Objavljeno: 11.3.2020 05:00

Strojno učenje na kvantnih računalnikih s pomočjo Googla

Naslednja velika revolucija v računalništvu bo poroka kvantnih računalnikov in strojnega učenja (machine learning). Google je zato pripravil orodje TensorFlow Quantum (TFQ), ki je odprtokodna knjižnica za uporabo algoritmov strojnega učenja na kvantnih računalnikih.

Klasični TensorFlow je znana knjižnica, ki je namenjena programiranju za strojno učenje na klasičnih računalnikih. V prihodnosti pa veliko od te tehnologije pričakujemo tudi v povezavi s kvantnimi računalniki. Pri teh rezultati niso tako enoznačni kot pri klasičnih računalnikih, saj so rezultati lahko tudi delno zamazani (odvisno kako dolgo računalnik obdrži kvantno superpozicijo stanj med računom).

TFQ omogoča analizo s kvantnih računalnikov odčitanih podatkov na hibridnih sistemih z umetno inteligenco oziroma strojnim učenjem. Tovrstne hibridne kvantne sisteme s strojnim učenjem sicer ponujata že Microsoft z Azurom in IBM s svojim Q.

Google to pot stavi na veliko priljubljenost klasičnega TensorFlowa med razvijalci, zato pričakujejo veliko zanimanje tudi za kvantno izvedenko. TFQ vsebuje značilne kvantne strukture, torej kubite, vrata, vezja in operatorje za meritve. Kvantne izračune lahko izvajamo na kvantnih računalnikih ali pa v simulaciji.

Google

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji