba dostopa do velikega računalnika tipa zSeries je del IBM-ove odločitve, da letos nameni eno milijardo dolarjev za razvoj Linuxa. Linux močno podpirajo tudi HP, Compaq in Dell, zaostajata pa Sun in Microsoft.

    Objavljeno: 3.6.2001
  • Tudi Dell v razvoj lahkih strežnikov

    Dell se je kot zadnji od največjih računalniških podjetij odločil za razvoj lahkih oziroma izredno tenkih strežnikov, ki jih bodo ponudili trgu sredi prihodnjega leta. V standardno omaro je bilo doslej možno združiti le 42 strežnikov. V prvi fazi se bo to število podvojilo, kmalu pa naj bi v omaro "stlačili" do 280 posameznih strežnikov. Prvi Dellovi lahki strežniki bodo delovali z Intelovo procesorsko arhitekturo IA-32, v drugi polovici leta 2002 pa naj bi vgrajevali že Intelovo drugo generacijo 64-bitnih procesorjev, znanih pod imenom McKinley. Dell je doslej prodajal cenejše strežnike, z uporabo McKinleya pa se bodo zavihteli v višji rang strežnikov - tako po zmogljivosti kot po ceni.

    Objavljeno: 3.6.2001
  • Plastična elektronika na pohodu

    Strokovnjaki iz Lucentovih laboratorijev Bell na čelu s Horstom Stormerjem, dobitnikom Nobelove nagrade za fiziko v letu 1998, trdijo, da bi lahko plastika nadomestila optične kable, preko katerih so računalniki povezani z internetom. Plastika naj bi bila cenejša in bolj upogljiva, žal pa je uporabna le za razdalje do sto metrov, ker je slabše prevodna za signale od optičnih kablov. Stormer trdi, da bo plastična elektronika kmalu postala realnost, kar morda ni daleč od resnice, saj so marca v Bellovih laboratorijih predstavili prvi superprevodnik iz plastike. Zaradi nizke cene naj bi bila to tudi smer razvoja za hitre komunikacije v stanovanjih.

    Objavljeno: 3.6.2001
  • Tudi Compaq ponuja Super DLT

    Podjetje Compaq je na trg poslalo prvi izdelke izdelan na osnovi nove Quantumove tračne enote Super DLT, ki uporablja trakove z zmogljivostjo 110 GB s hitrostjo prenosa podatkov 11M na sekundo. StorageWorks MSL 5026SL, kot je polno ime izdelka, omogoča hranjenje tja do 2,86 terabajtov podatkov v nestisnjeni ali skoraj dvakrat toliko v stisnjeni obliki. Sistem ima vgrajenih 26 razširitvenih rež, podpira pa vse Compaqove strežnike ProLiant in Alpha. Enoto prodajajo z enim ali dvema tračnima enotama DLT, do sedem takih pomnilniških enot pa je mogoče povezati v celoto, ki lahko hrani do 20,02 TB podatkov v nestisnjeni ali 40,02 v stisnjeni obliki.

    Objavljeno: 2.6.2001
  • Skromen dobiček za HP

    Hewlett-Packard je zaradi težav svetovnega gospodarstva v drugem trimesečju ustvaril 11,6 milijarde dolarjev prihodka, kar je bil štiri odstotke manj kot v primerjalnem lanskem obdobju. Precej večji padec je HP zabeležil pri dobičku, saj so ga v letošnjem obdobju ustvarili 319 milijonov, lani pa skoraj trikrat več. Prodaja izdelkov za končne potrošnike se je zmanjšala za osem odstotkov, podjetjem so prodali za pet odstotkov manj, najslabše rezultate v drugem četrtletju pa so dosegli s 13 odstotkov slabšo prodajo strežnikov Unix. HP bo v tretjem četrtletju od maja do julija odpustil tri tisoč vodstvenih delavcev, precej zaposlenih pa bodo poslali na neplačane dopuste.

    Objavljeno: 2.6.2001
  • Nintendov Gamecube za 200 dolarjev

    Japonski Nintendo bo začel novembra v ZDA prodajati igralno konzolo nove generacije z imenom Gamecube, ki bo stala 200 dolarjev. V Evropi bo konzola na voljo v začetku prihodnjega leta. Sistem Gamecube bo namenjen predvsem igranju, poganjal pa ga bo glavni procesor Gekko, zasnovan na RISC procesorju PowerPC. Za grafiko bo skrbel ATI-jev procesor Flipper, ki bo zmogel senčiti od 6 do 12 milijonov mnogokotnikov na sekundo, deloval bo s taktom 162 MHz in vseboval 3 MB RAM velik pomnilnik v samem procesorju (ta bo razdeljen na 2 MB velik medpomnilnik za sliko ter 1 MB za teksture) ter 27 MB velik distemski pomnilnik. Konzolo bo mogoče tudi razširjati in sicer s pomnilniškimi karticami Flash RAM, vmesniki SD Card, brezžičnim vmesnikom z imenom Wavebird, modemom, kablom za digitalno video povezavo, pozneje pa tudi kabelskim modemom. Nintendo naj bi glavnima tekmecema Microsoftovim X-Boxom in Sonyevo konzolo PlayStation 2 tekmoval predvsem z ugodnejšim razmerjem med ceno in zmogljivostjo, pa tudi cenejšimi igrami.

    Objavljeno: 2.6.2001
  • Izšel je prvi 64-bitni Intelov procesor - Itanium

    Intel je 29.maja dvignil zaveso nad svojim prvim 64-bitnim procesorjem, ki so mu že pred časom dali ime Itanium. S tem je izdelek, ki je glede na prvotne načrte zakasnil več kot eno leto, končno prišel v prodajo, čeprav v omejenih količinah in še to samo prek OEM ponudnikov. Novi procesor, ki je mišljen predvsem za rabo v zmogljivih strežnikih in delovnih postajah naj bi se spopadel z izdelki proizvajalcev iz višjega razreda zmogljivosti, kot so bili dosedanji procesorji za osebne računalnike PC. Intel ne skriva načrtov, s katerimi nameravajo z Itaniumom in njegovimi nasledniki poseči v razred strežnikov in delovnih postaj družb Sun, Compaq in IBM, čeprav bodo tu naleteli na hudo konkurenco.

    Objavljeno: 2.6.2001
  • CA zadovoljen s četrtim trimesečjem

    V podjetju Computer Associates so zadovoljni s 3,6-odstotno rastjo prihodka, ki so ga ustvarili v zadnjem četrtletju, v primerjavi z enakim lanskim obdobjem. Rast so ustvarili predvsem zaradi boljše prodaje programske opreme za velike računalnike. Dobiček v zadnjem četrtletju se je v primerjavi z prejšnjim letom povečal za dobrih 32 odstotkov in je znašal 274 milijonov dolarjev, prihodka pa je bilo 1,44 milijarde dolarjev. Največji delež v prihodku (48 odstotkov) so ustvarili s prodajo programov za velike računalnike IBM OS/390. Geografsko gledano je še vedno največ kupcev iz Severne Amerike (64 odstotkov), v ostalih predelih sveta pa je prodaja v četrtem trimesečju padla za tri odstotke.

    Objavljeno: 2.6.2001
  • Nova različica IBM DB2

    IBM je predstavil novo različico podatkovnega strežnika z oznako DB2 7.2. Prenovljeni strežnik vsebuje izboljšano podporo za sodelovanje z drugimi IBMovimi strežniki, še posebej pa posredniškim sistemom MQ Series in programskim strežnikom WebSphere Application Server. Nova različica prinaša hitrejše in alternativne poti dostopa do podatkov, Načrtovali so obenem izkoristili priložnost in v strežnik vgradili podporo za nekatere nove internetne protokole, kot sta SOAP (Simple Object Access Protocol) in UDDI (Universal Description, Discovery and Integration)s katerimi naj bi bolje uspevali na področju spletnih storitev. Izboljšana so orodja za prenos podatkov iz drugih izdelkov, kot so Oracle, Informix, Sybase in MS SQL Server.

    Objavljeno: 1.6.2001
  • Visor z novim vmesnikom

    Handspringovi ročni računalniki Visor bodo odslej opremljeni z brezžičnim omrežnim vmesnikom, ki so ga razvili pri podjetju Xircom. Xircom je od letošnjega januarja del Intela, ki je za to podjetje odštel 750 milijonov dolarjev. Vmesnik omogoča hitrost prenosa podatkov do 11 Mb/s in oddaljenost od omrežnega sprejemnika do 90 metrov. Stal bo 300 dolarjev, kupiti pa ga bo mogoče tudi v Xircomovi spletni trgovini.

