Nasveti

 • Nasveti: november 2006

  Če ste že kdaj po pomoti izbrisali kako pomembno sporočilo elektronske pošte in ga zdaj ni več niti v mapi Deleted Items, gotovo poznate težavo. Na vašo srečo Outlook sporočil ne zbriše trajno, temveč uporablja neko zvrst lastne FAT (file allocation table), tako da je sporočilo, ki ga je treba zbrisati, enostavno "označeno, da ga je mogoče zamenjati", in se fizično ne izbriše. Z drobno zvijačo lahko Outlookovo podatkovno datoteko namenoma poškodujete in jo potem z orodjem Inbox Repair Tool znova popravite. Preden se spustite v to avanturo, zaprite Outloook in izdelajte varnostno kopijo Outlookove podatkovne datoteke, ki je v mapi C:\Documents and Settings\Uporabnik\Local Settings\Application Data\Microsoft\Outlook. V tej mapi poiščite datoteko Outlook.pst in jo prekopirajte na rezervno lokacijo na disku. Zdaj datoteko Outlook.pst v zgoraj omenjeni mapi odprite v heksadecimalnem urejevalniku. V ta namen lahko uporabite brezplačen program XVi32. Tu morate vrednosti na 13 lokacijah nadomestiti s presledkom, in sicer na naslovih od 7 do 13 heksadecimalno (07, 08, 09, 0a, 0b, 0c,0d, 0e, 0f, 10, 11, 12, 13) oziroma od 7 do 19 decimalno. Urejevalnik bo prikazal kodo 20 vsakič, ko na določenem naslovu pritisnete preslednico. Po opravljenih spremembah shranite datoteko in zaprite program.

  Objavljeno: 30.11.2006 14:34 | Kategorija: Nasvetiveč
 • Podvojevanje podatkov na 101 način

  Za splošen uvod v podvajanje podatkov med bazami podatkov (replikacijo) bi najverjetneje moral razložiti na dolgo in široko, zakaj je potrebna in zakaj je prišlo do njene izvedbe v zbirkah podatkov. Predvidevam pa, da ste tisti, ki ste se odločili prebrati ta članek, že imeli kdaj potrebo po rezervni kopiji zbirke, katere vsebina je enaka izvirni zbirki v bolj ali manj realnem času ali pa je zaradi prevelikega števila zahtev zbirka na eni lokaciji postala ozko grlo.

  Objavljeno: 25.11.2006 16:31 | Kategorija: Nasvetiveč
 • Nasveti: oktober 2006

  Za brezhibno delovanje računalnika je nujen tudi dobro optimiziran disk. Uporabniki ponavadi optimizirajo disk z vgrajenim orodjem Defrag. Tu vam bomo razkrili manj znano možnost samodejne optimizacije diska, ki Windows XP omogoča, da optimizira lokacijo datotek, ko je računalnik neobremenjen. Če želite preizkusiti, kako to deluje v praksi, boste morali opraviti droben poseg v datoteki registra. Izberite Start|Zaženi/Start|Run in v pogovornem oknu Zaženi/Run v vnosno polje pod Odpri/Open vtipkajte regedit ter pritisnite V redu/OK. V oknu urejevalnika registra poiščite vejo HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\OptimalLayout in na njej označite ključ OptimalLayout. V desnem delu okna urejevalnika registra poiščite spremenljivko EnableAutoLayout in ji spremenite vrednost z 0 na 1. Če je ni, jo boste morali izdelati tako, da v desnem delu okna urejevalnika registra kliknete z desno tipko miške in s priročnega menuja izberete možnost New|String Value. Potem vtipkajte EnableAutoLayout in dvakrat pritisnite tipko Enter. V pogovornem oknu Edit String Value v vnosno polje pod Value data vtipkajte 1 in pritisnite OK. Zaprite okno urejevalnika registra in vnovič zaženite računalnik, da bodo spremembe, ki ste jih opravili, postale dejavne.

  Objavljeno: 25.11.2006 16:27 | Kategorija: Nasvetiveč
 • Gre res dovolj hitro?

  Širokopasovni internet je vsekakor bistveno hitrejši od onega starega, ko smo bili priklopljeni prek navadnega ali ISDN modema. Pa vendar se nam včasih zdi, da gredo zadeve le prepočasi. Kako se prepričamo, ali so hitrosti res takšne, kot nam obljublja naš ponudnik?

  Objavljeno: 25.11.2006 16:26 | Kategorija: Nasvetiveč
 • Programska nadgradnja

  Ko govorimo o nadgrajevanju računalnika, nam takoj pridejo na misel večji disk, zmogljivejša grafična kartica, nov procesor. Pogosto pa se zgodi, da zanemarimo "mehkejši" del računalnika - programsko opremo. Tudi pri nadgrajevanju slednje lahko prihranimo marsikateri megahertz, ki bi sicer šel v nič.

  Objavljeno: 25.11.2006 16:26 | Kategorija: Nasvetiveč
 • ARP - Address Resolution Protocol - napadi in obramba

  ARP (Address Resolution Protocol) je eden izmed osnovnih protokolov v mrežni plasti (network layer) TCP/IP referenčnega modela OSI. Zastrupljanje predpomnilnika ARP (ARP cache poisoning) oziroma prikrivanje ARP (ARP spoofing) je metoda, ki hekerjem omogoča, da v krajevnih omrežjih povzročijo pravo razdejanje.

  Objavljeno: 25.11.2006 16:26 | Kategorija: Nasvetiveč
 • Nasveti: september 2006

  Zagon programov lahko v vseh inačicah Windows preprečite s posegom v urejevalnik registra. Izberite Start|Zaženi/Start|Run in v vnosno polje pod Odpri/Open vtipkajte regedit, nato pritisnite V redu/OK. V urejevalniku registra poiščite vejo HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\Explorer. Pred tem se morate seveda prijaviti pod uporabniškim imenom uporabnika, za katerega naj bi bile nastavitve veljavne. V desnem delu okna urejevalnika registra izdelajte spremenljivko DWORD z imenom RestrictRun in ji priredite vrednost 1.

  Objavljeno: 26.9.2006 11:31 | Kategorija: Nasvetiveč
 • Izmikanje protivirusnim programom - za zabavo (in korist)

  Ali zaupate protivirusnim programom? Večina uporabnikov jim zaupa. Brezpogojno. Dajejo jim (lažen) občutek varnosti in neranljivosti. Vendar danes ni prav nobena umetnost napisati trojanca, ki se jim bo izmaknil ali jih vsaj delno prelisičil.

  Objavljeno: 26.9.2006 11:30 | Kategorija: Nasvetiveč
 • Skrito v alternativni podatkovni tok

  Alternate Data Stream (ADS) je splošno znana funkcionalnost datotečnega sistema NTFS. Microsoft je alternativne podatkovne tokove v NTFS uvedel predvsem zaradi združljivosti z datotečnim sistemom Apple Hierarchical File System (HFS), ki uporablja t. i. vilice (forks) za shranjevanje metapodatkov (pomanjšane slike, ikone...). V Windows XP SP2 je Microsoft začel ADS tudi dejansko aktivneje uporabljati. Predvsem v povezavi z Attachment Execution Service (AES), ki shranjuje informacije o prenosu datotek iz medmrežja v alternativni tok. Koncept dodatnih podatkovnih tokov ni nov, uporabljajo ga namreč številni datotečni sistemi (Novell NNS/NWFS, Solaris ZFS, Veritas VxFS...). Iznajdljivi hekerji so seveda hitro odkrili, kako lahko uporabijo funkcionalnost ADS, da bi se izognili odkrivanju s strani protivirusnih programov in za skrivanje podatkov.

  Objavljeno: 26.9.2006 11:29 | Kategorija: Nasvetiveč
 • Dvigovanje privilegijev: do skrbnika in nazaj

  Hekerji imajo le en cilj: popoln nadzor nad računalnikom. To pa lahko dosežejo le s skrbniškimi privilegiji na napadenem računalniku. Hekerski napad je v svojem bistvu vedno zreduciran na en sam preprost namen: dostop do skrbniške ravni Administrator, SYSTEM ali root. Napadalec najpogosteje doseže to raven z uporabo programa, t. i. "exploita", ki z izkoriščanjem specifične varnostne pomanjkljivosti v programski opremi dodeli napadalcu privilegije root (Unix/Linux) ali NT AUTHORITY\SYSTEM (Windows). Kadar imajo napadalci do računalnika dostop le prek računa, ki ima omejene pravice, uporabljajo metodo, imenovano dvigovanje (eskalacija) privilegijev. Namen eskalacije je privzdigovanje poverilnic (credentials) omejenega računa v sistemske oz. neomejene. V članku bodo opisani nekateri primeri eskalacij v okolju Windows, ki ne zahtevajo uporabe "hekerskih" aplikacij ali "exploitov". Najprej pa osnove...

  Objavljeno: 25.9.2006 14:33 | Kategorija: Nasvetiveč