Objavljeno: 2.3.2020

»Spoštovani sosedje«, 5G, 5 GHz in DNK

V spletu (Twitter, Facebook) v zadnjih dneh kroži fotografiran dopis, ki naj bi ga ga je zaskrbljen stanovalec spisal za svoje sosede. Ali je resničen ali pa gre za potegavščino, seveda ne vemo, vseeno pa je vreden pozornosti. Dopis je nastal v Štepanjskem naselju v Ljubljani.

Kaže na to, da se strah pred tehnologijo, pred »sevanji« in pred vsem kar ima v imenu številko 5, vse bolj širi.

O tem v Monitorju pišemo že dolgo, nazadnje smo se o tem razpisali v aktualni številki, kjer smo za strokovno mnenje povprašali tiste, ki o tem vedno največ – znanstvenike.

Doc. dr. Boštjan Batagelj, strokovnjak za optične in radijske komunikacije, mikrovalovno tehniko in fotoniko, ki na ljubljanski Fakulteti za elektrotehniko predava na katedri za informacijsko-komunikacijske tehnologije meni, da »5G ni nič revolucionarnega, zarota proti človeštvu pa prav tako ne«,

Doc. dr. Peter Gajšek, direktor Inštituta za neionizirna sevanja (www.inis.si) ter predavatelj na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani in Fakulteti za znanosti o okolju na Univerzi v Novi Gorici s področja bioelektromagnetike in zdravja, pa zagotavlja, da je "Slovenska zakonodaja ena najstrožjih na svetu".

  

In če se vrnemo na uvodni »sosedov« dopis – znate dovolj natančno odgovoriti, kaj vse je z njim narobe?

Eden izmed sosedov, ki se nam je javil kot avtor zgornje fotografije, je zapisal takole:

  

Digitalni Monitor

Monitor lahko dobite v najbližji trafiki, berete ga lahko v spletni različici HTML, vse dosedanje številke revije so brezplačno na voljo v našem spletnem arhivu, na DVDju pa je voljo tudi celotna paleta številk v formatu PDF.

Monitor lahko berete tudi na telefonih in tablicah Apple in Android, pa tudi v spletni trgovini:

Android: www.monitor.si/monitor_play

iPhone: www.monitor.si/monitor_iphone

Splet: revija.monitor.si

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentarji

s56rsv | 2.3.2020 | 11:30

Večina usmerjevalnikov je resda tovarniško že nastavljena na maksimalno ali vsaj ne minimalno moč oddajnika. Le redki smo sposobni usmerjevalnike tako nastaviti, da bodo njihov signal dosegljiv le nekaj metrov. In da, splošna zmešnjava okoli 5G in 5GHz za tiste, ki se na to čisto nič ne spoznajo zaradi lastne ali zaigrane ignorance, je v javnosti več kakor očitna. Dokler boste članke, ki razblinjajo dvome škodljivosti sevanja novih 5G (pa tudi starih 4,5 , 4 in 3 G oddajnikov) pisali le z namenom jih objavljati v Monitorju, ne bodo mogli doseči laične publike. Ker le-ta Monitorja ne bere. Potrebna bi bila vsesplošna akcija ozaveščanja, podprta s strani ministrstva. Tako, kakor bi podobna akcija bila potrebna glede koristnosti cepljenja, ipd...

Matjaž Klančar | 2.3.2020 | 11:57

Hja, članki v Monitorju so ponavadi res pisani za objavo v Monitorju ;) Hecam se, vem kaj ste mislili. Glede ministrstva pa tole: https://www.monitor.si/novica/5g-fiasko-na-ministrstvu-za-javno-upravo/195585/

s56rsv | 5.3.2020 | 12:18

Hm.. ja Matjaž..sem prebral omenjeni članek in strokovni javnosti se je ravno za zjokat. Da prva entiteta (ministrstvo), ki bi morala skrbeti za preprečevanje širjenja dezinfomacij in lažnih novic, dovoli takšen razvoj posvetovanja, je ravno nezaslišano. Vendar na žalost morda celo pričakovano, glede na trende, ki vladajo v določenih predelih sveta in se razraščajo kakor rak po svetovnem spletu..Očitno bodo na taistem ministrstvu kmalu razpravljali z laično javnostjo tudi, če je Zemlja ploščata ali okrogla...Zato je Vaš (Monitorjev) doprinos k ozaveščanju toliko pomembnejši. Empirična znanost ne sme poznati ovir. Nikakšnih. Samo tako naprej, ekipa!

Matjaž Klančar | 5.3.2020 | 12:22

Hvala!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji