• Elektromagnetna sevanja: ICNIRP izdal nova priporočila, ki so še vedno manj stroga od slovenskih

    Po sedmih letih preverjanja vse dosegljive znanstvene literature je Mednarodna komisija za varstvo pred neionizirnimi sevanji (ICNIRP) izdala nova priporočila glede dopustnih izpostavljenosti elektromagnetnim poljem. Priporočila v večji meri ostajajo enaka kot leta 1998 in so še vedno manj stroga od slovenske uredbe iz leta 1996. Nekoliko so se zaostrile le meje za sevanja, ki jih oddajajo mobilni telefoni. ICNIRP v dodatku izrecno poudarja, da ni niti epidemioloških dokazov, da bi izpostavljenost pod predpisanimi mejami kakorkoli negativno vplivala na zdravje ljudi, niti znanih mehanizmov, kako bi to sploh bilo možno.

    Objavljeno: 12.3.2020 08:00
  • OneWeb in SpaceX delovanje satelitskega interneta obljubljata za letos

    Oba velika konkurenta na področju satelitskega interneta SpaceX in OneWeb sta sporočila, da bo njuna storitev na voljo še pred koncem leta. Medtem ko bo OneWeb izstrelil okrog 650 satelitov, jih bo SpaceX kar 1500. To so začetne številke, saj bo ob globalni pokritosti imel 12.000 satelitov, načrtujejo v naslednjem. Mimogrede, OneWeb je doslej izstrelil 40 satelitov, SpaceX pa dobrih tristo. SpaceX-ovi so v nižji orbiti, zato je potrebnih več.

    Objavljeno: 12.3.2020 05:00
  • EU si prizadeva za mobilne naprave, ki jih bo lažje popraviti in reciklirati

    Evropska komisija si prizadeva, da mobilne elektronske naprave (prenosniki, tablice, telefoni) veljala manj obremenjevale okolje, kar bi dosegli tudi s podaljšanjem uporabnosti. Ni skrivnost, da precej naprav dandanes zavržemo, ko bi bilo po okvari nekega dela popravilo dražje od nove naprave ali ker rezervnih delov ni več dobiti. V mnogo primerih so te prepreke namerno ustvarjene, kar želi Komisija zajeziti.

    Objavljeno: 11.3.2020 21:00
  • Ameriškim operaterjem znova podaljšali dovoljenje za uporabo opreme Huawei

    Ameriško ministrstvo za trgovino je operaterjem telekomunikacijskih storitev odobril že četrto podaljšanje dovoljenja za uporabo opreme Huawei.

    Objavljeno: 11.3.2020 14:00
  • Apple za nedoločen čas prestavil iPhone 9

    Pred dnevi smo pisali o tem, da naj bi prihodnji Applov iPhone s podporo za omrežja 5G zamujal za vsaj en mesec, neznani vir znotraj podjetja pa trdi, da so za nedoločen čas prestavili predstavitev iPhone 9.

    Objavljeno: 11.3.2020 13:30
  • Strojno učenje na kvantnih računalnikih s pomočjo Googla

    Naslednja velika revolucija v računalništvu bo poroka kvantnih računalnikov in strojnega učenja (machine learning). Google je zato pripravil orodje TensorFlow Quantum (TFQ), ki je odprtokodna knjižnica za uporabo algoritmov strojnega učenja na kvantnih računalnikih.

    Objavljeno: 11.3.2020 05:00
  • Prototipi – zasloni, ki se dvakrat ukrivijo in celo – zvijejo

    Leto 2020 naj bi bilo leto prepogljivih telefonov, vsaj tako nas prepričujejo. Poleg podjetij Samsung, Huawei in Lenovo (Motorola), ki imajo že prodajne modele takih telefonov/tablic, se v tej smeri trudi tudi kitajski TCL. Zaenkrat le s prototipi in celo le z nedelujočimi maketami, pa vendar – njihove ideje so videti zanimivo!

    Objavljeno: 11.3.2020
  • Apple Watch bo mogoče beležil delež kisika v krvi

    V spletu se pojavljajo govorice, da naj bi Apple razvijal tipala za prepoznavo deleža kisika v krvi. Vgrajena naj bi bila v prihodnjih pametnih urah.

    Objavljeno: 10.3.2020 16:07
  • »Trend setterji« z novim centrom za umetno inteligenco

    Minister za izobraževanje, znanost in šport, Jernej Pikalo, je nastajajoč UNESCO center za umetno inteligenco označil kot uspeh za slovensko znanost.

    Objavljeno: 10.3.2020 14:24
  • Tudi Huawei P40 Pro bo meril na fotografski prestol

    Konec marca naj bi Huawei predstavil telefon P40 Pro, sodeč po govoricah pa naj bi ponudil res zmogljivo fotografsko izkušnjo.

    Objavljeno: 10.3.2020 10:55
  • Amazon vodi tudi na področju storitev umetne inteligence

    Rešitve in storitve na temelju algoritmov umetne inteligence na seznamu prioritet v podjetjih zelo visoko kotirajo, a za uporabo zahtevajo visoke investicije v infrastrukturo, zato je lažja pot najem teh storitev v oblaku. Zaradi tega najbrž ni nobeno presenečenje, da so vodilni ponudniki storitev s področja umetne inteligence prav hiper podatkovni centri, ki tudi sicer vodijo pri ponudbi storitev v oblaku.

    Objavljeno: 9.3.2020 16:00
  • Igre se najbolj igrajo - na telefonih

    Področje računalniških iger je izredno uspešno, primat pa je prevzelo mobilno igranje – od tega je daleč največ prihodkov na telefonih, manj pa na tablicah.

    Objavljeno: 9.3.2020 12:20
  •  Telekom Slovenije je po mnenju Slovenk in Slovencev tudi letos najbolj zaupanja vreden med ponudniki mobilnih in internetnih storitev

    Kot že vrsto let zapored, so tudi letos Slovenke in Slovenci v neodvisni raziskavi Trusted Brand potrdili, da med ponudniki mobilne telefonije in internetnih storitev najbolj zaupajo Telekomu Slovenije, ki ima največje omrežje v Sloveniji, njegove storitve pa uporablja več kot milijon državljank in državljanov.

    Oglasno sporočilo
    Objavljeno: 9.3.2020 09:52
  • Applov iPhone s 5G naj bi zamujal - zaradi koronavirusa

    Sodeč po pisanju spletišča Bloomberg bi lahko Applov prihajajoči iPhone s podporo za omrežja 5G zamujal za kak mesec.

    Objavljeno: 9.3.2020 09:45
  • Huaweieva trgovina AppGallery bo za razvijalce bolj ugodna od trgovine Play

    Lastniki trgovin z aplikacijami (Google z PlayStore, Apple z AppStore, Huawei AppGallery) razvijalcem že tradicionalno »poberejo« 30 odstotkov zaslužka, ki ga ti ustvarijo s prodajo aplikacij. V upanju, da bo s tem pritegnil razvijalce, Huawei sedaj odstopa od tega modela – razvijalcem bo pustil od 85 pa celo do polnih 100% prihodka.

    Objavljeno: 8.3.2020 08:00
  • Vsi Intelovi čipi zadnjih petih let ranljivi

    V vseh Intelovih čipih, ki so stari manj kot pet let, so odkrili ranljivost, ki jo v celoti sploh ni možno popraviti, saj tiči v nespremenljivem ROM-u. Intel je sicer pripravil popravek, ki oteži izrabo te ranljivosti, je pa ne more povsem preprečiti.

    Objavljeno: 7.3.2020 05:00
  • V rokah smo imeli prepogljivi Huawei Mate Xs

    Huawei je danes otvoril trgovino v Ljubljanskem BTC Cityu, v kateri so na ogled in naprodaj mobilni telefoni in tablice. Trgovina je sicer Big Bangova, slednji je namreč distributer in ključni partner Huaweia pri nas.

    Objavljeno: 6.3.2020
  • V kaotični menu za deljenje v Androidu prihaja malce reda

    Portal 9to5Google poroča, da zadnji varnostni popravki za telefone Pixel vnašajo tudi nekaj reda v vedno prenapolnjen androidni meni za deljenje »Share« - po novem bomo lahko najbolj uporabljane aplikacije za deljenje pripeli na vrh spiska.

    Objavljeno: 5.3.2020 14:00
  • Microsoft zaposlenim zaradi koronavirusa dovoljuje in celo priporoča delo od doma

    Microsoft je v javnem sporočilu svojim zaposlenim na področju Seattla in San Francisca dovolil delo od doma, zaenkrat do 25. marca. Zaposlenim, ki se slabo počutijo, imajo obstoječe bolezni, so noseči ali so starejši od 60 let, pa to celo priporoča.

    Objavljeno: 5.3.2020 13:00
  • Twitter preizkuša »Fleete«, objave, ki po 24 urah izginejo

    Twitter v Braziliji trenutno preizkuša novo funkcionalnost tega družabnega omrežja – objave, ki bodo po 24 urah samodejno izginile. Funkcionalnost, ki je podobna objavam na Snapchatu oz. Instagram/Facebook Story.

    Objavljeno: 5.3.2020 11:00
  • Zaradi hrošča preklicanih tri milijone certifikatov za domene

    Če ste danes na več različnih spletnih straneh dobili obvestilo, da stran ni vredna zaupanja, niste bili tarče hekerskega napada niti ni z vašim računalnikom nič narobe. Neprofitna organizacija Let’s Encrypt, ki izdaja certifikate za domene za HTTPS dostop do spletnih strani, je danes preklicala tri milijone izdanih certifikatov. Razlog je hrošč v programu Boulder, ki ga je Let's Encrypt uporabljala na svojih strežnikih za preverjanje prijaviteljev in domen pred izdajo certifikata. Zaradi hrošča se ni pravilno preverjalo polje CAA.

    Objavljeno: 4.3.2020 18:00
  • Facebook razmišlja o preoblikovanju »digitalne valute« Libra

    Facebook je lani ustanovil širok konzorcij podjetij, ki naj bi ustanovil in skrbel za prvo globalno digitalno valuto Libra. Libra je kmalu postala tarča vseh, od držav naprej, zato obstaja možnost, da bo luč sveta ugledala vsaj nekoliko razvodenela.

    Objavljeno: 4.3.2020 12:00
  • Google zaradi virusa COVID-19 odpovedal letošnjo razvojno konferenco I/O

    Po tem, ko je svojo aprilsko konferenco Cloud Next pretvoril v popolnoma digitalno/spletno različico in po tem, ko je svojo razvijalsko konferenco F8 odpovedal Facebook, je svoj redni letni dogodek I/O odpovedal tudi Google. Razlog je seveda virus COVID-19 oz. »koronavirus«.

    Objavljeno: 4.3.2020 11:00
  • Bo Google s svojim igralnim oblakom Stadia pogorel?

    Google je v razvoj »igralnega oblaka« Stadia vložil ogromno. Razvoj je trajal 4 leta, lanskega aprila pa ga je na odru predstavil sam Googlov šef Sundar Pichai. Stadia naj bi postal nekakšen Netflix za igre. Zaenkrat mu ne kaže najbolje.

    Objavljeno: 3.3.2020 11:00
  • Nokia bo zaradi težav s prodajo omrežnih rešitev 5G zamenjala direktorja

    Finska Nokia, ki je eno izmed velikih proizvajalcev omrežne opreme za mobilne operaterje (poleg Ericssona, Huaweia in ZTE), je sporočila, da bo zamenjala direktorja (CEO) in s tem morda prekinila težave, ki jih ima v boju s konkurenti.

    Objavljeno: 2.3.2020 13:00
  • »Spoštovani sosedje«, 5G, 5 GHz in DNK

    V spletu (Twitter, Facebook) v zadnjih dneh kroži fotografiran dopis, ki naj bi ga ga je zaskrbljen stanovalec spisal za svoje sosede. Ali je resničen ali pa gre za potegavščino, seveda ne vemo, vseeno pa je vreden pozornosti. Dopis je nastal v Štepanjskem naselju v Ljubljani.

    Objavljeno: 2.3.2020
  • Galaxy S20 - Samsung nove generacije!

    Gotovo ste opazili – najnovejša Samsung Galaxy serija ni S11, temveč Galaxy S20. Nova desetica pomeni novo generacijo pametnih telefonov, ki meje tehnoloških zmogljivosti premikajo že deset let! Kljub temu Galaxy S20 pametni telefoni ostajajo vrhunski telefoni z vrhunskim zaslonom, ki imajo še dodatno nadgrajeno vrhunsko kamero, povečano baterijo, izboljšan bralnik prstnih odtisov in še kaj.

    Oglasno sporočilo
    Objavljeno: 1.3.2020 14:20
  • Clearview imel več kot 2200 uporabnikov, celo Walmart

    Ta teden so neznanci vdrli v Clearview in jim izmaknili bazo podatkov o strankah, ki je na koncu prispela do tudi medijev. Na Buzzfeedu so jo dobili in pogledali. Ugotovili so, da je Clearview uporabljalo več kot 2200 organizacij, podjetij, agencij in drugih institucionalnih uporabnikov. Med njimi je celo Walmart.

    Objavljeno: 1.3.2020 13:00
  • Potrjene specifikacije PlayStation 5

    Spletna trgovina GameStops je potrdila nekaj specifikacij prihajajoče Sonyjeve konzole PlayStation 5.

    Objavljeno: 29.2.2020 14:32
  • Novi Monitor

    V novem Monitorju nadaljujemo temo razvoja in izgradnje mobilnih omrežij 5G. Tokrat objavljamo intervju z doc. dr. Boštjanom Batageljem s Fakultete za elektrotehniko in intervju z doc. dr. Petrom Gajškom z Inštituta za neionizirna sevanja.

    Objavljeno: 25.2.2020 07:00
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji