• Nasveti: november 2007

  Na disk ste posneli Antispyware program Windows Defender in ga želite namestiti. To vam žal ne uspeva, kajti testiranje WGA na vašem računalniku pade in namestitev se zaradi tega prekine. Če se zgoraj opisani scenarij odvija tudi v vašem računalniku, vam bo naš nasvet gotovo pomagal. Tako kot večina Microsoftovih orodij je tudi Windows Defender sestavljen iz datoteke MSI. Ena izmed lastnosti teh datotek je, da so vsi ukazi namestitvenega postopka zapisani tabelarično v zbirki podatkov. Namestitveni program jih potem med nameščanjem bere in izvaja. Tudi testiranje WGA je na seznamu ukazov Windows Defenderja. Če želite, lahko namestitveno tabelo ročno spremenite tako, da se testiranje WGA ne bo izvedlo. To lahko opravite s programom Orca, Microsoftovim brezplačnim urejevalnikom zbirk MSI. Na spletni strani http://support.microsoft.com/kb/255905/EN-US/ boste v rubriki Installing and Running Orca zasledili povezavo na brezplačni paket z Windows Installer SDK zgledi, v katerem je tudi omenjeni program Orca. Ko kliknete to povezavo, morate v naslednjem oknu v rubriki pod Files in This Download klikniti gumb Download zraven imena datoteke, ki odgovarja procesorju v vašem računalniku. Recimo, da je to PSDK-x86.exe. Ko snamete omenjeno datoteko na disk, jo dvakrat kliknite, da zaženete namestitev. V čarovniku izberite namestitev Custom in označite le komponente znotraj možnosti Microsoft Windows Installer SDK, in sicer v rubriki pod Tools. Za vse druge možnosti izberite Will not be available. Izbrane komponente bodo na disku zasedle okrog 129 MB prostora.

  Objavljeno: 5.1.2008 13:58 | Avtor: Stjepan Dvorski | Monitor November 2007
 • Nasveti: avgust 2007

  V okoljih, v katerih uporabniki lahko določajo imena izvoznih datotek prek tekstovnega polja, se tja pogosto vpišejo tudi nedovoljeni znaki, to pa lahko pri poznejši obdelavi pripelje do napak. Če se želite izogniti takim napakam, lahko v poljuben modul Accessa vključite funkcijo, ki jih bo preprečila. Funkcija se glasi takole:

  Objavljeno: 9.10.2007 18:20 | Avtor: Stjepan Dvorski | Monitor Julij-avgust 2007
 • Više v iskalnikih

  Optimizacija spletišč za iskalnike je vroča tema zadnjih let, ko je postalo jasno, da brez visoke uvrstitve na strani zadetkov spletnih iskalnikov izgubljamo obiskovalce in marsikdaj tudi zaslužek.

  Objavljeno: 9.10.2007 18:19 | Avtor: Uroš Mesojedec | Monitor Julij-avgust 2007 | Teme: google
 • Nasveti: april 2007

  Mapa dokumenti v skupni rabi se uporablja za izmenjavo podatkov med različnimi uporabniki istega računalnika. Če računalnik uporablja en sam uporabnik, lahko omenjeno mapo enostavno odstranite. Če uporabljate Windows XP Home, boste za to opravilo potrebovali urejevalnik registra. Izberite Start|Run in v pogovornem oknu Zaženi/Run v vnosno polje pod Odpri/Open vtipkajte regedit in pritisnite Enter. V oknu urejevalnika registra poiščite vejo HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\Explorer. V tej veji morate izdelati spremenljivko NoSharedDocuments tipa DWORD in ji prirediti vrednost 1. To boste najlaže storili tako, da najprej označite ključ Explorer in v desnem delu okna urejevalnika registra kliknete z desno tipko miške prazni prostor ter s priročnega menuja izberete možnost New|DWORD Value. Potem vtipkajte NoSharedDocuments in dvakrat pritisnite tipko Enter. V pogovornem oknu Edit DWORD Value v vnosno polje pod Value data vtipkajte 1 in pritisnite OK. Nastavitve bodo postale veljavne po vnovičnem zagonu računalnika. Če boste pozneje spet želeli prikazati mapo Dokumenti v skupni rabi, morate omenjeni spremenljivki prirediti vrednost 1 ali jo enostavno izbrisati iz urejevalnika registra.

  Objavljeno: 3.10.2007 23:42 | Avtor: Stjepan Dvorski | Monitor April 2007
 • Zares moj Google

  Uporaba službenih ali šolskih naslovov za zasebno dopisovanje je dandanes precej slaba zamisel. Poleg tega, da morate vsakič, ko menjate službo ali šolo, vse dopisovalce prositi, naj popravijo imenik, morate biti zelo pazljivi, kaj pošiljate, saj službena elektronska pošta ni nujno samo vaša stvar. Rešitev je osebni elektronski naslov na enem izmed številnih brezplačnih servisov, kot so Hotmail, Yahoo! Mail, Gmail ali domači Email.si. Če si upate, naredite korak naprej in si omislite spletno domeno za zares osebno elektronsko pošto. Google ponuja zelo zanimiv paket, ki je po vrhu še brezplačen.

  Objavljeno: 30.9.2007 19:38 | Avtor: David Vidmar | Monitor September 2007 | Teme: google
 • Nasveti: september 2007

  Samodejno dokončanje že vnesenih naslovov URL v naslovni vrstici Firefoxa je vsekakor praktično, če ne bi bilo shranjeno preveč naslovov. Po določenem času se nabere toliko teh naslovov, da funkcija postane praktično neuporabna. Na srečo jo lahko nastavite tako, da ne shranjuje vseh strani, ki ste jih obiskali, temveč le tiste naslove URL, ki ste jih sami vtipkali v naslovno vrstico in zaključili s pritiskom na tipko Enter. Za to nastavitev na žalost ni ukaza v menujski vrstici, tako da boste morali v naslovno vrstico vtipkati poseben URL "about:config", seveda brez narekovajev. V oknu z ukazi poiščite "browser.urlbar.matchOnlyTyped" in ga dvakrat kliknite z miško. S tem ste sicer nastavili funkcijo samodejnega dokončanja vnosov URL, ki bo veljavna od tega trenutka naprej, niste pa odstranili predhodnih verjetno nezaželenih vnosov. Ti vnosi bodo izginili šele po izteku datuma njihove zapadlosti, ki je določen z možnostjo Remember visited pages for the last n days, do katere pridete z izbiro Tools|Options|Privacy. Do takrat boste morali vsak tak nezaželeni vnos, ki se bo v naslovni vrstici prikazal kot rezultat funkcije samodejnega dokončanja vnosov, označiti z miško in odstraniti s pritiskom na kombinacijo tipk Shift+Del. Če želite vse vnose odstraniti v enem koraku, pritisnite kombinacijo tipk Ctrl+Shift+Del.

  Objavljeno: 30.9.2007 19:38 | Avtor: Stjepan Dvorski | Monitor September 2007
 • Izbira fotoaparata

  Nakup novega fotoaparata je za marsikoga trd oreh. Ponudba v trgovinah je velikanska, razen največjih zagnancev in tistih, ki se s fotoaparati ukvarjajo poklicno, pa le redki uspejo slediti hitremu napredku digitalno-fotografske tehnike. In če imajo že poznavalci težave, kako naj se torej pravilno odloči ubogi začetnik?

  Objavljeno: 10.6.2007 10:23 | Avtor: Nikolaj Pečenko | Monitor Posebna 2007
 • Nasveti: maj 2007

  Verjetno ste že zasledili podatek, da je mogoče aktivacijo Windows Viste prestaviti za 30 dni, dvomim pa, da ste vedeli, da to lahko počnete praktično neskončno mnogokrat, in to povsem legalno. Tule bomo opisali postopek, kako to storite na vašem računalniku, pogoj je seveda ta, da poganjate Windows Visto, ki še ni bila aktivirana. Za to boste morali med drugim opraviti droben poseg v datoteko registra. Izberite Start in v polje pod Search vtipkajte regedit ter pritisnite Enter. V oknu urejevalnika registra poiščite vejo HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\SL. V desnem delu okna urejevalnika registra kliknite z desno tipko miške spremenljivko SkipRearm in s priročnega menuja izberite možnost Modify. V pogovornem oknu Edit DWORD (32-bit) Value v vnosno polje pod Value data vtipkajte 1 in pritisnite OK ter zaprite urejevalnik registra. Zdaj zaženite okno ukaznega poziva s skrbniškimi pravicami. To boste najlaže storili tako, da izberete Start, v vnosno polje pod Search vtipkate cmd in pritisnete kombinacijo tipk Ctrl+Shift+Enter. V pogovornem oknu User Account Control kliknite gumb Continue; če v računalnik niste prijavljeni s skrbniškimi pravicami, boste morali vpisati še skrbniško geslo. V oknu ukaznega poziva vtipkajte enega izmed naštetih ukazov:

  Objavljeno: 30.5.2007 13:29 | Avtor: Stjepan Dvorski | Monitor Maj 2007
 • Nasveti: marec 2007

  Microsoft je s popravkom 905474 v Windows XP uvrstil testiranje Windows Genuine Advantage, ki preverja, ali uporabljate licenčno kopijo sistema. Če ste namestili omenjeni popravek, potem majhen programček preverja, ali uporabljate legalen ključ. Če program ugotovi, da uporabljate enega izmed ilegalnih ključev, ki so na voljo v internetu, se ob vsakem zagonu sistema prikazuje opozorilno okno; prijava v sistem je mogoča šele, ko se to okno zapre. Če želite preprečiti samodejno posodobitev sistema z omenjenim popravkom, morate v pogovornem oknu Automatic Updates nastaviti funkcijo samodejnega posodabljanja sistema na Notify me but don't automatically download or install them. Če je orodje v vašem računalniku že nameščeno, ga lahko onesposobite s posegom v datoteko registra. Zaženite urejevalnik registra z izbiro Start|Zaženi/Start|Run ter v vnosno polje pod Odpri/Open vtipkajte regedit in pritisnite Enter. V pogovornem oknu urejevalnika registra poiščite vejo HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Winlogon\Notify in v njej v celoti izbrišite ključ WGALogon. Na voljo so številne različice WGA; številko različice lahko preberete v lastnostih datoteke LegitCheckControl.dll. Naslednja metoda odstranjevanja velja za različice od 1.5.0527 do 1.5.0532. Datoteki WgaLogon.dll in WgaTray.exe, ki sta v mapi system32, preimenujte v WgaLogon.old in WgaTray.old. Po vnovičnem zagonu računalnika morate še razveljaviti registracijo datoteke LegitCheckControl.dll. Izberite Start|Run in v vnosno polje pod Open vtipkajte cmd in pritisnite Enter. V oknu ukaznega način vtipkajte naslednji ukaz:

  Objavljeno: 5.4.2007 14:57 | Avtor: Stjepan Dvorski | Monitor Marec 2007
 • Nasveti: januar 2007

  Ko boste zagnali Windows Explorer, boste opazili, da ni menujske vrstice. Brez nje ne boste mogli prilagoditi način prikaza datotek in map v oknu Windows Explorerja. To še posebej velja za okno Control Panela, v katerem ne morete izbirati niti med načinom prikaza vsebine okna v obliki ikon ali v obliki podrobnega prikaza. Kot najbrž že slutite, rešitev teh težav ponuja nadzorna plošča. Izberite Start|Control panel in v oknu nadzorne plošče dvakrat kliknite ikono Folder Options. V pogovornem oknu Folder Options kliknite list View in na njem na seznamu pod Advanced settings označite kvadratek pred možnostjo Always show menus. Spremembo potrdite s klikom gumba OK. Zdaj lahko tudi v oknu nadzorne plošče izberete podroben način prikaza vsebine z izbiro View|Details. Pogovorno okno Folder Options lahko zdaj izberete v kateremkoli oknu Windows Explorerja, tako kot ste vajeni v Windows XP. Ko opravite potrebne nastavitve, kot so, recimo, način prikaza skritih datotek ali prikaz končnic znanih tipov datotek, in to možnost priredite vsem mapam s klikom gumba Apply to Folders, lahko na prej opisani način znova izklopite prikaz menujske vrstice, če vam bolj ustreza Explorer brez nje.

  Objavljeno: 4.2.2007 13:27 | Avtor: Stjepan Dvorski | Monitor Januar 2007
 
 • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
 • Pošlji