    Objavljeno: 1.6.2001
  • Zmanjšane napovedi za rast IT storitev

    Po navedbah Dataquesta naj bi bil globalni trg IT storitev v letu 2004 vreden 1,2 bilijona dolarjev, kar je sto milijard dolarjev manj od lanske napovedi. V prejšnjih letih je letna rast dosegala od 17 do 20 odstotkov, lani in letos pa se vrti okrog desetih odstotkov. Svetovni trg IT storitev naj bi ponovno zrasel prihodnje leto, vendar ne bo dosegel 20 odstotkov, pravijo pri Dataquestu. Največji trg za IT storitve je Severna Amerika, ki je imela lani s 345 milijoni dolarjev 52-odstotni delež. Sledila ji je Zahodna Evropa s 173 milijoni dolarjev, na tretjem mestu pa je območje Azije in Pacifika z 38 milijoni dolarjev. Do leta 2005 bo najbolj zrasel promet v azijski regiji, saj bodo številne države sofinancirale projekte s področja informacijske tehnologije.

    Objavljeno: 1.6.2001
  • Slabi rezultati za EMC in Network Appliance

    Podjetji EMC in Network Appliance, vodilna ponudnika sistemov SAN in NAS sta objavila poslovne rezultate, ki so slabši od napovedanih. Čeprav obe podjetji še naprej poslujeta z dobičkom, je ta precej nižji kot v prejšnjih četrtletjih, kar slabo vpliva na vrednost delnic podjetij. EMC je tako objavil četrtletni promet v višini 2,35 milijarde dolarjev, kar je 10% slabše od napovedi. EMC, ki je bil lani 9 milijard dolarjev vredno podjetje, je načrtovali letos ta prag povečati na 12 milijard dolarjev, vendar se bodo zdaj morali >>zadovoljiti<< nekje z 10,5 milijardami dolarjev letnega prometa.

    Objavljeno: 1.6.2001
  • Acerjev strežnik tanjši kot osebni računalnik

    Podjetje Acer je predstavilo lahki strežnik Altos SA50, za katerega so prejeli precej nagrad za obliko in uporabnost. Strežnik je manjši od običajnega namiznega računalnika, ima 64 MB SDRAM, razširljiv do 256 MB, vgrajen disk z možnostjo dodajanje še enega zunanjega diska, deluje pa s operacijskim sistemom Linux. Na vrhu prednje plošče je vgrajen manjši LCD zaslon za upravljanje in diagnozo sistema, strežnik pa je mogoče upravljati preko spleta. Strežnik izpolnjuje iste naloge kot večji izdelki: omogoča strežbo elektronske pošte, dostop do interneta, strežbo datotek in tiskalniških opravil in vse ostalo, kar za potrebuje manjše podjetje.

    Objavljeno: 1.6.2001
  • Microsoft Office XP že v prodaji

    Microsoft je v ZDA začel s prodajo novega kompleta pisarniških programov Office XP. S tem so uresničili napoved, da bo Office XP v prodaji že konec maja. Začetek prodaje so pospremili z predstavitvijo v več kot 100 državah širom sveta, osrednji dogodek pa je bil v New Yorku. Tako kot napovedano, bo izdelek na voljo v več različicah, ki vsebujejo različni nabor posameznih gradnikov. Osnovna različica Office XP Standard vsebuje urejevalnik besedil Word, preglednico Excel, odjemalca Outook in predstavitveni program PowerPoint. Profesionalna različica k temu dodaja še podatkovno zbirko Access, različica za razvijalce Developer pa spletni urejevalnik Frontpage, orodja za skupinsko delo SharePoint Team Services ter nekaj drugih razvojnih orodij. Najbolj obsežna pa je različica Professional Special Edition, ki vsebuje poleg vsega naštetega še program za namizno založništvo Publisher in miško IntelliMouse Explorer. Cene se v ZDA gibljejo med 480 in 800 dolarji (240 in 550 dolarji za nadgradnje). Slovenska različica paketa Office XP je trenutno v zadnjih fazah razvoja, tudi tokrat pa jo bodo predstavili nekaj mesecev za izidom ameriške različice, predvidoma okoli letošnjega sejma Infos.

    Objavljeno: 1.6.2001
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji